Rondreis Sulawesi op maat

27-daagse reis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Rondreis Sulawesi

27 dagen, vanaf € 2425,-

  • Geniet van fietstochten over het eiland
  • Schuif aan voor een lunch bij een lokale familie
  • Overnacht in een klein dorp en leer het echte Sulawesi kennen
  • Wandel door het Indonesische oerwoud op zoek naar het spookdiertje
  • Kijk uit over het kratermeer van een echte vulkaan
  • Maak kennis met bijzondere culturen
  • Slechts één binnenlandse vlucht

Sulawesi, het vroegere Celebes, heeft van de grote eilanden in de Indonesische archipel de meest opmerkelijke vorm: een orchidee, de letter ‘K’, een schorpioen… de fantasieën lopen ver uiteen. Niet minder opmerkelijk zijn de bezienswaardigheden van het eiland. Bijzondere culturen als de Toraja’s, met hun rots-graven en opvallende traditionele huizen, prachtige landschappen zoals het karstgebergte van Zuid-Sulawesi en de oerwouden van Lore Lindu Nationaal Park, en de grote meren Tempe en Poso. En vergeet niet de bounty-eilanden van de Togean-archipel en het duikersparadijs rond Bunaken. In het uiterste noorden vind je de kleinste primaat ter wereld, de tarsir oftewel het spookdiertje. Het zuiden en noorden van Sulawesi zijn redelijk ontwikkeld, maar het midden is wat toerisme betreft pioniersgebied. Met deze prachtige rondreis Sulawesi over het hele eiland waan je jezelf nog een beetje ontdekkingsreiziger.

Reisexpert Emile woont al jaren in Indonesië. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Indonesië rondreis. Geef Emile je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Reisexpert Emile woont al jaren in Indonesië. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Indonesië rondreis. Geef Emile je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Route rondreis Sulawesi:

Dag 1 : Makassar, transfer naar Maros
Dag 2-3: Malino
Dag 4-5: Bira
Dag 6: Sengkang
Dag 7-10: Toraja (Rantepao)
Dag 11: Pendolo
Dag 12: Tentena (Posomeer)
Dag 13-14: Bada Vallei
Dag 15: Tentena
Dag 16: Ampena
Dag 17-19: Togean
Dag 20: Luwuk
Dag 21: Vlucht naar Manado
Dag 22: Tomohon
Dag 23: Tangkoko
Dag 24-26: Bunaken
Dag 27: Manado, einde Sulawesi rondreis

Stel je eigen rondreis samen

Dit is een voorbeeldreis, je kunt je rondreis Sulawesi helemaal naar eigen wens samenstellen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Emile, onze Indonesië specialist. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk meer voorbeelden van een rondreis Indonesië en het advies van Emile met betrekking tot de beste reistijd Indonesië.

Dagprogramma rondreis Sulawesi

Rondreis Sulawesi
Rondreis Sulawesi
Dag 1 – rondreis Sulawesi – aankomst Makassar, transfer naar Maros

Na aankomst op het vliegveld van Makassar stap je in de auto van onze chauffeur. Hij brengt je in minder dan 1 uur direct naar de natuur bij Nationaal Park Bantimurung. Je overnacht hier in een eenvoudige eco-lodge met huisjes boven het water en uitzicht op de rotsformaties van het nationaal park.

Dag 2 – tocht in Nationaal Park Bantimurung, transfer naar Malino

In de ochtend maak je je klaar voor een fraaie tocht door het nationale park. Je wandelt, fietst en wordt met een houten kano gevaren door het bijzondere landschap. Het is een intensieve tocht, waarbij je met de fiets soms aardig moet klimmen. We kunnen ook een verkorte versie maken die lichter is. In het park zijn prehistorische afdrukken te zien van handen op rotswanden in grotten. Maar vooral de rotsformaties zijn indrukwekkend. Na de tocht in het park stap je in de auto en word je de bergen ingereden ten zuidoosten van Makassar. Je overnacht in Malino, ruim boven de 1000 meter waar het vooral ‘s nachts heerlijk koel is. Je onderkomen is bijzonder, met een zeer fraai panorama over sawa’s en de bergen.

