Plasticvrij reizen in Suriname - Praktische tips

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In vrijwel alle landen buiten Europa loop je als welwillende, milieubewuste reiziger tegen hetzelfde probleem aan: het water uit de kraan is niet drinkbaar, en je bent genoodzaakt om drinkwater te kopen in plastic flessen. Zeker in warme landen als Suriname kan het aantal plastic flessen wat je gebruikt al snel oplopen. Gelukkig kun je in Paramaribo het kraanwater veilig drinken! Maar hoe fijn zou het zijn als je tijdens je rondreis Suriname helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen en dus niet hoeft bij te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep? Wij helpen je graag met deze Suriname Reistips.

Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Suriname, omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval wat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren.

Suriname reistips

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer hoeven te gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven we je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je Suriname reistips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

“A journey of a thousand miles begins with a single step”

Wat gebeurt er al in Suriname?

In tegenstelling tot veel andere bestemmingen van Better Places kun je tijdens de reis in Suriname tijdens de reis vrij gemakkelijk drinkwater uit plastic flesjes te mijden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het kraanwater in Paramaribo van goede kwaliteit is en dus drinkbaar! Sommige mensen drinken echter toch liever gefilterd of gebottled water. Dat begrijpen we, op vakantie wil je risico’s het liefst vermijden. Reisexpert Lizet stimuleert daarom hotels om mogelijkheden te verschaffen om je hervulbare fles opnieuw te vullen met gefilterd drinkwater.
Gedurende de reis zul je op verschillende plekken verblijven. Veel resort in het binnenland en accommodaties buiten Paramaribo hebben de mogelijkheid om je fles te vullen met drinkwater. Soms is dit water gekookt, soms gefilterd, het is in ieder geval veilig om te drinken, echter kan dit water soms anders smaken. kan de smaak soms iets minder lekker zijn.

Wanneer je onderweg bent is het mijden van plastic iets lastiger om voor elkaar te krijgen, maar ook daar is Lizet mee bezig. We proberen het drinken tijdens de tours zoveel mogelijk aan te bieden in grote jugs met herbruikbare bekers in plaats van kleine plastic flesjes. Tijdens sommige trips is niet haalbaar om drinkwater in een jug aan te bieden. Als er tijdens een tour toch water of ander drinken uit plastic flessen wordt aangeboden, zorgen we ervoor dat de flesjes zoveel mogelijk verzameld worden en naar een recycleplek worden gebracht. Ook stimuleren wij onze uitvoerders om plastic verpakkingen voor maaltijden onderweg te vermijden en afwasbare borden en bestek mee te nemen, zodat ze deze tijdens de volgende tour opnieuw kunnen gebruiken.

Helaas begint het bewustzijn om plasticvrij te leven in Suriname pas recent op gang te komen en kan het zijn dat de omgeving vervuild is. Om de schade voor de flora en fauna te beperken en het goede voorbeeld te geven, doen de organisatie waar Lizet werkt mee aan een Clean-up acties van milieuorganisaties, bijvoorbeeld langs de oever van de Suriname-rivier

Suriname Reistips -Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Tijdens je rondreis Suriname zijn er volop mogelijkheden om je herbruikbare waterfles te vullen. In Paramaribo kun je gewoon het water uit de kraan drinken. Better Places reisspecialist Lizet stimuleert de accommodaties buiten Paramaribo om hun gasten op een duurzame manier drinkwater te verschaffen. Sommige hotels plaatsen grote, hervulbare watercontainers, andere hotels zuiveren het regenwater.

Suriname Reistips – Tip 2: Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee op reis

Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

suriname reistips

Suriname Reistips – Tip 3: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Meer Suriname reistips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen soms toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

suriname reistips

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #planetorplastic #refillmybottle en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Suriname reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Lizet woont al jaren in Suriname. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Lizet je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Suriname rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lizet, de reisexpert in Suriname.  Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lizet.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!