De leukste Suriname vakantie

De ideale route volgens onze reisexperts in Suriname
Ontvang een voorstel op maat

De ideale route voor een Suriname vakantie

22-daagse reis

  • Reis met maximale positieve impact
  • Ontdek Paramaribo en omgeving per fiets
  • Kajakken op het Brokopondo meer 
  • Kookworkshop in Paramaribo (optioneel)
  • Verblijf op boiti, op het platteland net buiten Paramaribo
  • Veel variatie in overnachtingen. In hangmatten en tenten, maar ook op een prachtige plantage
  • Op bezoek bij de Marrons in Boven Suriname

Deze Suriname vakantie is voor de echte avonturier! Je gaat echt back to basics, en overnacht in hangmatten, tenten, een eenvoudige  homestay en simpele hutjes. Ook doe je een aantal trajecten met het openbaar vervoer. Op deze manier maak je makkelijk contact met de lokale bevolking.  Maar je overnacht ook in een prachtige plantagehuis en in een heerlijk resort. Je ontdekt Paramaribo en de plantages in Commewijne per fiets en reist vervolgens naar Bigi Pan in West-Suriname, dat met zijn vele vogels ook wel de kraamkamer van Suriname wordt genoemd. Vervolgens reis je naar een relaxed dorpje vlak onder Paramaribo, waar je overnacht in een homestay. Drink een biertje met de lokale bevolking en luister naar de sterke verhalen. Je kampeert op een camping midden in de jungle en kajakt op het Brokopondo meer tussen de boomtoppen die boven het water uitsteken.  Hierna reis je naar het boven Suriname gebied om kennis te maken met de Marron cultuur, waarbij je je soms in Afrika waant. Je sluit je reis weer af in Paramaribo.

Bekijk de favoriete reisroute van reisexpert Lizet, die al jaren in Suriname woont. Deze route combineert populaire bezienswaardigheden met onontdekte pareltjes.

Costa Rica vakantie

Reizen met positieve impact

Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Wij vinden het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Deze reis is op een zo duurzaam mogelijke manier opgezet, waarbij de lokale bevolking optimaal profiteert van je bezoek. Je maakt leuke excursies en verblijft in kleinschalige hotels en lodges middenin de prachtige natuur die ook door onze reizigers positief gewaardeerd zijn. Ook investeren wij een deel van de winst in goede doelen.

Wat hebben we genoten van onze reis door Suriname. Een prachtige natuur, vriendelijke mensen, veel dieren en iedere dag is wel een avontuur! Better Places heeft alles voor ons prima geregeld. Alles klopte prima en liep goed in elkaar over. Alle tours hadden geweldige gidsen die je erg veel konden vertellen. Er was een mooie verdeling tussen actief en wat rustiger, en tussen basic en wat meer luxe.

Je eigen Suriname vakantie

Dit is de favoriete Suriname reis van Lizet, onze reisexpert die al jaren in Suriname woont. Deze route is gebaseerd op haar eigen ervaringen en de feedback van onze reizigers. Je kunt deze reis aanpassen aan jouw wensen. Geef Lizet je wensen door en je ontvangt een reisvoorstel op maat. Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Suriname en de beste reistijd Suriname.

 

Geef Lizet je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat. Wil je eerst inspiratie opdoen? Bekijk dan de favoriete route van Lizet.

Dag 1 – Start avontuurlijke Suriname vakantie, transfer naar Paramaribo

Op de luchthaven worden jullie opgehaald en naar jullie accommodatie in Paramaribo gebracht. Je land meestal in de middag of begin van de avond. Je verblijft in een kleinschalig hotel met zwembad, in een knusse straat in de binnenstad. Deze buurt wordt gekenmerkt door vele houten panden.

Dag 2 – Citytour Paramaribo per fiets

Het historische centrum van Paramaribo is prima te verkennen op de fiets, zeker op zondag als het rustig is op de wegen. De koloniale panden behoren tot het UNESCO werelderfgoed, en elk pand heeft zijn eigen verhaal. Na de trip kunnen jullie de huurfiets meenemen, en dus zelf nog op pad gaan.

Dag 3 – Fietsen naar Commewijne

Gewapend met een duidelijk routeboekje gaan jullie vandaag op weg naar district Commewijne, een landelijk district dat bekend staat als plantagegebied. Onderweg zijn er interessante bezienswaardigheden die jullie kunnen bezoeken. Jullie overnachten in Plantage Marienbosch. De plantage ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier, en is alleen per boot bereikbaar. De fietsen kunnen mee op de boot.

