Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken en plasticvrij te reizen in Marokko.

  • Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
  • Steripen
  • Grayl Waterfilter
  • Lifestraw Go 2 Stages
  • Tips voor minder plastic tijdens je reis!

Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Neem je eigen navulbare waterfles mee als je naar Marokko gaat, bijvoorbeeld een Dopper. Een van de beste Marokko vakantie tips is om dit soort alternatieven te bekijken Zo kan je dezelfde fles steeds bijvullen met schoon water. Je kan kraanwater koken in je accommodatie, maar soms hangt er bij fonteintjes of waterputten in Marokko ook een beker aan een ketting, zodat je weet dat het om veilig drinkwater gaat.

Tip 2: Neem een waterfilter mee op reis

Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Tip 3: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Doe mee met de locals en drink thee

Thee is de nationale drank van Marokko. Mierzoete muntthee wordt de hele dag door gedronken. Doe als de lokoale bevolking en ga in op de uitnodigingen voor een lekker kopje thee, die je ongetwijfeld krijgt. Of maak zelf zo nu en dan een theestop in één van de vele theehuizen en restaurantjes. Is er een waterkoker in je accommodatie, dan kan je ook thee zetten en in je drinkfles meenemen. Bij het hele warme weer is koude thee ook prima te drinken.

Plan je reis naar Marokko

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert voor Marokko. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Marokko reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Marokko of de beste reistijd Marokko.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Afgezien van de plastic flesjes met water, gebruik je als reiziger in Marokko ongewild nog veel meer plastic. Allemaal producten die de plastic soep in de oceanen alleen maar vergroten. Met een beetje opletten kan je het meeste daarvan vermijden en zo de plastic soep helpen verminderen, dus lees gauw deze Marokko tips om plasticvrij te reizen:

  • In Marokko krijg je, naast de stoffen tasjes die in sommige winkels gegeven worden, vaak nog automatisch een plastic tasje om je boodschappen heen. Neem een eigen tas mee, zodat je nee kan zeggen tegen het plastic tasje.
  • Neem je eigen toilettas met shampoo en zeep mee op reis, zodat je de plastic flesjes met verzorgingsproducten van de accommodatie niet nodig hebt. Er zijn ook producten te koop waarbij helemaal geen plastic meer gebruikt wordt, zoals een zeep- en shampooblok en make-up verwijder-doekjes die je alleen maar nat hoeft te maken.
  • Kook je een dagje zelf, of heb je gewoon zin in een lekker tussendoortje? Doe je inkopen in de souk en niet in de supermarkt. In de souk koop je verse producten, die niet vooraf verpakt zijn. Door je boodschappen in de souk te doen, in plaats van in de supermarkt, verminder je de hoeveelheid plastic aanzienlijk.
  • Bestel je wat te drinken op een terrasje? Zeg er dan bij dat je geen rietje hoeft. Alle kleine beetjes helpen.
  • In Marokko wordt plastic verpakkingsmateriaal nog achteloos op de grond gegooid, ook in de natuur. De hoeveelheid plastic op het strand of op een recreatieplek is soms schokkend. Zorg voor een leeg tasje en ruim elke dag wat van dat plastic op. Zo creëer je als reiziger bewustzijn bij de lokale bevolking en wordt de natuur weer een stukje schoner. 

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Marokko tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .