Rondreis Sulawesi op maat

27-daagse voorbeeldreis
Ontvang een voorstel op maat

27-daagse rondreis Sulawesi
Vanaf € 2425,-

  • Complete rondreis over het hele eiland
  • Maak kennis met bijzondere culturen zoals de Toraja cultuur
  • Op zoek naar het spookdiertje
  • Schitterende onderwaterwereld bij Togean en de Bunaken

Sulawesi, het vroegere Celebes, heeft van de grote eilanden in de Indonesische archipel de meest opmerkelijke vorm: een orchidee, de letter ‘K’, een schorpioen… de fantasieën lopen ver uiteen. Niet minder opmerkelijk zijn de bezienswaardigheden van het eiland. Bijzondere culturen als de Toraja’s, met hun rots-graven en opvallende traditionele huizen, prachtige landschappen zoals het karstgebergte van Zuid-Sulawesi en de oerwouden van Lore Lindu Nationaal Park, en de grote meren Tempe en Poso. En vergeet niet de bounty-eilanden van de Togean-archipel en het duikersparadijs rond Bunaken. In het uiterste noorden vind je de kleinste primaat ter wereld, de tarsir oftewel het spookdiertje. Het zuiden en noorden van Sulawesi zijn redelijk ontwikkeld, maar het midden is wat toerisme betreft pioniersgebied. Met deze prachtige rondreis Sulawesi over het hele eiland waan je jezelf nog een beetje ontdekkingsreiziger.

Reisexpert Emile woont al jaren in Indonesië. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Emile je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Stel je eigen rondreis Sulawesi samen

Dit is een voorbeeldreis, je kunt je rondreis Sulawesi helemaal naar eigen wens samenstellen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Emile, onze Indonesië specialist. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk meer voorbeelden van een rondreis Indonesië en het advies van Emile met betrekking tot de beste reistijd Indonesië.

Route rondreis Sulawesi:

Dag 1 : Makassar, transfer naar Maros
Dag 2-3: Malino
Dag 4-5: Bira
Dag 6: Sengkang
Dag 7-10: Toraja (Rantepao)
Dag 11: Pendolo
Dag 12: Tentena (Posomeer)
Dag 13-14: Bada Vallei
Dag 15: Tentena
Dag 16: Ampena
Dag 17-19: Togean
Dag 20: Luwuk
Dag 21-22: Tomohon
Dag 23: Tangkoko
Dag 24-26: Bunaken
Dag 27: Manado, einde Sulawesi rondreis

Dag 1 rondreis Sulawesi – aankomst Makassar, transfer naar Maros
Na aankomst op het vliegveld van Makassar stap je in de auto van onze chauffeur. Hij brengt je in minder dan 1 uur direct naar de natuur bij Nationaal Park Bantimurung. Je overnacht hier in een eenvoudige eco-lodge met huisjes boven het water en uitzicht op de rotsformaties van het nationaal park.

sulawesi rondreis

Dag 2 – tocht in Nationaal Park Bantimurung, transfer naar Malino
In de ochtend maak je je klaar voor een fraaie tocht door het nationale park. Je wandelt, fietst en wordt met een houten kano gevaren door het bijzondere landschap. Het is een intensieve tocht, waarbij je met de fiets soms aardig moet klimmen. We kunnen ook een verkorte versie maken die lichter is. In het park zijn prehistorische afdrukken te zien van handen op rotswanden in grotten. Maar vooral de rotsformaties zijn indrukwekkend. Na de tocht in het park stap je in de auto en word je de bergen ingereden ten zuidoosten van Makassar. Je overnacht in Malino, ruim boven de 1000 meter waar het vooral ‘s nachts heerlijk koel is. Je onderkomen is bijzonder, met een zeer fraai panorama over sawa’s en de bergen.

rondreis Sulawesi

Dag 3 – Malino – wandelen of fietsen
Het gebied rondt Malino is zeer geschikt voor langere wandel- en fietstochten. Je kunt bij ons vooraf aangeven of je de voorkeur geeft aan een tocht te voet of dat je liever op de pedalen gaat. Tijdens beide tochten maak je ’s middags een lunchstop bij lokale mensen thuis.
Ben je niet zo sportief, dan kun je met de auto naar diverse watervallen en uitzichtpunten.

