Rondreis Sikim Bhutan - 100% op maat

18-daagse rondreis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Rondreis Sikkim Bhutan

18-daagse reis, vanaf € 3155,-

  • Theeplantages in Darjeeling
  • Bezoek aan verschillende prachtige dzongs (kloosterburchten)
  • Ruim de tijd in de prachtige Bumthang vallei
  • Bezoek aan het beroemde Tiger’s Nest 
  • Alle vervoer met eigen auto met chauffeur
  • In Bhutan een Engelssprekende gids
  • Alle maaltijden in Bhutan inbegrepen 
  • reis met één binnenlandse vlucht (plus de vlucht van Paro naar Delhi)

Met deze rondreis Sikkim Bhutan bezoek je twee van de meest interessante gebieden in de boeddhistische Himalaya. In de theehoofdstad Darjeeling zul je genieten van de koloniale charme en uiteraard de fraaie theeplantages. Dan reis je omhoog door dichtbeboste bergen naar het voormalige koninkrijk van Sikkim, tegenwoordig een deelstaat van India. Terug uit de bergen steek je een deel van de Noord-Indiase laagvlakte over, om weer de bergen in te gaan bij Phuentsoling, de Bhutanese grensplaats. Een dag later al, in het afgelegen stadje Haa, bevind je je in een totaal andere wereld. Steek de hoogste autopas van Bhutan over, loop omhoog naar Tiger’s Nest, het meest bekende klooster van Bhutan, reis door de meest relaxte hoofdstad van de wereld, bezoek enkele van de fraaiste dzongs van Bhutan en ontdek het natuurgebied van de Phobjikha Vallei, de thuishaven van overwinterende Tibetaanse kraanvogels. Bovendien krijg je de gelegenheid om dagwandelingen te maken die je laten doordringen op plaatsen waar jeeptoeristen niet komen. Sla als het kan ook zeker de festivals niet over!

Reisexpert Jan woont al jaren in de Indiase Himalaya en heeft jaren in Bhutan gewoond. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je Bhutan rondreis.

Stel je individuele rondreis Sikkim Bhutan samen

Dit is een voorbeeldreis. Je kunt deze rondreis Sikkim Bhutan in overleg met reisspecialist Jan aanpassen. Geef Jan je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Bhutan of de beste reistijd Bhutan.

Route rondreis Sikkim Bhutan 

Route Rondreis Sikkim Bhutan:

Dag 1 : Vlucht Delhi-Bagdogra, naar Kurseong 
Dag 2 en 3 : Darjeeling
Dag 4 : Rinchenpong
Dag 5 : Pemayangste
Dag 6 en 7 : Rumtek
Dag 8 : Kalimpong
Dag 9 : Phuentsholing
Dag 10 : Haa
Dag 11 : Paro
Dag 12 en 13 : Thimpu
Dag 14 en 15 : Phobjikha
Dag 16 : Punakha
Dag 17 : Thimpu
Dag 18 : vlucht Paro – Delhi – einde rondreis Sikkim Bhutan

rondreis Sikkim Bhutan
Dag 1 – Start rondreis Sikkim Bhutan – Vlucht Delhi-Bagdogra, rit naar Kurseong (41 km/ 1,5 uur)

Vroeg in de ochtend ga je aan boord voor de 2 uur durende vlucht van Delhi (of Kolkata) naar Bagdogra. Daar word je opgewacht door je chauffeur en je gids. Jullie gaan onderweg naar Kurseong, een rit van ongeveer anderhalf uur. Je checkt vervolgens in bij je hotel, gelegen op een bergkam te midden van weelderige theetuinen.

Dag 2 – Kurseong naar Darjeeling, rit per Toy Train (31 km/ 1,5 uur)

In de ochtend rijd je naar de Makaibari Tea Garden en breng je een bezoek aan de fabriek om het productieproces van de Darjeeling thee zien. In de namiddag reis je met de zogenaamde Toy Train (een smalspoor-treintje) naar Darjeeling, waar je incheckt in je hotel. In de avond kun je de lokale bazaar in Darjeeling verkennen. 

