Het kleine hart van de Balkan

Een rondreis door Kosovo is een rondreis door het jongste land van Europa; pas in 2008 scheidde het zich eenzijdig af van Servië. De Balkanoorlog van de jaren 90 heeft ook in Kosovo diepe sporen achtergelaten, maar het nu vredige en rustige kleine Kosovo kijkt juist ook naar de toekomst en verwelkomt bezoekers met open armen. Van massatoerisme is hier zeker geen sprake, waardoor je mooie oude steden als Peja en Prizren ziet zoals ze al decennia zijn, zonder opsmuk, maar met een zeer gastvrije bevolking. De ster van Kosovo is echter de natuur! De Dinarische Alpen reiken tot in het noordwesten van Kosovo en hier kun je je wandelhart ruim ophalen. De “Peaks of the Balkan” is een bijna 200 km lange wandelroute door Albanië, Montenegro en Kosovo door een gebied dat tot voor kort voor buitenlanders niet toegankelijk was. Kosovo is klaar om je te ontvangen en Better Places helpt je hier graag bij.

Maak kennis met Uta, de reisprofessional in Kosovo. Zij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele rondreizen door Kosovo.

Laat je inspireren door onze voorbeeldreizen en vraag een reisvoorstel aan bij Uta

Trustpilot

Voorbeelden individuele rondreis Kosovo op maat

Onderstaande reizen zijn puur ter inspiratie. Bij Better Places kun je elke mogelijke reis laten samenstellen. Onze reisexperts hebben ook veel ervaring in het samenstellen van reizen op maat voor groepen. Vraag vrijblijvend een voorstel aan bij Kosovo specialist Uta.

Kosovo wandelvakantie

Kosovo wandelvakantie

Een korte wandelreis langs de mooiste bergen van Kosovo.

Wandelingen met ervaren berggids – transfers met privé vervoer; 6 dgn vanaf € 1271,- pp. (€ 212,- per dag)

Peaks of the Balkans

Peaks of the Balkans

Prachtige wandelreis langs de Dinarische Alpen

Wandelingen met ervaren berggids – transfers met privé vervoer; 13 dgn vanaf € 2105,- pp. (€162,- per dag)

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

Meet the locals tijdens je Kosovo rondreis

rondreis Montenegro

Ontmoetingen tijdens de Via Dinarica

Tijdens de trek over de Via Dinarica loop je over eeuwenoude paden. Je komt langs bergweides, waar boeren al sinds mensenheugenis landbouw bedrijven en kunt op bezoek gaan bij herders, die in de zomer hoog in de bergen bivakkeren.

Overnachten in homestays

Overnachten bij de mensen thuis is, zeker in de bergen, praktisch en gezellig. Je hoeft niet helemaal af te dalen naar de dalen voor een overnachtingsplek en maakt kennis met de dagelijks manier van leven. Hoewel de meeste gastheren weinig Engels spreken is het contact vaak heel hartelijk.

rondreis Montenegro
rondreis Montenegro

Eten in familierestaurants

Het lekkerste eten vind je meestal niet in de toeristenplaatsen, maar het is soms nog best lastig om de juiste plekken te vinden. Uta kent de leukste plekjes en zal je tips geven voor gezellige familierestaurants.

Kosovo reis met positieve impact

Beste reistijd en overnachtingen individuele rondreis Kosovo

Op zoek naar een unieke Kosovo rondreis? Uta, onze reisspecialist in Kosovo, stelt graag je reis voor je samen. Geef Uta je wensen door en zij stuurt je vrijblijvend een voorstel op maat.

Inspiratie, ervaringen en reistips individuele rondreis Kosovo

Wandelvakantie Kosovo

Wandelvakantie Kosovo

De Peaks of the Balkans, Via Dinarica en de Rugova Vallei. Kosovo heeft wandelaars veel te bieden!

Praktische informatie rondreis Kosovo

“Better Places heeft oog voor duurzaamheid en heeft goed nagedacht over de insteek van haar reizen. Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met lokale partners en je leert als reiziger de lokale bevolking kennen.”

Rondreis door Kosovo

  • In Kosovo kan je avontuurlijk reizen
  • Bezoek de mooie steden Prisina en Prizren
  • Een Mekka voor wandelaars: Peaks of the Balkans

Individuele rondreis Kosovo: avontuurlijk reizen in een onbekend land

Toerisme in Kosovo staat nog in de kinderschoenen en dat maakt het juist zo leuk om er nu heen te gaan. Geen massatoerisme maar kleinschalig toerisme; prachtige natuur en gezellige steden waar nog maar weinig andere buitenlandse toeristen te vinden zijn. Het kleine Kosovo heeft afgelopen decennia een hoop te verduren gekregen, maar weet goed op te krabbelen uit dit dal. Kleinschalige guesthouses verschijnen, bergroutes gaan open voor wandelaars en in 2014 werd zelfs een zeer uitdagende klim- en klauterroute geopend – de Via Ferrata – waar mensen met hoogtevrees beter ver vandaan kunnen blijven. Je kunt in Kosovo soms beter met gids reizen, zeker als je de bergen in gaat, maar zelf er op uit met huurauto en de steden en dorpen ontdekken is ook prima te doen. Uta, de reisspecialist van Better Places, en haar team staan klaar om je Kosovo te leren kennen.