Dag 4 – Malino naar Bira
Vandaag verlaat je de bergen en ga je richting kust, naar Bira, op het uiterste zuidoost puntje van Zuid-Sulawesi. In de directe omgeving worden traditionele schoeners gebouwd, bij mensen aan huis of op het strand. Vanuit Bira kun je een leuke snorkeltocht maken naar twee eilandjes voor de kust. Je overnacht hier in een eenvoudige houten bungalow aan een mooi wit zandstrand.

Dag 5 rondreis Sulawesi – Bira
Neem vandaag de tijd om te zwemmen of maak een snorkeltocht naar de eilandjes Liukanglu en Kambing. Heb je geen zin om te snorkelen, Ga dan kijken bij Buginese scheepsbouwers en weefsters die onder de huizen op palen aan hun weefgetouwen zitten. Of beklim de Pua Janggo, een kleine heuvel in de buurt van het oost strand, voor een goed uitzicht over de omgeving.

Dag 6 – Bira naar Sengkang
Van Bira in het uiterste zuiden van Sulawesi rijd je vandaag via een mooie route naar Sengkang, een stuk noordelijker. Je komt langs rubberplantages waar je kunt zien hoe mannen de bomen insnijden om rubbermelk te tappen. In de namiddag arriveer je in Sengkang, een klein stadje aan het Tempemeer. Je logeert hier in een eenvoudig hotel.

sulawesi vakantie

Dag 7 – Sengkang naar Rantepao
Je start de dag met een bijzondere boottocht op het Tempemeer. Tijdens de tocht zie je talloze watervogels en kom je verschillende drijvende dorpen tegen. Als het mogelijk is legt de boot aan voor een kort bezoek aan een drijvend huis. Na de boottocht stap je in de auto voor een lange rit naar Toraja-land. Natuurlijk stop je onderweg diverse keren, onder andere voor een bezoek aan zijdeweverijen en voor een lunch bij een Buginese familie. Uiteindelijk verlaat je de kust en rijd je de bergen in naar Rantepao. Je logeert hier in een goed hotel met veel lokale elementen, net iets buiten Rantepao.

rondreis Sulawesi

Dag 8 – Rantepao
Met de auto en een lokale gids verken je het Toraja-gebied. Je bezoekt rots graven met tau-tau (poppen met het gezicht van een overledene, die voor een graf staan), grotgraven, tongkonan (traditionele Toraja-huizen), de babyboom en megalieten. Natuurlijk kom je onderweg ook prachtige sawa’s en waterbuffels (karbouwen) tegen. Let vooral op de wit-zwarte karbouwen, deze kunnen net zoveel waard zijn als een auto. Als er tijdens je verblijf een doodsfeest in de omgeving plaatsvindt, dan wordt het programma hier natuurlijk in overleg op aangepast.

Dag 9 – Rantepao – trekking
Wandelschoenen aan, rugzak voor één nacht mee en op naar het beginpunt van de trektocht. Je wandelt deze dag langs sawa’s, waarbij je prachtige uitzichten hebt over de omgeving. Natuurlijk bezoek je verschillende dorpen waar nog veel traditionele huizen staan. Aan het eind van de middag arriveer je in het dorp waar je overnacht. Terwijl de maaltijd hier voor je wordt bereid, kun je het dorp verkennen om een goede indruk te krijgen van het lokale dorpsleven.

Dag 10 rondreis Sulawesi – Trekking – Rantepao
Het gekraai van hanen en geblaf van honden zal je waarschijnlijk vroeg wekken. Niet erg, want iedereen in de kampong begint de dag vroeg. Na het ontbijt wandel je deze dag weer verder langs karststenen rotsformaties en sawa’s. Je eindigt op een plek waar de auto staat te wachten. Deze brengt je terug naar het hotel in Rantepao.

Dag 11 – Rantepao naar Pendolo
Een vroege start is noodzakelijk voor deze lange rit richting Posomeer. Je verlaat de bergen van Toraja op weg naar de oostkust en buigt daarna af naar het noorden. Aan het eind van de middag arriveer bij Pendolo, een plaatsje direct aan het Posomeer. Je slaapt hier één nacht in een eenvoudig hotel aan het water, zodat je morgen op tijd kunt vertrekken voor de boottocht over het meer. Het avondeten wordt door het hotel verzorgd.

Dag 12 – Pendolo naar Tentena
Vroeg in de ochtend stap je op een privé-boot voor een mooie tocht over het Posomeer. Onderweg stop je bij verschillende dorpen, eerst voor een korte wandeling naar een waterval en daarna voor een mooi uitzicht over het meer. Uiteindelijk leg je aan direct bij je hotel, iets buiten het stadje Tentena. Je slaapt twee nachten in dit eenvoudige maar leuke hotel aan het meer.

