Thailand off the beaten track

De favoriete route van Yvonne
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Thailand off the beaten track

Thailand is één van de meest toeristische plekken in Zuid-Oost Azië. Toch is het niet eens erg moeilijk om een leuke route door dit land af te leggen, waarbij je amper andere toeristen ziet. Bekijk de favoriete route van wereldreizigster en fotografe Yvonne van der Laan. Yvonne heeft veel door Thailand gereisd en is met name verknocht geraakt aan juist die onbekendere plekjes, buiten het massatoerisme. Met Yvonne’s route ontdek je het echte Thailand off the beaten track.

thailand off the beaten track

Ga mee naar Thailand off the beaten track

Je bezoekt plekken waar je een kijkje in het echte Thaise leven krijgt en ontmoet lokale bewoners die weinig buitenlanders zien. Hoe speciaal is het, om tempels te bezoeken waar de rituelen in alle rust worden uitgevoerd, zonder dat daar tientallen camera’s op gericht zijn. En hoe mooi is het om te slapen op plekjes waar de geluiden van hanen het enige zijn dat je ’s ochtends hoort. Dat je een ontbijtje eet, terwijl je uitkijkt over niets dan magnifieke jungle. Ga je mee, op reis naar Thailand off the beaten track?

thailand off the beaten track

Dag 1 – 3: Start in Ayutthaya in plaats van Bangkok

Begin je rondreis door Thailand off the beaten track in alle rust en laat Bangkok links liggen. In iets meer dan een uur ben je vanaf het vliegveld in Ayutthaya. Dit is een heerlijke plek om te acclimatiseren. In de ochtend fiets je rond tussen de tempelruïnes en in de middag neem je een duik in het zwembad. En kan je niet wachten om verder op ontdekking te gaan? Dan is Lopburi, één van de oudste steden van Thailand, slechts een uurtje weg. In deze authentieke stad vind je meer prachtige tempels en een lokale markt.

thailand off the beaten track
Dag 4 en 5: Sukhotai – Thailand off the beaten track

Vanuit Ayutthaya reis je met de trein naar Phitsanulok, waar je de bus of de taxi kan nemen naar Sukhothai. Je hebt een volle dag de tijd om op de fiets de tempelruïnes van Sukhotai te verkennen. Onderweg maak je kennis met de vriendelijke lokale bevolking. Ben je de weg even kwijt? Dan zijn er overal boertjes aan het werk, op akkers en rijstvelden, die je de juiste richting weer uit sturen.
De komende week reis je met een auto met chauffeur, omdat de wegen slecht en het openbaar vervoer beperkt zijn. Je maakt nagenoeg een rondje en eindigt over een week niet ver van deze plek. Zelf rijden met een gehuurde auto kan natuurlijk ook. Dat is in Thailand heel goed te doen. Je kunt dan in Phitsanulok een auto huren.

Thailand is de ideale bestemming voor een rondreis met kinderen. Wij delen onze beste tips voor een geslaagde gezinsvakantie.

thailand off the beaten track
Dag 6: Mae Sot

De eerste stappen met de gehuurde auto. Gelukkig is de weg rustig en kun je wennen aan het links rijden. Een licht heuvelachtige weg voert langs Tak (met veel watervallen) naar het einddoel van vandaag, Mae Sot, een stadje op de grens met Myanmar. Op de markt zijn veel handelswaren en  snuisterijen uit het buurland te vinden.