Dag 4 – Vrije dag Marienbosch / Fietsen in de omgeving

Vandaag kunnen jullie naar eigen inzicht besteden. Zo kun je een aantal voormalig plantages in de omgeving bezoeken. Rust en Werk is een veeteeltbedrijf en garnalenkwekerij, Johan en Margaretha een vriendelijk dorpje met voornamelijk hindoestaanse bewoners, en Frederiksdorp is omgebouwd tot resort met zwembad. Naast dat je de geschiedenis in dit gebied leert kennen, ervaar je ook het dagelijks leven in de plattelandsdorpjes.

Kies voor een directe vlucht

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken. Lees meer

Costa Rica vakantie

Overnachten in een plantagehuis

Uniek aan Marienbosch is de authentieke sfeer, het huis dateert uit 1747 en behoort aan een familie die het plantagehuis volledig heeft gerenoveerd en onderhoudt. Rondom het huis zijn vele vruchtbomen. Je hebt echt het gevoel even terug te gaan in de tijd, een bijzondere ervaring. De eigenaar of beheerder zal ook aanwezig zijn en jullie mee op pad nemen en meer over het gebied en de historie vertellen.

Dag 5 – Terug fietsen naar Paramaribo

Vandaag fietsen jullie weer terug naar Paramaribo. Dat kan via dezelfde route of via een andere, iets langere route. Je kunt dan nog een bezoek brengen aan natuurpark Peperpot, en komt rechtstreeks in de binnenstad van Paramaribo uit. Heb je genoeg gefietst? Dan is het ook altijd nog te regelen om met de boot terug naar Paramaribo te gaan.

Dag 6 – Naar het Westen. Nickerie & Bigi pan

Vanuit Paramaribo worden jullie helemaal naar het Westen van het land gebracht. Tijdens de rit kom je door verschillende districten: landbouw district Saramacca (Groningen), vervolgens koloniaal Coronie, en daarna rijstdistrict Nickerie. De bestemming van de rit is natuurgebied Bigi Pan. Dit waterrijke natuurgebied staat bekend om vele vogelsoorten zoals Rode ibissen en Flamingo’s. In de avond kan je bij helder weer genieten van een prachtige sterrenhemel. Jullie overnachten in een lodge midden op het water.

Dag 7 – Bigi Pan en naar Uitkijk bij Groningen

Tijdens het verblijf op Bigi Pan staan er een aantal boottochten op het programma, waarbij je vogels en kaaimannen kunt spotten. Ook maak je een vaartocht naar de Atlantische Oceaan. Bigi Pan strekt zich uit langs de kust van Coronie en Nickerie en is 67000 hectare groot. De natuur is zeer afwisselend, met onder andere veel mangrove. In het gebied broeden ook veel vogels en wordt daarom ook wel de kraamkamer van Suriname genoemd. Na de lunch varen jullie terug naar het begin punt waar de transfer weer klaar staat om terug in oostelijke richting te rijden. Jullie gaan niet helemaal terug naar Paramaribo maar naar het dorpje Uitkijk, net voorbij Groningen.

Costa Rica vakantie

Overnachten bij de mensen thuis tijdens je Suriname vakantie

In het dorpje Uitkijk verblijf je in een homestay aan een rustig zandweggetje langs de Saramaccarivier. Op deze rustige plek kom je helemaal tot rust. De eigenaren hebben paarden, koeien, geiten, kippen, eenden en honden. Ook hebben ze kleine uitspanning waar de locals een biertje komen doen en tori’s (verhalen) uitwisselen.

Dag 8 – Uitkijk- Homestay buiten de stad

Er is geen vast programma tijdens jullie verblijf hier, zo kan je optimaal op het tempo van dit gebied meegaan. Een beetje vissen, hangmathangen, of een ritje in de buurt met de eigenaren. Wil je de handen uit de mouwen steken, dan kun je helpen met de dieren. Of  maak je liever een leuk boottochtje over de rivier?

Dag 9 – Terug naar Paramaribo met openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is in Suriname best wel een belevenis! Behalve dat je goed moet weten welke bus je moet hebben, bevind je je echt tussen de lokale bevolking. Gelukkig kunnen de eigenaren van jullie verblijf je precies vertellen hoe laat en waar de bus langskomt richting Paramaribo. Het kan wat krap zijn, en er wordt vaak gestopt. Maar het is niet ver, en erg leuk om een keertje te doen!

Hoe reis je rond in Suriname?

De infrastructuur van Suriname is wat beperkt, alle wegen leiden naar Paramaribo. Tijdens deze reis doe je een aantal trajecten met het openbaar vervoer. Reizen met openbaar vervoer is een avontuur, waarbij je makkelijk contact maakt met de lokale bevolking. In het binnenland bestaat het vervoer uit korjalen. Vrijwel al het vervoer buiten Paramaribo wordt voor je verzorgd. Dit is meestal met gedeelde bussen en boten en korte ritten met een taxi-transfer. Ook maak je een mooie fietstocht.