Dag 13 – Tentena, via Saluopa waterval, naar Bada vallei
Je maakt vandaag een prachtige rit per jeep van Tentena naar de Badavallei. Na 30 minuten rijden stop je eerst bij de mooie Saluopa waterval. Je hebt hier tijd om de verschillende terrassen van de waterval te beklimmen. Na deze stop gaat de weg snel omhoog en een prachtige klim dwars door het oerwoud volgt. Je kunt onderweg regelmatig stoppen, onder andere om vleesetende planten te bewonderen. Na de klim volgt uiteraard een afdaling. Deze is zeker net zo mooi, maar het wegdek is wel een stuk slechter. Vanaf hier is het dus hobbelen tot aan de Badavallei. Je slaapt in eenvoudige, maar schone accommodatie.

rondreis Sulawesi

Dag 14 – Trekking Bada vallei
Je start vandaag vroeg voor de trek door de vallei, op het moment dat het ochtendlicht zacht over de velden schijnt. Deze dag wandel je door rijstvelden, over heuvels en door lichte bebossing, om zo de verschillende beelden te ontdekken. De megalieten staan door de hele vallei verspreid. Sommige zijn maar 40 centimeter hoog, maar de grootste is zeker twee meter! De afbeeldingen verschillen van diervormen (apen) tot vrouw- en manvormen. Tot nu toe heeft niemand kunnen aantonen hoe oud de beelden precies zijn of door wie ze zijn gemaakt en geplaatst. Laat je eigen ideeën dus de vrije loop tijdens het wandelen. Let tijdens de trek overigens ook op de grote verscheidenheid aan vogels; bijeneters, ijsvogels, adelaars. Aan het eind van de middag keer je terug naar je guesthouse.

Indonesie vakantie

Dag 15 – Bada vallei – trek door het bos – Tentena
Ook vandaag weer vroeg uit de veren. Met de jeep rijd je in een uur naar een deel van het oerwoud waar je een wandeling maakt van ongeveer 3 tot 4 uur. Tijdens de wandeling, die voornamelijk vlak is, heb je kans op het zien van neushoornvogels en verschillende apensoorten. Na de wandeling vervolg je je weg terug naar Tentena, over dezelfde weg als op de heenreis.

Dag 16 rondreis Sulawesi – Tentena naar Ampena
De rit van Tentena naar Ampana gaat voor een groot deel langs de kust. Je passeert eerst Poso, en daarna kom je al snel bij zee uit. Aan de andere kant liggen hoge bergen en het bijna ondoordringbare oerwoud van Morowali. Je stopt later in de middag in het kleine plaatsje Ampana, waar je nog kunt pinnen en misschien wat snacks in wilt slaan voor je verblijf op de Togean-eilanden. Je hotel ligt direct aan zee en het is geen straf om hier alvast een duik te nemen.

Dag 17 – Ampana naar Kadidiri, Togean
In de ochtend stap je op de boot naar je volgende bestemming: de paradijselijke Togean-eilanden. In 1,5 tot 3 uur tijd vaar je naar Kadidiri (of naar Malenge). Hier verblijf je in een prettige bungalow aan het strand. Witte stranden, azuurblauw water en wapperende kokospalmen vormen je omgeving voor de komende dagen. Je kunt in dit tropisch paradijs eenvoudig ter plekke duik- en snorkeltrips organiseren. Tijdens je verblijf op Kadidiri/Malenge zijn alle maaltijden inclusief.

Dag 18 en 19 – Togean
Relax aan het strand, duik, snorkel, of bezoek leuke plekjes als Karina Beach, het kwallenmeer of het zeenomadendorp Papan, waar de lokale Bajo-bevolking in houten huisjes boven het koraal leeft.

Dag 20 – Kadidiri naar Ampena, transfer naar Luwuk
Van Togean scheep je weer in voor de afvaart naar de vaste wal. Het is weer tussen de 1,5 en 3 uur varen naar Ampena, de plaats waar de auto klaarstaat voor de rit naar Luwuk. Deze kleine stad biedt je de beste mogelijkheden voor vluchten naar het noorden van Sulawesi. Je overnacht 1 nacht in een goed hotel aan zee.

