20-daagse rondreis India Bhutan
Vanaf € 3855,-

 • Bezoek het noordoost-Indiase Assam
 • Spot de Indiase Big 5
 • Doorkruis Bhutan van oost naar west

Deze rondreis India Bhutan combineert India’s minst bekende maar meest afwisselende gebied (het Noordoosten) met een 12-daagse verkenning van het meest oorspronkelijke land van Azië: het koninkrijk Bhutan. Omdat je Bhutan doorsteekt van oost naar west, krijg je delen van het land te zien waar weinig toeristen komen. Assam, in Noordoost-India, is vooral bekend om zijn theeplantages en uitgestrekte wildparken. In Kaziranga komt de Indiase big five (tijger, olifant, neushoorn, wilde buffel en luipaard) nog voor in aantallen die elders in Azië tot het verre verleden behoren. Bhutan, het tweede deel van de reis, staat vooral bekend om zijn zeer oorspronkelijke cultuur en natuur. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan het beleid van de huidige regering en van de koningen in het verleden. Je bezoekt een aantal van de mooiste en historisch meest belangwekkende tempels en dzongs (kloosterburchten).

Reisexpert Jan woont al jaren in de Indiase Himalaya en heeft jaren in Bhutan gewoond. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je Bhutan reizen.

Stel je individuele rondreis India Bhutan samen

Dit is een voorbeeldreis. Je kunt deze rondreis India Bhutan in overleg met reisspecialist Jan aanpassen. Geef Jan je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Bhutan of de beste reistijd Bhutan.

Route Rondreis India Bhutan

 • Delhi
 • Dibrugarh
 • Majuli Island
 • Kaziranga
 • Guwahati
 • Samdrup Jongkhar
 • Trashigang
 • Bumthang
 • Trongsa
 • Phobjika
 • Punakha
 • Thimpu
 • Paro
 • Delhi

Dag 1 – Start rondreis India Bhutan – Delhi naar Dibrugarh
Na aankomst op Dibrugrah Airport word je naar je accommodatie gebracht; een uiterst rustieke en zeer goed geconserveerde theebungalow. In de eerste helft van de negentiende eeuw woonde hier de manager van de theeplantage, nu is het een uiterst sfeervol en luxueus hotel. Het is opgetrokken uit hout en vakwerk en staat op palen, een voorzorgsmaatregel tegen de wilde olifanten, koningscobra’s, tijgers en luipaarden.

Dag 2 – Dibrugarh
Vandaag kun je rustig aan doen en bijkomen van de vliegreis van gisteren (en daarvoor). Je kunt een bezoek brengen aan de lokale theefabriek om te zien hoe het thee plukken in zijn werk gaat en waar de thee wordt verwerkt. Je kunt er ook voor kiezen een wandeling te maken over het strand van de majestueuze Brahmaputra.

rondreis India Bhutan

Dag 3 – Dibrugarh naar Majuli Island (140 km / 3 uur)
Na een vroeg ontbijt rijd je naar Neemati Ghat, gelegen aan de oever van de Brahmaputra. Onderweg stop je bij de beroemde Hindoetempels van Sibsagar. Deze tempels zijn in de zestiende eeuw gebouwd door de Ahum-koningen die destijds over Assam en omstreken regeerden. Met een veerboot steek je de Brahmaputra over naar Majuli Island, waar je overnacht.

Dag 4 – Majuli Island
Tot voor kort was Majuli Island het grootste riviereiland ter wereld. Het is een stukje ongeschonden Assamees platteland met zeer weinig verkeer en een paradijs voor watervogels, maar het staat vooral bekend om zijn Satras. Dit zijn kloosters waar hindoemonniken leven die het Vaishnavisme aanhangen. Zij wonen samen in kibboets-achtige kloosters waar zij samen op het veld werken, bidden en dansen. De dansen die zij uitvoeren zijn heel apart, esotherisch en erg sierlijk, en uitgeroepen tot een Unesco Werelderfgoed.

rondreis India Bhutan

Dag 5 – Majuli Island naar Kaziranga Nationaal Park
Je steekt de Brahmaputra weer over, terug naar Neemati Ghat, waar de jeeps wachten om je naar Kaziranga Nationaal Park te brengen. De komende dagen zal je het park per jeep en wellicht ook te voet verkennen.

Dag 6 – Kaziranga
Kaziranga is één van de kroonjuwelen van de Indiase natuurbescherming. Het is ingesteld voor de bescherming van de Indiase (eenhoornige) neushoorn. In 1908, toen Kaziranga tot Reserved Forest werd verklaard, waren hier nog minder dan 15 exemplaren van in leven, nu zijn het er meer dan 2300. Tegenwoordig kunnen in Kaziranga de grootste populaties aan wilde buffels, wilde olifanten en moerasherten van Azië worden waargenomen, en maar liefst 500 vogelsoorten. Daarnaast heeft het park ook de hoogste dichtheid aan tijgers van alle parken in Azië, maar helaas laat de tijger zich niet zomaar zien..

rondreis India Bhutan

Dag 7 – Kaziranga naar Guwahati (250 km/5 uur)
In de ochtend kun je nog een vogelwandeling door de theetuinen en rubberplantages buiten het park maken voordat je verder reist. Je klimt vervolgens in de jeep voor de rit naar Guwahati, de hoofdstad van Assam, waar je overnacht.

rondreis India Bhutan

Dag 8 – Guwahati naar Samdrup Jonkhar (110 km/ 3 uur)
‘s Ochtends verken je enkele highlights van Guwahati, zoals de oude Kamakya Tempel en Peacock Island. Op dit eilandje in de Brahmaputra leven  zeldzame gouden langoeren (apen). Na de lunch rijd je naar de grens, wissel je van chauffeur en rijd je naar Samdrup Jongkhar in Bhutan.

