Praktische tips om plasticvrij te reizen

Reisadvies Indonesie
Ontvang direct een voorstel op maat

In vrijwel alle landen buiten Europa loop je als reiziger tegen hetzelfde probleem aan: het water uit de kraan is niet drinkbaar, en je bent genoodzaakt om drinkwater te kopen in plastic flessen. Zeker in warme landen loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt al snel op. Soms wordt het plastic wel gerecycled, maar hoe fijn zou het zijn als je niet bij hoeft te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep en je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen? Dit blog geeft je reisadvies Indonesië om het gebruik van plastic flessen te verminderen.

Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Indonesie, omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Dit gaan we verder uitlichten in dit reisadvies Indonesië.

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? We geven je in dit reisadvies Indonesië graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

reisadvies Indonesië

Reisadvies Indonesie – Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Op steeds meer plekken tijdens je rondreis Indonesië zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialisten Emile en Nettert stimuleren de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Reisadvies Indonesie – Tip 2: Download de Refill my Bottle app

Gebruik de handige gratis app Refill my Bottle om te zien waar je je fles kunt bijvullen. De app geeft op een kaart plekken weer waar je gratis of tegen een kleine vergoeding je waterfles kunt bijvullen. Lees hier meer over Refill my Bottle.

Reisadvies Indonesie – Tip 3: Neem een Steripen mee op reis

Toch zul je met alleen een herbruikbare waterfles er waarschijnlijk niet aan ontkomen om af en toe een plastic fles te kopen. Onderweg is er niet altijd  een tappunt voorhanden en één waterfles is op een dag niet voldoende. Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht , en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt, daarom benoemen we deze ook in dit reisadvies Indonesië. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Reisadvies Indonesie – Tip 4: Neem een Grayl waterfilter mee op reis

Dit reisadvies Indonesië is een veilige manier om je water te zuiveren: de grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

reisadvies Indonesië

Reisadvies Indonesie – Tip 5: Neem een Lifestraw Go mee op reis

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je eventueel chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit. Wij gaan verder met de rest van het reisadvies Indonesië.

reisadvies Indonesië

Reisadvies Indonesie – Tip 6: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard. Gelukkig zijn er in Indonesie steeds meer hotels die in plaats van plastic flessen een karaf water op je kamer zetten.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Een ander reisadvies Indonesië is dat op je hotelkamer vaak toiletartikelen liggen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

 

reisadvies indonesie

 

Wat gebeurt er al in Indonesië?

Onze landenspecialisten Emile en Nettert doen er alles aan om de Better Places reizigers te helpen om zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens hun rondreis Indonesië. Zo stimuleren zij de hotels om mogelijkheden te verschaffen je herbruikbare fles bij te vullen. Ook proberen zij in zo veel mogelijk auto’s waar je langere tijd mee reist te voorzien van een tank met goed drinkwater.

Refill my bottle

Op Bali is – door een aantal luxe eco-hotels – een initiatief gestart om op zoveel mogelijk plekken een waterfles bij te kunnen hervullen. Behalve hotels doen ook restaurants, winkels en een bedrijf dat waterfilters levert mee. Er is een speciale app ontwikkeld, waarop de bijvulplekken in kaart worden gebracht. In 2017 deed Better Places een donatie van 5000 USD aan Refill my Bottle. In 2018 deden wij opnieuw een donatie van 500 Euro om de app verder te ontwikkelen. Lees hier meer over Refill my Bottle. De meeste refill stations op Bali vind je in Ubud en aan de bekende plaatsen aan de zuidkust. Op plekken als Sidemen en Uluwatu waren er nog bijna geen stations, maar daar komt hopelijk snel verandering in. Lees meer

reisadvies Indonesië

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Reisadvies Indonesie: jouw tips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Emile woont al jaren in Indonesië. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Emile je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Indonesie rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesie rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile, de reisexpert in Indonesie. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!