Van Amsterdam naar Delhi vlieg je het beste met KLM. Een goed alternatief is de vlucht met Austrian Airlines met een overstap in Wenen. Zo heb je de snelste route en de minste CO2 uitstoot. Vanuit België zijn er goede treinverbindingen naar Amsterdam. Jan regelt je vlucht van Delhi naar Paro. Lees meer over de vluchten naar Bhutan en de voordelen van een directe vlucht.

rondreis Sikkim Bhutan
Dag 3 – Darjeeling

Darjeeling werd gebouwd door de Britten in het midden van de achttiende eeuw, aanvankelijk als een rust- en hersteloord voor hun troepen, maar na verloop van tijd werd het één van de belangrijkste hill stations (vakantieoorden in de bergen) van India. Vroeg in de ochtend rijd je naar Tiger Hill om de zonsopgang boven de Himalaya te zien. Op de terugweg bezoek je het Yiga Choling klooster, het oudste boeddhistische klooster in Darjeeling. Na het ontbijt heb je de dag vrij te besteden. Je kunt een bezoek brengen aan de Mahakala Tempel op Observatory Hill, het Himalayan Mountaineering Institute (museum van bergsport), en shoppen bij de winkeltjes met traditionele kunstnijverheid in het Tibetan Refugee Centrum.

 

Bhutan reis
Dag 4 – Darjeeling naar Rinchenpong (130 km/ 5 uur)

Je rijdt naar het dorpje Rinchenpong. Je verblijft op een boerderij, in een bosrijk landschap met op de achtergrond de Khangchendzonga (8586m), de op 2 na hoogste berg ter wereld. Thendup Tashi en zijn vrouw Pema zullen er zeker voor zorgen dat je je hier thuis voelt. Je kunt naar het klooster lopen, of het Lepcha Heritage House bezoeken, waar je meer leert over de oorspronkelijke bewoners van Sikkim.

Dag 5 – Rinchenpong naar Pemayangste (Pelling) (44 km/ 3 uur)

Vandaag reis je via Jorethang Bazaar naar Pelling. Het land rondom Pelling is bedekt met bos & weide, en rijk aan watervallen. Je bezoekt het boeddhistische Pemayangtse Gompa (klooster), één van de oudste kloosters van Sikkim. De bovenste verdieping van het klooster herbergt een zeldzaam houten kunstwerk, een uit zeven lagen bestaande verbeelding van Guru Rinpoche’s Hemelse Paleis.

Benieuwd naar de ervaringen van andere reizigers? Lees de reiservaringen van Better Places reizigers in Bhutan

Bhutan rondreis
Dag 6 – Pelling via Tashiding naar Rumtek (155 km/ 7 – 8 uur)

Vandaag is een lange reisdag. Je rijdt eerst naar het Tashiding klooster, een boeddhistisch klooster van de Nyingma-sekte, een van de Tibetaans boeddhistische stromingen. Daarna vervolg je je Sikkim Bhutan reis naar  Rumtek, waar je verblijft je in een aangenaam eco-resort, die door een familie gerunde wordt, met uitzicht op Gangtok.

Dag 7 – Rumtek

Je hebt vandaag de tijd om Rumtek en de omgeving te ontdekken. Rumtek Gompa is het meest beroemde klooster van Sikkim, en behoort tot de Kagyu-Sekte. Na de lunch rijd je naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. Het centrum is voetgangersgebied, en een aangename plek om te wandelen en winkeltjes & café’s te verkennen. Ook kun je het Sikkim Research Institute of Tibetology en de Do Drul Chorten (de grootste stupa in Sikkim) bezoeken.

 

Bhutan reis
Dag 8 – Rumtek naar Kalimpong (70 km, 3.5 uur)

Je vervolgt je rondreis Sikkim Bhutan naar Kalimpong. De rit naar Kalimpong voert door één van de mooiste regio’s van Sikkim, en slingert zich door de heuvels hoog boven de rivier de Teesta. Kalimpong is een klein, maar bruisend stadje, omgeven door glooiende heuvels en diepe valleien. Deze plaats was ooit een deel van Bhutan. Als vandaag een doordeweekse dag is, kun je de markt en de cactus- en bloemkwekerij bezoeken. In het Dzangdogpalri klooster vindt in de late middag het avondgebed plaats.

Bhutan reis
Dag 9 – Kalimpong naar Phuentsholing (175 km/ 5-6 uur)

De weg naar de grens met Bhutan voert langs de lage uitlopers van de Himalaya en passeert bossen en weelderige groene theeplantages.  Na het ‘uitstempelen’ bij de Indiase douane in Jaigaon kom je officieel aan in Phuntsoling in Bhutan, waar je overnacht. Hoewel Phuentsoling het meest ver-indianiseerde stadje van Bhutan is, zul je een onmiddellijk een duidelijke verandering in de mate van opgeruimdheid en organisatieniveau merken na het passeren van het hek.

