Sustainable Development Goals

Better places for people to live in, and Better Places to visit

Sustainable Development Goals (SDG’s)

Eind september 2015 is er door de Verenigde Naties een mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn zeventien Sustainable Development Goals, of Global Goals, om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede, volgens de VN de grootste uitdaging van deze tijd. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

the-global-goals

Better Places is een sociale onderneming. Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. De maatschappelijke missie van ons bedrijf staat voorop, en geld verdienen is van secundair belang. Het creëren van maatschappelijke meerwaarde is een essentieel kenmerk van een sociale onderneming. Wij willen de positieve impact van onze reizen (oa. werkgelegenheid en culturele interactie) zo groot mogelijk maken en de negatieve impact (afval, CO2 uitstoot en overtourism) zoveel mogelijk beperken. Ons motto is:

Better places for people to live in, and better places to visit

In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. Wij werken samen met reisexperts uit het land of die al jaren in het land wonen, en werkzaam zijn bij een kleinschalige lokale reisorganisatie. Zij proberen de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

Sustainable Development Goals

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft.

In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten.  Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT)

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken? Lees meer over Community Based Tourism.

 

Sustainable Development Goals

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei.

Tijdens onze rondreizen worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden veel van de accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Bijzondere overnachtingen

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden. Tijdens een rondreis overnacht je vaak in kleinschalige hotels die op op een prachtige locatie liggen: binnen loopafstand van de hoogtepunten van de stad of geheel omringd door de natuur middenin de jungle. Lees meer over bijzondere overnachtingen

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’.

Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Duurzame excursies

Wij willen je graag het echte leven laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen. Lees meer over meet the locals

Te gast in

Iedereen die bij ons boekt ontvangt gratis een digitale uitgave van het boekje Te Gast in. Een goede voorbereiding op een verre reis is belangrijk. Het contact met de lokale bevolking zal aangenamer verlopen als je de lokale gebruiken van het land kent. Besef dat je als gast in een land verblijft waar vaak andere omgangsvormen en kledingvoorschriften gelden.
Via de boekjes van ‘Te gast in’ kom je meer te weten over de bewoners, hun omgangsvormen en levenswijze. Daarnaast bevat elke uitgave informatie over duurzaam toerisme, praktische reistips en een literatuuroverzicht.

Sustainable Development Goals

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen.

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot. Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak.

Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Plasticvrij op reis

In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.

Better Places streeft ernaar dat dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Hiervoor nemen we verschillende maatregelen. We geven onze reizigers informatie over alternatieven voor het kopen van flessen mineraalwater, zoals het meenemen van een hervulbare waterfles, en een waterfilter of steripen om het water te zuiveren. Daarnaast zorgen we er samen met de landenspecialisten in de bestemmingen voor dat er zo veel mogelijk tappunten zijn waar onze reizigers hun waterfles kunnen bijvullen. Ook geven we tips voor het verminderen van het gebruik van ander wegwerp plastic.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert.

Travelife – zorg voor natuur en milieu

Natuurbehoud is belangrijk voor Better Places. Wij geven onze reizigers informatie over duurzaamheid en trainen onze gidsen op het gebied van natuurbehoud en duurzaam reizen. Better Places is Travelife gecertificeerd sinds januari 2017. Alle partners van Better Places werken volgens de criteria van Travelife, een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Lees meer

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan.  Door zelf geen ritjes op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap aan te bieden hopen we bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies. Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

We zijn de eerste reisorganisatie in Nederland met een internationale B Corp certificering

Better Places is de eerste reisorganisatie in Nederland met een internationale B Corp certificering. B Corp staat voor Benefit Corporation. Deze Amerikaanse organisatie certificeert sinds 2006 wereldwijd bedrijven die naast succesvol zijn in het maken van winst, ook succesvol zijn in het verwezenlijken van sociale en duurzame doelstellingen. Om B Corp te kunnen worden moeten bedrijven een strenge assessment doorlopen. Inmiddels dragen meer dan twee duizend bedrijven in ruim vijftig landen het certificaat, waaronder Ben & Jerry’s en Patagonia. Bekende Bcorps In Nederland zijn Dopper en Tony Chocolonely. Onze B Corp status onderstreept dat je door duurzaam te ondernemen een succesvol bedrijf kunt neerzetten. Een prettig duwtje in de rug om onze idealen verder te verwezenlijken: de reiswereld duurzamer en transparanter maken en lokale gemeenschappen ondersteunen.

 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!