Indonesië reistips

Indonesië is één van de meest veelzijdige landen van Azië. Je kunt helemaal tot rust komen op Bali, het avontuur opzoeken in de jungle van Sumatra,off the beaten track gaan in de binnenlanden van Flores en duiken op de mooiste duikplekken. Bekende Indonesische bestemmingen zijn de Bromo-vulkaan en de Borobudur, maar er zijn ook genoeg minder bekende plekjes die zeker de moeite waar zijn. Hieronder de reistips Indonesie van Emile, onze reisspecialist die er al jaren woont.

reistips Indonesie

Reistips Indonesie – Oog in oog met orang-oetans op Sumatra

Stomende jungle, afgelegen dorpjes, hobbelige wegen: Sumatra is hét eiland voor avonturiers. En voor dierenliefhebbers, want in het Gunung Leuser National Park heb je grote kans dat je bijzondere dieren in het wild ziet. In dit prachtige park leven de Sumatraanse olifant, tijger en neushoorn en het is het leefgebied van de orang-oetan. Als je kiest voor een meerdaagse jungletrek slaap je in het park. De kans dat je orang-oetans ziet is dan zo’n 95%. Het is geen luxe tocht, maar de ontmoeting met dit indrukwekkende dier is alle primitieve omstandigheden meer dan waard.

Tempelhoppen op Java

Natuurlijk staat de Borobudur op je verlanglijstje als je naar Indonesië gaat. Maar Java heeft veel meer te bieden op tempelgebied. Prambanan is de grootste Hindoeïstische tempel van het eiland en is indrukwekkend vanwege zijn hoge torens. In de buurt van de stad Solo vind je de onbekende Sukuh-tempel, gelegen op de flank van Mount Lawu. Deze tempel is bijzonder vanwege haar erotische beeldhouwwerk en lijkt qua bouwstijl meer op een Mexicaanse Maya-tempel dan op een Aziatisch heiligdom. Een mystieke plek!

reistips Indonesie

Reistips Indonesie – Spectaculair duiken bij Bunaken, Sulawesi

Ben je een duikfanaat, dan is het eiland Bunaken in het noordelijkste puntje van Sulawesi een must. Dit National Marine Park geldt als één van de beste duikplekken ter wereld, met steile wanden vol gezond, kleurrijk koraal en een enorme variëteit aan onderwaterleven.

Verbaas je over de begrafenisrituelen van Tana Toraja in Sulawesi

Het is één van de meest bijzondere gebieden van Indonesië: Tana Toraja in Zuid-Sulawesi. Het leven van de Toraja draait om de dood: er wordt toegewerkt naar een zo groots mogelijke begrafenis. Begrafenissen kunnen soms dagen duren en het offeren van buffels en varkens staat centraal. Want deze dieren begeleiden de overledene naar de andere wereld. Toraja met veel geld en aanzien worden bijgezet in hangende graven of grotten, die bewaakt worden door levensgrote poppen met hun beeltenis. Voor reizigers is dit traditionele gebied een grote ontdekkingstocht. Prachtige natuur, traditionele huizen en eeuwenoude tradities bieden een uniek inkijkje in een unieke cultuur. Probeer vooral een begrafenis bij te wonen, dat is een onvergetelijke ervaring.

reistips indonesie

Reistips Indonesie – Drie kleuren, één vulkaan op Flores

De vulkaan Kelimutu op het afgelegen eiland Flores is een natuurwonder zoals er maar weinig zijn. Deze vulkaan heeft drie kratermeren, die om de zoveel tijd van kleur veranderen. Dat komt door de ‘fumaroles’ onder het water, scheuren in de aardkorst waar stoffen als waterstofchloride, vloeizuur en waterstofsulfide doorheen komen. Momenteel zijn de meren zwart, groen en bruin en dat is een schitterend gezicht.

Maak een trekking in Flores

Flores is een prachtig eiland met hartelijke bewoners, die je graag bij hen thuis ontvangen. Hier kun je geweldige meerdaagse trekkings maken naar afgelegen dorpjes in de groene heuvels. Je bezoekt traditionele Nagakeo-huizen, wandelt door de rijstvelden en slaapt bij mensen thuis. Een trektocht die zowel qua natuur als qua cultuur uniek is.

reistips indonesie

Ontmoet de prehistorische Komodo-varanen op Komodo

Ze kunnen wel drie meter lang worden, kunnen een snelheid van twintig kilometer per uur bereiken en in een keer 80% van hun lichaamsgewicht eten. En een beet van de Komodo-varaan kan dodelijk zijn. Het zijn dus geen vriendelijke beesten, maar het is wel interessant om ze te zien in het Komodo Nationaal Park.