Met Better Places verblijf je zo veel mogelijk in kleinschalige en bijzondere accommodaties. Bekijk voorbeelden van de mooiste hotels die we in Bhutan gebruiken.

rondreis Sikkim Bhutan
Dag 10 – Phuentsholing naar Haa

Na het passeren van de controlepost begint de lange en kronkelende weg naar de hoge valleien van Haa, Paro en Thimpu. Gedurende enkele uren volg je een rivierdal terwijl indrukwekkende, beboste bergen hoog boven je uit torenen. Kleine gehuchten  met traditionele boerenhuizen liggen verspreid op de hellingen. Na drie tot vier uur rijden bereik je de samenvloeiing van de Thimpu Chu en de Paro Chu (rivieren).  Vanaf hier volg je een kleine weg die de toegang geeft tot de Haa Vallei, één van de mooiste wegen van je rondreis Sikkim Bhutan. Je passeert tal van kleine dorpen van traditionele vakwerkhuizen, geschilderd in de nationale kleuren rood, bruin & wit, en rijdt door een landschap van kleine velden, alpenweiden en uitgestrekte bossen waar nog beren, luipaarden en tijgers leven.

Dag 11 – Haa naar Paro (69 km, 3-4 uur)

In de vroege ochtend begint de autorit met de klim naar Bhutan’s hoogste berijdbare pas, de Chele La (3988 m). Eenmaal boven word je (als het weer het toelaat) getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Himalaya-keten. Nog beter uitzicht krijg je op een korte wandeling over de bergkam. Na aankomst in Paro ga je het plaatsje verkennen, te beginnen met de Rinpung Dzong. Dzongs zijn een uniek Bhutanees fenomeen die een combinatie vormen van een klooster en provinciekantoor. De dzong van Paro heeft een aparte bastiontoren, die tegenwoordig het Nationaal Museum herbergt. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan de 7de eeuw Kyichu Lhakhang, één van de oudste kloosters van Bhutan, of aan Drukgyel Dzong, gebouwd in 1646 door Shabdrung Ngawang Namgyal om zijn overwinning te herdenken op Tibetaanse indringers.

Dag 12 – Paro naar Thimpu (55 km, 1,5 uur)

Paro’s belangrijkste bezienswaardigheid is de bekende Taktsang Gompa, ofwel de Tijgersnest Tempel. In de ochtend maak je de 2,5 tot 3 uur durende wandeling omhoog. Het klooster kleeft spectaculair aan een hoge rotswand. Zowel de lokatie als het klooster zelf zijn fenomenaal, een unieke ervaring en één van de hoogtepunten van je rondreis Sikkim Bhutan. Na de lunch maak je de korte rit naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. Bij aankomst kun je Tashichoe Dzong bezoeken. Dit is de grootste dzong van Bhutan, en huist het parlement, de troonzaal van de koning en het centrale monnikeninsituut.

Dag 13 – Thimpu

Thimpu is vermoedelijk de meeste gemoedelijk hoofdstad ter wereld. Afhankelijk van je interesse en de beschikbare tijd kun je diverse bezienswaardigheden bezoeken. De National Memorial Chorten is gebouwd als een gedenkteken voor Bhutan’s derde koning en is zeker een bezoek waard, evenals de sfeervolle Changangkha Lhakhang tempel. Ga je liever de bergen rondom Thimpu in, dan zijn er een tweetal makkelijke wandelingen die naar kleine kloosters leiden, gelegen tussen naaldwouden en met fraaie uitzichten over de Thimpu-vallei.

 

rondreis sikkim bhutan
Dag 14 – Thimphu naar Phobjika (155 km, 5,5 uur)

Je vervolgt je rondreis Sikkim Bhutan en reist een heel stuk naar het oosten, en bereikt minder bezochte delen van Bhutan. Op het eerste stuk, naar Punakha, passeer je de Dochu La Pass (3120m). Je hebt hier mooie uitzichten op de Himalayaketen, waaronder de hoogste berg van Bhutan, de Gangkar Puensum (7497m). Vanaf de pas maak je een wandeling over de oude route (nu alleen gebruikt door herders en hun vee) omlaag naar Tebesa, een klein gehucht. In het voorjaar bloeien de rododendrons hier uitbundig, en het bos is erg rijk aan vogels. Daarna reis je via Wangdue Phrodang, waar je de fraaie dzong kunt bezoeken, naar de Phobjikha Vallei.

rondreis sikkim bhutan
Dag 15 – Phobjikha

Phobjikha is bekend vanwege de black necked crane (zwartnekkraanvogel). Deze zeldzame en elegante vogel broedt ‘s zomers in grote moerassen op het Tibetaanse Plateau, maar brengt de winter door in lager gelegen valleien aan de zuidkant van de Himalayaketen. Ze verblijven van half oktober tot maart in Phobjikha. Op een wandeling over de Gangtey Nature Trail heb je gedurende deze maanden een goede kans om de kraanvogels te zien. Tevens bezoek je de Gangtey Goemba, het grootste Nyingmapa klooster in het westen van Bhutan. De Nyingmapa monniken behoren tot een oudere en in Bhutan relatief ‘zeldzame’ boeddhistische orde.

