Niños Hotel Cuzco

Een hotel met een verhaal Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Ninos Hotel Cusco: Een mooi hotel met een nog mooier verhaal

Het is 1995 als de Nederlandse Jolanda van den Berg naar Cusco reist met één doel: het bezoeken van Machu Picchu. Maar eenmaal terug in Nederland krijgt ze het beeld van de vele verwaarloosde kinderen die ze in de stad heeft gezien niet uit haar hoofd. En dus keert ze terug, vastberaden om deze kinderen te helpen- al is het er maar één. Dankzij de oprichting van een foundation worden dat er uiteindelijk duizenden. Tijdens een reis door Peru kan je hieraan zelf een steentje bijdragen, want de twee populaire Niños hotels in hartje Cusco helpen via de stichting op dit moment 600 kinderen aan een beter bestaan.

Ninos hotel

Jonge kinderen, ronddwalend door de straten van Cusco. Slecht gekleed en op zoek naar eten. Dit is het beeld dat Jolanda na haar vakantie niet meer loslaat. Kinderen zijn in Cusco en omgeving een kwetsbare groep. Vaak is er geen vader in beeld of is er sprake van een alcoholprobleem of huiselijk geweld. Het lukt in dit soort gezinnen niet om kinderen de zorg en aandacht te bieden die ze nodig hebben; iets waar Jolanda graag bij wil helpen. Ze verlaat Nederland om zich voorgoed te vestigen in Cusco, waar ze in de loop van de tijd 12 kinderen adopteert en opvoedt als haar eigen. Maar om het probleem echt aan te pakken moet ze groter denken.

Je eigen Peru rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Peru? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Guido en Agnes, onze Peru specialisten. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Peru reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Peru of de beste reistijd Peru.

Geen nummers maar namen

Ze maakt plannen voor het opzetten van een grootschalige stichting maar mist een duurzame inkomstenbron om het succesvol te maken. Met de hulp van sponsors koopt ze uiteindelijk een oud pand in het centrum en knapt het volledig op tot hotel. Het eerste Niños Hotel is daarmee een feit; een hotel dat aan moet voelen als een thuis voor iedereen, waar het helpen van de lokale bevolking centraal staat en waar kamers geen nummers maar namen hebben. Het zijn de namen van Jolanda’s geadopteerde kinderen en de eerste deelnemers aan het project van de Niños Unidos Peruanos Stichting.

Ninos hotel

Liefde en aandacht

Ik stap over de drempel van het Niños Hotel aan Calle Meloc, gelegen op nog geen vijf minuten lopen van het centrale plein. Op de groene patio vangen hotelgasten de laatste zonnestralen op en in het aangelegen restaurant wordt net het haardvuur aangestoken. Ik neem plaats naast hotelmanager Claudia Galindo, die een jaar geleden haar baan bij een grote hotelketen verruilde voor het Niños Hotel. Iets waar ze geen seconde spijt van heeft, want in plaats van zoveel mogelijk geld verdienen draait het hier om zoveel mogelijk mensen helpen. Ze vertelt me over de stichting die Jolanda inmiddels 20 jaar geleden oprichtte: “Deze kinderen hebben soms geen idee van hele basic dingen zoals goed tandenpoetsen. Maar ook aan liefde en aandacht ontbreekt het in hun dagelijkse leven vaak. In restaurants die speciaal zijn geopend voor de kinderen krijgen ze dagelijks een goede maaltijd voorgeschoteld. Daarnaast helpen we ze bij het maken van huiswerk, geven we lessen in lichamelijke verzorging en is er ruimte voor het ontwikkelen van hobby’s en talenten. Buiten de basisbehoeften als een goede maaltijd, warme douche en medische zorg, kunnen ze namelijk buiten schooltijd nog voor veel meer dingen terecht bij de stichting. We hebben een sportzaal en een bibliotheek en de kinderen worden door de docenten en coaches gestimuleerd om het goed te doen op school en na te denken over wat ze daarna willen.”

Alles draait hier om iets moois doen

Inmiddels zijn dankzij de stichting duizenden kinderen in Cusco en omgeving met een uitzichtloos bestaan geholpen. De twee Niños hotels zijn hierbij onmisbaar, want van elke overnachting gaat er zo’n 70% rechtstreeks naar de stichting toe. De hotels en restaurants bieden bovendien werk aan 65 locals en er wordt hard gewerkt om alles zo duurzaam mogelijk te maken. “Alles in het Niños Hotel draait om het bieden van hulp en doen van mooi werk. Dat doen we bijvoorbeeld door bewust bezig te zijn met het milieu maar ook door zoveel mogelijk samen te werken met lokale ondernemers.” Zo is Oscar, een van Jolanda’s adoptiekinderen, inmiddels de vaste koffieleverancier en wordt er in alle restaurants zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt die zelf worden verbouwd in een biologische tuin. In die tuin wordt weer gewerkt met compost dat wordt gemaakt van het afval uit de hotels en restaurants. Zo wordt de cirkel rondgemaakt.

Ninos hotel

Enkele kinderen van de stichting hebben inmiddels zelfs een baan in de Niños hotels gekregen. Zo is Alejandro regelmatig te vinden achter de receptie, maar alleen in de middagen, want ’s ochtends zit hij in de schoolbanken om verder te werken aan zijn toekomst. Claudia: “Dit is een belangrijk element van de stichting. Van hun 6e tot hun 18e jaar kunnen ze het programma doorlopen, daarna moeten ze het zelf kunnen. De kinderen worden daarom niet alleen geholpen met de standaard vaardigheden maar ook gecoacht om aan hun toekomst te werken. Het verschil in de houding waarmee ze van straat komen en hoe ze uiteindelijk de stichting verlaten is enorm. Hier voelen ze zich waardevol en dat is het belangrijkste wat we ze kunnen meegeven.”

 

Reisexperts Guido en Agnes hebben jaren in Peru gewoond en helpen je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Peru. Geef Guido en Agnes je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!