18-daagse rondreis Sikkim Bhutan
Vanaf € 3075,-

 • Theeplantages in Darjeeling
 • Rijd over de hoogste pas
 • Spot zwartnekkraanvogels

Met deze rondreis Sikkim Bhutan bezoek je twee van de meest interessante gebieden in de boeddhistische Himalaya. In de theehoofdstad Darjeeling zul je genieten van de koloniale charme en uiteraard de fraaie theeplantages. Dan reis je omhoog door dichtbeboste bergen naar het voormalige koninkrijk van Sikkim, tegenwoordig een deelstaat van India. Terug uit de bergen steek je een deel van de Noord-Indiase laagvlakte over, om weer de bergen in te gaan bij Phuentsoling, de Bhutanese grensplaats. Een dag later al, in het afgelegen stadje Haa, bevind je je in een totaal andere wereld. Steek de hoogste autopas van Bhutan over, loop omhoog naar het meest bekende klooster van Bhutan, reis door de meest relaxte hoofdstad van de wereld, bezoek enkele van de fraaiste dzongs van Bhutan en ontdek het natuurgebied van de Phobjikha Vallei, de thuishaven van overwinterende Tibetaanse kraanvogels. Bovendien krijg je de gelegenheid om dagwandelingen te maken die je laten doordringen op plaatsen waar jeeptoeristen niet komen. Sla als het kan ook zeker de festivals niet over!

Reisexpert Jan woont al jaren in de Indiase Himalaya en heeft jaren in Bhutan gewoond. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je Bhutan reizen.

Stel je individuele rondreis Sikkim Bhutan samen

Dit is een voorbeeldreis. Je kunt deze rondreis Sikkim Bhutan in overleg met reisspecialist Jan aanpassen. Geef Jan je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Bhutan of de beste reistijd Bhutan.

Route Rondreis Sikkim Bhutan:

 • Delhi
 • Bagdogra
 • Darjeeling
 • Rinchenpong
 • Pemayangtse
 • Tashiding
 • Rumtek
 • Gangtok
 • Kalimpong
 • Phuentsoling
 • Haa
 • Paro
 • Thimhpu
 • Phobjikha
 • Punakha
 • Thimphu
 • Delhi

Dag 1 – Start rondreis Sikkim Bhutan – Delhi via Bagdogra naar Kurseong (41 km/ 1,5 uur)
Vroeg in de ochtend ga je aan boord voor de 2 uur durende vlucht van Delhi (of Kolkata) naar Bagdogra. Daar word je opgewacht door de gids, die je meeneemt naar Kurseong, een rit van ongeveer anderhalf uur. Je checkt vervolgens in bij je hotel, gelegen op een bergkam te midden van weelderige theetuinen.

Dag 2 – Kurseong naar Darjeeling (31 km/ 1,5 uur)
In de ochtend rijd je naar de Makaibari Tea Garden en breng je een bezoek aan de fabriek om het productieproces van de Darjeeling thee zien. In de namiddag reis je met de zogenaamde Toy Train (een smalspoor-treintje) naar Darjeeling, waar je incheckt in je hotel. In de avond kun je de lokale bazaar in Darjeeling verkennen. De stad werd gebouwd door de Britten in het midden van de achttiende eeuw, aanvankelijk als een rust- en hersteloord voor hun troepen, maar na verloop van tijd werd het één van de belangrijkste hill stations (vakantieoorden in de bergen) van India.

Rondreis Sikkim Bhutan

Dag 3 – Darjeeling
Vroeg in de ochtend rijd je naar Tiger Hill om de zonsopgang boven de Himalaya te zien. Op de terugweg bezoek je het Yiga Choling klooster, het oudste boeddhistische klooster in Darjeeling. Na het ontbijt heb je de dag vrij te besteden. Je kunt een bezoek brengen aan de Mahakala Tempel op Observatory Hill, het Himalayan Mountaineering Institute (museum van bergsport), of de winkeltjes met traditionele kunstnijverheid in het Tibetan Refugee Centrum.

Dag 4 – Darjeeling naar Rinchenpong (130 km/ 5 uur)
Je verlaat Darjeeling en rijdt naar het dorpje Rinchenpong. In de middag is er tijd om de omgeving te verkennen. De Yangsum boerderij ligt weggestopt in een idyllisch landschap met op de achtergrond de Khangchendzonga berg (8586m) en de skyline van de Singalila Range. Thendup Tashi en zijn vrouw Pema zullen er zeker voor zorgen dat je je hier thuisvoelt. Een groot deel van het landgoed bestaat uit halfopen bos met onder andere dennen, Himalaya-elzen, tamme kastanje, magnolia’s, rododendrons enwilde kers. Je kunt naar het plaatselijke klooster lopen, of het oude Lepcha Heritage House bezoeken, waar je meer kunt leren over de meest oorspronkelijke bewoners van Sikkim.

