Plasticvrij reizen in Georgië - Praktische tips

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In Georgië is het kraanwater drinkbaar

In veel landen buiten Europa kun je het water uit de kraan niet veilig drinken. In Georgië kun je het kraanwater wél drinken. Toch wordt er op sommige websites nog gewaarschuwd voor kans op diarree wanneer je nog niet aan het water gewend bent. Het is begrijpelijk dat je dan al snel geneigd bent om voor de zekerheid water in plastic flessen te kopen. Maar zo draag je wel bij aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep in de oceaan. Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Georgië, omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Wij geven je graag een aantal reistips Georgië om je hiermee te helpen.

reistips georgie

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer hoeven te gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Wij helpen je graag! Hieronder vind je eerst 3 reistips Georgië om het gebruik van plastic flessen te verminderen vervolgens een aantal tips om je plastic gebruik in het algemeen terug te brengen.

“A journey of a thousand miles begins with a single step.”

 

reistips georgie

Reistips Georgië – Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Zoals hierboven vermeld, kun je in Georgië gewoon het water uit de kraan drinken. Op steeds meer plekken tijdens je Georgië rondreis zie je bovendien grote hervulbare watercontainers, waar je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist George stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken.

Buiten de stad is het erg makkelijk drinkwater te vinden. Yvonne van Yvonne van der Laan Photography & Travel reisde met haar gezin in Georgië. Yvonne vertelt: “Op veel plekken zijn tappunten voor drinkwater, bijvoorbeeld in de dorpen in parkjes bij de speeltuin, naast kerkjes en kloosters, of op de berghelling op weg naar een toeristische attractie. Een bordje dat het om drinkwater gaat tref je er nooit bij aan, maar de locals gebruiken deze kraantjes zelf en verzekerden ons dat het om veilig drinkwater gaat. We zijn geen enkele keer ziek geworden door hiervan te drinken en onze herbruikbare waterflessen bij te vullen met lekker ijskoud water. Ook op stopplekken onderweg, naast restaurantjes en cafés, is er altijd een bron met water te vinden. En in de bergen is het helemaal makkelijk. De kolkende watermassa’s in de dalen, die grijs van kleur zijn, laat je het beste links liggen, werd ons verteld. Bij grotten en rotswanden naar beneden druppend water is wel drinkbaar, net als gletsjerwater direct bovenaan de gletsjer. Kleine stroompjes iets verder bergafwaarts zijn ook vrijwel zeker schoon, aangezien het vee altijd een stuk lager verblijft. Al met al hebben we buiten de steden amper ergens water hoeven kopen, maar steeds onze flessen bijgevuld. Vraag bij twijfel aan een local of je het water wel of niet kan drinken.”

reistips georgie

Reistips Georgië – Tip 2: Neem een Lifestraw Go mee op reis

Maak je je tóch zorgen over eventuele diarree, dan is de De LifeStraw Go 2-stage filtration een goede oplossing. Een Lifestraw Go is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het is een geweldig concept: je vult je fles gewoon met kraanwater en kunt het meteen drinken. Naast het Lifestraw waterfilter is een carbon capsule geïntegreerd, die eventuele bijsmaken en geurtjes doet verdwijnen.

Met de Lifestraw Go kun je zelfs water uit – stromende – rivieren veilig drinken. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken. Er is dus geen risico dat je slecht gefilterd water zou drinken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

reistips georgie

Reistips Georgië – Tip 3: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij met kraanwater of water uit een hervulbare watercontainer. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Meer reistips Georgië voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

reistips georgie

Wat gebeurt er al in Georgië?

Onze reisspecialist George helpt je graag op weg om zo min mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens je rondreis door Georgië. Daarnaast maken het je zo makkelijk mogelijk, door hoteleigenaren te helpen veilig drinkwater aan te bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tappunt met gefilterd water.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw reistips Georgië om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande reistips Georgië is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert George uit Georgië helpt je graag met het samenstellen van je ideale reis. Geef George je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Georgie rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgie rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met George, de reisexpert in Georgië. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij George.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!