TANZANIA VAKANTIE TIPS OM PLASTICVRIJ TE REIZEN IN TANZANIA

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In vrijwel alle landen buiten Europa is het water uit de kraan is niet drinkbaar en daarom hebben we een paar Tanzania vakantie tips op een rijtje gezet.. Het makkelijkste is vaak om drinkwater te kopen in plastic flessen. Maar het aantal plastic flessen wat je gebruikt loopt al snel op, zeker in warme landen als Tanzania. Soms wordt het plastic wel gerecycled, maar hoe fijn zou het zijn als je niet bij hoeft te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep en je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen? Daarom geven we je graag Tanzania vakantie tips om ook hier te helpen. Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Tanzania, omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Deze blog geeft je Tanzania vakantie tips om het gebruik van plastic te verminderen.

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven we je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

” Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

 

tanzania vakantie tips

 

Tanzania vakantie tips: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Neem een herbruikbare waterfles mee op reis. Op steeds meer plekken tijdens je rondreis Tanzania zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Karin stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. De meest betrouwbare methode om water te zuiveren is koken. Een minuut koken volstaat om alle boosdoeners uit te schakelen. Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Tanzania vakantie tips: Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go 2 stages waterfilter mee op reis

Met alleen een herbruikbare waterfles zul je er waarschijnlijk niet aan ontkomen om regelmatig een plastic fles te kopen. Onderweg ben je nu eenmaal niet altijd in de buurt van een tappunt. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je water te zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

tanzania vakantie tips

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om een liter water te zuiveren. De Steripen Adventurer vinden wij het handigst: deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

tanzania vakantie tips

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. De Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. De Grayl is de enige methode die zelfs zware metalen uit het water haalt. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

tanzania vakantie tips

Lifestraw Go 2 stages

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Tanzania vakantie tips: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard. Gelukkig zijn er in Tanzania steeds meer hotels die in plaats van plastic flessen een karaf water op je kamer zetten.

Tanzania vakantie tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

tanzania vakantie tips

 

Wat gebeurt er al in Tanzania?

Onze reisspecialist Karin helpt je graag op weg om zo min mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens je rondreis door Tanzania. Daarnaast maakt Karin het je zo makkelijk mogelijk, door hoteleigenaren te helpen veilig drinkwater aan te bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tappunt met gefilterd water. Ook probeert zij zo veel mogelijk auto’s waar je langere tijd mee reist te voorzien van een tank met goed drinkwater. Een nieuw initiatief in Tanzania is Throttle-the-bottle, een groep touroperators die samenwerken om het gebruik van plastic flessen te beperken en plastic onderweg op te ruimen.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Tanzania vakantie tips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Tanzania vakantie tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Karin die al jaren in Tanzania woont helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Tanzania safari. Geef Karin je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Tanzania rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Tanzania rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin, de reisexpert in Tanzania. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!