Reistips Mexico om plasticvrij te reizen

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Dorst? Dan draai je de kraan open! Zo makkelijk als dat in Nederland gaat, zo lastig kan het zijn als je op reis bent. In veel landen, waaronder ook Mexico, is het kraanwater namelijk niet drinkbaar. Flessen met drinkwater zijn overal te verkrijgen, maar al dat plastic stapelt zich gedurende je reis behoorlijk op. Bij de reizen van Better Places speelt duurzaamheid een belangrijke rol en daarbij hoort ook het verminderen van plastic afval. Daarom geven we je graag een aantal reistips Mexico om de hoeveelheid plastic afval tijdens je rondreis te beperken. 

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen (wegwerp) plastic waterflessen meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Naline van het reismagazine Stop and Stare ging voor ons de uitdaging aan en nam een Dopper mee naar Mexico.

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

 

Reistips Mexico

Drink twee liter water per dag, luidt de richtlijn voor een volwassene. Maar tijdens je reis door Mexico heb je te maken met tropische temperaturen en een actief programma. Daarbij komt dat een aantal plaatsen in Mexico op grote hoogte gelegen is. Het beste medicijn tegen hoogteziekte is extra veel water drinken. Kortom: je drinkt aardig wat water tijdens je reis. Is het echt nodig om die liters allemaal uit plastic flessen te halen? Nee, gelukkig niet. Met een hervulbare waterfles kom je tijdens je reis door Mexico een heel eind.

Reistips Mexico: waar kun je je waterfles bijvullen

Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat. Op deze plekken kan je gratis of soms tegen een kleine vergoeding je fles bijvullen. In een enkel geval kan je een waterfilter tegenkomen die direct op een kraan bevestigd is. Bij deze systemen is het veilig om rechtstreeks uit de kraan te drinken. Twijfel je? Vraag dan of het daadwerkelijk om ‘agua pura’ gaat.

Reistips Mexico

Bestel je in een restaurant water? Vraag dan of ze ook drinkwater in een glas serveren. Vaak is dat wel het geval, terwijl je anders automatisch een plastic flesje geserveerd krijgt. Niet alleen bespaar je hier plastic mee; het scheelt je ook in kosten. Bij sommige restaurants staat daarnaast een glazen fles met mineraalwater op tafel. Houd in gedachten dat deze bij gebruik gewoon op je rekening komt te staan.

Reistips Mexico: Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee op reis

Maar met alleen een hervulbare waterfles zul je er waarschijnlijk niet aan ontkomen om regelmatig een plastic fles te kopen. Onderweg ben je nu eenmaal niet altijd in de buurt van een tappunt en niet elk hotel biedt bijvulpunten. Goed nieuws: er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je water te zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Plastic afval in Mexico

Hoe wordt er eigenlijk omgegaan met plastic afval in Mexico? Als je er op let zal je zien dat er in de steden bijna overal prullenbakken staan voor gescheiden afval. De intentie om afval goed en duurzaam te verwerken is er, maar in praktijk werkt het helaas vaak niet naar behoren. Gooi jij je plastic netjes in de bak ‘inorganico’, dan wordt het negen van de tien keer alsnog door de vuilnismannen op één hoop gegooid met het andere afval.

Reistips Mexico

Wel zijn er in steden veelal lokale initiatieven die een steentje bijdragen aan een betere afvalverwerking. Zo kan je in de stad Oaxaca grote jute zakken tegenkomen van ‘RecyclArte’. De initiatiefnemers van dit project willen recycling in Mexico stimuleren en hopen in een half jaar tijd zo’n vijf ton plastic op te halen, waarmee ze vervolgens zullen investeren in materiaal voor scholen in de arme gemeenten in de regio. Zie je zo’n speciale prullenbak staan op straat? Gooi dan daar je afval weg en je draagt gelijk bij aan iets moois! 

De plastic soup van Sumidero

Dat dit soort initiatieven hard nodig zijn blijkt wel als je buiten de toeristische gebieden komt. In de historische kern van de mooie koloniale steden in Mexico werken schoonmaakteams dag en nacht om het stadsbeeld aantrekkelijk te houden. Daarbuiten word je vaak geconfronteerd met afval langs de weg en prullenbakken die uitpuilen. De realiteit wordt pas echt pijnlijk duidelijk als je een bezoek brengt aan de Sumidero Canyon: een absoluut hoogtepunt in de staat Chiapas. De canyon staat bekend om de prachtige boottochten tussen groene bergen en kliffen die tot wel 1000 meter hoogte rijken. Spectaculair mooi is het er, maar als je bezoek in het regenseizoen valt, dan word je geconfronteerd met wat ook wel de plastic soup van Sumidero wordt genoemd. Tijdens de korte maar heftige regenbuien die in Chiapas voorkomen, spoelt het zwerfafval van het land de rivier in, waar het vervolgens door de stroming samenkomt in een nauw stuk van de canyon. De bootjes die dagelijks honderden toeristen door dit gebied varen, ploeteren in deze periode met grote moeite door de dikke laag plastic heen.

Reistips Mexico

Elke gevulde Dopper bespaart een plastic fles

Pogingen om het afval uit de canyon te krijgen worden er wel gedaan: op jaarbasis wordt er gemiddeld 5000 ton afval uit de rivier gevist, waarvan het meeste plastic is. Maar zonder een concrete oplossing voor de oorsprong van het probleem, is het resultaat van dit soort opruimacties maar van korte duur. Het ontbreekt bij de lokale bevolking in de gebieden rondom de canyon -en net zo goed in andere delen van Mexico- aan kennis en besef om op een duurzame manier met de natuur om te gaan. Gelukkig weten wij beter en kan je er tijdens je reis in ieder geval voor zorgen dat niet jouw plastic fles in die mooie canyon terechtkomt. Elke gevulde dopper is er ten slotte één.

Reistips Mexico: Wat je nog meer kunt doen

Reizen met een hervulbare waterfles en waterfilter of steripen is een relatief eenvoudige en effectieve manier om je plastic afval te beperken. Meer bijdragen aan een reis die zo veel mogelijk vrij van plastic afval is? Probeer dan onderweg eens aan deze dingen te denken:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Ook staan er soms gratis plastic flessen met mineraalwater. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw reistips Mexico om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande reistips Mexico is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

 

Reisexpert Alison woont al jaren in Mexico. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Alison je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Mexico rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Mexico rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Alison, de reisexpert in Mexico.  Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij René.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!