Refill My Bottle App

Overal makkelijk je waterfles bijvullen

Zo werkt de Refill My Bottle app

Je hervulbare waterflesje bijvullen was nog nooit zo makkelijk! Met de Refill My Bottle app zie je in één oogopslag waar je het dichtstbijzijnde tappunt vindt. Zo drink je veilig en schoon water zonder dat je er plastic flesjes voor koopt. Hoe dat werkt? Daisy en Patrick reizen een paar maanden door Indonesië en proberen de app. Hier vertellen ze hoe dat bevalt.

Zo is het begonnen

De Franse Alex Tsuk maakt zich al jaren druk om het milieu als hij besluit naar Bali te verhuizen en zich in te zetten voor een groenere wereld. “Ik koos Bali omdat ik geloof dat ik hier de grootste impact kan hebben. Het eiland kampt met een gigantisch plastic afval-probleem. Elke maand worden er 6 miljoen wegwerpflesjes gebruikt. Tegelijkertijd is het toerisme goed ontwikkeld en zijn er overal kansen om dat probleem aan te pakken. De grote vraag is: hoe kunnen toeristen veilig water drinken zonder die vervuilende flesjes te gebruiken?”

De oplossing

Het antwoord is zo makkelijk dat Alex er zelf een beetje om moet lachen. “Er zijn overal plekken waar je je flesje kunt bijvullen. Alleen weten toeristen niet waar ze die kunnen vinden. Dus hebben we een app ontwikkeld die precies laat zien waar je jouw hervulbare waterfles kunt bijvullen. Zo simpel is het.”

Plasticvrij op reis met Better Places

Better Places streeft ernaar dat al onze reizigers vanaf 2020 geen plastic flessen meer gebruiken op onze bestemmingen. Er zijn genoeg tips die je gemakkelijk kunt gebruiken tijdens je reis om het gebruik van plastic te minimaliseren! Met de nieuwe app van RefillMyBottle zie je binnen een oogopslag waar jij je herbruikbare fles kunt vullen. Download de app voor iPhone of Android!

Zo werkt het

Gewapend met onze Dopper Insulated en een mobiele telefoon gaan we op onderzoek uit. We hebben de Refill My Bottle app gratis gedownload en de sneltoets op het startscherm gezet. Midden op een druk kruispunt in het populaire badplaatsje Canggu in Bali drink ik de laatste druppels uit de fles. Het is snikheet en dus luidt het advies: véél water drinken. Hoog tijd voor een refill. Op de app zien we een plattegrond, zoals in Googlemaps. Er is alleen één verschil; in de omgeving van het balletje dat mijn locatie voorstelt staan allemaal blauwe vierkantjes met druppels erin.

Refill my Bottle App – Gratis bijvullen

Onderaan het scherm verschijnen de dichtstbijzijnde locaties met een foto en naam. ‘Gelato Secrets’ is de eerste, op nog geen 100 meter van ons vandaan. Als ik op de foto klik krijg ik wat algemene informatie over de locatie, zoals de openingstijden en het adres. Maar belangrijker nog, hier zie ik of ik mijn fles gratis mag bijvullen of een kleine vergoeding moet betalen. Bij deze ijssalon kost bijvullen niets. Nou ja, bijna niets. Patrick kan de verleiding niet weerstaan. “We zijn er nu toch,” legt hij uit als hij twee bolletjes sorbetijs afrekent

refill my bottle app

Refill my Bottle App – Punten verdienen

Naast de kassa herken ik meteen het logo van Refill My Bottle. Ik wijs ernaar en vraag of ik mijn flesje kan bijvullen. “Of course!”, krijg ik met een grote glimlach terug. Terwijl de vriendelijke dame mijn flesje vult druk ik in de app op ‘Refill here’. 10 PUNTEN, verschijnt er in grote letters op mijn beeldscherm. ‘Je hebt 10 punten verdiend voor het niet kopen van een plastic wegwerpflesje!’ Leuk, die punten. Maar wat kan ik ermee? Als ik klik op het knopje ‘Impact’ krijg ik een overzicht van het aantal flesjes dat ik het bespaard. Met een swipe naar rechts zie ik mijn totale score en wat ik daarmee kan. Zo kan ik bijvoorbeeld kiezen voor 15% korting op een kopje koffie even verderop.

Ik voel me niet meer bezwaard

Wij zijn inmiddels 17 maanden op reis door Azië en proberen onderweg zo min plastic flesjes te kopen. Zelfs na zo’n lange tijd voel ik me nog wel eens bezwaard om zomaar ergens binnen te lopen en te vragen of ik mijn flesje mag vullen. Dat gevoel ben ik nu gelukkig kwijt. De locatie doet tenslotte bewust mee aan deze actie. Zelfs als er een vergoeding wordt gevraagd is dat nooit meer dan de prijs die je betaalt voor een plastic flesje. Die paar cent betaal ik met liefde.

refill my bottle app

Grenzen verleggen

De Refill My Bottle App is inmiddels een groot succes in Bali. Maar Alex heeft grotere ambities dan het kleine Indonesische eiland. “Plastic is een wereldwijd probleem en dus hebben we onze grenzen verlegd. Inmiddels hebben meer dan 900 ondernemers uit 9 verschillende landen tappunten.

Better Places maakt Refill My Bottle app mede mogelijk

Better Places is een social enterprise. Wij ondernemen om de wereld een stukje beter te maken. De maatschappelijke missie van ons bedrijf staat voorop, geld verdienen is van secundair belang. Elk jaar besteden wij 10% van onze winst aan positieve initiatieven die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. In 2017 deden wij een donatie van 5000 USD aan Refill my bottle, en in 2018 deden wij opnieuw een donatie van 500 Euro aan het verder ontwikkelen van de app. 

Meer tips voor plasticvrij op reis

Better Places wilt het gebruik van plastic tijdens haar reizen verminderen en daarom hebben we een aantal handige tips voor jou op een rijte gezet. Bekijk ze hier! Of, ga je op reis naar Indonesië? Kijk hier wat Refill my Bottle doet in Indonesië om het gebruik van plastic te verminderen.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!