Bolivia won in 2017 de World Travel Award als beste culturele bestemming van Zuid-Amerika en dat is niet voor niets. Bolivia, het meest traditionele land van het hele continent, is nog puur. Zonder massatoerisme maak je hier kennis met de vriendelijke bevolking en indrukwekkende natuur. Susanne, de reisspecialist op locatie, deelt haar reistips Bolivia.

reistips bolivia

Doe de Salar de Uyuni tour, maar dan net even anders

De wereldberoemde zoutvlakte Salar de Uyuni is de nummer 1 trekpleister van Bolivia. Deze mag dan ook op geen enkele route ontbreken. Maar, je kunt de standaard 3-daagse tour vanuit het plaatsje Uyuni ook anders doen. Kies je namelijk voor de 4-daagse route, dan heb je een hele dag extra om de spectaculaire omgeving te ontdekken. Je vertrekt daarbij vanuit Tupiza en rijdt tegen de standaard route in. Op die manier vermijd je niet alleen de meeste toeristen, je maakt ook kennis met Tupiza; een heel leuk stadje waar je je in het wilde westen waant en kunt gaan paardrijden in een prachtig landschap van rode rotsformaties. Extra leuk aan deze tour is dat je niet zoals gewoonlijk begint met de zoutvlakte, maar ermee afsluit!

reistips bolivia

Reistips Bolivia: ontdek veelzijdig Samaipata

Ook zeker een bezoek waard is de plaats waar ik zelf woon, Samaipata. Er is geen dorp in Bolivia dat meer toeristen ontvangt, buiten Uyuni dan! Samaipata is gelegen in een ontzettend gevarieerd gebied dat beïnvloed wordt door het Amazone gebied, de hete en droge Chaco en het Andes gebergte. Deze grote variëteit zorgt ervoor dat het je aan excursiemogelijkheden niet ontbreekt. Zo kun je bijvoorbeeld de Condor Hike doen om de majestueuze koning van het Andes luchtruim te spotten. Bij de archeologische vindplaats en het museum van El Fuerte vind je de grootste bewerkte rots ter wereld, waar Amazone-stammen, Inca’s en Spanjaarden leefden. Overnachten kun je in deze regio bij Refugio Los Volcanes, een mooie eco lodge in subtropisch gebied.

reistips bolivia

Bolivia reistips: koop lokaal

In Bolivia hoef je echt geen honger te leiden want waar je ook bent, je zult langs de weg talloze stalletjes zien staan met lokale specialiteiten. De Bolivianen zijn bovendien echte handelaren en hun kleine winkeltjes zijn een ideale manier om contact te leggen. Ga dus niet naar de supermarkt voor je fles water of snacks, maar ga langs bij de locals. Je vindt op die manier ook de mooiste handgemaakte souvenirs. Vraag tijdens een tour aan je lokale gids bijvoorbeeld om een markt te bezoeken. Zo kun je in La Paz prachtige poncho’s en kleding van lama-, alpaca- of zelfs vicuñawol kopen van goede kwaliteit. Vlakbij Sucre kun je de beroemde markt van Tarabuco bezoeken. Door je eten, drinken en souvenirs op dit soort plekken te kopen, gaat je geld rechtstreeks naar de lokale bevolking toe; het mooiste wat je terug kunt doen voor je reis door hun land.

Reistips Bolivia: pas op met afdingen

Sta je eenmaal op zo’n lokale markt? Wees dan voorzichtig met afdingen. Het is in Bolivia niet zoals bijvoorbeeld in Azië zo dat afdingen erbij hoort. Je kunt er van uit gaan dat de Bolivianen oprecht zijn en je niet zullen oplichten. Ze werken bovendien hard voor hun geld en verdienen een eerlijke prijs. Houd dit in gedachten als je een souvenirtje koopt of de taxichauffeur wilt betalen. Ben je met een gids op pad dan kun je ook altijd bij hem of haar advies inwinnen, zij weten precies hoe je er het beste mee om kunt gaan.

De Jezuïeten route in Chiquitania

In het oosten van Bolivia, in de regio Chiquitania, vind je indrukwekkende Jezuïetenmissies die nog stammen uit de 17e en 18e eeuw. Unieke plekken, want het zijn de enige missies die de verdrijving van de Jezuïeten uit Zuid-Amerika hebben doorstaan. De dorpen worden bovendien nog steeds bewoond door de lokale bevolking. Afhankelijk van je wensen kun je in deze regio een route van twee tot wel zeven dagen maken. Onderweg ontdek je de prachtige landschappen, ervaar je een uniek stukje Boliviaanse cultuur en bezoek je in de dorpjes en steden de kerken die behoren tot UNESCO-werelderfgoed. Neem een kijkje in werkplaatsen waar je lokale ambachtslieden aan het werk kunt zien of ga langs bij een koffiebranderij waar de koffie echt nog met de hand in zakjes geschept wordt.

reistips bolivia

Santiago de Chiquitos voor natuurliefhebbers

In dezelfde regio kan je prachtige wandelingen maken op een van mijn favoriete plekken in Bolivia. Vanuit het stadje Santiago de Chiquitos heb je de keuze uit diverse dagwandelingen met een lokale gids. Ga bijvoorbeeld op pad in de ongerepte natuur met uitzicht over de Tucavaca vallei, met indrukwekkende rotsformaties, woud, watervallen en eeuwenoude rotstekeningen. Je hebt hier ook de keuze om onderweg bij een lokale familie langs te gaan voor een maaltijd.

reistips bolivia

In de voetstappen van Ché Guevara

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis, is er de Ché Guevara route. Tijdens deze meerdaagse tocht bezoek je een aantal iconische plekken uit de tijd die Ché Guevara in Bolivia doorbracht, waaronder musea en het mausoleum waar hij meer dan 30 jaar begraven heeft gelegen. Onderweg is er genoeg tijd om te genieten van het mooie landschap, zie je boeren die het land bewerken en heb je de kans om condors te spotten. Je kunt er voor kiezen om deze tour afwisselender te maken met bijvoorbeeld een bezoek aan een waterval en een mooie natuurwandeling. Tijdens deze route leer je namelijk niet alleen meer over de geschiedenis van Bolivia, maar reis je ook door een prachtige regio waar je nagenoeg geen toerist zal tegenkomen.

Reisexpert Susanne woont al jaren in Bolivia. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Susanne je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

beste reistijd Bolivia

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!