Dag 10 – Transfer Paramaribo- Palulu

Weer met eigen vervoer gaan jullie vandaag naar Palulu Jungle Camping. Deze sfeervolle camping ligt in de buurt van de internationale luchthaven. In overleg is het mogelijk om onderweg nog een tussenstop te maken, zoals bijvoorbeeld bij de vlindertuin in Lelydorp. Dit is het savannegebied en hier zijn vele recreatieoorden die in het weekend druk gezocht worden door Surinamers. Doordeweeks is het rustiger, en kun je optimaal genieten van de natuur en de koele kreek om in te zwemmen. Je overnacht in een tentje (met matras), en krijgt zo alle geluiden van de natuur mee!

Costa Rica vakantie

Overnachten in de jungle

De Eco Jungle Camping beschikt over een buitenkeuken en goed sanitair, respect voor de omgeving staat hier hoog in het vaandel. Je slaapt in een comfortabel tentje met matras onder een authentieke hut, of in een luchtig huis waardoor je toch écht in de natuur verblijft. Wie weet spot je wel een aapje vanaf het balkon! ’s Avonds geniet je bij het kampvuur van de jungle geluiden.

Dag 11 – Vrije dag Palulu

Jullie worden wakker met de heerlijke rust op Palulu Jungle Camping en de geluiden van de Surinaamse jungle. Geniet nog even van een rustige vrije dag of maak een wandeling in de savanne jungle. Deze wandeling brengt je naar Berlijn, weer zo’n verrassend dorpje met authentieke sfeer waar je bijna geen toerist tegen zult komen.

Dag 12 – Brownsberg – wandeling naar de watervallen

De bus haalt jullie vroeg op bij Palulu camping en rijdt naar Brownsberg Natuurreservaat. Vanaf de berg hebben jullie prachtig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer. Brownsberg staat bekend om de prachtige flora en fauna. Tijdens de wandeling naar de watervallen kunnen jullie kikkers, vlinders, apen en misschien wel slangen spotten. Jullie overnachten vanavond in een hangmat met klamboe op de berg.

Dag 13 – Brokopondo –  wandelen en kajakken

Vanaf Brownsberg wandelen jullie naar de Wittikreek voor een frisse duik. De wandeling gaat verder naar het stuwmeer, een pittige wandeling. In dit gebied wordt veel aan goud zoeken gedaan. Rond het middaguur stappen jullie in de kajak, en varen het Brokopondo Stuwmeer op naar een onbewoond eilandje. Hier worden tentjes opgezet en een kamp gebouwd, waarna er nog wat tijd is om te zwemmen en relaxen. In de avond is het genieten van de prachtige sterrenhemel.

Een comfortabel resort tijdens je Suriname vakantie

In het Brokopondo gebied niet ver van Brownsberg en het stuwmeer ligt het comfortabele Bergendal Resort aan de Surinamerivier. Genieten van de natuur maar toch van alle gemakken voorzien. De lokale gemeenschappen zijn actief betrokken bij elk aspect van het resort en dragen bij aan de charme en gastvrijheid van het Bergendal resort.

Dag 14 – Brokopondo kajakken op het stuwmeer & Bergendal Resort

Vandaag gaan jullie heerlijk kajakken op het magische stuwmeer. Het Brokopondo stuwmeer is ondergelopen in de jaren 50, hele dorpen zijn hiervoor verhuist. In het stuwmeer steken de oude boomtoppen nog boven het water uit, waar je tussendoor kajakt. Een geweldige ervaring! Bij Ston Island komen we weer aan het vaste land, tijd voor een laatste duik en een welverdiende lunch.
Vervolgens worden jullie naar Bergendal Resort gebracht voor een comfortabele nacht in mooie kamer met douche met warm water! Het resort heeft een zwembad en goed restaurant.

Dag 15 – Pingpe- Marroncultuur 

Jullie reizen verder naar het Boven Surinamegebied. Eerst met de bus tot aan Atjoni, en daar over in de Korjaal (kano van uitgeholde boomstam) voor een mooie boottocht langs dorpjes en stroomversnellingen. In dit gebied hebben de weggelopen slaven zich eeuwen geleden gevestigd. Het is de stam van de Saramaccaners, en zij wonen hier nog steeds.

Dag 16 – Pingpe – wandeling door prachtige natuur 

Behalve de cultuur kunnen jullie tijdens het verblijf bij Pingpe Jungle Resort ook optimaal genieten van de natuur. Een wandeling door de jungle is een vast onderdeel in het programma, evenals een bezoekje aan de grootste stroomversnelling in het gebied. Bij de Tapawatra stroomversnelling komen de Pikin Rio en Gran Rio samen in de Suriname rivier. In het water is het heerlijk verkoelen en genieten van een natuurlijke massage. In de avond is er een boottocht onder de prachtige sterrenhemel. Met een beetje geluk spot je ook kaaimannen.

