Gran Tour Oezbekistan reis

20-daagse reis Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Grand Tour Oezbekistan Reis

20-daagse reis, vanaf € 2015,-

 • Bezoek aan alle hoogtepunten én minder bezochte gebieden
 • Verblijf in Khiva, Bukhara en Samarkand
 • Leer plov koken van een lokale familie in Bukhara
 • Rit per kameel in de woestijn
 • Overnachting bij de lokale bevolking in een yurt en homestay
 • Driedaagse looptocht door de groene Chimgan bergen
 • Trektocht onder leiding van een lokale Engelssprekende berggids en met muilezels voor de bagage
 • Transfers met eigen auto met privé chauffeur en aantal trajecten per trein

Met deze Grand Tour Oezbekistan reis maak je kennis met Oezbekistan in al zijn facetten. Uiteraard zie je al de bezienswaardigheden van de Zijderoute. Daarnaast bezoek je de vruchtbare Fergana vallei. Tijdens een overnachting in een yurt en in een homestay in een weinig bezocht dorp maak je kennis met de lokale bevolking. Daarnaast krijg je tijdens je Oezbekistan reis de kans om de ecologische ramp van de Aralzee met eigen ogen te aanschouwen, wat zeker indruk zal maken. Een driedaagse trektocht door de bergen laat weer een heel andere en onverwachte kant van dit verrassende land zien.

Reisexpert Anvar is gespecialiseerd in het samenstellen van Oezbekistan reizen op maat. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Oezbekistan

Je eigen Oezbekistan reis

Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze Oezbekistan reis in overleg  aanpassen. Hiervoor kun je een reisvoorstel Oezbekistan aanvragen, rechtstreeks bij Anvar, de Oezbekistan reisspecialist. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Oezbekistan of de beste reistijd Oezbekistan .

Route Grand Tour Oezbekistan reis:

 • Dag 1 : Aankomst Tasjkent
 • Dag 2 : Vlucht Nukus, Savitsky Museum
 • Dag 3: Bezoek Moynak (Aral Zee)
 • Dag 4-5 : Khiva
 • Dag 6-8 : Bukhara
 • Dag 9 : Woestijn, verblijf in yurt
 • Dag 10 : Verblijf lokaal dorp
 • Dag 11-13 : Samarkand, bezoek Shachkrisabz
 • Dag 14 -16 : Trektocht Ugam Chatkal Nationaal Park
 • Dag 17-19 : Fergana Vallei
 • Dag 20: Einde Oezbekistan reis – Vlucht huiswaarts

Route Grand Tour Oezbekistan

oezbekistan reis

Dag 1 – Begin van je Oezbekistan reis – Aankomst Tasjkent
De meeste vluchten naar Tasjkent komen midden in de nacht in, dus je wordt eerst naar een hotel in de stad gebracht om even bij te komen van de vlucht en te ontbijten. In de loop van de dag volgt een stadstour in Tasjkent. De stad is volgens sovjetplanologie opgezet, met brede straten en grote pleinen. Maar er is ook nog een mooie Oude Stad te bezichtigen. Mis zeker één van de vele ruim opgezette parken niet waar in de zomer de bevolking samenkomt.

Dag 2- Vlucht Nukus, Savitsky Museum
Vroeg op voor de ochtendvlucht naar Nukus in west-Oezbekistan. In Nukus heb je de gelegenheid om het wereldberoemde Savitsky Museum te bezoeken dat naar de avantgarde kunstenaar Igor Savitskiy genoemd is. Dit museum, in een relatieve uithoek van het land, herbergt volgens kenners een van de beste kunstcollecties ter wereld. Je bezoekt ook de ruïnes van Gaurkala en Mizdakhan. 

