Nicaragua reistips om plasticvrij te reizen in Nicaragua

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Het is warm, je bent veel in beweging en de liters water gaan er hard doorheen. Liters die in Nicaragua helaas niet uit de kraan komen omdat het water niet veilig te drinken is. Het gevolg is een hele hoop plastic flessen die negen van de tien keer niet gerecycled worden en op een grote afvalhoop belanden. Bij Better Places willen we duurzaam reizen stimuleren en daar hoort het reduceren van plastic afval ook bij. Daarom geven we je graag een aantal Nicaragua reistips om het gebruik van plastic tijdens je rondreis door Nicaragua te beperken.

Nicaragua reistips

Nicaragua reistips: Duurzaamheid en Recyclen

Duurzaamheid? Recyclen? Het zijn onbekende begrippen voor verreweg het grootste deel van de bevolking in Nicaragua. In de steden weten mensen over het algemeen dat het beter zou moeten, maar zodra je de stedelijke gebieden verlaat is het hopeloos. In chickenbussen, zoals de lokale bussen hier ook wel genoemd worden, gooien mensen de plastic bordjes van hun ‘gallo pinto’ zonder blikken of blozen het raam uit. Het is de onverschilligheid die je vaker ziet in landen waar het grootste gedeelte van de bevolking in armoede leeft. Het milieu staat simpelweg onderaan het prioriteitenlijstje. Des te meer reden om tijdens je reis in Nicaragua te zorgen dat jij je afval zoveel mogelijk beperkt.

Nicaragua reistips

Nicaragua reistips: neem een hervulbare waterfles mee op reis

Een eenvoudige en effectieve manier om dat te doen, is door gebruik te maken van een hervulbare waterfles. In plaats van het kopen van plastic flessen, kun je je fles bijvullen en steeds opnieuw gebruiken. Iets waarmee je tijdens een reis van een week al minimaal 30 halve literflesjes per persoon bespaart. Bovendien bespaart het je geld en gesjouw en is het vinden van tappunten met veilig drinkwater in Nicaragua veel makkelijker dan je misschien zal denken.

Nicaragua reistips

Nicaragua reistips: Op zoek naar tappunten in Nicaragua

Bij verreweg de meeste huishoudens, restaurants en accommodaties zal je er eentje zien staan: een waterfilter. Een duurzame oplossing die de lokale bevolking én jou als reiziger eenvoudig en goedkoop aan veilig drinkwater helpt. De waterfilters worden gevuld met kraanwater en de filter zorgt er vervolgens voor dat het kraanwater ontdaan wordt van alle onveilige deeltjes. Wat overblijft is schoon en bovendien smakelijk drinkwater. In hotels kun je over het algemeen kosteloos en zo vaak je maar wilt je waterfles bijvullen. Vraag je om een glas water in je homestay of een lokaal restaurant? Schrik niet als je water rechtstreeks uit de kraan krijgt aangeboden. Sommige huishoudens en eetgelegenheden hebben geen apart tappunt dat steeds bijgevuld moet worden, maar een moderne waterfilter die direct aangesloten is op de kraan. Helemaal veilig om te drinken dus! De lokale bevolking drinkt zelf ook geen ongefilterd water, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je ergens onzuiver water geserveerd krijgt. Vertrouw je het toch niet? Vraag dan even na of het water inderdaad ‘agua purificada’ is.

Nicaragua reistips: Drinkwater uit de bergen

Het bestaat overigens wel in Nicaragua; veilig drinkwater rechtstreeks uit de kraan, zonder tussenkomst van een filter. Sommige regio’s zijn gezegend met puur drinkwater dat bijvoorbeeld direct uit de bergen komt. Dat is ook het geval in het natuurgebied Peñas Blancas, gelegen in het noorden van het land. Tijdens een tour door het gebergte kan je overnachten in het CEN, gelegen in het park zelf. Op deze plek zal je geen waterfilters aantreffen want alle kranen geven je veilig drinkwater; iets wat je ook bij aankomst direct verteld zal worden.

Nicaragua reistips

Nicaragua reistips: Goed voorbereid op pad

Eerlijk is eerlijk: een fles van een halve liter kan je in het warme Nicaragua niet altijd van voldoende drinkwater voorzien. Ga daarom altijd op pad met een tweede hervulbare waterfles, of schaf een plastic fles aan die je aantal keer opnieuw gebruikt voordat je hem weggooit. Het kan daarnaast geen kwaad om een idee te hebben van de plek waar je naartoe reist. In steden en toeristische gebieden zijn altijd voldoende faciliteiten aanwezig en zal je geen problemen hebben om een tappunt te vinden. Tijdens dagtours waarbij je de natuur in gaat of tijdens het afleggen van lange afstanden tussen twee bestemmingen kan dit lastiger zijn. Dat geldt ook voor het soort accommodatie: Better Places werkt zoveel mogelijk samen met hotels die op een duurzame en bewuste manier ondernemen. Je zal merken dat veel van deze hotels het gebruik van hervulbare waterflessen stimuleren. Op dit soort plekken tref je uithangborden of zelfs prachtige muurschilderen aan die je er op wijzen dat je er een ‘refill’ kunt krijgen. Een goed teken, want het toont aan dat de lokale ondernemers zich bewust zijn van het milieu en hoe daar voor gezorgd dient te worden. Hoe meer van dit soort initiatieven er zijn, hoe minder pastic flessen er naast de weg belanden. Goed voorbeeld doet goed volgen!

 Nicaragua reistips

Wat je nog meer kunt doen om plastic afval tijdens je reis te verminderen:

  • Reis met een stoffen tas: In Nederland krijg je inmiddels niet meer zomaar een plastic tasje mee in de winkels, maar in Nicaragua gaat dat wel anders. Om te voorkomen dat je met grote hoeveelheden plastic de supermarkten en winkels uit komt, kan je het beste van thuis een herbruikbare tas meenemen van bijvoorbeeld linnen. Om het gewicht hoef je het niet te laten en je bespaart er op reis een hoop plastic afval mee!
  • Laat de gratis flesjes in hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service een of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Maak in plaats daarvan gebruik van het watertappunt in het hotel. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard; het is dan aan de volgende hotelgast wat er daarna mee gebeurt.
  • Laat rietjes liggen. Bestel je een lekker koel drankje op een terras? Laat het rietje, dat vaak nog in de verpakking wordt geserveerd, liggen en drink gewoon uit het glas. Een rietje lijkt iets kleins, maar het draagt wel degelijk bij aan de plastic soup die de oceanen in gevaar brengt. Alleen al in de Verenigde Staten worden elke dag 500 miljoen rietjes gebruikt!
  • Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Die mini shampoo, conditioner, zeepblokjes en wattenstaafjes op je hotelkamer zien er zo mooi uit, maar zijn ook allemaal voorzien van een plastic verpakking die na het gebruik tijdens jouw overnachting regelrecht de prullenbak ingaat. Open daarom alleen wat je echt wilt gebruiken en laat de rest staan. Want laten we eerlijk zijn: in je koffer zit toch al een fles zeep en shampoo, dus waarom niet gewoon die gebruiken?

Nicaragua reistips

Je eigen Nicaragua rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Nicaragua? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ernesto, de reisexpert in Nicaragua, die je graag voorziet van reisadvies Nicaragua. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ernesto.

Reisexperts Ernesto en María wonen in Nicaragua en helpen je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Nicaragua. Geef Ernesto en María je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!