Thailand Fair & Groen

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Thailand werken wij samen met reisexpert Seb, hij woont al jarenlang in Thailand . Hij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

thailand duurzaam reizen

Seb, reisspecialist in Thailand

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Seb, reisexpert ter plaatse. Hij kent Thailand door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis. Je boekt rechtstreeks bij een reisorganisatie in Thailand. Makkelijk, voordelig én met alle insider tips.

Tips voor duurzaam reizen Thailand

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen. Duurzaam toerisme draait om:

  • werkgelegenheid voor locals
  • het behoud van cultuur en natuur
  • om respect voor de lokale culturen
  • op de juiste manier omgaan met dieren
  • zo min mogelijk milieuvervuiling
  • kleinschaligheid

Ga je naar Thailand? Seb, onze lokale reisexpert in Thailand, geeft zijn tips voor duurzaam reizen Thailand

the-global-goals

Sustainable Development Goals

Seb geeft zijn tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou!

Thailand duurzaam reizen

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Thailand

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken?

Leeled – Homestay

Door te overnachten in deze homestay leer je meer over het leven van de lokale Thaise bevolking die in dit vissersdorpje wonen. Je gaat er per boot op uit om de mangrove te verkennen en leert meer over de belangrijkste werkzaamheden. Je kunt hier genieten van het heerlijke eten dat rechtstreeks uit zee komt.

Thailand duurzaam reizen

Doel 6  – Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen

Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Hervulbare waterfles mee op reis

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Van elke Dopper die Better Places aanschaft gaat een deel naar Simavi. Gezondheidsorganisatie Simavi werkt aan projecten ter bevordering van schoon drinkwater in de armste landen van de wereld. Lees meer

Thailand duurzaam reizen

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de rondreizen in Thailand worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden veel van de accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Bijzondere overnachtingen in Thailand

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden. Tijdens een rondreis Thailand overnacht je vaak in kleinschalige hotels die op op een prachtige locatie liggen: binnen loopafstand van de hoogtepunten van de stad of geheel omringd door de natuur.

Khao Sok – Anurak community lodge

De Anurak community lodge ligt in Khao Sok nationaal park. De lodge wordt beheerd door de lokale bevolking. Samen met gids loop je door de jungle en kun je de rivier afvaren in een kano. De lodge is op verantwoorde manier gebouwd en biedt comfortabele kamers.

Sirila Farm Tent Camp Resort

Sirila Farm Tent Camp Resort, in de provincie Loei. Je slaapt in een mooie safaritent en elektriciteit is er niet, alles draait op zonne-energie. Je kunt hier leuke excursies maken in de weinig bezochte omgeving.

Krabi – Island Village Ecoresort

Dit ecoresort is gebouwd met een visie als een comfortabel resort met een fantastische service en een groen karakter. Het heeft 30 bungalows waar de natuurlijke en culturele elementen van het Klang eiland in verworven zijn. De locatie is vrij afgelegen, dus je kunt hier helemaal tot rust komen.

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Thailand duurzame excursies

Wij willen je graag het echte Thailand laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen.

Volg een kookworkshop

De Thaise keuken alleen is al een reden om naar Thailand te reizen en op verschillende plekken kun je Thaise kookworkshop doen. Je gaat samen met je gastvrouw naar de lokale markt om inkopen te doen en dan leer je zelf de lekkerste gerechten klaar te maken. Deze workshops worden vaak gerund door locals en daarmee help je hen om in hun levensonderhoud te voorzien.

Te gast in Thailand

Een goede voorbereiding op een verre reis is belangrijk. Het contact met de lokale bevolking zal aangenamer verlopen als je de lokale gebruiken van het land kent. Besef dat je als gast in een land verblijft waar vaak andere omgangsvormen en kledingvoorschriften gelden.
Via de boekjes van ‘Te gast in’ kom je meer te weten over de bewoners, hun omgangsvormen en levenswijze. Daarnaast bevat elke uitgave informatie over duurzaam toerisme, praktische reistips en een literatuuroverzicht. Informatie en bestellen

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Ga fietsen

Thailand is ook een prima land om per fiets te ontdekken en zelfs fietsen in het drukke Bangkok is geweldig. Je ziet de stad van een heel andere kant en krijgt een inkijkje in het leven van de inwoners van Bangkok.

