Oezbekistan reizen - Vijf redenen om Oezbekistan te bezoeken

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Oezbekistan is nog niet zo’n bekende reisbestemming en eigenlijk is dat vreemd. Want waar anders vind je zoveel sprookjesachtige steden, boeiende geschiedenis en fascinerende cultuur als in dit land in Centraal-Azië? De mooiste bezienswaardigheden van de Zijderoute bevinden zich in Oezbekistan. Al dat moois kun je bovendien bewonderen zonder massa’s toeristen en zelfs een visum is niet meer nodig. Kortom: Oezbekistan is de moeite waard. Twijfel je nog? Dit zijn vijf redenen om naar Oezbekistan te reizen.

Zelf door Oezbekistan reizen

Wil je door Oezbekistan reizen en ben je op zoek naar een unieke rondreis Oezbekistan? Reisspecialist Anvar in Oezbekistan stelt graag een reis op maat voor je samen. Hiervoor kun je een reisvoorstel Oezbekistan aanvragen, rechtstreeks bij Anvar. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Oezbekistan of de beste reistijd Oezbekistan .

Reisexpert Anvar is gespecialiseerd in het samenstellen van Oezbekistan reizen op maat. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Oezbekistan

Oezbekistan bezienswaardigheden

1. De mooiste bezienswaardigheden van de Zijderoute

Khiva, Buchara, Samarkand: drie steden die onlosmakelijk zijn verbonden met de oude Zijderoute, die leidde van Venetië tot China. De Oezbeekse steden werden rijk dankzij hun centrale locaties aan de handelsroute en de overblijfselen van die rijkdom zijn in Khiva, Buchara en Samarkand nog steeds te zien. Als je maar drie plekken in Oezbekistan bezoekt, zorg dan dat het deze drie sprookjesachtige steden zijn. Elke stad barst van de geschiedenis: van de heerschappij van Dzjengis Khan en Timoer Lenk tot de overname door de Russen.

Oezbekistan reizen

Khiva, Buchara en Samarkand

Khiva is een kleine woestijnstad, omringd door imposante muren. Binnen die muren vind je moskeeën, paleizen en hoge minaretten, ingelegd met gedetailleerd blauw mozaïek. Een wandeling door Khiva is een wandeling door een openluchtmuseum. Buchara is ook een stap terug in de tijd: hier lijkt het alsof je opeens in de middeleeuwen bent beland. De stad is dan ook al zo’n 2500 jaar oud en barst van de oude monumenten met turquoise koepels. Samarkand is beroemd om het indrukwekkende Registan, dat aan drie kanten wordt omgeven door schitterende koranscholen. Bezoek in Samarkand ook het mausoleum Shah-i-Zinda. Hier duizelt het je in no time van de schitterende blauwe mozaïeken op enorme tombes. Misschien nog wel mooier dan het beroemde Registan!

Oezbekistan reizen

2. Oezbekistan wordt nog niet overspoeld door toeristen

Reizigers zijn steeds meer op zoek naar plekken die van de gebaande paden af liggen. In Centraal-Azië vind je dat soort bestemmingen nog volop, en ook Oezbekistan wordt nog niet overspoeld door toeristen. Je kunt alle prachtige bezienswaardigheden van Oezbekistan dan ook op je gemak bekijken, samen met vooral lokale toeristen. Voor wie jij ook een beetje een bezienswaardigheid bent.

Oezbekistan reizen

3. Reizen in Oezbekistan is makkelijk: geen visum meer nodig

Je zou het misschien niet zeggen, maar reizen in Oezbekistan is heel gemakkelijk. Tot voor kort had je nog een visum en uitnodigingsbrief nodig om het land te bezoeken, maar per 1 februari 2019 zijn die regels fors versoepeld. Je hebt nu geen visum meer nodig om Oezbekistan binnen te komen. Dat scheelt kosten én veel gedoe. Reizen in Oezbekistan is ook heel makkelijk. Er zijn goede treinverbindingen tussen de belangrijkste steden (alleen Khiva is nog niet aangesloten op het spoornetwerk) en dat betekent dat je comfortabel lange afstanden kunt afleggen. Op weg naar weer een nieuwe sprookjesstad!

Oezbekistan reizen

4. De Oezbeken zijn hartelijk en gastvrij

De locals in Centraal-Azië staan bekend om hun gastvrijheid en de Oezbeken spannen wat dat betreft de kroon. Overal waar je komt, word je hartelijk welkom geheten en mensen knopen graag een praatje met je aan. In het bijzonder over het Nederlandse voetbal, waar ze waarschijnlijk meer van weten dan jijzelf. De Oezbeken staan altijd klaar om je te helpen en er zijn leuke, kleinschalige familiehotels waar je kunt verblijven. Een mooie kans om het dagelijkse leven van de Oezbeken van dichtbij te zien. Bezoek ook zeker de vele markten in de steden, bijvoorbeeld de grote markt van Samarkand. Dé plek om te kletsen met de Oezbeken en hun heerlijk geurende verse brood te kopen.

Oezbekistan reizen

5. Oezbekistan reizen: de natuur in Oezbekistan heeft ook veel te bieden

Bij Oezbekistan reizen denk je allereerst aan de steden en bezienswaardigheden van de Zijderoute, maar ook qua natuur heeft het land veel te bieden. Van groene bergen tot woestijnlandschappen: in Oezbekistan vind je het allemaal. Bezoek bijvoorbeeld het Ugan-Chatkal National Park, dat van UNESCO de status van bioreservaat kreeg. In dit ruige berglandschap leven maar liefst 280 diersoorten, waarvan tweehonderd vogelsoorten en 44 soorten zoogdieren, zoals de bruine beer. Ook kun je hier oude rotstekeningen bewonderen. Wil je graag wandelen of paardrijden, neem dan Zaamin National Park op in je reisplanning. Dit park heeft de hoogste berg van Oezbekistan: de Guralash Peak van bijna 3600 meter hoog.

Meer inspiratie voor je Oezbekistan reis

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor je Oezbekistan reis? Lees de blogs van Yvonne over haar rondreis door Oezbekistan, gelardeerd met prachtige foto’s.

Zelf door Oezbekistan reizen: ontwerp je reis met onze lokale reisspecialist

Wil jij graag naar Oezbekistan reizen? Onze lokale reisspecialist Anvar maakt graag samen met jou je ideale reis helemaal op maat. Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Anvar.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!