oezbekistan reis

Dag 3 – Bezoek Moynak (Aral Meer)
In een paar uur rijd je naar Moynak (220 km). Dit vissersplaatje lag ooit aan het enorme Aral Meer, maar is tegenwoordig meer dan 150 kilometer verwijderd van deze binnenzee. 1962 was het Aral Meer het vierde grootste zoetwatermeer ter wereld, maar als gevolg van  de katoenteelt, waarvoor grote hoeveelheden water nodig zijn, is het oppervlak bijna vijf keer kleiner geworden en is de gemiddelde diepte gehalveerd. Waar eens het meer was, ligt nu een woestijnvlakte. De uitdroging wordt gezien als een van de grootste ecologische rampen van deze tijd. In de loop der jaren is bovendien landbouwgif van de katoenteelt in het meer terechtgekomen. Door de sterke verdamping wordt het meer steeds zouter en vervuild. Door opdroging blijven zoutkorsten achter die landbouwgif bevatten, dat door de wind over de omliggende gebieden wordt verspreid en een gevaar vormt voor het milieu en de volksgezondheid. Je kunt met eigen ogen de ecologische ramp van het Aral Meer en de gevolgen voor mens en milieu aanschouwen.  Overal liggen verlaten wrakken van schepen in het zand, een ware ‘begraafplaats van schepen’. Een indrukwekkend gezicht. Ook kun je hier een museum, gewijd aan de ramp, bezoeken. Je luncht hier in een lokaal guesthouse alvorens je terugrijdt naar Nukus.

oezbekistan reis

Dag 4 – Naar Khiva
Je rijdt naar Khiva, een afstand van ongeveer 250 kilometer. Onderweg bezoek je de ruïnes van een Zoroastrische tempel bij Chilpak. Lunchen doe je onderweg in een yurt. Aan het eind van de middag arriveer je bij de eerste Zijderoutestad van je Oezbekistan reis: Khiva.

oezbekistan reis

Dag 5 – Khiva, vrij verblijf
Je wordt wakker in de magische stad Khiva. Khiva heeft een ommuurde oude stad, die Ichankala genoemd wordt en die geheel gerestaureerd is. Vandaag heb je de tijd om deze wirwar van kleine straatjes en prachtige monumenten op eigen gelegenheid te verkennen. De medressa’s (moslimscholen) zijn het mooist gedecoreerd met groenblauwe mozaïeken. Ook is er een sfeervolle moskee te bezichtigen. Overal in de Oude stad zijn kleine restaurantjes met binnenplaatsen waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Wil je vandaag met een gids op pad, dan kan dat natuurlijk ook. Geef dat bij je aanvraag door.

oezbekistan reis

Dag 6 Oezbekistan reis – Khiva – Bukhara
Een lange (480 km, 8 uur) rit naar Bukhara, helaas over een landschappelijk weinig interessante route. De weg volgt voor een groot deel de Kizilkum woestijn, een lege vlakte. Pas als je in de buurt van Bukhara komt wordt het land weer bevloeid en wordt het groener. Je verblijft in een sfeervol hotel op loopafstand van het historische centrum. ’s Avonds kun je heel gezellig op een terrasje buiten eten.

Dag 7- Bukhara, vrij verblijf
Je hebt twee dagen de tijd in deze interessante stad. Je kunt er weer zelf voor kiezen of je dit op eigen gelegenheid wilt doen of met een gids. Kies je voor een gids, dan bezoek je vandaag de voornaamste bezienswaardigheden in de oude stad en natuurlijk heb je ook tijd om de sfeer rond het oude waterreservoir van het Lyabi-Khauz complex op te snuiven.

oezbekistan reis

Dag 8 – Bukhara – kookworkshop lokale familie
Vandaag kun je een aantal bezienswaardigheden buiten de oude stad bezoeken: Sitorai Mohi Hosa – de zomerresidentie van de emirs van Bukhara emirs, de Chor Minor Mosque, en het Naqshbandiy mausoleum. Aan het eind van de middag bezoek je een lokale familie en leer je hoe Oezbekistan’s nationale gerecht wordt gemaakt: plov. Een rijstschotel met kruiden, noten en gedroogd fruit.

oezbekistan reis

Dag 9 – Naar Yangikazgan via Gijduvan en Nurata
Vandaag bezoek je de woestijn, die zich helemaal tot in Kazachstan uitstrekt. Onderweg bezoek je een pottenbakkersfamilie en de ruïnes van een karavanserai, een oude stopplaats op de Zijderoute. Nurata is een mooi groen plaatsje, waar volgende legende Alexander de Grote een klein fort heeft gebouwd. De moskee, die uit de 8e eeuw dateert, is de moeite waard. Om bij het yurtkamp, waar je overnacht te komen beklim je eerst een kameel voor een korte rit. Je dineert en overnacht in een yurt, de traditionele tent van de nomaden.