Dag 3 – Malino – wandelen of fietsen

Het gebied rondt Malino is zeer geschikt voor langere wandel- en fietstochten. Je kunt bij ons vooraf aangeven of je de voorkeur geeft aan een tocht te voet of dat je liever op de pedalen gaat. Tijdens beide tochten maak je ’s middags een lunchstop bij lokale mensen thuis. Ben je niet zo sportief, dan kun je met de auto naar diverse watervallen en uitzichtpunten.

Wil je de CO2 uitstoot van je vlucht zo veel mogelijk beperken, dan zijn de vluchten van Garuda via Jakarta of van Singapore Airlines via Singapore de beste keuze. Het waar mogelijk kiezen voor directe vluchten heeft nog meer voordelen. 

Rondreis Sulawesi
Dag 4 – Malino naar Bira

Je verlaat de bergen en reist naar het uiterste zuidoost puntje van Zuid-Sulawesi. In Bira worden traditionele schoeners gebouwd, bij mensen aan huis of op het strand.  Je kan een snorkeltocht maken naar twee eilandjes. Je overnacht hier in een eenvoudige houten bungalow aan een mooi wit zandstrand.

Dag 5 – rondreis Sulawesi – Bira

Neem vandaag de tijd om te zwemmen of maak een snorkeltocht naar de eilandjes Liukanglu en Kambing. Heb je geen zin om te snorkelen, ga dan kijken bij Buginese scheepsbouwers en weefsters die aan hun weefgetouwen zitten. Of beklim de Pua Janggo, een heuvel in de buurt van het oost strand, voor een goed uitzicht over de omgeving.

Met deze slimme tips om plasticvrij te reizen ben je ook tijdens je rondreis op Sulawesi goed bezig!

Rondreis Sulawesi
Sulawesi Reizen
Dag 6 – Bira naar Sengkang

Van Bira in het uiterste zuiden van Sulawesi rijd je vandaag via een mooie route naar Sengkang, een stuk noordelijker. Je komt langs rubberplantages waar je kunt zien hoe mannen de bomen insnijden om rubbermelk te tappen. In de namiddag arriveer je in Sengkang, een klein stadje aan het Tempemeer. Je logeert hier in een eenvoudig hotel.

Dag 7 – Sengkang naar Rantepao

Je start de dag met een bijzondere boottocht op het Tempemeer. Tijdens de tocht zie je talloze watervogels en drijvende dorpen. Als het mogelijk is legt de boot aan voor een bezoek aan een drijvend huis. Na de boottocht stap je in de auto voor een lange rit naar Toraja-land. Onderweg stop je bij zijdeweverijen en voor een lunch bij een Buginese familie. Je verlaat de kust en rijd de bergen in naar Rantepao. Je logeert hier in een goed hotel met veel lokale elementen.

Dag 8 – Rantepao

Met een lokale gids en chauffeur verken je het Toraja-gebied. Je bezoekt rotsgraven met tau-tau (poppen met het gezicht van een overledene, die voor een graf staan), grotgraven, traditionele Toraja-huizen, de babyboom en megalieten. Natuurlijk kom je onderweg ook prachtige sawa’s en waterbuffels (karbouwen) tegen. Let vooral op de wit-zwarte karbouwen, deze kunnen net zoveel waard zijn als een auto. Als er tijdens je verblijf een doodsfeest in de omgeving plaatsvindt, dan wordt het programma hier natuurlijk in overleg op aangepast.

Posomeer Sulawesi
Dag 9 – Rantepao – trekking

Wandelschoenen aan, rugzak voor één nacht mee en op naar het beginpunt van de trektocht. Je wandelt langs sawa’s, waarbij je prachtige uitzichten hebt over de omgeving. Je bezoekt traditionele dorpen en huizen. Aan het eind van de middag arriveer je in het dorp. Terwijl de maaltijd hier voor je wordt bereid, kun je het dorp verkennen om een goede indruk te krijgen van het lokale leven.

Dag 10 – rondreis Sulawesi – Trekking – Rantepao

Het gekraai van hanen en geblaf van honden wekt je al vroeg. Niet erg, iedereen in de kampong begint vroeg. Na het ontbijt wandel je verder langs karststenen rotsformaties en sawa’s. Er staat een auto te wachten die je naar het hotel in Rantepao brengt.

Reisexpert Emile woont en werkt al jaren in Indonesië. Hij kent de mooiste, leukste en verassendste plekken van het land!

