Costa Rica – praktische info

Hieronder vind je praktische info Costa Rica die belangrijk is voor je Costa Rica rondreis. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.

Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Costa Rica hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je in je paspoort een toeristenvisum gestempeld, waarmee de toestemming verleend wordt om maximaal 90 dagen in het land te verblijven.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Costa Rica.

Wanneer je via de Verenigde Staten vliegt, is het verplicht om vooraf een ESTA reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, bij voorkeur 72 uur voor vertrek. Het ESTA formulier vervangt het formulier dat voorheen tijdens de vlucht ingevuld werd. De aanvraag voor de ESTA reistoestemming bedraagt $ 14,- en dient per creditcard betaald te worden.

Bij vertrek uit Costa Rica betaal je $ 28,- vertrekbelasting op de luchthaven.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale. .

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts.
Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Zika virus

Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koors en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

In Costa Rica betaal je met de Colón (CRC). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Colón eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

Doorgaans betaal je met colones, maar ook US dollars worden bijna overal in het land geaccepteerd. Let op: Dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn.

Op veel plaatsen in Costa Rica is het mogelijk om geld te pinnen met een Visa of MasterCard, mits de bankpassen zijn voorzien van een Cirrus en Maestro logo. Tevens is het mogelijk om bij sommige banken geld op te nemen met je creditcard. Bankpassen van de ING en ABN Amro worden door verschillende pinautomaten in Costa Rica vaak niet geaccepteerd. In dit geval kun je het beste terecht bij een van de pinautomaten van BAC.

Om diefstal te voorkomen geven veel pinautomaten in Costa Rica na 22:00 uur geen geld meer uit. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars in cash bij je te hebben.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

In Costa Rica is het gedurende de zomertijd 8 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 7 uur vroeger.

Elektriciteit

De stopcontacten in Costa Rica werken op 110 volt. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig met een uitgang van een Amerikaanse stekker, met twee platte pinnetjes. Houd er rekening mee dat de elektriciteit in Costa Rica wel eens uit kan vallen. We raden je dan ook aan om ‘s avonds altijd een zaklamp bij de hand te hebben.

Kleding

Omdat de temperaturen in Costa Rica per plaats nogal kunnen verschillen, is het handig om laagjeskleding mee te nemen. Dit wil zeggen dat je kledingstukken meeneemt die je, als het afkoelt, over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel weer uit kan trekken.

Reisinformatie

Wil je nog meer informatie over Costa Rica zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.

Reisexpert Liesbet woont al jaren in Costa Rica. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Liesbet je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!