Kies voor de trein in plaats van voor het vliegtuig

Thailand is groot en vaak willen reizigers verschillende uithoeken bezoeken: van de bergen in het noorden tot de tropische eilanden in het zuiden. Dat kun je natuurlijk doen door een binnenlandse vlucht te boeken, maar de trein is een prima duurzaam alternatief. In de trein zie je veel van het land, je maakt makkelijk contact met locals en je reist op een relaxte manier. Ook reizen met de nachttrein is in Thailand prima te doen.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Dopper en het beperken van plastic afval

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Hiermee willen wij de hoeveelheid plastic afval verminderen. In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.
Helaas kun je in Thailand geen water uit de kraan drinken.  Je kunt de Dopper vullen vanuit grote flessen water. Daarnaast kun je op sommige plekken je waterfles bijvullen vanuit een grote hervulbare waterfles.  Als laatste optie kun je water koken en zodra het is afgekoeld kun je het gebruiken om je waterfles te vullen.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert.

Thailand – Zorg voor natuur en milieu

Natuurbehoud is belangrijk voor onze organisatie. Wij trainen de lokale gemeenschappen om in hun dorp verbeteringen aan te brengen in de natuur, en hun toeristische activiteiten zo te managen dat de druk op de natuur minimaal is. Wij geven onze reizigers informatie over duurzaamheid en trainen onze gidsen op het gebied van natuurbehoud en duurzaam reizen.

Maak geen ritje op een olifant

Het is in Thailand nog steeds een populair toeristenuitje: rijden op een olifant. In het noorden van het land vind je kampen waar olifanten trucs doen en waar je op een olifant kunt rijden. Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Olifanten worden vaak al jong gevangen genomen, ze zijn meestal geketend en om in de toeristenkampen te kunnen werken ondergaan ze een pijnlijke, op angst gebaseerde training. Er zijn in Thailand ook goede initiatieven, die bijvoorbeeld werkolifanten een mooie oude dag bezorgen. Wil je olifanten zien, verdiep je dan eerst goed in de plek waar je ze wilt bekijken.

Bezoek het mooie Khao Yai National Park

Thailand heeft ook qua natuurparken veel te bieden. Khao Yai National Park in het oosten is bijvoorbeeld erg bijzonder. Hier kun je slapen in het Khao Yai Nature Life Resort, een natuurresort dat opgaat in het landschap van Khao Yao Yai. In Khao Yao Yai kun je heerlijk wandelen door bergachtige landschappen en langs mooie watervallen. Je vindt hier bovendien bloeiende bomen, orchideeën, vlinders, de grootste olifantenpopulatie van Thailand, herten, gibbons en beren.

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan.  Door zelf geen ritjes op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap aan te bieden hopen we bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies.

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

Thailand duurzaam reizen – Travelife

Travelife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Al onze partners hebben de Travelife training gevolgd en zullen in 2017 het partnerniveau behalen.

Better Places en Dopper

Neem een hervulbare waterfles mee op reis, dat scheelt een hoop in de aankoop van plastic flesjes. Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Lees meer

Meer duurzame reistips Thailand

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Thailand, aarzel dan niet om contact op te nemen met Seb. Tevens kun je bij hem terecht met al je vragen over duurzaam reizen in Thailand.

thailand duurzaam reizen

 

Geef Seb je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.
Wil je eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk dan hier de reisideeën.

Maak kennis met Seb, de reisprofessional die al jaren in Thailand woont. Hij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Lees hoe je samen met hem je rondreis kunt samenstellen. Helemaal zoals je zelf wilt.

Lees meer

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!