Bezienswaardigheden Kosovo: Pristina & Prizren

Kosovo is een relatief onbekend land, maar steden als Pristina en Prizren staan al eeuwen lang op de kaart. Het land is ook al eeuwen toneel van strijd en Ottomanen, Serviërs en Albanezen hebben allemaal sterk hun stempel gedrukt op het land en in de steden. Vandaag de dag is Kosovo overwegend Albanees en wat veel mensen zich wellicht niet realiseren is dat Albanezen overwegend moslim zijn. In Kosovo zie je dan ook veel moskeeën staan naast de Servisch Orthodoxe kerken. Als je door de oude stad van Prizren wandelt, hoor je Turks gesproken worden en drink je sterke Turkse koffie. In de vroege avond trekken honderden mensen naar de hoofdstraat van Prizren om te flaneren onder het genot van een ijsje of drankje. Het is een gezellige drukte van jewelste. Je zou tijdens je rondreis door Kosovo bijna vergeten dat je nog in Europa bent.

Wandelen in Kosovo: Peaks of the Balkans

De Peaks of the Balkans wandelroute is een circulaire wandelroute door Kosovo, Montenegro en Albanië die je in elk van die drie landen kunt beginnen en eindigen. Deze route maakt deel uit van de Via Dinarica en de 192 km aan wandelpaden gaan door een gebied wat tot voor kort voor buitenlanders niet toegankelijk was en wat op veel kaarten nog een witte vlek is. De natuur is ongerept en wonderschoon en bestaat uit ruige bergen, mooie valleien, gletsjermeren, bossen en weides. Herders komen hier ’s zomers om hun kuddes te laten grazen, maar ’s winters is het gebied onbewoond en onbereikbaar. Je kunt hier dan ook alleen in de zomermaanden heen. Je kunt met Uta bespreken welk deel je van de route wilt doen en hoeveel dagen je wilt wandelen.

Rondreis Kosovo met kinderen?

Ook een rondreis Kosovo met kinderen behoort tot de mogelijkheden. Laat Uta, onze lokale reisspecialist, een mooie familiereis Kosovo op maat samenstellen.

Rondreis Kosovo zelf regelen?

Bij Better Places kun je je rondreis naar Kosovo zelf samenstellen. Geef je wensen door aan Uta, de lokale reisexpert, en zij stuurt je een voorstel op maat.

Beste reistijd Kosovo rondreis
Kosovo is een klein land, maar heeft vanwege de bergen toch verschillen in klimaat. Maar net als de omringende landen is het ’s zomers erg warm (wat koeler in de bergen) en kunnen de winters bitter koud zijn. Er is geen sprake van actieve winterse reizen hier, dus ga in de wintermaanden gerust ergens anders heen. Het voorjaar is prachtig, maar kan nat zijn. In het najaar blijft het nog lang zwoel, dus de beste periode om Kosovo te bezoeken is de late zomer of het vroege najaar. Lees meer.
Visum Kosovo rondreis
Voor een reis naar Kosovo is geen visum nodig. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (beiden nog minimaal 3 maanden geldig bij aankomst in Kosovo) volstaat.
Bij de Peaks of the Balkan wandelreis kom je ook in Montenegro en Albanië. Je maakt echter geen gebruik van officiële grensovergangen, maar wandelt bijna zonder te merken de grenzen over. Dit is toegestaan en de reisexpert van Better Places heeft dit vooraf gemeld bij de autoriteiten van alle drie de landen. Vanzelfsprekend dien je wel je paspoort bij je te hebben tijdens deze wandeltocht.
Geld Kosovo rondreis
De munteenheid in Kosovo is de … euro! Hoewel Kosovo geen deel uitmaakt van de EU betaal je hier toch gewoon met de euro. Toen Kosovo zich losmaakte van Servië koos het voor de Duitse mark als wettig betaalmiddel. Toen die plaatsmaakte voor de euro moest Kosovo wel mee. Je kunt in de steden op veel plaatsen pinnen in Kosovo, maar het is net zo makkelijk en iets goedkoper om euro’s van huis mee te nemen. De paar dagen dat je tijdens de wandeltocht niet in Kosovo bent, worden alle maaltijden verzorgd en je hebt dus geen Albanese lek nodig. In Montenegro gebruikt men overigens ook gewoon de euro.
Inentingen Kosovo rondreis
Voor Kosovo heb je geen inentingen nodig. Er komt geen malaria voor in Kosovo. Ga je naar Kosovo reizen, laat je dan ruim op tijd informeren over de benodigde vaccinaties en beschermingsmaatregelen. Voor meer informatie: Thuisvaccinatie.
Vliegtickets Kosovo rondreis
Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper.  Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar de Balkan boeken. We raden de vergelijkingssite Flygrn aan. Op deze site kun je de CO2 uitstoot van je vlucht zien. Door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. De lokale reisexpert geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!