Plasticvrij reizen op Jamaica

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In Jamaica is het kraanwater drinkbaar

In vrijwel alle landen buiten Europa kun je het water uit de kraan niet veilig drinken. In Jamaica kun je het kraanwater wel drinken, maar toch wordt er op sommige websites nog gewaarschuwd voor kans op diarree wanneer je nog niet aan het water gewend bent. Het is begrijpelijk dat je dan al snel geneigd bent om voor de zekerheid water in plastic flessen te kopen. Maar zo draag je wel bij aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep in de oceaan. Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Jamaica, omdat het eiland niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Wij geven je graag een aantal reistips Jamaica om je hiermee te helpen.

reistips jamaica

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer hoeven te gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Wij helpen je graag! Hieronder vind je eerst 3 reistips Jamaica om het gebruik van plastic flessen te verminderen vervolgens een aantal tips om je plastic gebruik in het algemeen terug te brengen.

“A journey of a thousand miles begins with a single step.”

 

Reistips Jamaica-Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Zoals hierboven vermeld, kun je in Jamaica gewoon het water uit de kraan drinken. De vermelding op sommige sites dat je kans hebt op diarree wanneer je nog niet aan het water gewend bent klopt niet, verklaart Jamaica reisspecialist Karin. “Het water is hier helemaal schoon. Het heeft alleen een beetje een chloorsmaak, wat meer opvalt als het water niet goed gekoeld is. Maar het wordt in alle restaurants gekoeld geschonken en dan smaakt het prima.” Op steeds meer plekken tijdens je rondreis door Jamaica zie je bovendien grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Karin stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken.

indonesie reistips

Reistips Jamaica-Tip 2: Neem een Lifestraw Go mee op reis

Houd je niet van een bijsmaakje of maak je je tóch zorgen over eventuele diarree, dan is de De LifeStraw Go 2-stage filtration een goede oplossing. Een Lifestraw Go is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het is een geweldig concept: je vult je fles gewoon met kraanwater en kunt het meteen drinken. Naast het Lifestraw waterfilter is een carbon capsule geïntegreerd, die bijsmaken en geurtjes doet verdwijnen.

Met de Lifestraw Go kun je zelfs water uit – stromende – rivieren veilig drinken. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken. Er is dus geen risico dat je slecht gefilterd water zou drinken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Reistips Jamaica-Tip 3: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij met kraanwater of water uit een hervulbare watercontainer. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Meer reistips Jamaica voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Wat gebeurt er al in Jamaica?

Better Places landenspecialist Karin doet er alles aan om de Better Places reizigers te helpen om zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens hun Jamaica rondreis. Zo stimuleert zij de hotels om mogelijkheden te verschaffen je herbruikbare fles bij te vullen.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw reistips Jamaica om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande reistips Jamaica is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Karin woont al jaren in Jamaica. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Karin je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Jamaica rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Jamaica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin, de reisexpert in Jamaica.  Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jamaica.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!