Dag 7 en 8: Mae Sariang

Via een prachtige, maar bijzonder bochtige weg reis je verder naar het groene, heuvelachtige noordwesten. Mae Sariang is nog altijd vrijwel onaangetast door het toerisme en de ideale plek om korte of langere wandelingen in de jungle te maken en te genieten van het gevoel dat je jaren terug in de tijd bent gereisd. De dames hebben in deze omgeving nog schitterende, handgeweven kleding aan.

thailand off the beaten track
Dag 9 en 10: Mae Hong Son

Vier uur verder noordwaarts, dwars door een gebied met oneindig veel heuvels, begroeid met dichte jungle, kom je in Mae Hong Son. Het dorpje zelf stelt niet al te veel voor. Met twee tempels en wat huisjes heb je het wel gehad. De echte trekpleister zijn ook hier weer de fenomenale natuur en de uitstapjes in de omgeving. Een tochtje naar Ban Rak Thai, op de grens met Myanmar, is een aanrader. Als je flink wat rij-ervaring hebt is een trip op de motorbike een geweldig avontuur. Zo niet, dan is je auto met chauffeur een betere keus. De wegen zijn soms onwaarschijnlijk steil en bochtig.

Je kunt de omgeving van Mae Hong Son ook met een huurauto ontdekken. Bekijk de vrolijke videoserie over de Mae Hong Son-loop.

thailand reizen
Dag 11 en 12: Soppong

In en rond Soppong, 2 uurtjes verder naar het noordoosten, vind je een aantal fijne overnachtingsplekken, waar je zo de natuur in loopt. Bovendien is dit een fijne uitvalsbasis om de dorpjes van de bergstammen in de omgeving te bezoeken. Je vindt hier dorpjes van de Lisu, de Black Lahu, de Red Lahu en de Shan. Elk hebben ze hun eigen tradities en kledingstijl. Vanuit Soppong is het ook niet ver meer naar Pai, dat je prima kan bezoeken op doorreis naar Lampang. In Lampang neem je afscheid van de auto met chauffeur.

Dag 13 – 15: Lampang – Thailand off the beaten track

Een lange reisdag van Soppong, via Pai naar Lampang, een typische Thaise stad. In Lampang is het heerlijk om, opnieuw op de fiets, de stad te verkennen en de mooiste tempels te bezoeken. Neem ook zeker een kijkje op de Tung Kwai markt, waar je je ogen uit kijkt naar de handelswaar. In het weekend heeft Lampang ook een fijne nightmarket, waar je heerlijk kan eten.

thailand reizen
thailand reizen

Dag 16 – 19: Nan

Heb je na de Mae Hong Son Loop nog geen genoeg van de berglandschappen en haar bewoners? De provincie Nan, tegen de grens met Laos, is prachtig mooi en ongerept. Ook hier leven bergstammen hun leventje, zoals ze dat al vele jaren gedaan hebben. Op de motorbike of met de auto kan je hier op avontuur, terwijl je overnacht in homestays. Vanuit Lampang is het 4 tot 5 uur reizen naar Nan en na de 3 nachten reis je ook weer terug naar Lampang.

Dag 20: Loei

Als je met een eigen auto bovenstaande loop hebt gemaakt, dan rijd je vanuit Lampang in ongeveer 4 uur terug naar Phitsanulok, waar je je auto weer inlevert. In Phitsanulok kun je de bus nemen naar Loei (ongeveer 4 uur). Heb je gekozen voor een auto met chauffeur, dan neem je in Lampang afscheid van je chauffeur. Met de express-bus reis je van Lampang naar Loei, een lange rit van 6 to 7 uur. In deze provinciehoofdstad is niet veel te beleven, dus blijf je slechts 1 nacht. Loei is vooral de ideale startplek voor een verkenning van noordoost Thailand. In dit deel van Thailand rijden de weinige bussen niet volgens een hele duidelijke dienstregeling en soms is er een songthaew in plaats van een gewone bus. Dat is een kleine truck, waarvan de laadbak is omgebouwd tot buurtbus. Je zit in twee rijen tegenover elkaar. Songthaew betekent twee rijen. Reizen is hier heerlijk lokaal en een echt avontuur. Geniet je liever in comfort van dit deel van Thailand? Dan is het aan te raden ook voor dit deel van de route een auto met chauffeur te kiezen.