Ga op zoek naar het avontuur – Banda Islands, Kalimantan en West Papoea

Ben je op zoek naar eilanden waar weinig andere reizigers komen? Dan hoef je in Indonesië niet lang te zoeken. De Banda Islands (onderdeel van de Molukken) worden bijvoorbeeld weinig bezocht en zijn dan ook nog heel ongerept. Kalimantan is het Indonesische deel van Borneo, waar je kennismaakt met lokale volkeren en authentieke drijvende markten bezoekt. Voor een ontmoeting met de tribes van West-Papoea trek je diep de jungle in. Avontuur gegarandeerd!

reistips Indonesie rondreis

Reistips Indonesie – Cultuur snuiven op Bali

Bali staat bekend om haar stranden, spa’s en resorts. Maar het bijzondere van dit eiland ontdek je als je het binnenland in gaat. Leer Balinees koken, woon traditionele Hindoeïstische ceremonies bij en geniet van de vele prachtige tempelcomplexen. Want zo leer je het echte Bali kennen.

Beklim de heilige Rinjani-vulkaan op Lombok

Vanaf de tropische Gili-eilanden is hij bij helder weer altijd te zien: de vulkaan Gunung Rinjani op Lombok. Deze heilige vulkaan is de op één na hoogste van Indonesië en torent 3726 meter boven het eiland uit. Rinjani vraagt erom beklommen te worden. Het is een zware klim, die je in drie tot vijf dagen kunt doen. Je kampeert op de kraterrand en klimt naar de kraterrand van Rinjani. Tijdens zonsopkomst wacht je hier een fantastisch uitzicht over het heldere kratermeer in het hart van de vulkaan.

reistips Indonesie

Reistips Indonesie

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je Indonesie individuele reis? Bekijk hier onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij.

Vraag een reisvoorstel voor een Indonesie individuele reis aan

Bij Better Places kun je zelf je Indonesie rondreis samenstellen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Emile, je Indonesie specialist die er al jaren woont, of stuur Emile een mailtje via emile@betterplaces.nl.

 

Emile – Indonesie specialist

indonesie Emile300
Al in 1991 vertrok ik als reisleider naar Indonesië, en in de loop der jaren heb ik hier al heel veel mensen wegwijs gemaakt. Tegenwoordig stel ik reizen op maat samen, en met mijn persoonlijke ervaring zou ik heel graag voor jou ook een reis willen samenstellen die precies aan jouw wensen voldoet. Het is de diversiteit van natuur en cultuur die een reis naar Indonesië naar mijn idee zo bijzonder en uniek maakt. Ben je van plan om naar Indonesië te gaan, dan zou ik heel graag mijn enthousiasme voor dit onwaarschijnlijk gevarieerde land met jou willen delen!

Reviews Indonesië

Karin Poerstamper, maart 2016 Omdat ik specifieke wensen had – zoals een jungletrekking doen en verschillende kookworkshops volgen – én ik niet veel tijd ter plaatse had om dat allemaal zelf te organiseren, wilde ik vanuit nederland vooraf al het nodige regelen. Better Places heeft daarin heel veel voor mij betekent. Zij hebben een geweldig programma samengesteld. Eenmaal ter plaatse heb ik genoten van de reis en heb ik geen seconde hoeven nadenken over de organisatie. Alles was pico bello in orde.
Willem en Paula, juli 2015 Het was persoonlijk, niet de hele tijd overdreven toeristisch. Het was fijn dat het programma naar wens aangepast kon worden en dat jullie met lokale organisaties werken. We zijn erg tevreden over deze reis!
Lees meer reiservaringen

Te Gast In Indonesië

te-gast-in-indonesieDe landenuitgaven van TE GAST IN bieden je een goede reisvoorbereiding.Informatie en bestellen
overnachtingen
FairGroen
PraktischeInfo
Travelife
reisgraag-2016 200