Rondreis Sikkim Bhutan

Dag 5 – Rinchenpong naar Pemayangste (Pelling) (44 km/ 3 uur)
Vandaag reis je via Jorethang Bazaar naar Pelling, en bezoek je het beroemde klooster van Pemayangtse. Het land rondom Pelling is grotendeels onontgonnen terrein en is bedekt met bos & weide, en rijk aan watervallen. In de wintermaanden is Pelling soms bedekt met een deken van sneeuw. De belangrijkste attractie is het boeddhistische Pemayangtse Gompa (klooster). Het is ontworpen en gebouwd door Lama Lhatsun Chempo in 1705, en het is één van de oudste kloosters van Sikkim. De bovenste verdieping van het klooster herbergt een zeldzaam kunstwerk van hout, een uit zeven lagen bestaande verbeelding van Guru Rinpoche’s Hemelse Paleis. Na een bezoek aan dit klooster kun je de paleisruïnes van Rabdantse bekijken.

Dag 6 – Pelling via Tashiding naar Rumtek (155 km/ 7 – 8 uur)
Vandaag is een lange reisdag. Je rijdt eerst naar het Tashiding klooster, een boeddhistisch klooster van de Nyingma-sekte. Tashiding werd in 1641 opgericht door Ngadak Sempa Chempo Phunshok Rigzing, één van de drie wijzen die de kroningsceremonie van Sikkim’s eerste koning leidden, in 1717. Daarna vervolg je de weg naar Rumtek, waar je verblijft je in een aangenaam eco-resort, een familie-gerunde accommodatie met uitzicht op de stad van Gangtok.

Rondreis Sikkim Bhutan

Dag 7 – Rumtek
Je hebt vandaag de tijd om Rumtek en de omgeving te ontdekken. Rumtek Gompa is het meest beroemde klooster van Sikkim. Het is oorspronkelijk gebouwd onder leiding van de hoofdlama van de Karma Kagyu Sekte, in het midden van de achttiende eeeuw. Na de lunch rijd je naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. Het centrum is voetgangersgebied, en een aangename plek om te wandelen en winkeltjes & café’s te verkennnen. Dankzij een serieuze aanpak van de overheid op milieugebied, is dit ook één van India’s schoonste stadscentra.Daarnaast heeft Gangtok een aantal bezienswaardigheden die per auto bezocht kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het Sikkim Research Institute of Tibetology en de Do Drul Chorten (de grootste stupa in Sikkim).

Dag 8 – Rumtek naar Kalimpong (70 km, 3.5 uur)
Na het ontbijt rijd je omhoog naar Kalimpong. De weg voert door één van de mooiste regio’s van Sikkim, en slingert zich door de heuvels hoog boven de rivier de Teesta. Kalimpong is een klein, maar bruisend en snel groeiende stadje, en is omgeven door glooiende heuvels en diepe valleien. Deze plaats was ooit een deel van Bhutan, en ook een belangrijk knooppunt op de handelsroute naar Tibet. Als vandaag een doordeweekse dag is, kun je de markt en de cactus- en bloemkwekerij bezoeken, evenals het Dzangdogpalri klooster waar in de late middag het avondgebed plaatsvindt.

Dag 9 – Kalimpong naar Phuentsholing (175 km/ 5-6 uur)
De weg voert langs de lage uitlopers van de Himalaya en passeert bossen en weelderige groene theeplantages. De weg is deels heel goed, maar files kunnen optreden, en er is een bijzonder slecht deel niet lang voordat je Phuentsoling bereikt. Hoewel Phuentsoling het meest ver-indianiseerde stadje van Bhutan is, zul je een onmiddelijk een duidelijke verandering in de mate van opgeruimdheid en organisatieniveau merken na het passeren van het hek. Na het ‘uitstempelen’ bij de Indiase douane in Jaigaon kom je officieel aan in Phuntsoling, Bhutan, waar je overnacht.