Dag 9 – Samdrup Jongkhar naar Trashigang (180 km / 6-7 uur )
Je reist vandaag noordwaarts naar Trashigang. De weg slingert zich in ontelbare korte bochten langs de steile hellingen omhoog. Je passeert een aantal verschillende hoogtezones, van subtropische jungle tot montane naaldwouden. Daartussen liggen rododendronbossen en bergweides waar vee graast. Tegen de avond bereik je je hotel nabij Trashigang.

rondreis India Bhutan

Dag 10 – Trashigang Tsechu (9 december)
Op de tweede dag in Bhutan ben je getuige van een kleurrijk festival, waar niet alleen de monniken-dansers maar ook het publiek op zijn paasbest is uitgedost. De Trashigang Tsechu is een jaarlijks festival waarin de overwinning van het Boeddhisme op het animisme en de oude Bön religie wordt gevierd en uitgebeeld. Het is een zeer bijzondere belevenis om te zien hoe de monniken dansen in hun kostuums met maskers van dieren en godheden, en vooral ook om te zien hoe de Bhutanezen vasthouden aan hun religie en cultuur en daar veel levensgeluk uit putten.

Dag 11 – Trashigang naar Mongar (132 km/ ca. 4 uur)
Vandaag is een reisdag, maar er is onderweg genoeg te zien! Het landschap wordt gedomineerd door bossen met bloeiende orchideeën en rododendrons. Hogerop vind je de enorme met baardmossen behangen sparrenbossen, en de zeer idyllische kleine boerenenclaves omgeven door weides met yaks, koeien en schapen. Na ongeveer 4 uur kom je aan op je eindplaats van vandaag, Mongar.

rondreis India Bhutan

Dag 12 -Mongar naar Bumthang (198 km/ 6-7 uur)
De route van Mongar naar Bumthang is landschappelijk gezien één van de allermooiste in Bhutan. Onderweg steek je een 3780 meter hoge pas over, Thrumshing La. Tijgers komen hier voor en zijn zelfs waargenomen op de pas! Voordat je Jakar in Bumthang bereikt, bezoek je (indien de tijd het toelaat) het fraaie dorp Ura met een markante tempel. Het dorp ligt op ruim 3110 m hoogte en is daarmee één van de hoogste dorpen Bhutan waar permanente landbouw wordt bedreven.

Dag 13- Bumthang
Bumthang is cultureel gezien wellicht Bhutan’s meest belangwekkende gebied. De vele tempels hier zijn verbonden met de vroege historie van het Boeddhisme in Bhutan. Het was hier dat Padmasambhava (Guru Rimpoche) zijn zendingswerk in Bhutan begon. Bij de Kurjey Lakhang is een afdruk van zijn lichaam in de rotsen te zien, één van de vele wonderen en kunsten die hij verrichte om indruk te maken op de demones die destijds het gebied in haar greep had. Je wandelt van het hotel naar de Jambey Lakhang, één van Bhutan’s oudste en meest sfeervolle tempels, en via de Kurjey Lakhang & een hangbrug over de rivier loop je naar de Tamshing Goemba met zijn fraaie zeventiende-eeuwse muurschilderingen. Na de lunch bezoek je de dzong van Jakar voordat je weer teruggaat naar je hotel.

rondreis India Bhutan

Dag 14 – Bumthang via Trongsa naar Phobjikha (188 km/ 5-6 uur)
Na het ontbijt rijd je naar Trongsa, de hoofdstad van Bhutan’s meest centraal gelegen provincie. Je zult een bezoek brengen aan de markante langgerekte dzong. Dit burchtklooster ligt hoog boven de vallei en was in het verleden een checkpost voor het oost-west verkeer door Bhutan. Nadat je de Pele La pas gepasseerd bent, verlaat je de oost-west weg en sla je af naar de hooggelegen Phobjikha Vallei, waar je overnacht in een rustiek guesthouse met uitzicht over de vallei.

