Reistips Guatemala

Het is het land van vulkanen, van uitgestrekte meren, koloniale steden en van de Maya’s met hun eeuwenoude cultuur en ontelbare talen. Tijdens een reis door Guatemala maak je kennis met alle gezichten van dit veelzijdige land. Petra, onze reisspecialist in Guatemala, emigreerde tien jaar geleden van Nederland naar de hooggelegen stad Quetzaltenango en kent het land inmiddels als geen ander. Ze deelt met ons haar favoriete plekken en reistips Guatemala.

Je eigen Guatemala rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Guatemala? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala, die een hoop reistips Guatemala voor je heeft. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze Guatemala reizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Reistips Guatemala

Weg van de gebaande paden

Guatemala is een land waar je tijd tekort zult komen. Tijdens je reis zul je natuurlijk de hoogtepunten bezoeken, maar als je er zoals ik zo lang bent, dan weet je ook de minder bekende plaatsen te vinden die echt de moeite waard zijn. Wil je tijdens je reis graag meer van de gebaande paden af? Ik geef je mijn tips voor prachtige plaatsen waar je kennis kunt maken met het authentieke Guatemala.

Reistips Guatemala

Cultuur snuiven in Quetzaltenango

Quetzaltenango (ook wel Xela genoemd) is de 2e grote stad van Guatemala, maar wordt helaas vaak overgeslagen in de korte reisplannen. Dit is jammer, want deze stad, waar ik zelf ook gevestigd ben, heeft heel veel te bieden! Hier zit je in het hart van de Maya hooglanden; in de stad zelf is de bevolking voor ongeveer 50% inheems en in de dorpjes eromheen is dit zelfs 100%.

In Xela bieden we de optie om les te nemen in Spaanse taal en cultuur, en die langvergeten zinnetjes weer eens te oefenen. Ook leuk: met je leraar de stad verkennen! Een echte aanrader is een verblijf van een aantal nachten in een lokaal gastgezin. We werken met gezinnen in comfortabele huizen waar je je eigen kamer hebt, met wifi, een warme douche en drie maaltijden per dag. Maar het allerleukst zijn de gesprekken aan de eettafel met de gezinsleden, voetballen met de kinderen, of een familie uitje naar bijvoorbeeld een verjaardagsfeest.

Eten bij een Guatemalteeks gezin thuis

Wil je de Guatemalteekse cultuur leren kennen, maar heb je niet de mogelijkheid om een aantal nachten bij een gastgezin te verblijven? Ga dan eens lunchen bij een Guatemalteeks gezin thuis. Dit kan onder andere in Quetzaltenango (Xela) en in het mooie Antigua en omgeving. Samen eten is de ideale kapstok voor een ontmoeting: laagdrempelig, gezellig en lekker. Je proeft van een heerlijk, traditioneel gerecht dat uiteraard volgens familierecept is gekookt. Tijdens het eten heb je uitgebreid de tijd om elkaar en elkaars cultuur te leren kennen.

Ben je dol op koken en eten? Je kunt voorafgaand aan het eten ook meehelpen boodschappen doen op de markt en meehelpen met het koken van de maaltijd. Geef je voorkeuren door aan onze Guatemala specialist Petra en ze neemt een voorstel op in jouw persoonlijke reisvoorstel. We werken in Guatemala samen met ResiRest, een sociaal initiatief waarbij de deelnemende gezinnen direct ondersteund worden.

Reistips Guatemala

Het binnenland ontdekken in Nebaj en Todos Santos

Deze dorpjes liggen midden in het onbekende binnenland van Guatemala; een gebied dat in de jaren´80 zwaar is getroffen door de burgeroorlog. Hier zie je nog pittoreske, kleine dorpjes, veel platteland en alleen maar inheemse bevolking in prachtige klederdracht. In dit gebied bieden we een 4-daags pakket aan, waarbij je drie prachtige wandelingen maakt van dorpje naar dorpje, met een lokale gids. Een unieke ervaring en je zult hier zeker niet veel andere toeristen tegenkomen!

Reistips Guatemala

Dompel je onder in de cultuur van San Juan la Laguna

Het meer van Atitlan is natuurlijk één van de hoogtepunten van een reis door Guatemala, maar het leukste is om meer te weten te komen over het leven van de lokale bevolking aan de oevers van het meer. In San Juan la Laguna bieden we je de mogelijkheid om te overnachten in lokale gastgezinnen. Deze gezinnen vinden het erg leuk om bezoekers te ontvangen en wederzijds over elkaars cultuur en gewoontes te leren. Je eet mee met het gezin en overdag help je mee in de dagelijkse activiteiten of kun je een dag vrijwilligerswerk doen in de groentetuin van de bejaarden van het dorp. Een unieke ervaring die je een kijkje geeft in het leven van de Guatemalteken!

Ga op expeditie naar El Mirador

In de jungle van het hoge noorden, op slechts 7km met de Mexicaanse grens, ligt het grootste Mayacomplex dat ooit gebouwd is. Opgravingen zijn hier nog volop aan de gang. Hier liggen de twee grootste tempels; El Tigre en La Danta, die nog veel groter zijn dan de tempels in Tikal. De totale oppervlakte van deze Mayastad is 16 km2.

Deze expeditie is voor de echte avonturiers. Het complex ligt namelijk op zo´n 60km verwijderd van de bewoonde wereld. Deze tocht maak je te voet door de jungle en de totale expeditie duurt minimaal vijf dagen (twee dagen heen, één dag Mirador, twee dagen terug). De expeditie wordt begeleidt door een karavaan van gidsen, muilezels, een kok en de mannen die zorgen voor de muilezels. Er zijn geen voorzieningen onderweg; je kampeert in tenten, maaltijden worden gekookt op houtvuur en je gaat naar het toilet in een houten hutje (op sommige plekken, niet overal). Deze expeditie wordt aangeraden in februari en maart, als het seizoen droog is en er niet teveel modder is. Wees voorbereid op een unieke ervaring die fysiek veeleisend is door de temperatuur, hoge luchtvochtigheid en de insecten, maar het is dubbel en dwars de moeite waard!

Meer reistips Guatemala?

Sigrid en haar vriend reisden 3 weken door Guatemala. Ze bezochten de eeuwenoude tempels van Tikal, gingen op zoek naar de nationale vogel en werden verliefd op het prachtige meer van Atitlan. Bekijk het overzicht van hun rondreis Guatemala en handige tips voor het plannen van jouw reis.

 

Reisexpert Petra woont al jaren in Guatemala. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Petra je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!