Zhemgang festival

Woon het onbekende Zhemgang Festival in Bhutan bij
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Met deze bijzondere rondreis Bhutan, reis je via India naar het zuidoosten van Bhutan, een deel waar nog maar weinig toeristen komen. Je bezoekt het onbekende en zeer oorspronkelijke boeddhistische festival van Zhemgang en stijgt vervolgens geleidelijk naar de hoger gelegen valleien van Centraal-Bhutan zoals Bumthang, Phobjikha en Punakha, met hun culturele hoogtepunten. Vervolgens reis je westwaarts naar de hoofdstad Thimpu en Paro, waar je de reis afsluit met een bezoek aan het beroemde Tijgersnest Klooster (Taktsang), een van de hoogtepunten van Bhutan.

Reisexpert Jan woont al jaren in de Indiase Himalaya en heeft jaren in Bhutan gewoond. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je Bhutan reizen.

Een individuele rondreis Bhutan

Dit is een voorbeeldreis. Je kunt deze rondreis Bhutan in overleg met reisspecialist Jan aanpassen. Geef Jan je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een Bhutan reizen of de beste reistijd Bhutan.

Route Rondreis Bhutan

  • Guwahati
  • Gelephu
  • Zhemgang
  • Bumthang
  • Phobjika
  • Punakha
  • Thimphu
  • Paro
  • Takstang

Dag 1 – Start rondreis Bhutan – Delhi via Guwahati naar Geylegphug (250 km, 7-8 uur)
Je reis begint met een vlucht van Delhi naar Guwahati, waar je wordt opgewacht door de Assamese gids en chauffeur. Het is ongeveer 8 uur rijden naar het Bhutanese grens. Eerst steekt je de beroemde en majestueuze Brahmaputra over, en vervolgens reis je over de immense riviervlakte ten noorden ervan. Pas kort voordat je de grens met Bhutan bereikt, begint het terrein te ‘heuvelen’; een zwak voorproefje van het echte werk, want Bhutan begint letterlijk waar de bergen beginnen. Bij de grens zal de gids je overdragen aan zijn Bhutanese collega die je na een korte rit naar Geylegphug brengt.

Dag 2 – Geylegphug naar Zhemgang (1450 m)
Je rijdt verder naar Zhemgang, gelegen in de Black Mountain Range. Het is een rit van ongeveer 4-5 uur door de dichte tropische bossen. De bossen zijn rijk aan verschillende soorten bomen, orchideeën & andere bloemen, vogels en wilde zoogdieren (waaronder reuzeneekhoorns).

Rondreis Bhutan

Dag 3 – Zhemgang Tsechu (festival)
Vandaag ben je getuige van de Zhemgang Tsechu. Tsechu betekent tiende dag van de maand in het Dzongkha, de nationale taal van Bhutan. Elke tiende dag van de maand wordt beschouwd als een gunstige dag in Bhutan, en de meeste festivals worden uitgevoerd op deze datum. Het is een heuse belevenis om getuige te zijn van het dansen en zingen, en de kostuums en maskers op een Bhutanese tsechu. Hier kun je ook zien hoezeer de Bhutanezen hechten aan hun cultuur. De tsechu wordt uitgevoerd gedurende vier opeenvolgende dagen.

Dag 4 Zhemgang naar Jakar (Bumthang, 2750 m)
Je rijdt verder de bergen in, omhoog via de plaats Trongsa en de 3400 meter hoge pas Yotong La, naar Bumthang. Bumthang is de algemene naam voor een viertal aaneengesloten valleien (Chumey, Cheorkor, Tang en Ura) die in hoogte variëren. Bumthang is een waar paradijs voor liefhebbers van sfeervolle oude tempels, gompa’s (kloosters) en traditionele huizen. Het is bovendien volgens velen de bakermat van de Bhutanese cultuur. Je kunt hier prachtig wandelen en paardrijden.

Rondreis Bhutan

Dag 5 – Jakar (Bumthang)
Vandaag bezoek je een aantal van de meest bijzondere van de vele tempels en gompa’s in in dit gebied. De Jampa Lhakhang is gebouwd in de 7e eeuw en daarmee één van de oudste kloosters van het koninkrijk. Het is een erg sfeervolle tempel omgeven door een fascinerende mythologie. Verder bezoek je de rustig gelegen Tamshing Gompa en Lhodrakharchu Goemba, en maak je een korte klim naar de 17e eeuwse dzong van Jakar.

Dag 6 – Jakar naar Phobjikha (2900 m)
Je vervolgt de reis westwaarts, naar de hooggelgen Phobjikha Vallei. Onderweg bezoek je de markante, langgerekt dzong van Trongsa, oorspronkelijk de zetel van de Bhutanese koninklijke familie. Voorbij Trashigang stop je bij de Chendebje Chorten, een replica van de bekende Swayambunath stupa in Kathmandu (Nepal), en op de 3300 meter hoge Pele La pas. Je overnacht in Phobjikha.