Dag 10- Verblijf in dorpje Sentyab
Bijzonder om op te staan in een yurtkamp en te zien hoe het dagelijkse leven op gang komt. Na het ontbijt vertrek je richting het Aydarkul stuwmeer. Mooi, het contrast in kleuren tussen de blauwe watermassa en het bruin van de woestijn. Hierna rijd je naar het dorpje Sentyab. Dit ligt heel geïsoleerd in de droge, ruige bergen en er komen hier verder nauwelijks andere toeristen. Je verblijft in een homestay, bij mensen thuis. Een leuke manier om met de bevolking in contact te komen. Na aankomst krijg je een rondleiding door het dorp, met zijn karakteristieke huizenbouw. Na de lunch kun je heerlijk ontspannen op de tapchan, een kruising tussen een bed en een hele grote divan, terwijl het dagelijkse leven aan je voorbijtrekt. Als je wilt kun je helpen met het bereiden van het avondeten.

Dag 11- Naar Samarkand
In een uur of 4-5 rijd je naar Samarkand (235 km). Als je wilt kun je natuurlijk in de middag de stad al in. Sla in ieder geval, als het donker is, het Registancomplex niet over. Dat is prachtig verlicht.

Dag 12 Oezbekistan reis – Samarkand, vrij
Kies vandaag weer of je Samarkand op eigen gelegenheid of met een gids wilt bezoeken. Uiteraard begin je bij het Registan, de grootste bezienswaardigheid van Oezbekistan. Drie enorm grote medressa’s staan hier in een hoefijzervorm bij elkaar. Ze zijn prachtig versierd en je komt ogen te kort. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Het Guri Emir Masoleum, de Bibihanym Moskee, of de Shahi Zinda Necropolis, ze zijn allemaal even oogverblindend. Een diner bij een restaurant dat door lokale mensen gerund wordt is vandaag inclusief.

oezbekistan reis

Dag 13- Samarkand, bezoek Shakhrisabz
Vandaag staat een bezoek aan Shakhrisabz op het programma, de geboorteplaats van nationale held Amir Timur. Het is ongeveer 3 uur rijden door de bergen. Je kunt hier de ruïnes van het Ak Saray Paleis bezoeken en een mausoleum gewijd aan Timurlenk. Ben je heel erg geïnteresseerd in geschiedenis, dan is dit een interessante excursie, maar je kunt er ook voor kiezen om een extra dag in Samarkand door te brengen en op je gemak nog wat bezienswaardigheden te bezoeken.

Dag 14 – Treinrit Samarkand, begin trektocht Ugam Chatkal Nationaal Park (6 km/ 4 uur wandelen; stijging 204 meter, afdaling 280 meter).
Je wordt vroeg in de morgen naar het station gebracht voor de treinrit naar Tasjkent. Je neemt de zeer comfortabele Afrosiyab, een hogesnelheidstrein die in slechts twee uur de afstand naar de hoofdstad afraffelt. Bij aankomst wordt je opgewacht en volgt een transfer van 2 uur naar de mooie Chimgan bergen, die onderdeel uitmaken van de machtige Tien Shan bergketen. Na alle droogte die je gezien hebt in de rest van het land zijn de groene landschappen die je hier ziet een verademing. Je neemt de kabelbaan naar de top om optimaal te genieten van de uitzichten op de omringende bergen.

oezbekistan reis

De trektocht voert door het Ugam Chatkal Nationaal Park, het mooiste gedeelte van de bergketen en gaat door prachtig berglandschap, over bergweides en door dalen. Hij wordt begeleid door een berggids en er gaat een muilezel of paard mee voor de bagage en kampeerspullen. Je hoeft zelf dus alleen maar een dagrugzak te dragen. Je loopt langs een waterval en door een canyon. Na de lunch klim je langs jeneverbesbomen naar de Urta Kumbelpas op 1850 meter hoogte. Hier heb je een schitterend uitzicht op de bergtoppen. Hierna daal je af naar de Beldersay vallei, waar je zult kamperen in een tent op 1720 meter hoogte.

oezbekistan reis

Dag 15- Trekking Ugam Chatkal Nationaal Park (dag 2) (12 km/ 6 uur lopen; stijging 680 meter, afdaling 1000 meter)
Vandaag loop je naar het zuiden naar de Chetkumbell pas (1800 meter) die de Beldersay en Nurekata valleien scheidt. Hier zie je de massieve top van de Chimgan ( 3309 meter). Onderweg naar de Kumbel Pass ( 2550 meter) kom je langs bijzonder petrogliefen uit de Steentijd. Dit is het hoogste punt dat je tijdens de trektocht bereikt en je hebt hier een panoramisch uitzicht op verschillende bergketens. Hierna daal je af naar de mooie Nuretaka Vallei waar je kampeert naast een rivier op 1400 meter hoogte.