Maak kennis met de Marron cultuur

De Boven Surinamerivier is het gebied van de Marrons, afstammelingen van weggelopen slaven die hier hun dorpen vestigden. Er zijn op de eilandjes in de rivier diverse resorts, maar je kunt ook verblijven in eenvoudige lodges aan de rand van een dorpje. Door het verblijf aan de rand van het dorpje, maak je van dichtbij het dagelijkse leven mee. Ook zijn er mogelijkheden om iets met de lokale bewoners te doen zoals rijst stampen, een kostgrondje bezoeken of cassavebrood bakken.

suriname vakantie zelf samenstellen
Dag 17 – Suriname vakantie – Van Pingpe naar Botopassie 

Na het ontbijt stappen jullie in een lijnboot en  gaan jullie naar Botopassie, ongeveer een uurtje varen vanaf Pingpe. Jullie verblijven in een klein resortje bij het dorp in een eenvoudig hutje. De beheerder of gids zal jullie kennis laten maken met het dorpshoofd zodat jullie welkom geheten worden en zelfstandig het dorp in en uit kunnen lopen. In het dorp is een lokaal barretje waar je een biertje kunt gaan drinken met de lokale bevolking. Er is 24 uur stroom door zonne-energie maar ’s avonds krijg je lampjes op zonne-energie en worden er olielampjes geplaatst.

Dag 18 – Vrije dag Botopassie  

Vandaag hebben jullie een dag. Er zijn optionele activiteiten mogelijk zoals leren de afwas op je hoofd te dragen of leren koken op een houtvuurtje. Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Marronmuseum. Maar dit is ook een heerlijke plek om even bij te komen van alle indrukken en vanuit je hangmat te genieten van de omgeving.

Dag 19 – Botopassie – Paramaribo (boot/bus, lijndienst)

Vandaag reizen jullie vanuit Botopossie weer terug naar Paramaribo. Eerst met de boot, jullie reizen met de lijnboot waar ook de lokale bewoners mee reizen. Dit kan soms iets  langer duren, want er wordt wat vaker gestopt. Ook de bus vanuit Atjoni is met een lijnbusje.

suriname vakantie zelf samenstellen

Kookcursus tijdens je Suriname vakantie

De kookworkshop wordt gegeven door een Surinaamse dame, die vele gerechten heerlijk  klaarmaakt. Met de kookworkshop wordt je meegenomen op een culinaire reis, waarbij leren, proeven en eten, maar vooral gezelligheid de boventoon voeren! Je gaat koken en bent tegelijk te gast in de keuken van een Surinaams gezin. De  gerechten die je gaat bereiden zijn afkomstig uit de Javaanse, Creoolse of Hindoestaanse keuken.

suriname vakantie zelf samenstellen
Dag 20 en 21 – Vrije dagen Paramaribo

Een vrije dag of optioneel een kookworkshop. Een laatste vrije dag of optioneel een zeeschildpadden avondtour (alleen mogelijk in het seizoen feb-juli). De avondboottocht brengt je naar een strand waar zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen. Een prachtig natuurwonder om te mogen aanschouwen.

Dag 22 – Einde avontuurlijke Suriname vakantie, transfer naar luchthaven

Vandaag worden jullie weer naar de luchthaven gebracht voor de terugreis naar Amsterdam, waar jullie de volgende ochtend aankomen.

 

Geef Lizet je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat. Wil je eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk dan de voorbeeldreizen.

Route Suriname vakantie:

Dag 1 en 2: Start Suriname vakantie in Paramaribo
Dag 3:  Commewijne
Dag 4: Marienbosch
Dag 5: Paramaribo
Dag 6 t/m 9: Nickerie & Bigi pan
Dag 10 en 11: Palulu
Dag 12: Brownsberg
Dag 13 en 14: Brokopondo
Dag 15 t/m 17: Pingpe
Dag 18: Botopassie
Dag 20 en 21: Paramaribo
Dag 22: einde Suriname vakantie

Costa Rica vakantie

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. In Suriname zijn er volop mogelijkheden om je herbruikbare waterfles te vullen. In Paramaribo kun je gewoon het water uit de kraan drinken. Reisspecialist Lizet stimuleert de accommodaties buiten Paramaribo om hun gasten op een duurzame manier drinkwater te verschaffen. Sommige hotels plaatsen grote, hervulbare watercontainers, andere hotels zuiveren het regenwater. Lees meer.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen. Lees meer

Costa Rica vakantie

CO2 neutraal op reis

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van het landarrangement wat je bij ons boekt. Daarnaast compenseren wij als enige reisorganisatie in Nederland ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Wij maken jouw reis CO2 neutraal door te investeren in een Gold Standard project met efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over CO2 neutraal op reis.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!