Praktische info - Bolivia

Hieronder vind je een aantal praktische zaken die belangrijk zijn tijdens een rondreis door Bolivia. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.

Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Bolivia hoef je geen visum aan te vragen. Er is geen visum benodigd voor een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit Bolivia. Daarnaast moet het minimaal één lege visumpagina hebben, voor het stempel van de douane. Je moet bovendien in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.

Bij binnenkomst in Bolivia ontvang je ofwel een groen papiertje van de Migratiedienst ofwel een stempel in je paspoort. Mocht je een groen papiertje ontvangen dan is het belangrijk dit zorgvuldig bij je paspoort te bewaren want je moet dit tonen bij vertrek. In verband met de Boliviaanse wetgeving zal er tijdens je reis door de hotels en operators een kopie gemaakt worden van je paspoort en van het groene papiertje of van de pagina in je paspoort met het stempel van binnenkomst.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avond of in de weekenden. Hoewel de arts bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl.

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Hoogteziekte
Hoogteziekte

Als je  boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!

Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit binnen enkele dagen weer over.

Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en is afdalen het enige dat helpt!  Je kunt hier meer informatie vinden over hoogteziekte. Wanneer je twijfelt over je gezondheid neem dan vóórdat je de reis boekt contact op met je huisarts.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

De nationale munteenheid van Bolivia is de Boliviaanse Boliviano (BOB). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Boliviano eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen. Pinnen kun je in Bolivia in de grotere steden en toeristenplaatsen. Soms kun je ook dollars pinnen. In wisselkantoren en bij grotere hotels kun je euro’s of dollars omwisselen. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, euro’s of dollars in cash bij je te hebben.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

In Bolivia is het gedurende de zomertijd 6 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het er 5 uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Bolivia is 220 volt, in sommige plaatsen 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is daarom een must (in Bolivia hebben de stekkers platte pinnetjes). Er komen regelmatig stroomstoringen voor in Bolivia. Het is dan ook aan te raden een zaklamp mee te nemen.

Kleding

Het is vanwege het klimaat van Bolivia aan te raden ‘laagjeskleding’ mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warm weer uit kunt trekken. Bolivia kent veel verschillende klimaatzones. Op de Altiplano, op ongeveer 4000 meter hoogte, zijn de temperatuurverschillen erg groot. In de droge periode is het overdag meestal helder en zonnig en kan het zelfs behoorlijk warm worden. Na zonsondergang koelt het echter snel en sterk af. ’s Nachts kan de temperatuur tot ver beneden het vriespunt zakken, en warme kleding is dan ook een vereiste. Dit geldt het sterkst op het zoutmeer van Uyuni. In de bergen kan het altijd regenen, en het is dan ook belangrijk om ook goede regenkleding mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn in Bolivia eveneens aan te bevelen.

Reisinformatie

Wil je nog meer informatie over Bolivia zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online. Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.

Vliegtickets naar je bestemming

Je kunt zelf je internationale vlucht boeken. Door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht  kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen, dit scheelt je bovendien veel tijd. Onze reisexperts geven je graag advies over de beste optie. Of kijk hier voor meer informatie.

Geef Susanne je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.
Wil je eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk dan hier de reisideeën.

Maak kennis met Susanne, de reisprofessional die in Bolivia woont. Zij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Lees hoe je samen met haar je rondreis kunt samenstellen. Helemaal zoals je zelf wilt.

Lees meer

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!