In het noorden van Thailand kun je veel traditionele bergvolkeren ontmoeten en leren over oude ambachten.

thailand reizen
thailand reizen

Ga de verkeerde kant op

Wil je naar een plek waar écht alleen maar locals komen? Ga dan ga je naar de ‘verkeerde kant’ van Ko Chang. Dat is niet aan de kant met alle stranden maar de andere kant op 1 uur rijden van de stranden waar de mangrove bossen zijn. Seb kan je er alles over vertellen!

Dag 21: Chiang Khan

Vanuit Loei ben je in een uur in Chaing Khan, pal aan de Mekong gelegen in een mooie heuvellandschap waar weelderige planten, struiken en bomen in elke kleur groen worden afgewisseld met bananenplantages en kokospalmen. Op de fiets verken je de kleine tempels en uitzichtpunten in de omgeving.

Dag 22 – 24: Sang Khom en omgeving

Je volgt de Mekong tot de weg afbuigt naar Sang Khom, of je volgt deze machtige rivier nog een stukje verder om in een van de kleinschalige guesthouses aan het water te overnachten. De accommodatie is eenvoudig hier, maar de uitzichten over het groene Thailand of de brede rivier maken dat helemaal goed. Op de fiets is het genieten hier. Je rijdt langs kleine dorpjes, waar de kinderen oprecht verbaasd zijn je te zien. De kleine tempels hebben soms de meest prachtige uitzichten over de omgeving, omdat ze vaak op een heuvels staan. De kans is groot dat je de enige bezoeker bent, of hoogstens een lokale Thai aantreft die in zijn eigen rituelen verzonken is. Authentieker dan hier wordt het niet! Vanuit Sang Khom is het slechts een uurtje naar Udon Thani. Je kan ervoor kiezen deze stad eerst te bezoeken, of direct in het vliegtuig te stappen naar Trat. Als je liever niet wilt vliegen kun je ook met de trein naar Bangkok reizen en vandaar verder naar Trat.

Dag 26 – 28: Sluit je Thailand off the beaten track af op Koh Mak

Een echte Thailandreis is natuurlijk niet compleet zonder een paar nachten heerlijk ontspannen aan het strand. Koh Mak wordt nog niet overspoeld door toeristen en er zijn hier een aantal kleinschalige resorts, die wat verstopt liggen tussen de palmbomen; een perfecte afsluiting van je Thailand off the beaten track reis. Rubberplantages wisselen de palmbomen af en wie van A naar B wil zal moeten lopen, een scooter huren of een lift op een van de weinige trekkers moeten regelen. Vanuit Trat kan je dagelijks naar Koh Mak oversteken met de boot. Hier sluit je jouw prachtige Thailand off the beaten track reis af met de voeten in het zand, op een eiland waar het leven rustig voortkabbelt op het ritme van de golven.

Je eigen Thailand rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Thailand na het zien van de favoriete route van Yvonne? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Thailand of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Seb.

Meer inspiratie voor een rondreis

Wil je nog meer inspiratie opdoen over een mooie reis, of zoek je verder dan de mooiste parels van Thailand? Lees het blog van Yvonne en haar reizen over de hele wereld en geniet van haar verhalen.

Reisexpert Seb is specialist in het organiseren van individuele Thailand reizen en helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Thailand. Geef Seb je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Bekijk de route van Yvonne’s Thailand off the beaten track reis

Dag 1 – 3: aankomst Bangkok, naar Ayutthaya
Dag 4 en 5: Sukhotai
Dag 6: Mae Sot
Dag 7 en 8: Mae Sariang
Dag 9 en 10: Mae Hong Son
Dag 11 en 12: Soppong
Dag 13 – 15: Lampang
Dag 16 – 19: Nan
Dag 20: Loei
Dag 21: Chaing Khan
Dag 22 t/m 24: Sang Khom
Dag 25: Bangkok
Dag 26 – 28: Koh Mak
Dag 29: Bangkok
Dag 30: Einde Thailand off the beaten track

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!