Naimbië Fair & Groen

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Namibië werken wij samen met reisexpert Nina, zij woont al jaren in Zuidelijk Afrika en werkt bij een kleinschalige lokale reisorganisatie. Zij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

Namibie duurzaam reizen

Nina, reisspecialist in Namibië

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Nina, reisexpert ter plaatse. Zij kent Namibië door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis. Je boekt rechtstreeks bij een reisorganisatie in Namibië. Makkelijk, voordelig én met alle insider tips.

Tips voor duurzaam reizen Namibië

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen.
Duurzaam toerisme draait om:

  • werkgelegenheid voor locals
  • het behoud van cultuur en natuur
  • om respect voor de lokale culturen
  • op de juiste manier omgaan met dieren
  • zo min mogelijk milieuvervuiling
  • kleinschaligheid

Ga je naar Namibië? Pacale, onze lokale reisexpert in Namibië, geeft haar tips voor duurzaam reizen Namibië

the-global-goals

Sustainable Development Goals

Ninageeft haar tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou!

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Namibië

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken?

Namibie duurzaam reizen

Doel 6  – Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen

Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Hervulbare waterfles mee op reis

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Van elke Dopper die Better Places aanschaft gaat een deel naar Simavi. Gezondheidsorganisatie Simavi werkt aan projecten ter bevordering van schoon drinkwater in de armste landen van de wereld. Lees meer

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de reizen wij aanbieden worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden de meeste accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Bijzondere overnachtingen in Namibië

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden, door te kiezen voor kleinschalige, mooi gelegen lodges die op een duurzame manier werken. In Namibië heb je volop keuze.

Okaukuejo Rest Camp in Ethosa.

Een leuke overnachtingsplek is het Okaukuejo Rest Camp in Ethosa. Dit kamp bevindt zich in het Ethosa Nationaal Park en is onderdeel van een ecologische instituut.

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Namibië duurzame excursies

Wij willen je graag het echte Namibië laten zien. Namibië heeft namelijk veel te bieden. Reizigers kunnen genieten van vele (natuur)parken en gebieden, waar je wilde dieren kunt spotten. De Nationale Parken zijn heel belangrijk in Namibië, entreegelden leveren namelijk een bijdrage aan het behoud van het reservaat. Daarnaast leven er verschillende interessante lokale gemeenschappen die zeker een bezoek waard zijn.

Breng een bezoek aan de Himba’s in Khorixas. De Himba’s is een stam die onder andere herkend wordt door de schaars geklede kleding. Tijdens het bezoek laten Himba’s zien hoe zij leven en waar hun cultuur voor staat.

Ervaar het unieke leven van de bosjesmannen. Deze inheemse stam in de buurt van Grootfontein  leeft van het bos. Zo maken ze onder andere vuur, medicijnen en eten hiervan.

Een aanrader is het bezoeken van het Auspark. In dit park bevindt zich drie verschillende ecosystemen. Er zijn meer dan 500 plantsoorten te zien in dit park.

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Dopper en het beperken van plastic afval

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Hiermee willen wij de hoeveelheid plastic afval verminderen. In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. De gidsen in Vietnam die trips begeleiden, kennen de natuur en cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts.

Namibie duurzaam reizen – Dierenwelzijn

In zogenaamde knuffelfarms kun je katachtigen als cheeta’s, tijgers of leeuwen met de fles voeren, ze knuffelen en met ze wandelen. Er zijn alleen al in Zuid-Afrika honderden fokprojecten voor leeuwen, en ook in Namibie zijn knuffelfarms niet ongewoon. Zodra deze kleine welpen groter worden, is er geen ruimte meer in de farm en worden ze uitgezet. In het wild kunnen ze zich niet redden, dus worden ze gemakkelijk door jagers gedood. Wij bieden geen bezoeken aan zogenaamde knuffelfarms aan. Mocht je cheeta’s of leeuwen willen zien, dan kan dit in het wild tijdens een safari.

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan.  Door zelf geen ritjes op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap aan te bieden hopen we bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies. Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.

Namibie duurzaam reizen

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

Meer duurzame reistips Namibië

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Namibië, aarzel dan niet om contact op te nemen met Nina. Tevens kun je bij haar terecht met al je vragen over duurzaam reizen Namibië.

namibie duurzaam reizen

Vraag een reisvoorstel aan voor een individuele reis Namibië

Better Places brengt je direct in contact met Nina, reisexpert ter plaatse. Nina kan je adviseren bij het samenstellen je Namibie reis. Vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nina die er al jaren woont.

Rondreizen Namibië

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je rondreis door Namibië? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Namibië.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!