Rondreis Bhutan

Dag 7 – Phobjikha naar Punakha (1300 m)
De dag begint met een bezoek aan een informatiecentrum dat gewijd is aan de black necked crane (zwartnekkraanvogel). Deze zeldzame en elegante vogel broedt ‘s zomers in grote moerassen op het Tibetaanse Plateau, maar brengt de winter door in lagere gelgen valleien aan de zuidkant van de Himalayaketen (aanwezig in Phobjikha van half oktober tot maart). Op een wandeling over de Gangtey Nature Trail heb je een goede kans om de kraanvogels te zien. Je bezoekt tevebs de Gangtey Goemba. Daarna rijd je, na een stop bij de dzong van Wangdi Phodrang, naar Punakha.

Dag 8 – Punakha naar Thimphu (2350 m)
Na het ontbijt bezoek je de Punakha Dzong, de winterresidentie van de hoofdlama van Bhutan, en tevens de voormalige hoofdstad van Bhutan. Dit klooster is het grootste en zeker ook een van de meest interessante in Bhutan. Het heeft drie binnenplaatsen en enkele zeer fraaie tempels, waaronder de ‘hundred pillars temple, die vergelijkbaar is met de Ridderzaal in Nederland. Hier is onder andere de huidige (jonge) koning gekroond en is deze ook getrouwd. Na een bezoek aan de Dzong wandel je naar de Chimmi Lhakhang, ook wel de vruchtbaarheidstempel genaamd. Deze tempel is gebouwd ter ere van een ‘gekke monnik’ die in de 17e eeuw leefde en die vrije seks propageerde. Paren zonder kinderen, of die een miskraam of een vroege dood van hun kind hebben meegemaakt, komen hier om de zegen te krijgen. Na de lunch rijd je naar Thimphu, de moderne hoofdstad van Bhutan, waar je overnacht.

Rondreis Bhutan

Dag 9 – Thimphu
Ondanks de snelle groei die de stad in the laatste decennium heeft doorgemaakt, is Thimpu vermoedelijk nog steeds de meest relaxte hoofdstad ter wereld. Het verkeer is bijzonder beheerst en er zijn geen verkeerslichten. In plaats daarvan regelt een politieagent met komisch aandoende, theatrale gebaren het verkeer op de drukste kruispunt van de stad. Je hebt de hele dag om Thimpu te verkennen. Er zijn diverse ‘sights’ die de moeite waard zijn, zoals het Insitute for Chuzum Dzorig (waar jonge mensen onderwezen worden in de traditionele kunsten), het Institute of Traditional Medicine, het Folk Heritage Museum en het Textile Museum. Wie liever de benen strekt, kan kiezen uit een drietal wandelingen naar kleine kloosters en tempels die verstopt liggen in de bossen op de hellingen rondom Thimpu.

Dag 10 – Thimphu naar Paro (2350 m)
‘s Ochtends kun je nog een aantal bezienswaardigheden in en rondom Thimpu bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de ambachtelijke papierfabriek, of bezoek het grootste Boeddhabeeld ter wereld. Afhankelijk van je interesse kun je daarnaast ook het nationale Weaving Center, de Simtokha Dzong (de eerste en oudste dzong in Bhutan) en het Nationaal Museum bezoeken. Vervolgens rijd je naar Paro, waar je overnacht in een aangenaam en rustig gelegen hotel.

rondreis Bhutan

Dag 11 – Paro
Op de laatste dag in Bhutan breng je een bezoek aan wat wordt beschouwd als de meest bijzondere gompa van Bhutan: Taktsang Gompa, ook wel Tiger’s Nest genoemd. De gompa lijkt, op 900 meter boven de Paro vallei, tegen de rotswand aangeplakt, en is gebouwd op de plaats waar ooit de grote heilige genaamd Guru Rinpoche (padmasambhava) gedurende drie maanden mediteerde. Tegenwoordig is een de heilige plaats voor alle Bhutanezen en iedereen maakt tenminste één maal in zijn of haar leven een bedevaart naat Taktsang. Het is zo’n anderhalf uur klimmen, maar de moeite meer dan waard! In de middag rijd je naar Drukgyel Dzong, en wellicht is er ook nog voldoende tijd voor een bezoek aan de 7de eeuw Kyichu Lhakhang, één van de oudste kloosters van Bhutan.

Dag 12 – Paro naar Delhi – einde rondreis Bhutan
Helaas, je rondreis Bhutan is al weer ten einde gekomen. Na het ontbijt vertrek je naar de luchthaven voor de vlucht naar Delhi. Op de 2,5 uur durende vlucht naar Delhi passeer je Nepal en heb je, bij goed weer, prachtige uitzichten op de Himalayaketen, waaronder op de Mount Everest. Je arriveert aan het begin van de middag in Delhi en de terugvlucht naar Nederland vertrekt vermoedelijk pas laat, of zelfs de volgende ochtend vroeg. Het is mogelijk om een excursie te organiseren in Delhi naar enkele van de meest aantrekkelijke highlights van de stad, zoals het Rode Fort, de Kutub Minar en Humayun’s Tombe, of om een bezoek te brengen aan het centrum van Delhi (Connaught Place) voor restaurantbezoek en/of winkelen.

Rondreis Bhutan

Reiservaringen in Bhutan

Karlijn Meulman reisde door Bhutan en schreef een blog met prachtige foto’s over haar ervaringen met het “land van de donderende draak”. Lees haar verhaal op Karlijntravels.

 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!