Eten in Lombok

Lekker eten met Resirest in Lombok
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Eten bij locals met Resirest Lombok

We zijn onderweg naar een lokale familie, via Resirest Lombok in contact gekomen. Als we uit de auto stappen bij het huis van de gastfamilie staan vader Abdul Kadir en moeder Makiah ons al op te wachten. “Salamat malam”, goedenavond. We schudden handen en lachen naar elkaar. De oudste dochter Jasiah begeleid ons naar de bruga. Dat is een bamboeplatform waar familieleden samenkomen om belangrijke zaken te bespreken, te rusten of gezellig samen te eten. In samenwerking met Stichting Lombok Care en Resirest eten we vanavond bij een lokale familie.

Resirest Lombok

Eten met de locals via Resirest Lombok

Resirest is het online platform van Geert Kroos. Eten verbindt is zijn lijfspreuk. Zijn doel is om toeristen en locals op een positieve manier met elkaar in contact te brengen. Hoe kan dat beter door samen een maaltijd te delen? De lokale host kookt en de reiziger betaalt een bijdrage voor het eten in Lombok. Een maaltijd via Resirest is een bijzondere ervaring voor iedereen en een kans voor de lokale bewoners om wat extra’s te verdienen. Op Lombok werkt Geert samen met Mindie en Apip van Stichting Lombok Care.

Resirest Lombok

Resirest Lombok werkt samen met Lombok Care

Stichting Lombok Care is een Nederlandse stichting die zich op het Indonesische eiland inzet voor een beter leven voor kinderen met een beperking. “We bieden bijvoorbeeld gratis fysiotherapie en leren ouders hoe ze zelf kunnen helpen bij de behandeling van hun kinderen. Naast de rehabilitatieprogramma’s bieden we ook speciaal onderwijs. Iets wat voor onze komst niet bestond op Lombok”, legt de Nederlandse Mindie uit. “Veel gezinnen op Lombok hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Een gebrek aan geld speelt daarbij een grote rol. Samen met Resirest zorgen we ervoor dat deze gezinnen in Lombok op een leuke manier profiteren van het toerisme.”

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor bijzondere ontmoetingen met locals? Wat dacht je van deze homestay op Lombok waarbij je kennismaakt met de hele familie.

Resirest Lombok

Geboren met een hersenafwijking

Terwijl Jasiah zich naar de keuken haast om de laatste hand aan het diner te leggen, ontfermt moeder Makiah zich over dochter Siti. Ze tilt haar volwassen dochter op haar rug naar de bruga. Mindie vertelt dat Siti een groot gedeelte van haar leven liggend op bed doorbracht. Door een aangeboren hersenafwijking zijn Siti’s spieren slecht ontwikkelt en kan ze niet goed zelfstandig bewegen. “Haar ouders wisten zich geen raad en verzorgden haar zo goed en zo kwaad als het ging. Ze hadden niet de middelen of de kennis om haar de zorg te geven die ze nodig had. Siti leerde praten doordat ze de hele dag televisie keek.”

Resirest Lombok

Steunbalken en therapie

De goedlachse Siti is een graag geziene gast bij Lombok Care, waar ze helpen haar spieren te versoepelen en sterker te worden. “Met de hulp van steunbalken kan ze nu kleine stukjes lopen.” De beperkingen hebben er in ieder geval niet toe geleid dat Siti haar positiviteit is kwijtgeraakt. Als we onze benen optrekken om plaats te maken voor de gebakken tempeh, verse groente en schalen rijst tovert Siti de grootste glimlach van Indonesië op haar gezicht.

Door te eten bij de locals thuis via Resirest Lombok weet je zeker dat jouw geld op de juiste plek terechtkomt. Hier vind je nog meer inspirerende voorbeelden van de positieve effecten van toerisme.

Resirest Lombok

Het ijs breken

Het is de eerste keer dat de familie buitenlandse gasten ontvangt, nu mogeljk met Resirest Lombok. “Ze hebben vanochtend speciaal voor ons de bodem van de bruga vervangen”, vertaalt Apip het gesprek met de vader van het gezin. “Die zat vanochtend nog vol gaten.” We merken dat de familie, net als wij, een klein beetje nerveus is. Als Jasiah de rest van het gezelschap wijst op de wel erg ruige baard van Patrick en zich hardop afvraagt of hij ook moslim is begint iedereen hard te lachen. Patrick lacht hartelijk mee. Het ijs is gebroken. De gastfamilie spreekt geen Engels. We kletsen met behulp van Mindie en Apip die al onze woorden vertalen. Op een paar na dan. “Handdoek, notaris, kantor pos, asbak, stuur”, ik som de Nederlandse woorden die ook in Indonesië gebruikt worden op. Abdul is duidelijk onder de indruk. We beantwoorden alle vragen over fietsen, sneeuw en molens in Nederland. Siti geniet zichtbaar van de gesprekken. Mindie vertaalt onze vragen aan de familie en zo leren we over het dagelijkse leven van een arm gezin in Lombok.

Resirest Lombok

Lekkerder dan in een restaurant

Na een heerlijk dessert van gebakken banaan en vers fruit is het tijd om te gaan. De familie loopt met ons mee richting de auto. We rollen de raampjes omlaag en zwaaien terug naar 4 blije gezichten. “Dit was een bijzondere avond voor ze”, zegt Apip. “Volgens mij vonden ze het superleuk!” Ik kan niet anders zeggen dan dat voor ons hetzelfde geldt. We hebben gelachen, veel geleerd en een hele bijzondere ervaring meegemaakt. Resirest heeft zo ook in Lombok een mooi project op kunnen zetten.

Je eigen rondreis door Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis na het zien van deze mooie bezienswaardigheden in Indonesië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile, de reisexpert die al jaren in Indonesië woont en veel tips kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile.

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Indonesië erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Reisexperts Emile en Nettert verblijven al jaren voor lange periodes in Indonesië. Zij helpen je graag bij het samenstellen van je ideale Indonesië rondreis. Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!