Dag 15 – Phobjikha
Phobjikha is een beschermd gebied dat bestaat uit een aantal uitgestrekte, hooggelegen valleien omgeven door dichte bossen. Het is zowel landschappelijk als cultureel zeer de moeite waard, maar vooral bekend om de zwarthalskraanvogels die hier in grote aantallen overwinteren. Deze vogels broeden ’s zomers in moerassen op de barre hoogvlakte van Tibet en Ladakh. In de winter maken ze dankbaar gebruik van het relatief aangename klimaat. Je kunt de zwartnekkraanvogels zien tijdens een wandeling door de vallei en door de telescoop van een speciaal ingericht observatie-centrum.

rondreis India Bhutan

Dag 16 – Phobjikha naar Punakha (78 km/ 3 uur)
Vandaag rijd je door naar Punakha, de vroegere hoofdstad van Bhutan. Indien je te porren bent voor een wandeling van 4-5 uur, kun je het eerste deel van de route ook lopen. Daarbij steek je een pas op 3230 meter hoogte over en daal je af door een vogelrijk bos met grote loofbomen. Na aankomst in Punakha bezoek je de Punakah Dzong, volgens velen de mooiste dzong van het land. Het heeft drie binnenplaatsen en een aantal prachtig gedecoreerde tempels, waaronder de Hundred Pillar Temple, de ‘Ridderzaal’ van Bhutan.

Dag 17 – Punakha naar Thimpu (77 km/ 3 uur)
De dag begint met een bezoek aan een recent gebouwd nonnenklooster. Vervolgens wandel je door traditionele dorpjes naar een veel ouder klooster, de Chimi Lakhang. Dit is eigenlijk meer een tempel dan een klooster, gewijd aan de divine madman Drukpa Kunley. Deze monnik leefde in de vijftiende eeuw en predikte onder vrije seks. De tempel wordt veel bezocht door kinderloze paren en andere mensen met ‘vruchtbaarheidsproblemen.’ Via de 3150 meter hoge Dochu La pas rijd je naar Thimpu. Bij goed weer heb je hier uitzicht op een hele serie Himalayatoppen, waaronder diverse zevenduizenders.

rondreis India Bhutan

Dag 18 – Thimphu
Vandaag verken je Thimpu. Ondanks de snelle groei die de stad in the laatste decennium heeft doorgemaakt, is Thimpu vermoedelijk nog steeds de meest relaxte hoofdstad ter wereld. Het verkeer is bijzonder beheerst (een verademing na India) en er zijn geen verkeerslichten. Er zijn vele ‘sights’ die de moeite waard zijn, zoals het Insitute for Chuzum Dzorig (waar jonge mensen onderwezen worden in de traditionele kunsten), het Institute of Traditional Medicine, het Folk Heritage Museum en het Takin Reserve, waar je de merkwaardige takin kunt zien, het nationale dier van Bhutan.

 

rondreis India Bhutan

Dag 19 – Thimphu naar Paro (45 km/ 1,5 uur)
Na een vroege start rijd je in ongeveer een uur naar Paro. Daar gaan de wandelschoenen weer aan en begin je aan de 2,5 uur durende klim naar het wereldberoemde Tijgersnest (Taktsang Gompa). Dit iconische kloostertje ligt als een duiventil tegen de rotsen aangeplakt en kan alleen over een wandelpad bereikt worden. De naam verwijst naar de legende dat de boeddhistische apostel Padmasambhava hier landde op de rug van een tijgerin. De tempel is niet alleen fraai gelegen, ook het interieur is bijzonder de moeite waard. Je laatste nacht breng je door in een hotel in Paro.

Dag 20 – Paro naar Delhi – einde rondreis India Bhutan
Vandaag komt je rondreis India Bhutan ten einde. Na het ontbijt vertrek je naar de luchthaven voor de vlucht naar Delhi. Op deze 2,5 uur durende vlucht passeer je Nepal en heb je bij goed weer prachtige uitzichten op de Himalayaketen, waaronder Mount Everest. Aan het begin van de middag kom je aan in Delhi, waar de reis eindigt. De terugvlucht naar Nederland vertrekt vermoedelijk pas laat, of zelfs de volgende ochtend vroeg, dus het is ook mogelijk om een excursie te organiseren in Delhi naar enkele van de meest aantrekkelijke highlights van de stad, zoals het Rode Fort, de Kutub Minar en Humayun’s Tombe.

rondreis India Bhutan

Reiservaringen in Bhutan

Karlijn Meulman reisde door Bhutan en schreef een blog met prachtige foto’s over haar ervaringen met het “land van de donderende draak”. Lees haar verhaal op Karlijntravels.

Prijsinformatie individuele rondreis India Bhutan

Reisduur rondreis India Bhutan 20 dagen/19 nachten
Reissom rondreis India Bhutan Vanaf € 3855,- per persoon (op basis van 2 personen reizend in het laagseizoen)
Inclusief Overnachtingen op basis van volpension, auto met chauffeur, lokale gids, visumkosten Bhutan, entreegelden, entree- & cameragelden + 3 game drives en gespecialiseerde natuurgids in Kaziranga N.P.
Exclusief Internationale en binnenlandse vluchten, visumkosten India, videokosten Kaziranga, eventuele overnachtingen/activiteiten Delhi, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Accommodatie Overnachtingen in een tweepersoonskamer
Bijzonderheden In de maanden september, oktober en november zijn er veel festivals in het oosten van Bhutan. Dit is dus een goede tijd om deze reis te doen

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Jan helpt je graag bij het samenstellen van jouw individuele rondreis India Bhutan

Vliegtickets Bhutan

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Bhutan boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Jan geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

 

Trustpilot

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!