Better Places for people to live in


Better Places for people to visit

Reizen met positieve impact

Better Places is een sociale onderneming en wij organiseren reizen met positieve impact. Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. De maatschappelijke missie van ons bedrijf staat voorop, en geld verdienen is van secundair belang. Het creëren van maatschappelijke meerwaarde is een essentieel kenmerk van een sociale onderneming. Wij willen de positieve impact van onze reizen (oa. werkgelegenheid en culturele interactie) zo groot mogelijk maken en de negatieve impact (afval, CO2 uitstoot en overtourism) zoveel mogelijk beperken.
In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. Wij werken samen met reisexperts uit het land of die al jaren in het land wonen, en werkzaam zijn bij een kleinschalige lokale reisorganisatie. Zij proberen de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

Better places for people to live in, and better places to visit

reizen met positieve impact

Sustainable Development Goals

Eind september 2015 is er door de Verenigde Naties een mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s), of Global Goals, om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede, volgens de VN de grootste uitdaging van deze tijd. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

reizen met positieve impact

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft.

In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten.  Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

10% van de winst naar positieve initiatieven

Elk jaar besteden wij 10% van onze winst aan positieve initiatieven die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Lees meer

Homestay – slapen bij de locals

Als je érgens een authentieke ervaring kunt opdoen is dat wel door een overnachting bij de mensen thuis. Door in een homestay te verblijven komen jouw euro’s direct bij het gastgezin terecht. Daisy geeft je 10 redenen waarom je beslist een keer in een homestay moet slapen. Lees meer

Community Based Tourism (CBT)

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken? Lees meer over Community Based Tourism.

reizen met positieve impact

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei.

Tijdens onze rondreizen worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden veel van de accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Lokale gidsen

Wie kennen hun eigen land het beste? Natuurlijk de locals zelf! Daarom is het een aanrader om regelmatig met een lokale gids op pad te gaan. Hij vertelt je alles over zijn cultuur, bezienswaardigheden en het dagelijkse leven in zijn land. Wil je op een ontspannen manier reizen? In veel landen kun je makkelijk een auto mét chauffeur huren. Je hebt zo alle vrijheid en je chauffeur kent de mooiste plekken, die je in de meeste reisgidsen niet tegenkomt.

Fair trade

Tijdens veel van onze reizen kun je een bezoek brengen aan een kleinschalige koffie-, cacao- of theeplantage. Je wandelt dan langs veldjes met thee-, cacao- of koffiestruiken en je gids geeft uitleg over het proces van koffieboon of theeblaadje tot kopje koffie of thee. Bekijk de reizen waarbij je een bezoek kunt brengen aan een fair trade koffie-, thee- of cacaoplantage.

Bijzondere overnachtingen

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden. Tijdens een rondreis overnacht je vaak in kleinschalige hotels die op op een prachtige locatie liggen: binnen loopafstand van de hoogtepunten van de stad of geheel omringd door de natuur middenin de jungle. Lees meer over bijzondere overnachtingen

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’.

Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Duurzame excursies

Wij willen je graag het echte leven laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen. Lees meer over meet the locals

Ga in het laagseizoen op reis 

Reizen in het laagseizoen heeft een hoop voordelen. De prijzen van vliegtickets en accommodaties liggen vaak een stuk lager en je ontloopt de grootste drukte. Voor jou een stuk aangenamer reizen, maar ook beter voor de bestemming zelf. De toestroom van toeristen verspreiden is een duurzame vorm van toerisme, waar zowel reizigers als locals van profiteren. 

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding op een verre reis is belangrijk. Het contact met de lokale bevolking zal aangenamer verlopen als je de lokale gebruiken van het land kent. 

Bezoek ook de minder bekende plekken

Natuurlijk wil je de bekende highlights van een bestemming bekijken. Maar wil je een land écht leren kennen? Kies dan ook voor bijzondere excursies en overnachtingen, waarbij je van dichtbij kennismaakt met de locals. Slaap bij een familie thuis, volg een lokale kookworkshop, help koffie plukken of ga fietsen op het platteland: 

reizen met positieve impact

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen.

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot. Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt.

Reduceren van CO2 uitstoot

Beperk de CO2 uitstoot van je reis door te overnachten in kleinschalige, duurzame accommodaties, te eten in lokale restaurantjes en zo min mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Boek een directe vlucht

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken. Lees meer

Vegetarisch eten op reis

Eten is een belangrijk onderdeel van het beleven en het leren kennen van een nieuwe cultuur. Maar hoe gemakkelijk is het eigenlijk om vegetarisch te eten op reis? Wij vroegen een aantal reisbloggers naar hun ervaringen.

Compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana.

Langer en minder vaak een verre reis

Het is beter om eens in de zoveel tijd een lange vliegreis te maken, dan meerdere keren een korte vliegvakantie.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak.
Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.

Plasticvrij op reis

Better Places streeft ernaar dat dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis. We geven onze reizigers tips, zoals het meenemen van een hervulbare waterfles, en een waterfilter of steripen om het water te zuiveren. Daarnaast zorgen we er samen met onze lokale reisexperts voor dat er zo veel mogelijk tappunten zijn waar onze reizigers hun waterfles kunnen bijvullen. 

Refill my bottle

In Indonesië is door een aantal luxe eco-hotels een initiatief gestart om op zoveel mogelijk plekken een waterfles bij te kunnen hervullen. Behalve hotels doen ook restaurants, winkels en een bedrijf dat waterfilters levert mee. Er is een speciale app ontwikkeld, waarop de bijvulplekken in kaart worden gebracht.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. Wij geven onze reizigers informatie over duurzaamheid en trainen onze gidsen op het gebied van natuurbehoud en duurzaam reizen.

Travelife – zorg voor natuur en milieu

Better Places is Travelife gecertificeerd sinds januari 2017. Alle partners van Better Places werken volgens de criteria van Travelife, een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Lees meer

Bezoek nationale parken

Met je eentree lever je een bijdrage aan het beschermen van de natuur

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan.  Door zelf geen ritjes op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap aan te bieden hopen we bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies. Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.

reizen met positieve impact

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen en reizen met positieve impact.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

Internationale B Corp certificering

Better Places is de eerste reisorganisatie in Nederland met een internationale B Corp certificering. B Corp staat voor Benefit Corporation. Deze organisatie certificeert bedrijven die naast succesvol zijn in het maken van winst, ook succesvol zijn in het verwezenlijken van sociale en duurzame doelstellingen. Onze B Corp status onderstreept dat je door duurzaam te ondernemen een succesvol bedrijf kunt neerzetten. Een prettig duwtje in de rug om onze idealen verder te verwezenlijken: de reiswereld duurzamer en transparanter maken en lokale gemeenschappen ondersteunen.

Reizen met positieve impact in Afrika 

Reizen met positieve impact in Latijns Amerika

Reizen met positieve impact in Azië

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

Geef je op en maak kans op gratis toegangskaarten voor twee personen voor de beurs!

Vul alle velden in om kans te maken op de vrijkaarten!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Amsterdam!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Utrecht!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Breda!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!