Iran reistips

Ga goed voorbereid op reis met onze beste tips
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Met deze Iran reistips ga je voorbereid op reis

Ga je binnenkort naar Iran? Goede keus! Zijn het de indrukwekkende architectuur en de bruisende steden die je aantrekken? Of is het de mystieke woestijn en de waanzinnige natuur? Er is zoveel te zien en te beleven. Één ding is zeker: in Iran word je met open armen ontvangen. Maar voor je gaat is het handig om je goed voor te bereiden. Want het Islamitische land kent een paar regels en gebruiken die je misschien niet gewend bent. Onze Iran reistips helpen je op weg.

Iran reistips

Iran reistips: Geniet van de gastvrijheid

Iedereen die in Iran is geweest heeft het erover: de vriendelijke locals. Er staat je hoe dan ook een warm onthaal te wachten. Je wordt uitgenodigd voor een kop thee, om te komen eten of zelfs te blijven slapen. Die onuitputtelijke gastvrijheid zit diepgeworteld in de Iraanse cultuur. Dus ga ervoor en maak kennis met de lokale bewoners. In Iran is het gebruikelijk om een kleinigheidje mee te nemen voor de gastvrouw. Je kan ter plekke wat lekkers kopen, maar het is helemaal bijzonder als je een paar souvenirs uit Nederland meeneemt.

Iran reistips

Kledingvoorschriften buiten

In Iran zijn er een aantal verplichte kledingvoorschriften. Die gelden ook voor toeristen. De belangrijkste regel is dat alle vrouwen een hoofddoek moeten dragen. Zorg dat je de hoofddoek al bij de hand hebt in het vliegtuig. Je zult zien dat de Iraanse vrouwen na het landen meteen hun haren bedekken. Vrouwen moeten zich ook degelijk kleden. Dat betekent geen blote benen en armen en losse bovenkleding die over de billen valt. Slippers en open schoenen zijn officieel verboden. Maar steeds meer vrouwen dragen zonder problemen sandalen. Ook mannen kunnen niet zomaar alles dragen. Korte broeken en shirts zonder mouwen zijn verboden. Hoewel het steeds minder voorkomt, kan het zijn dat je door de moraalpolitie wordt aangesproken. Maar zolang je de kledingvoorschriften respecteert zul je dat niet snel meemaken.

Wij geloven dat reizen de wereld een beetje mooier kan maken. Daarom delen we inspirerende voorbeelden van reizen met een positieve impact.

Iran reistips

Reistips Iran: Kledingvoorschriften binnen

Binnenshuis gelden heel andere regels in Iran. Zodra vrouwen de deur achter zich sluiten gaan de hoofddoeken af en komen de spijkerbroeken en strakke topjes tevoorschijn. Bij de meer conservatieve Iraniërs is de kans aanwezig dat vrouwen zich ook binnenshuis degelijk moeten kleden. Maar de ervaring leert dat die gezinnen minder snel toeristen thuis uitnodigen. Ben je niet zeker hoe je je binnenshuis moet kleden? Vraag het gewoon. Draag gemakkelijke schoenen, want die moeten zéker uit als je bij de mensen thuis komt. Maar ook in de moskee en in veel monumenten mag je geen schoenen aan.

Iran reistips

Pinnen in Iran is niet mogelijk

Iran is door verschillende internationale sancties een economisch gesloten land. Dat zorgt er onder andere voor dat het zijn eigen bankensysteem kent. Internationale (ook Nederlandse) banken doen geen zaken met Iran. Daarom is het niet mogelijk om te pinnen of je credit card te gebruiken. Het is belangrijk om voldoende contant geld mee te nemen voor de hele duur van je reis.

Geld wisselen

Eenmaal in Iran wissel je je euro’s gemakkelijk naar de lokale munt. Op vliegvelden en in de grote steden zijn overal wisselkantoren te vinden, die eerlijk en tegen de juiste koers wisselen. Vaak staan er ook lokale mannen op straat die aanbieden te wisselen. Ze beloven betere wisselkoersen dan de kantoren, maar vaak is dat juist niet het geval. Probeer dus altijd bij een officieel wisselkantoor te wisselen.

Iran reistips

Van rial naar toman

De munteenheid van Iran is de rial, maar je zult snel merken dat de lokale bevolking de bedragen uitdrukt in toman. Dit is een verrekende versie van de rial waarbij er een nul verdwijnt. Dit doen ze om het getal kleiner – en het afrekenen gemakkelijker te maken. 100 rial is bijvoorbeeld 10 toman. Dit is even wennen en zorgt in het begin voor verwarring. Dus let goed op bij het afrekenen.

Reistips Iran: download een VPN applicatie

Censuur komt veel voor in Iran. Dat betekent dat veel websites niet toegankelijk zijn in Iran. Een post op Facebook zit er dus even niet in. Wil je toch graag gebruik kunnen maken van de geblokkeerde websites, dan is het slim om een VPN applicatie te downloaden. Die zorgt ervoor dat je geblokkeerde pagina’s via een buitenlands IP-adres alsnog kunt bezoeken. Installeer de VPN vóór vertrek. Want ook de VPN downloads zijn niet bereikbaar in Iran.

De Iraniërs hebben zo hun eigen manieren om de vreemde regels en beperkingen te omzeilen. Hier lees je daar meer over.

Iran reistips

Veilig reizen in Iran

Door negatieve nieuwsberichten en de slechte politieke verhoudingen heerst het idee dat Iran een gevaarlijk land is. Niets is minder waar. Criminaliteit tegenover toeristen komt amper voor. Iran is een stuk moderner dan je misschien zou denken. Het land kent een goede infrastructuur. De zogenaamde VIP-bussen die tussen de grote steden rijden zijn veilig en zeer comfortabel. De lokale bevolking staat altijd klaar om je te helpen als je de weg even niet weet of een vraag hebt. Iran heeft een aantal voor ons wellicht onbegrijpelijke regels, maar dit maakt het land niet minder mooi, en de mensen niet minder gastvrij. Met onze reistips Iran ga je goed voorbereid op reis. Hier lees je meer over veiligheid in Iran.

Je eigen Iran rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Iran na het lezen van onze reistips? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nasim, de reisexpert die uit Iran komt en je de mooiste plekken kan laten zien. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nasim.

Meer inspiratie voor je Iran rondreis

Wil je meer lezen over Iran en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de leukste excursies in Iran of over de bijzondere accommodaties in het land. 

Reisexpert Nasim in Iran is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Iran reis.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!