 

Het toerisme in Bhutan is gereguleerd, met een verplichte minimale prijs per dag van $ 200 in het laagseizoen en $ 250 in het hoogseizoen. Alleen in het oosten geldt een korting op deze dagprijs. Jan regelt alles voor je visum voor Bhutan. 

Dag 16 – Phobjikha naar Punakha (78 km/ 3 uur)

De volgende ochtend rijd je naar Punakha, de vroegere hoofdstad van Bhutan. Desgewenst kun je het eerste deel van de route lopen, een wandeling van 4-5 uur. Je steekt een pasje op 3230 m hoogte over en daalt af door een vogelrijk bos met grote loofbomen. Na aankomst in Punakha bezoek je de Punakha Dzong, volgens velen de mooiste dzong van het land. Het heeft drie binnenplaatsen en een aantal prachtig gedecoreerde tempels, waaronder de Hundred Pillar Temple, de ‘Ridderzaal’ van Bhutan.

Dag 17 – Punakha naar Thimpu (77 km/ 3 uur)

Na het ontbijt bezoek je eerst een recent gebouwd nonnenklooster. Een bijzondere ervaring, want waar in de Himalaya kom je nog recent gebouwde kloosters tegen, geheel in traditionele stijl, en dan ook nog bewoond door een honderdtal jonge nonnen? Vervolgens wandel je door enkele traditionele dorpjes naar een veel ouder klooster, de Chimi Lakhang. Dit is eigenlijk meer een tempel dan een klooster, gewijd aan de divine madman Drukpa Kunley. Na de lunch rijd je terug naar Thimpu voor je laatste nacht in Bhutan.

 

Dag 18 – Thimpu via Paro (65 km/ 1,5 uur) naar Delhi – einde rondreis Sikkim Bhutan

Vandaag is het einde van je rondreis Sikkim Bhutan aangebroken. Na het ontbijt rijd je in ongeveer 1,5 uur naar de luchthaven van Paro voor de vlucht naar Delhi. Op de 2,5 uur durende vlucht naar Delhi passeer je Nepal en heb je bij goed weer prachtige uitzichten op de Himalayaketen, waaronder Mount Everest. Je komt aan het begin van de middag aan in Delhi.  De terugvlucht naar Nederland vertrekt vermoedelijk pas laat, of zelfs de volgende ochtend vroeg. Desgewenst kan Jan een excursie organiseren in Delhi naar enkele van de highlights van de stad, zoals het Rode Fort, de Kutub Minar en Humayun’s Tombe. Ook kan hij een dagkamer in Delhi voor je reserveren. 

Het bijwonen van een festival in Bhutan is een onvergetelijke ervaring. Jan kan je perfect adviseren over de verschillende festivals in Bhutan. In Sikkim zijn 2 festivals die als onderdeel van deze reis kunnen worden bezocht: het Bhumchu Festival in Tashiding (19 en 20 maart) en de Guthor Chaam in Rumtek (9 februari). 

Reiservaringen in Bhutan

Karlijn Meulman reisde door Bhutan en schreef een blog met prachtige foto’s over haar ervaringen met het “land van de donderende draak”. Lees haar verhaal op Karlijntravels.

Prijsinformatie individuele rondreis Sikkim Bhutan

Reisduur Bhutan rondreis: 18 dagen/17 nachten
Reissom Bhutan rondreis: Vanaf € 3155,- per persoon (op basis van 2 personen reizend in het laagseizoen: december– februari, juni-augustus)
Inclusief: Overnachtingen inclusief ontbijt, 10 lunches, 11 diners, auto met chauffeur, lokale gids, visumkosten voor Bhutan, entreegelden
Exclusief: Internationale en binnenlandse vluchten, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Accommodatie Bhutan: Overnachtingen in een tweepersoonskamer; 1 optionele kampeerovernachting.

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Jan helpt je graag bij het samenstellen van jouw individuele rondreis Sikkim Bhutan.

Vliegtickets Bhutan

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Bhutan boeken. Voor deze reis kun je het beste rechtstreeks naar Delhi vliegen, vanwaar je naar Bagdogra vliegt. Jan kan het ticket voor de Delhi-Bagdogra en Paro-Delhi voor je regelen. 

Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Jan geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Meer inspiratie voor een individuele rondreis Sikkim Bhutan

Wil je een rondreis Sikkim Bhutan maken? Geef Jan je wensen door en hij stuurt je een voorstel voor een Sikkim Bhutan rondreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de voorbeelden voor een rondreis Bhutan.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!