Stichting HoPe maakt goed onderwijs in Peru mogelijk

Een bijzondere stichting die zich al jaren inzet voor het verbeteren van het onderwijs in Peru
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Stichting HoPe in Peru

Al sinds 1991 werkt Stichting HoPe aan het verbeteren van het onderwijs in Peru. Het doel: zorgen dat kinderen die in armoede opgroeien zich kunnen ontwikkelen, en zo op eigen kracht een onafhankelijk leven kunnen leiden. Stichting HoPe (Holland Peru) boekte grote successen: er werden ruim 160 scholen gebouwd, door HoPe ontwikkelde onderwijsplannen worden sinds begin dit jaar op drieduizend kleuterscholen ingevoerd en kinderen volgen vanaf de kleuterschool tweetalig onderwijs. Better Places deed onlangs een donatie van € 2000,- en blijft de stichting ondersteunen.

Stichting Hope

Koninklijke Onderscheiding

Stichting HoPe Peru werd opgericht door Tineke Griffioen en Walter Meekes, die nog steeds bestuurslid zijn van de stichting. Ze kregen beiden een Koninklijke Onderscheiding voor het werk dat zij in Peru doen. “Toen Tineke en Walter in 1991 in Peru waren, zagen ze hoe schrijnend de situatie in achterstandswijken in Cusco was”, vertelt Odette van Galen, bestuurslid van Stichting HoPe. “Ze zijn gestart met het opzetten van gaarkeukens, zodat kinderen tenminste één goede maaltijd per dag kregen. Dit werkte zo goed dat de overheid dit initiatief uiteindelijk heeft overgenomen.”

Ruim 160 scholen gebouwd rond Cusco

Van lokale ouders hoorden Tineke en Walter dat er in de bergen rond Cusco vaak geen basisscholen bestonden. Als er al scholen waren, telden ze maar vier in plaats van zes leerjaren en waren ze in slechte staat. Toegang tot middelbare scholen was er helemaal niet. Stichting HoPe wilde onderwijs toegankelijk maken voor kinderen in de dorpen en zamelde geld in voor bouwmaterialen. De ouders bouwden vervolgens zelf de scholen. Inmiddels zijn er in de bergen ruim 160 scholen gerealiseerd, waarvan drie middelbare scholen. Ruim tweehonderd scholen zijn ingericht met goed meubilair en voorzien van lesmateriaal. Deze scholen zijn nu ook overgenomen door de overheid en worden gerund door locals. “Zo maakt Stichting HoPe zichzelf overbodig en dat is precies het doel”, zegt Odette. “We zetten projecten in samenwerking met de lokale bevolking op, zodat zij ze kunnen voortzetten.”

Stichting Hope

Tweetalige leerprogramma’s ontwikkelen

Het bouwen van scholen is afgerond, maar Stichting HoPe zit allesbehalve stil. Het was duidelijk dat de onderwijsniveaus in Peru niet goed op elkaar aansluiten. Kinderen in de bergen leren bovendien alleen de lokale taal Quechua en spreken geen Spaans. “Daarom ontwikkelen we nu onderwijsprogramma’s voor alle schoolniveaus”, zegt Odette. “Zo zorgen we dat kinderen makkelijker van kleuter- naar basisschool en van basisschool naar middelbare school kunnen overstappen. Deze programma’s zijn tweetalig, want wie alleen Quechua spreekt, heeft minder kansen om vooruit te komen.”

Werk Stichting Hope: Spaans als tweede taal

In Tiracancha is een regionaal centrum opgezet met een kleuterschool, een basis- en middelbare school. Hier volgen kinderen het lesprogramma ‘Spaans als tweede taal’. “Inmiddels wordt ons programma voor tweetalig kleuteronderwijs geïmplementeerd op drieduizend kleuterscholen in de regio Cusco. We werken nu aan het invoeren van tweetalige leerprogramma’s voor het basis- en middelbaar onderwijs.”

Schoolinternaat voor kinderen

Stichting HoPe zette ook een schoolinternaat op voor kinderen die ver van school wonen, drie tot vijf uur lopen. Zo kunnen ze op een veilige plek slapen en eten en is het makkelijker om naar school te blijven gaan. “De medewerkers van deze herberg krijgen sinds begin dit jaar betaald door de overheid”, zegt Odette. “Het plan is om zulke woonverblijven ook op andere plekken op te zetten.”

Je eigen rondreis Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Peru? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Guido en Agnes, de reisexperts van Peru . Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Peru of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Guido en Agnes.

Donaties zijn onmisbaar

Om haar werk te kunnen doen, is Stichting HoPe afhankelijk van donaties. “We zijn dan ook heel blij met de donatie van Better Places”, zegt Odette. “Een groot deel van het geld hebben we gebruikt om een nieuwe auto aan te schaffen. Onze twee Toyota’s zijn eind 2018 gestolen en die hebben we hard nodig om lokale scholen te bezoeken. Eén auto is weer teruggevonden en voor de tweede is het benodigde geld nu ingezameld. De rest van de donatie van Better Places gebruiken we voor het verder ontwikkelen van onze projecten. Er is nog genoeg werk aan de winkel in Peru.”

Meer informatie over Stichting Hope

Wil je meer weten over het werk van Stichting HoPe? Kijk dan hier.

Reisexperts Guido en Agnes hebben jaren in Peru gewoond. Zij helpen je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Guido en Agnes je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!