PLASTICVRIJ REIZEN IN MADAGASKAR - PRAKTISCHE TIPS

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In vrijwel alle landen buiten Europa loop je als reiziger tegen hetzelfde probleem aan: het water uit de kraan is niet drinkbaar, en je bent genoodzaakt om drinkwater te kopen in plastic flessen. Zeker in warme landen loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt al snel op. Soms wordt het plastic wel gerecycled, maar hoe fijn zou het zijn als je niet bij hoeft te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep en je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen? Dit blog geeft je reistips Madagaskar om het gebruik van plastic flessen te verminderen.

Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Madagaskar, omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval wat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren.

Plasticvrij op reis

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven we je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

” Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

reistips Madagaskar

Reistips Madagaskar – Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Op steeds meer plekken tijdens je rondreis Madagaskar zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialisten Frank en Jolijn stimuleren de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Waar mogelijk is de watercontainer gevuld met gefilterd water. Wanneer er twijfels zijn over de kwaliteit van het gefilterde water, wordt er mineraalwater verschaft. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. De meest betrouwbare methode om water te zuiveren is koken. Je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt. Een minuut koken volstaat om alle boosdoeners uit te schakelen. Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen. Tijdens de rondreis kun je op verschillende plekken grote flessen van 5 liter kopen, waarmee je je fles kunt bijvullen. De lokale bevolking gebruikt deze flessen voor allerlei doeleinden, dus wanneer ze leeg zijn, zullen ze nog volop worden hergebruikt. Neem dus je hervulbare waterfles mee op je rondreis Madagaskar.

Reistips Madagaskar- Tip 2: Neem een Steripen mee op reis

Toch zul je met alleen een herbruikbare waterfles er waarschijnlijk niet aan ontkomen om af en toe een plastic fles te kopen. Onderweg is er niet altijd  een tappunt voorhanden en één waterfles is op een dag niet voldoende. Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht , en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Reistips Madagaskar- Tip 3: Neem een Grayl waterfilter mee op reis

Een veilige manier om je water te zuiveren: de grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

reistips Madagaskar

Reistips Madagaskar-Tip 4: Neem een Lifestraw Go mee op reis

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

Reistips Madagaskar-Tip 5: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Meer reistips Madagaskar voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische reistips Madagaskar:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

reistips Madagaskar

Wat gebeurt er al in Madagaskar?

Onze reisspecialisten Frank en Jolijn helpen je graag op weg om zo min mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens je rondreis door Madagaskar. Daarnaast maken zij het je zo makkelijk mogelijk, door hoteleigenaren te helpen veilig drinkwater aan te bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tappunt met gefilterd water. Lege 5 liter flessen worden gevuld met gefilterd water voor de reizigers. Daarnaast zorgen zij dat deze – bijgevulde – flessen terecht komen bij de lokale bevolking in droge gebieden. Frank en Jolijn zijn onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met een lokaal bedrijf wat plastic 1 liter flessen recyclet en er materiaal van maakt wat gebruikt wordt bij het maken van bakstenen en bestrating. De gidsen en chauffeurs helpen actief mee om deze flessen te verzamelen tijdens de reis.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #planetorplastic #refillmybottle en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw reistips Madagaskar om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande reistips Madagaskar is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Frank woont al jaren in Madagaskar. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Madagaskar reis. Geef Frank je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Madagaskar rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Madagaskar rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Frank, de reisexpert in Madagaskar. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Frank.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!