Myanmar reistips

Ga plasticvrij op reis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Myanmar reistips: zo reis je plasticvrij

Het zal je niet verbazen dat het kraanwater in Myanmar niet veilig is om te drinken. Dat geldt tenslotte voor zo ongeveer alle landen in Azië. De meeste mensen kopen daarom veel plastic flessen met mineraalwater tijdens hun reis. Wist je dat reizigers gemiddeld 2 flesjes per persoon per dag gebruiken? Dat zijn bijna 42 flesjes tijdens een rondreis van 3 weken! Soms wordt het plastic in Myanmar gerecycled, maar meestal wordt het verbrand of belandt het in de natuur. Hieronder geven we je de beste Myanmar reistips die je helpen veilig water te drinken, zonder plastic flessen te kopen.

myanmar reistips

Water donaties – Myanmar reistips

In Myanmar kan het erg warm zijn en dan loopt het watergebruik al snel op. Het is heel verleidelijk om steeds een nieuwe fles ijskoud water te kopen. Wacht even! Het kan ook anders. Neem je eigen hervulbare waterfles mee. In Myanmar wordt het doneren van water gezien als een goede daad. En zo kan het dat je in winkelstraten en bij tempels tappunten en potten met water tegenkomt. Het water is bedoeld voor iedereen, dus ook voor jou. Laat het water in de bruine potten liever staan. Maar het gedoneerde water in de blauwe tanks is gewoon veilig te drinken en vaak ook nog eens lekker koud. Daar vul je dus gemakkelijk je waterfles bij.

myanmar reistips

Bijvullen in het hotel

Samen met onze lokale reisexpert Nwai proberen we de eigenaren van de accommodaties waar we mee samenwerken te stimuleren gefilterd water aan te bieden. Op sommige plekken kun je daarom ’s ochtends bij het ontbijt gewoon je waterfles bijvullen. Is er nog geen tappunt aanwezig? Dan kun je altijd vragen om gekookt water. Als je slim bent vraag je het de avond ervoor en laat je het water ’s nachts in de koelkast zetten. Vertel vooral ook waarom je het zo doet. Als hoteleigenaren vaak genoeg horen dat gasten liever gefilterd water hebben, dan plastic flessen gaan ze vanzelf iets veranderen.

Inspiratie nodig voor je volgende rondreis? Hier vind je onze Myanmar reistips voor de mooiste bezienswaardigheden en leukste uitjes.

myanmar reistips

Neem een Steripen mee

Er zullen tijdens je rondreis vast momenten zijn waarop je fles leeg is en er geen tappunten in de buurt zijn. Geen zorgen. Ook daar hebben we aan gedacht. Je kunt bijvoorbeeld een Steripen aanschaffen. Dat is een klein apparaatjes dat met ultraviolet licht alle bacteriën en parasieten in het water doodt. Je hoeft alleen een minuutje in het water te roeren en violá: veilig drinkwater! De Steripen is in principe eindeloos te gebruiken. Het enige nadeel is dat hij op batterijen werkt. Het is slim om oplaadbare batterijen en een lader mee te nemen.

myanmar reistips

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

myanmar reistips

Of ga voor een LifeStraw Go

Er is nog een oplossing voor veilig drinkwater op reis: de Lifestraw Go. Dat is een hervulbare, plastic fles met een ingebouwd waterfilter.  Het water in de fles gaat via het filter naar de drinktuit, waardoor veilig water binnenkrijgt. Je hoeft niet meer te doen dan je LifeStraw Go te vullen met kraanwater en je kunt het meteen drinken. De LifeStraw Go kan tot 1.000 liter water filteren. Daarna komt er simpelweg geen water meer door het filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken. Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. Er is eveneens een LifeStraw Go 2-stage filtration verkrijgbaar, waarbij naast het Lifestraw waterfilter ook een carbon capsule is geïntegreerd, die eventuele bijsmaken en geurtjes doet verdwijnen.

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. Hier lees je welke maatregelen je nog meer kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Extra Myanmar reistips om plastic afval te reduceren

  • Laat de plastic flesjes met water in je hotelkamer staan.
  • Neem een eigen tasje mee als je boodschappen of souvenirs gaat kopen.
  • Vraag de ober je drankje zónder rietje te serveren.
  • Gebruik niet onnodig veel badkamerproducten die in allemaal kleine, plastic flesjes komen.
  • Gebruik liever je eigen (milieuvriendelijke) doucheproducten in een grote fles.
  • Laat producten die je niet gebruikt in hun verpakking zitten en leg ze apart. Dan kan het kamermeisje na jouw vertrek zien dat ze het product niet weg hoeft te gooien.
  • Drink je graag frisdrank? Probeer dan zoveel mogelijk te kiezen voor drankjes in glazen flessen of blikjes. Dat is altijd nog beter dan plastic flessen.

Wat gebeurt er al in Myanmar?

Better Places landenspecialist Nwai doet er alles aan om de Better Places reizigers te helpen om zo min mogelijk plastic te gebruiken tijdens hun Myanmar rondreis. Bij aankomst van je reis ontvang je daarom een leuk stoffen tasje die je kunt gebruiken voor je boodschappen. Ook stimuleert zij de hotels waar we mee werken om bijvulpunten te plaatsen, waar je jouw flesje kunt vullen met veilig drinkwater.

Refill not landfill

Refill not Landfill is een project wat begonnen is in Cambodja om er het gebruik van plastic waterfessen terug te dringen. Het project zet zich ervoor in dat er zo veel mogelijk waterpunten komen waar je je fles kunt bijvullen, en brengt deze punten in kaart. Er doen steeds meer bedrijven en andere organisaties mee, en ook het aantal landen in Zuidoost-Azië waar het project actief is neemt snel toe. Refill not Landfill is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Thant Myanmar, een NGO in Myanmar die zich eveneens inzet om plastic vervuiling terug te dringen. We verwachten dat er ook in Myanmar snel watertappunten van Refill not Landfill zullen verschijnen.

Wil je meer weten over Refill not Landfill? Hier lees je het inspirerende verhaal over een mooi initiatief om plastic afval tegen te gaan.

Deel jouw Myanmar reistips

Wij vinden het heel leuk om te horen hoe jij op reis plastic afval zoveel mogelijk probeert te vermijden. Misschien heb je zelf nog goede Myanmar reistips voor ons, die wij weer kunnen delen met onze reizigers. Laat het ons vooral weten via Instagram, Facebook of door te mailen naar info@betterplaces.nl. Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Laat je wel eens een review achter op Tripadvisor of Google Reviews? Vermeld het dan ook vooral als een hotel de optie biedt om je eigen flesje bij te vullen. Zo bereiken we samen nog meer mensen in onze strijd tegen plastic afval!

Je eigen Myanmar rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis na het lezen van de Myanmar reistips? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nwai, de reisexpert die uit Myanmar komt en veel tips over haar thuisland kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nwai.

Meer inspiratie voor je reis naar Myanmar

Wil je meer lezen over Myanmar en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Myanmar of over de beste reistijd. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld over en heeft ook in Myanmar veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Reisexpert Nwai in Myanmar helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Myanmar. Geef Nwai je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Veiligheid Myanmar

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!