Bada Vallei
Dag 11 – Rantepao naar Pendolo

Een vroege start is noodzakelijk voor deze lange rit richting Posomeer. Je verlaat de bergen van Toraja op weg naar de oostkust en buigt af naar het noorden. Aan het eind van de middag arriveer bij Pendolo. Je slaapt hier één nacht in een eenvoudig hotel aan het water, zodat je morgen op tijd kunt vertrekken voor de boottocht over het meer. Het avondeten wordt door het hotel verzorgd

Dag 12 – Pendolo naar Tentena

In de ochtend stap je op een privé-boot voor een tocht over het meer. Onderweg stop je bij dorpen, een waterval en een mooi uitzicht over het meer. Uiteindelijk leg je aan bij je hotel, iets buiten het stadje Tentena. Je slaapt twee nachten in dit eenvoudige maar leuke hotel.

Bada Vallei
Neushoornvogels
Dag 13 – Tentena, via Saluopa waterval, naar Bada vallei

Je maakt vandaag een prachtige rit per jeep van Tentena naar de Badavallei. Na 30 minuten rijden stop je bij de mooie Saluopa waterval. Je hebt hier tijd om de terrassen van de waterval te beklimmen. Daarna gaat de weg snel omhoog en een prachtige klim door het oerwoud volgt. Je kunt onderweg stoppen om vleesetende planten te bewonderen. De afdaling is net zo mooi als de klim, maar het wegdek is een stuk slechter. Vanaf hier is het dus hobbelen tot aan de Badavallei. Je slaapt in eenvoudige accommodatie.

Dag 14 – Trekking Bada vallei

Je start vandaag vroeg voor de trek door de vallei. Je wandelt door rijstvelden, over heuvels en door lichte bebossing, om zo de beroemde megalieten te ontdekken. De beelden staan door de hele vallei verspreid. Sommige zijn 40 centimeter hoog, maar de grootste is twee meter! Je komt beelden van dieren en man vrouw- en manvormen tegen. Men weet niet hoe oud de beelden precies zijn of door wie ze zijn gemaakt en geplaatst. Laat je eigen ideeën de vrije loop tijdens het wandelen. Let tijdens de trek op de grote verscheidenheid aan vogels; bijeneters, ijsvogels, adelaars.

Dag 15 – Bada vallei – trek door het bos – Tentena

Ook vandaag weer vroeg uit de veren. Met de jeep rijd je in een uur naar een deel van het oerwoud waar je een wandeling maakt van ongeveer 3 tot 4 uur. Tijdens de wandeling, die voornamelijk vlak is, heb je kans op het zien van neushoornvogels en verschillende apensoorten. Na de wandeling vervolg je je weg terug naar Tentena, over dezelfde weg als op de heenreis.

Wij bieden overal in Indonesië bijzondere excursies aan! Van kookworkshops tot fietstours. Vraag onze reisexpert naar de mogelijkheden!

Rondreis Sulawesi
Dag 16 – rondreis Sulawesi – Tentena naar Ampena

De rit van Tentena naar Ampana gaat voor een groot deel langs de kust. Aan de andere kant zie je hoge bergen en het oerwoud van Morowali. Je stopt in het plaatsje Ampana, waar je kunt pinnen en wat snacks in kan slaan voor je verblijf op de Togean-eilanden. Je hotel ligt direct aan zee. Het is geen straf om hier een duik te nemen.

Dag 17 – Ampana naar Kadidiri, Togean

In de ochtend stap je op de boot naar je volgende bestemming: de Togean-eilanden. Je vaart naar Kadidiri (of naar Malenge). Hier verblijf je in een bungalow aan het strand. Omgeven door witte stranden en wapperende kokospalmen. Je kunt in dit paradijs eenvoudig duik- en snorkeltrips organiseren. Tijdens je verblijf op Kadidiri/Malenge zijn alle maaltijden inclusief.

Rondreis Sulawesi
Dag 18 en 19 – Togean

Relax aan het strand, duik, snorkel, of bezoek leuke plekjes als Karina Beach, het kwallenmeer of het zeenomadendorp Papan, waar de lokale Bajo-bevolking in houten huisjes boven het koraal leeft.

Dag 20 – Kadidiri naar Ampena, transfer naar Luwuk

Van Togean scheep je weer in voor de afvaart naar de vaste wal. Het is weer tussen de 1,5 en 3 uur varen naar Ampena, de plaats waar de auto klaarstaat voor de rit naar Luwuk. Deze kleine stad biedt je de beste mogelijkheden voor vluchten naar het noorden van Sulawesi. Je overnacht 1 nacht in een goed hotel aan zee.

