Olifanten verzorgen in Azië

Ze kijkt me nieuwsgierig aan, terwijl ze met haar lange slurf over mijn arm aait. Natuurlijk op zoek naar bananen, want ze weet heel goed dat ik daarom voor haar sta. Ik pak een grote tros van haar favoriete fruit en strek mijn arm uit. De olifant pakt snel de bananen uit mijn hand en steekt ze tevreden in haar bek. Ze lijkt even naar me te knipogen en ik lach. Een bezoek aan een opvangcentrum voor olifanten in Azië geeft je de kans om contact te maken met deze bijzondere dieren.

Olifanten verzorgen

Olifanten zijn geweldige beesten. Ze hebben bijna menselijke emoties. Ze zijn slim en gevoelig, kunnen verdrietig en vrolijk zijn. Ze zorgen voor elkaar en voor hun jongen. En ze vergeten nooit iets. In Azië wordt er tweeslachtig omgegaan met deze dieren. Aan de ene kant staan olifanten symbool voor geluk, aan de andere kant worden ze vaak slecht behandeld. Ze moeten keihard werken in de houtkapindustrie of worden gedwongen om de hele dag met stellages vol toeristen op hun rug ritjes te maken. Op sommige plekken moeten ze hun eten ‘verdienen’ door hard te werken. Het is dan ook belangrijk dat je als reiziger kijkt of  de aangeboden activiteiten met olifanten wel verantwoord zijn.

Liefdevolle opvang

Gelukkig zijn er in landen als Thailand en Laos volop goede initiatieven. Olifanten die werden mishandeld of zwaar werk moesten verrichten, worden liefdevol opgevangen in speciale opvangcentra. Als reiziger kun je deze centra bezoeken en krijg je de kans om  de olifanten te verzorgen. In Thailand brachten wij twee dagen door in een opvangcentrum voor olifanten die in de houtkapindustrie gewerkt hadden. De olifanten waren hier duidelijk gelukkig: ze kregen de hele dag te eten, werkten ontelbare banaantjes weg en sliepen met z’n allen in de jungle. Wij mochten ze onder andere voeren, wassen en hen ’s avonds naar hun slaapplek diep in het bos brengen.

Zwemmen met gelukkige olifanten

De volgende ochtend vroeg haalden we ‘onze’ olifanten weer op, die na een nacht rollen in de modder eerder bruin dan grijs waren. Ze liepen vrolijk met ons de rivier in, wij zittend in hun nek, gewapend met een stevige borstel. En toen begon het: duikbootje spelen met alleen de slurf boven water, ons natspuiten, met elkaar spelen. Ik voelde de ruwe olifantenhuid met de harde haren onder mijn handen, terwijl ik probeerde de opgedroogde modder weg te schrobben. Mijn olifant genoot net zo van het badderen als ik en zwom blij met mij de rivier op en neer. Behalve wij en hun verzorgers, de mahouts, was er niemand om ons heen. Alleen jungle, zingende vogels en het vrolijke gesnuif en gespatter van blije olifanten. Niets mooier dan olifanten die samen spelen en het duidelijk naar hun zin hebben. Dát is genieten. En veel leuker dan in een stellage op een olifantenrug zitten.

Dit biedt Better Places

Met Better Places kun je op een verantwoorde manier olifanten verzorgen en bezoeken. Zo kun je naar een opvangcentrum voor olifanten in Thailand, eventueel met een overnachting. Een aanrader! Lees meer over onze Thailand reizen.

olifanten verzorgen

Meer lezen over olifanten verzorgen in Azië en olifantenritjes?

In Nederland is er veel discussie over ritjes per olifant. Verschillende reisorganisaties bieden net als Better Places geen ritjes per olifant of olifantenshows (meer) aan. Wil je er meer over lezen? Bekijk dan deze engelstalige sites:
Why You Shouldn’t Ride Elephants In Thailand Trekking camps in Thailand
Elephants in tourism
Elephant Nature Park – Chiang Mai

Vraag een reisvoorstel aan

Wil je zelf ook olifanten verzorgen in Azië? Better Places brengt je direct in contact met lokale reisspecialisten, die samen met jou de perfecte reis kunnen samenstellen. Vraag hier een reisvoorstel Thailand aan.

Fotowedstrijd Dopper

Stuur je mooiste Dopper foto in en maak kans op een reischeque

Doe mee

Volg ons op social media

Facebook Youtube Instagram

Een hoogtepunt van iedere reis: overnachten bij mensen thuis

Leer een bestemming kennen door de ogen van een local en kies ervoor om te overnachten bij mensen thuis.

Lees meer

7x de beste fotografietips voor op reis

Zeven handige tips die je kunt toepassen voor mooiere foto’s.

Lees meer

De beste reisapps op een rijtje

Ga je binnenkort op vakantie? Onze tips voor handige reisapps.

Lees meer

Op reis met locals

Kom in contact met locals in Azië, Afrika of Latijns-Amerika.

Lees meer

Nóg meer reisinspiratie?

Volg ons op Youtube

Ideeën opdoen voor jouw volgende reis? Benieuwd naar onze reisexperts? Of gewoon zin om even weg te dromen? Volg ons op Youtube voor inspirerende reisvideo’s!

What’s your story?

Wij zijn dol op mooie reisverhalen. Deel jouw verhalen op social media met #BetterPlaces.