Eten in Lombok

Lekker eten met Resirest in Lombok
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Eten bij locals op Lombok

We zijn onderweg naar een lokale familie, via Resirest Lombok in contact gekomen. Als we uit de auto stappen bij het huis van de gastfamilie staan vader Abdul Kadir en moeder Makiah ons al op te wachten. “Salamat malam”, goedenavond. We schudden handen en lachen naar elkaar. De oudste dochter Jasiah begeleid ons naar de bruga. Dat is een bamboeplatform waar familieleden samenkomen om belangrijke zaken te bespreken, te rusten of gezellig samen te eten. In samenwerking met Stichting Lombok Care en Resirest eten we vanavond bij een lokale familie.

Reisexpert Emile woont al jaren in Indonesië. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Indonesië rondreis. Geef Emile je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

rondreis Cuba

Je eigen Indonesië rondreis

Ook een maaltijd bij de mensen thuis op Lombok? Laat je reis samenstellen door Emile, hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Emile, onze Indonesië specialist. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Indonesië, de leukste Indonesië reis of de beste reistijd Indonesië.

Eten met de locals in Lombok via Resirest

Resirest is het online platform van Geert Kroos. Eten verbindt is zijn lijfspreuk. Zijn doel is om toeristen en locals op een positieve manier met elkaar in contact te brengen. Hoe kan dat beter door samen een maaltijd te delen? De lokale host kookt en de reiziger betaalt een bijdrage voor het eten in Lombok. Een maaltijd via Resirest is een bijzondere ervaring voor iedereen en een kans voor de lokale bewoners om wat extra’s te verdienen. Op Lombok werkt Geert samen met Mindie en Apip van Stichting Lombok Care.

Lokale partner Lombok Care

Stichting Lombok Care is een Nederlandse stichting die zich op het Indonesische eiland inzet voor een beter leven voor kinderen met een beperking. “We bieden bijvoorbeeld gratis fysiotherapie en leren ouders hoe ze zelf kunnen helpen bij de behandeling van hun kinderen. Naast de rehabilitatieprogramma’s bieden we ook speciaal onderwijs. Iets wat voor onze komst niet bestond op Lombok”, legt de Nederlandse Mindie uit. “Veel gezinnen op Lombok hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Een gebrek aan geld speelt daarbij een grote rol. Samen met Resirest zorgen we ervoor dat deze gezinnen in Lombok op een leuke manier profiteren van het toerisme.”

resirest lombok

Geboren met een hersenafwijking

Terwijl Jasiah zich naar de keuken haast om de laatste hand aan het diner te leggen, ontfermt moeder Makiah zich over dochter Siti. Ze tilt haar volwassen dochter op haar rug naar de bruga. Mindie vertelt dat Siti een groot gedeelte van haar leven liggend op bed doorbracht. Door een aangeboren hersenafwijking zijn Siti’s spieren slecht ontwikkelt en kan ze niet goed zelfstandig bewegen. “Haar ouders wisten zich geen raad en verzorgden haar zo goed en zo kwaad als het ging. Ze hadden niet de middelen of de kennis om haar de zorg te geven die ze nodig had. Siti leerde praten doordat ze de hele dag televisie keek.”

Steunbalken en therapie

De goedlachse Siti is een graag geziene gast bij Lombok Care, waar ze helpen haar spieren te versoepelen en sterker te worden. “Met de hulp van steunbalken kan ze nu kleine stukjes lopen.” De beperkingen hebben er in ieder geval niet toe geleid dat Siti haar positiviteit is kwijtgeraakt. Als we onze benen optrekken om plaats te maken voor de gebakken tempeh, verse groente en schalen rijst tovert Siti de grootste glimlach van Indonesië op haar gezicht.

resirest lombok

Het ijs breken

Het is de eerste keer dat de familie buitenlandse gasten ontvangt, nu mogeljk met Resirest Lombok. “Ze hebben vanochtend speciaal voor ons de bodem van de bruga vervangen”, vertaalt Apip het gesprek met de vader van het gezin. “Die zat vanochtend nog vol gaten.” We merken dat de familie, net als wij, een klein beetje nerveus is. Als Jasiah de rest van het gezelschap wijst op de wel erg ruige baard van Patrick en zich hardop afvraagt of hij ook moslim is begint iedereen hard te lachen. Patrick lacht hartelijk mee. Het ijs is gebroken.

De gastfamilie spreekt geen Engels. We kletsen met behulp van Mindie en Apip die al onze woorden vertalen. Op een paar na dan. “Handdoek, notaris, kantor pos, asbak, stuur”, ik som de Nederlandse woorden die ook in Indonesië gebruikt worden op. Abdul is duidelijk onder de indruk. We beantwoorden alle vragen over fietsen, sneeuw en molens in Nederland. Siti geniet zichtbaar van de gesprekken. Mindie vertaalt onze vragen aan de familie en zo leren we over het dagelijkse leven van een arm gezin in Lombok.

Lekkerder dan in een restaurant

Na een heerlijk dessert van gebakken banaan en vers fruit is het tijd om te gaan. De familie loopt met ons mee richting de auto. We rollen de raampjes omlaag en zwaaien terug naar 4 blije gezichten. “Dit was een bijzondere avond voor ze”, zegt Apip. “Volgens mij vonden ze het superleuk!” Ik kan niet anders zeggen dan dat voor ons hetzelfde geldt. We hebben gelachen, veel geleerd en een hele bijzondere ervaring meegemaakt. Resirest heeft zo ook in Lombok een mooi project op kunnen zetten.

resirest lombok

Meer inspiratie opdoen?

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor mooie projecten of een bijzondere reis door Indonesië? Bekijk de blogs van Daisy en Patrick op hun website en lees meer!

 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!