Plasticvrij reizen in Nepal - praktische tips

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In vrijwel alle landen buiten Europa loop je als reiziger tegen hetzelfde probleem aan: het water uit de kraan is niet drinkbaar, en je bent genoodzaakt om drinkwater te kopen in plastic flessen. Zeker in warme landen loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt al snel op. Daarnaast is het belangrijk om op hoogte veel te drinken. Soms wordt het plastic wel gerecycled, maar hoe fijn zou het zijn als je niet bij hoeft te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep en je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen? Dit blog geeft je Nepal reistips om het gebruik van plastic flessen te verminderen.

Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Nepal, omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren.

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen (wegwerp) plastic waterflessen meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? We geven je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

nepal reistips

Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Op steeds meer plekken tijdens je rondreis Nepal zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je herbruikbare waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Maaike stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Vrijwel in al onze hotels kun je je waterfles dan ook bijvullen in de ontbijtzaal of bij de receptie. Soms moet je er wel even om vragen. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Tip 2: Neem een hittebestendige (veld)fles mee

Ga je een trektocht maken in de Himalaya of ga je in de winter naar Nepal, neem dan een hittebestendige (veld)fles mee (bijvoorbeeld van het merk Sigg). Vul hem voor het slapen gaan met gekookt water, doe er een dikke sok omheen, en je hebt een heerlijke kruik! En de volgende dag heb je drinkwater. Ideaal!

 

nepal reistips

Tip 3: Neem een Steripen mee op reis

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren.

Linda was met een Steripen op pad. Linda: “Ik had de Steripen Adventurer bij me, en vond deze eveneens erg makkelijk in gebruik. Hij is handzaam en lekker licht, en na anderhalve minuut roeren heb je veilig drinkwater. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader mee te nemen.”

nepal reistips

Nepal reistips – tip 5: Neem een Grayl waterfilter mee op reis

Graag geven we je nog een veilige manier om je water te zuiveren: de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

nepal reistips

Tip 6: Neem een Lifestraw Go mee op reis

Een andere manier om water te zuiveren is de Lifestraw Go. Een Lifestraw Go is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Je vult je fles gewoon met kraanwater en kunt het meteen drinken. Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  

De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. De LifeStraw Go 2-stage waterfilter heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

Uiteindelijk is de aanschaf van een Lifestraw Go voordeliger dan 1000 liter gebotteld water kopen, reken maar eens na! En naast dat je het milieu ermee helpt, help je ook je medemens. Voor elke LifeStraw die verkocht wordt, voorziet het bedrijf een kind in een ontwikkelingsland een jaar lang van schoon drinkwater.

Better Places medewerker Linda Bezemer reisde heel Nepal door met de Lifestraw Go en heeft goede ervaringen. Linda: “Ik heb de Lifestraw Go 2 stages tijdens mijn reis door Nepal vrijwel continue gebruikt. Het smaakte net zoals het water wat thuis uit de kraan komt, zonder bijsmaak. Ik ben geen enkele keer ziek geworden. Onderweg kwam ik een stel tegen wat in het zijvakje van hun rugzak allebei een Lifestraw Go had zitten en ik sprak hen aan om te weten wat hun ervaringen waren. Zij waren al 3 maanden op reis en hadden onder andere in Sri Lanka en Nepal rond gereisd. Zij gebruikten de Lifestraw Go overal en waren eveneens nog nergens ziek geworden. Echt ideaal!”

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Nepal reistips – tip 7: Koop waterzuiveringstabletten

Verwacht je dat je eenmalig een reis gaat maken buiten Europa, dan wil je wellicht niet investeren in de aanschaf van een waterfilter of Steripen. Dan zijn waterzuiveringstabletten een goed en eveneens veilig alternatief. In Nepal kun je bijvoorbeeld iodine tabletten kopen. Het nadeel van waterzuiveringstabletten is wel dat het water er een bijsmaakje van krijgt. In Nepal is een poeder met merknaam Tang te koop, waarmee je je water weer een lekkerder smaakje (bijvoorbeeld sinaasappel, ananas of citroen) kunt geven.

Nepal reistips – tip 8: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Meer Nepal reistips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te reduceren. Hieronder een paar praktische Nepal reistips om je plastic gebruik te verminderen:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. Ook al zijn plastic zakjes officieel verboden in Nepal, in veel winkels krijg je nog altijd automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop. Of nog beter: koop een leuke tas in Nepal! Zo stimuleer je meteen weer de lokale economie.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

 

Wat gebeurt er al in Nepal?

Onze reisspecialist Maaike helpt je graag op weg om zo min mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens je rondreis door Nepal. Daarnaast maakt Maaike het je zo makkelijk mogelijk, door hoteleigenaren te helpen veilig drinkwater aan te bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tappunt met gefilterd water. Ook probeert zij zo veel mogelijk auto’s waar je langere tijd mee reist te voorzien van een tank met goed drinkwater. In Nepal zijn plastic zakjes officieel verboden. Je krijgt zakjes van gemakkelijker afbreekbaar materiaal. Een eigen, herbruikbaar tasje is natuurlijk beter! Daarnaast zijn er verschillende projecten om het plastic in de natuur op te ruimen. Zo streeft Sagarmatha Next ernaar om al het afval in het Everest gebied op te ruimen en ofwel om te zetten in bruikbare producten (waaronder kunst!) ofwel mee te nemen naar Kathmandu, waar meer mogelijkheden zijn om het afval te verwerken. Een ander goed project is de Bagmati Clean Up Campaign, een wekelijkse schoonmaakactie van de Bagmati rivier in de Kathmandu vallei.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Nepal reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Nepal reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Maaike woont al jaren in Nepal. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Maaike je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Nepal rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!