Rondreis Sikkim Bhutan

Dag 10 – Phuentsholing naar Haa
Na het passeren van de controlepost begint de lange en kronkelende weg naar de hoge valleien van Haa, Paro en Thimpu. Gedurende enkele uren volg je een rivierdal terwijl indrukwekkende, beboste bergen hoog boven je uit torenen. Kleine gehuchten van semi-traditionele huizen boerenhuizen liggen verspreid op de hellingen. Na drie tot vier uur rijden (afhankelijk van de toestand van de wegen) bereik je de samenvloeiing van de Thimpu Chu en de Paro Chu (rivieren).  Vanaf hier volg je een kleine weg die de toegang geeft tot de Haa Vallei. Het volgende stuk van de weg is één van de mooiste die je gaat zien tijdens de hele reis door Bhutan. Je passeert tal van kleine dorpen van traditionele vakwerkhuizen, geschilderd in de nationale kleuren rood, bruin & wit, en rijdt door een landschap van kleine velden, alpenweiden en uitgestrekte bossen waar nog beren, luipaarden en tijgers leven.

Rondreis Sikkim Bhutan

Dag 11 – Haa naar Paro (69 km, 3-4 uur)
In de vroege ochtend begint de autorit met de klim naar Bhutan’s hoogste berijdbare pas, de Chele La (3988 m). Eenmaal boven word je (als het weer het toelaat) getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Himalaya-keten. Nog beter uitzicht krijg je op een korte wandeling over de bergkam. Vervolgens bereik je Paro en verken je het plaatsje, te beginnen met de Rinpung Dzong. Dzongs zijn een uniek Bhutanese fenomeen die een combinatie vormen van een klooster en provinciekantoor. De dzong van Paro heeft een aparte bastiontoren, die tegenwoordig het Nationaal Museum herbergt. Darnaast kun je ook een bezoek brengen aan de 7de eeuw Kyichu Lhakhang, één van de oudste kloosters van Bhutan, of aan Drukgyel Dzong, gebouwd in 1646 door Shabdrung Ngawang Namgyal om zijn overwinning te herdenken op Tibetaanse indringers.

Dag 12 – Paro naar Thimpu (55 km, 1,5 uur)
Paro’s belangrijkste bezienswaardigheid is de bekende Taktsang Gompa (of Tijgersnest Tempel). In de ochtend maak je de 2,5 tot 3 uur durende wandeling omhoog. Dit klooster kleeft spectaculair aan een hoge rotswand. Zowel de lokatie als het klooster zelf zijn fenomenaal, een unieke ervaring. Na de lunch maak je de korte rit naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. Bij aankomst kun je Tashichoe Dzong bezoeken. Dit is de grootste dzong van Bhutan, en huist het parlement, de troonzaal van de koning en het centrale monnikeninsituut.

Rondreis Sikkim Bhutan

Dag 13 – Thimpu
Thimpu is vermoedelijk de meeste gemoedelijk hoofdstad ter wereld, en ook een zeer aangename plaats om het rustig aan te doen. Afhankelijk van je interesse en de beschikbare tijd kun je ook diverse bezienswaardigheden bezoeken. De National Memorial Chorten is gebouwd als een gedenkteken voor Bhutan’s derde koning en is zeker een bezoek waard, evenals de sfeervolle Changangkha Lhakhang tempel. Als je liever de benen strekt en de bergen rondom Thimpu verkent, zijn er een tweetal makkelijke wandelingen die naar kleine kloosters leiden, gelegen tussen naalwouden en met fraaie uitzichten over de Thimpu-vallei.

Dag 14 – Thimphu naar Phobjika (155 km, 5,5 uur)
Vandaag reis je een heel stuk naar het oosten en bereik je de minder bezochte delen van Bhutan. Op het eerste stuk, naar Punakha, passeer je de Dochu La Pass (3120m). Een korte stop hier is de moeite waard wegens de fraaie uitzichten op de Himalayaketen, waaronder de hoogste berg van Bhutan, de Gangkar Puensum (7497m). Vanaf de pas maak je een wandeling over de oude route (nu alleen gebruikt door herders en hun vee) omlaag naar Tebesa, een klein gehucht. In het voorjaar bloeien de rododendrons hier uitbundig, en het bos is erg rijk aan vogels.  Daarna reis je via Wangdue Phrodang, waar je de fraaie dzong kunt bezoeken, naar de Phobjikha Vallei.

Rondreis Sikkim Bhutan

Dag 15 – Phobjikha
Vandaag begint de dag met een bezoek aan een informatiecentrum dat gewijd is aan de black necked crane (zwartnekkraanvogel). Deze zeldzame en elegante vogel broedt ‘s zomers in grote moerassen op het Tibetaanse Plateau, maar brengt de winter door in lagere gelegen valleien aan de zuidkant van de Himalayaketen (aanwezig in Phobjikha van half oktober tot maart). Op een wandeling over de Gangtey Nature Trail heb je een goede kans om de kraanvogels te zien. Tevens bezoek je de Gangtey Goemba, het grootste Nyingmapa klooster in het westen van Bhutan. De Nyingmapa monniken behoren tot een oudere en in Bhutan relatief ‘zeldzame’ boeddhistische orde.

