Op avontuur met Davood, lokale reisgids Iran

We zitten net aan het ontbijt als mijn telefoon rinkelt. Het is onze gids. Het spijt hem vreselijk, maar hij komt een uurtje later. De bus heeft vertraging. Davood is met de nachtbus uit Teheran naar Yazd gekomen. Dat is zo’n zeven uur rijden. Ik hoef me geen zorgen te maken. Hij heeft goed geslapen. Davood is wel wat gewend; hij reist het hele land door voor zijn werk als reisgids Iran.

Davood neemt ons mee naar het verlaten dorpje Kharanaq, de heilige berg Chak Chak en de eeuwenoude monumenten in Meybod. Een populaire excursie net buiten Yazd. In zijn moderne auto met airco is 70 kilometer door de woestijn geen probleem. “Ik weet dat westerse toeristen de hoofddoek niet prettig vinden. Bij mij in de auto hoef je de hijab niet te dragen. Voel je thuis.” Bijna dagelijks neemt Davood Europese toeristen op sleeptouw. Grote groepen, individuele rondreizen, privé-tours; hij biedt het allemaal. “Het zorgt voor een leuke afwisseling in mijn werk.”

Van hobby naar werk

Na zijn afstuderen gaat Davood meteen aan de slag als ingenieur bij een energiecentrale. Een goede baan met toekomstperspectief. In zijn vrije tijd wil hij zijn Engels verbeteren. Elke avond bezoekt Davood historische monumenten in zijn thuisstad Yazd. Daar ontmoet hij toeristen met wie hij praatjes aanknoopt om zijn Engels te oefenen. In ruil daarvoor deelt hij zijn kennis over de stad.
Davood besteedt al zijn vrije uren aan zijn nieuwe hobby. “Ik realiseerde me dat ik het gidsen veel leuker vond dat mijn werk. Na drie jaar durfde ik de knoop door te hakken en zegde ik mijn baan op om fulltime reisgids Iran te worden. Mijn familie verklaarde me voor gek. Een baan als gids heeft weinig aanzien in Iran.” Davood negeert de adviezen en negatieve meningen. “It’s my life. Hier word ik gelukkig van.”

reisgids iran

Filmset

Na ruim een uur rijden door de droge zandvlakte slaan we af naar het spookdorp Kharanaq. “Dertig jaar geleden woonden hier nog mensen. Nu zijn ze verhuisd naar modernere huizen met elektriciteit en stromend water.” De huizen in het duizend jaar oude dorp zijn gebouwd van modder. Het lijkt wel een filmset. We zijn de enigen in Kharanaq en wandelen door een labyrint van kronkelende tunnels, langs kleine binnenplaatsjes en lege woningen. “Wie heeft er zin in een potje verstoppertje,” grapt Davood.
In het midden staat de ‘shaking tower’, een toren die wiebelt als het waait. Davood laat een zwartgeblakerde kamer zien. Een keuken. Hij kan precies vertellen waar de ruimtes in het huis voor dienden. De dieren leefden op de begane grond. Boven sliep het hele gezin in een kleine kamer. Naast elke deuropening zit een gat in de muur. Met twee stokken laat Davood zien hoe een ingenieus, houten mechanisme ooit het slot op de deur was.
Ik ben blij dat Davood mee is. Zonder hem was Kharanaq een verzameling lege ruimtes geweest. Niet minder mooi, maar wel een stuk minder interessant.

Nepgidsen

Op weg naar de auto komt een taxi het terrein op rijden. Twee toeristen, gevolgd door een local, stappen uit. Davood stapt op het gezelschap af en vraagt iets in het Farsi, waarop de lokale man een pas tevoorschijn haalt. In de auto legt Davood uit dat hij ook inspecteur is van de Yazd Tourist Association. “Ik vroeg om zijn gidslicentie. Er zijn veel nepgidsen actief in deze regio. Die zijn weliswaar goedkoper, maar niet opgeleid en spreken meestal slecht Engels. Bovendien ben je als gids, maar ook als toerist, niet verzekerd als er iets gebeurt wanneer je met een nepgids op pad bent.”

Reisgids Iran – Gids van het jaar

Op weg naar de volgende locatie vraag ik Davood of hij wel eens spijt heeft van zijn carrièreswitch. Hij moet lachen. “Geen moment! My job is my love!” Davood bewijst dat passie en doorzettingsvermogen belangrijker zijn dan een goed salaris. Vier jaar na zijn rigoureuze beslissing is hij uitgeroepen tot gids van het jaar in Yazd. In zijn vrije tijd adviseert hij startende ondernemers die traditionele restaurants en accommodaties willen opzetten. Hij begeleidt binnen- en buitenlandse toeristen in heel Iran. Van cultuurexcursie en woestijnovernachtingen tot skitochten in het noorden van het land; Davood heeft zich in werkelijk alle onderwerpen gespecialiseerd.

reisgids iran

Drup, drup

Diep in de woestijn ligt de belangrijkste pelgrimsplaats van het Zoroastrisme. Met 35 graden in de volle zon is het een zware klim naar de heilige klif van de Chak Chak berg. Terwijl ik hijgend en puffende de treden bestijg, vertelt Davood in geuren en kleuren over het Zoroastrisme; het belangrijkste geloof voordat de Arabieren in het jaar 637 Iran binnenvielen. Eenmaal boven is het uitzicht over de vallei de klim meer dan waard. Uit de muur van de heilige klif druppelt water. “Chak, chak betekent drup, drup. Het zijn de tranen van de laatste prinses voor de Arabische invasie. Drie druppels in je mond en je grootste wens komt uit. Probeer maar!”

Duiventil

De laatste bestemming van vandaag is Meybod. In de kleine stad staan tientallen eeuwenoude kleihuizen. Davood heeft het beste voor het laatst bewaard. “De Duiventoren is mijn favoriete plek,” zegt hij enthousiast. Ik zie een nietszeggend, rond gebouw. “Wacht maar tot je binnen bent,” grinnikt Davood veelbelovend. Eenmaal in de toren ontvouwt zich een magische ruimte met ruim vierduizend hokjes van de grond tot aan het metershoge plafond. “Vroeger kwamen hier elke dag duizenden duiven. De boeren verzamelden de duivenpoep om het land mee te bemesten.” Mijn mond valt open van verbazing. “Vraag het een willekeurig boer in Iran en ze zullen allemaal zeggen dat duivenpoep de beste mest is!”

reisgids iran

Reisgids Iran – Ambassadeur van Iran

Davood houd niet alleen heel veel van zijn werk. Hij heeft ook een missie. “Op televisie is er veel slecht nieuws over mijn land. Dat vind ik vreselijk, want in werkelijkheid is het een veilig land om te reizen. Iran is heel veelzijdig en heeft een rijke cultuur. Maar mensen moeten wel durven te komen. De toeristen die ik begeleid zijn allemaal ambassadeurs van Iran. Het is mijn doel om het echte leven in Iran te laten zien. Mijn hoop is dat de mensen na een mooie reis met de beste verhalen thuiskomen en hun vrienden en familie aansporen om ook naar Iran te gaan.”

Meer reisinspiratie Iran?

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Op All Day Every Daisy vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen. Lees hier meer over Taroof, de gastvrijheid in Iran.

Je eigen Iran rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Iran? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nasim, de reisexpert in Iran. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nasim.

 

Reisexpert Nasim in Iran is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Iran reis. Geef Nasim je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!