Dag 16- Trekking Ugam Chatkal Nationaal Park (dag 3) – naar Tasjkent (18 km/ 8 uur lopen; beklimming 300 meter, afdaling 400 meter).
Vandaag daal je voornamelijk af langs de Nurkeata rivier langs velden met walnoot- en fruitbomen. Onderweg zie je kuddes schapen en paarden op hun zomerweides. Ook kom je langs de zomerhutten van nomaden, die hier in de zomer verblijven. Bij hen kun je Kymiz proberen (gefermenteerde paardenmelk, de traditionele drank van de nomaden). Aan het eind van de vallei kom je aan in het dorpje Shuldak, dat op 100 meter hoogte ligt. Hier wacht je transport je op, dat je terugbrengt naar Tasjkent, waar je in een comfortabel hotel kunt bijkomen van de indrukwekkende looptocht door de bergen.

oezbekistan reis

Dag 17- Per trein naar Kokand in de Fergana vallei
Vroeg op voor de transfer naar het station, waar je de trein naar Kokand neemt, in de vruchtbare en dichtbevolkte Ferganavallei. De rit duurt ongeveer vier uur en de trein moet een gebergte met hoge toppen bedwingen, dat gaat voornamelijk met tunnels. Kokand wordt als een van de grootste religieuze centra van het land beschouwd met 35 madrassa’s en honderden moskeeën. Het prachtig gerestaureerde Khudoyar Khan’s Paleis is een bezoek meer dan waard, alsmede de Juma Moskee en Dahmai Shahon (het graf van de koningen). Je overnacht in Kokand.

oezbekistan reis

Dag 18 – Fergana Vallei
Een dag in de Fergana vallei, cultureel en economisch een belangrijke streek in Oezbekistan. Het is ook etnisch gezien een zeer interessant gebied, met Tadzjieken, Kirgiziërs en Oezbeken die over de hele vallei verspreid leven. In de stad Rishtan kun je zien hoe het beroemde aardewerk wordt gemaakt en in Margilan krijg je een uitgebreide rondleiding door een lokale zijdefabriek. Hier bezoek je ook de lokale markt (bazaar). De enorme drukte en levendigheid van deze steden staan in scherp contrast met de leegte die je tot nog toe in het land hebt ervaren. Je slaapt nog een nacht in de Fergana-vallei, in een hotel in de stad Fergana.

oezbekistan reis

Dag 19- Van Andijan terug naar Tasjkent per trein
Je bezoekt als laatste stad in de Fergana vallei Andijan. Ook dit is een levendige stad met een kleurrijke bazaar en mooie medressa’s en moskeeën. In de middag neem je de lokale trein terug naar Tasjkent, waar je in de avond aankomt.

Dag 20 – Einde Oezbekistan reis – Vertrek naar huis
Helaas, je Grand Tour door Oezbekistan is ten einde gekomen. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar huis.

Prijsinformatie Oezbekistan reis

Reisduur Oezbekistan reis20 dagen/19 nachten
Reissom Oezbekistan reisVanaf € 2015,- per persoon (op basis van 2 personen reizend in het laagseizoen)
Inclusief19 overnachtingen inclusief ontbijt, 6 lunches en 6 diners, alle tours, alle transfers met eigen chauffeur, gids, muilezel of paard en kampeerbenodigdheden tijdens trektocht, trein van Samarkand naar Tasjkent en retour van Tasjkent naar Kokand.
Exclusief(Internationale) vluchten, overige maaltijden, optionele excursies, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Hotels Oezbekistan reisOvernachtingen in een tweepersoonskamer

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Anvar helpt je graag bij het samenstellen van jouw   Oezbekistan reis.

Meer inspiratie voor je Oezbekistan reis

oezbekistan reis

Blogger Karlijn reisde door Oezbekistan. Lees haar verslag van haar rondreis door Oezbekistan, gelardeerd met prachtige foto’s.

Vliegtickets Oezbekistan 

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Oezbekistan boeken. We raden de vergelijkingssite Flygrn aan. Op deze site kun je de CO2 uitstoot van je vlucht zien. Door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Anvar geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Je eigen Oezbekistan reis

Wil je een Oezbekistan reis maken? Geef Anvar je wensen door en hij stuurt je een voorstel voor een rondreis Oezbekistan op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de voorbeelden voor een rondreis Oezbekistan.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!