Dag 16 – Phobjikha naar Punakha (78 km/ 3 uur)
De volgende ochtend rijd je naar Punakha, de vroegere hoofdstad van Bhutan. Als je een wandeling van 4-5 uur wel ziet zitten, kun je het eerste deel van de route lopen. Daarbij steek je een pasje op 3230 m hoogte over en daal je af door een vogelrijk bos met grote loofbomen. Na aankomst in Punakha bezoek je de Punakha Dzong, volgens velen de mooiste dzong van het land. Het heeft drie binnenplaatsen en een aantal prachtig gedecoreerde tempels, waaronder de Hundred Pillar Temple, de ‘Ridderzaal’ van Bhutan.

individuele rondreis Sikkim Bhutan

Dag 17 – Punakha naar Thimpu (77 km/ 3 uur)
Na het ontbijt bezoek je eerst een recent gebouwd nonnenklooster. Dat is een bijzondere ervaring, want waar in de Himalaya kom je nog recent gebouwde kloosters tegen, geheel in traditionele stijl, en dan ook nog bewoond door een honderdtal jonge nonnen? Vervolgens wandel je door enkele traditionele dorpjes naar een veel ouder klooster, de Chimi Lakhang. Dit is eigenlijk meer een tempel dan een klooster, gewijd aan de divine madman Drukpa Kunley. Na de lunch rijd je terug naar Thimpu voor je laatste nacht in Bhutan.

Dag 18 – Thimpu via Paro (65 km/ 1,5 uur) naar Delhi – einde rondreis Sikkim Bhutan
Vandaag is het einde van je rondreis Sikkim Bhutan aangebroken. Na het ontbijt rijd je in ongeveer 1,5 uur naar de luchthaven van Paro voor de vlucht naar Delhi. Op de 2,5 uur durende vlucht naar Delhi passeer je Nepal en heb je, bij goed weer, prachtige uitzichten op de Himalayaketen, waaronder Mount Everest. Je komt aan het begin van de middag aan in Delhi.  Het is mogelijk om een excursie te organiseren in Delhi naar enkele van de meest aantrekkelijke highlights van de stad, zoals het Rode Fort, de Kutub Minar en Humayun’s Tombe, of om een bezoek te brengen aan het centrum van Delhi (Connaught Place) voor restaurantbezoek en/of winkelen. De terugvlucht naar Nederland vertrekt vermoedelijk pas laat, of zelfs de volgende ochtend vroeg.

individuele rondreis Sikkim Bhutan

Reiservaringen in Bhutan

Karlijn Meulman reisde door Bhutan en schreef een blog met prachtige foto’s over haar ervaringen met het “land van de donderende draak”. Lees haar verhaal op Karlijntravels.

Prijsinformatie individuele rondreis Sikkim Bhutan

Reisduur rondreis Sikkim Bhutan 18 dagen/17 nachten
Reissom rondreis Sikkim Bhutan Vanaf € 3075,- per persoon (op basis van 2 personen reizend in het laagseizoen)
Inclusief Overnachtingen inclusief ontbijt, 10 lunches, 11 diners, auto met chauffeur, lokale gids, visumkosten voor Bhutan, entreegelden, overnachting in Delhi (dag 1)
Exclusief Internationale en binnenlandse vluchten, visumkosten voor India, optionele excursies, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Accommodatie rondreis Sikkim Bhutan Overnachtingen in een tweepersoonskamer
Bijzonderheden rondreis Sikkim Bhutan

Er zijn tenminste twee kloosterfestivals in Sikkim die als onderdeel van deze reis kunnen worden bezocht: het Bhumchu Festival in Tashiding (19 en 20 maart) en de Guthor Chaam in Rumtek (9 februari).

Voor de data van festivals in Bhutan kun je een kijkje nemen op de website van de overheid van Bhutan.

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Jan helpt je graag bij het samenstellen van jouw individuele rondreis Sikkim Bhutan.

Vliegtickets Bhutan

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Bhutan boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Jan geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Meer inspiratie voor een individuele rondreis Sikkim Bhutan

Wil je een rondreis Sikkim Bhutan maken? Geef Jan je wensen door en hij stuurt je een voorstel voor een Sikkim Bhutan rondreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de voorbeelden voor een rondreis Bhutan.

Trustpilot

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!