Dag 21 – Luwuk naar de luchthaven, vlucht naar Manado, transfer naar Tomohon
Na je laatste nacht brengt de auto je naar het vliegveld voor je vlucht naar Manado, de hoofdstad van de provincie Noord-Sulawesi.
Bij aankomst op de luchthaven van Manado staat een chauffeur klaar voor de rit naar Tomohon, een kleine stad in de bergen, het hart van de Minahasa. Je slaapt in een fijn hotel met houten kamers en een prachtige tuin. Je hebt ook nog eens uitzicht op de Mahawu-vulkaan.

Dag 22 – Tomohon, wandeling naar de Mahawu-vulkaan
Vandaag maak je een excursie naar de Mahawu-vulkaan. Per auto word je naar 1000 meter hoogte gereden en van hier wandel je in ongeveer een uur naar de kraterrand. Vandaar heb je een mooi uitzicht over het kratermeer. Na de afdaling kun je een bezoek brengen aan warmwaterbronnen en aan een lokale Minahasa-markt.

rondreis Sulawesi

Dag 23 – Tomohon naar Tangkoko
Met de auto ga je van Tomohon naar Tangkoko. De rit geeft je de mogelijkheid om de Minahasa te verkennen. Je bezoekt lokale dorpen, waar houten huizen als doe-het-zelf-pakketten worden gefabriceerd, waar stenen sarcofagen van de lokale adel staan en waar mensen bezig zijn met pottenbakken. Je luncht onderweg bij het Tondanomeer. Laat in de middag kom je aan in Tangkoko. Nadat je hebt ingecheckt in je eenvoudige lodge, maak je een avondwandeling met een ranger in het Nationaal Park Batuangus, op de zoek naar de tarsir, de kleinste primaat ter wereld. Naast het spookdiertje kom je hier ook de totaal niet schuwe zwarte makake tegen, een apensoort die vooral op de grond leeft. Het diner is deze avond inclusief.

Dag 24 – Tangkoko naar Bunaken
Vroeg in de ochtend maak je nog eens een wandeling met een ranger, dit keer om het park bij daglicht te bekijken. Er zijn veel fruitbomen, waardoor er veel vogels leven. Na de wandeling stap je in de auto een word je naar de haven van Manado gereden, voor een korte trip per boot naar het eiland Bunaken, de ‘place to be’ voor snorkelen en duiken. De maaltijden in dit prettige onderkomen zijn inclusief.

Dag 25 en 26 – Bunaken
Op Bunaken kun je heerlijk relaxen aan zee. Duiken en snorkelen zijn de belangrijkste activiteiten hier. Het ‘National Marine Park’ staat bij duikers onder andere bekend om de lange zeegrassen, walvissen, zeekoeien, roggen en zeeslangen. Er zijn voldoende duikscholen om een keus te maken voor het organiseren van snorkel- en duiktripjes.

Dag 27 – Bukanen naar Manado –  einde rondreis Sulawesi
Het zit er op! Vanaf Bunaken word je weer naar de vaste wal gebracht en vervolgens naar het vliegveld van Manado.

Reisinspiratie voor een rondreis Sulawesi

Wil je meer inspiratie voor je rondreis Sulawesi? Lees dan het blog van Traveljunk Lisanne.

Prijsinformatie rondreis Sulawesi

Reisduur rondreis Sulawesi 27 dagen/26 nachten
Reissom rondreis Sulawesi Vanaf € 2425,- per persoon (op basis van 2 personen reizend in het laagseizoen)
Inclusief Overnachtingen met ontbijt, alle maaltijden Bada, Togean en Bunaken, privé auto met chauffeur, genoemde wandel- en fietstochten
Exclusief Internationale of binnenlandse vluchten, overige maaltijden, overige gidsen, optionele excursies, entreegelden, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Accommodatie Overnachtingen in een tweepersoonskamer

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Emile helpt je graag bij het samenstellen van jouw rondreis Sulawesi.

Vliegtickets Indonesië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Costa Rica boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Liesbet geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Meer inspiratie voor een rondreis Indonesië

Wil je een rondreis door Indonesië maken? Geef Emilie je wensen door en hij stuurt je een voorstel voor een Indonesië rondreis op maat.
Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de voorbeelden voor een rondreis Indonesie

<ahref="https://nl.trustpilot.com/review/betterplaces.nl"target="_blank">Trustpilot

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

Geef je op en maak kans op gratis toegangskaarten voor twee personen voor de beurs!

Vul alle velden in om kans te maken op de vrijkaarten!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Amsterdam!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Utrecht!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Breda!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!