Rondreis Sulawesi
Dag 21 – Vlucht naar Manado, transfer naar Tomohon

De auto je naar het vliegveld voor je vlucht naar Manado, hoofdstad van de provincie Noord-Sulawesi. Bij aankomst op de luchthaven staat een chauffeur klaar voor de rit naar Tomohon, een kleine stad in de bergen. Je slaapt in een fijn hotel met houten kamers en een prachtige tuin. Je hebt ook nog eens uitzicht op de Mahawu-vulkaan.

Dag 22 – Tomohon, wandeling naar de Mahawu-vulkaan

Vandaag maak je een excursie naar de Mahawu-vulkaan. Per auto word je naar 1000 meter hoogte gereden en van hier wandel je in ongeveer een uur naar de kraterrand. Vandaar heb je een mooi uitzicht over het kratermeer. Na de afdaling kun je een bezoek brengen aan warmwaterbronnen en aan een lokale Minahasa-markt.

Jouw reis wordt mooier als iedereen profiteert. Samen met lokale ondernemers en onze reisexperts gaan wij voor reizen met een positieve impact

Tangkoko Sulawesi
Dag 23 – Tomohon naar Tangkoko

Met de auto ga je van Tomohon naar Tangkoko. De rit geeft je de mogelijkheid om de Minahasa te verkennen. Je bezoekt lokale dorpen, waar houten huizen als doe-het-zelf-pakketten worden gefabriceerd, waar stenen sarcofagen van de lokale adel staan en waar mensen bezig zijn met pottenbakken. Je luncht onderweg bij het Tondanomeer. Laat in de middag kom je aan in Tangkoko. Nadat je hebt ingecheckt in je eenvoudige lodge, maak je een avondwandeling met een ranger in het Nationaal Park Batuangus, op de zoek naar de tarsir, de kleinste primaat ter wereld. Naast het spookdiertje kom je hier ook de totaal niet schuwe zwarte makake tegen, een apensoort die vooral op de grond leeft. Het diner is deze avond inclusief.

Malino Sulawesi
Dag 24 – Tangkoko naar Bunaken

Vroeg in de ochtend maak je een wandeling om het park bij daglicht te bekijken. Er zijn veel fruitbomen en vogels. De auto staat al klaar om je naar de haven van Manado te rijden. Per boot ga je naar het eiland Bunaken, de ‘place to be’ voor snorkelen en duiken. De maaltijden in dit prettige onderkomen zijn inclusief.

Dag 25 en 26 – Bunaken

Je kan heerlijk snorkelen en duiken op Bunaken. Het ‘National Marine Park’ staat bekend om de lange zeegrassen, walvissen, zeekoeien, roggen en zeeslangen. Verschillende duikscholen organiseren snorkel- en duiktripjes.

Dag 27 – Bukanen naar Manado – einde rondreis Sulawesi

Het zit er op! Vanaf Bunaken word je weer naar de vaste wal gebracht en vervolgens naar het vliegveld van Manado.

In deze voorbeeld rondreis Sulawesi is 1 binnenlandse vlucht opgenomen (van Luwuk naar Manado). Wil je liever niet vliegen, vraag dan je reisexpert wat de alternatieven zijn.

Prijsinformatie rondreis Sulawesi

Reisduur: 27 dagen/26 nachten
Reissom: Vanaf € 2425,- per persoon (op basis van 2 personen reizend in het laagseizoen)
Inclusief: Overnachtingen met ontbijt, alle maaltijden Bada, Togean en Bunaken, privé auto met chauffeur, genoemde wandel- en fietstochten
Exclusief: Internationale of binnenlandse vluchten, overige maaltijden, overige gidsen, optionele excursies, entreegelden, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Accommodaties: Overnachtingen in een tweepersoonskamer

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Emile helpt je graag bij het samenstellen van jouw rondreis Sulawesi.

Reisinspiratie voor een rondreis Sulawesi

Wil je meer inspiratie voor je rondreis Sulawesi? Lees dan het blog van Traveljunk Lisanne.

Vliegtickets voor je rondreis Sulawesi

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Indonesië boeken. We raden de vergelijkingssite Flygrn aan. Op deze site kun je de CO2 uitstoot van je vlucht zien. Door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. De lokale reisexpert geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie. 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!