Laos en Thailand reistips om plasticvrij te reizen

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Better Places bans the bottle

Net zoals in veel landen buiten Europa, kun je het kraanwater in Thailand en Laos niet veilig drinken. De meeste mensen kopen daarom  plastic flessen met mineraalwater tijdens hun reis. Helaas belanden veel van deze flessen in de natuur en uiteindelijk in de zee. Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer hoeven te gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Stephanie van Expeditie Aardbol ging op reis naar Thailand en Laos en ze ging met ons deze uitdaging aan. Ze nam een herbruikbare waterfles en een Lifestraw waterfilter mee op reis. Lees haar Laos en Thailand reistips.

Schoon kraanwater is een luxe die ze in de tropen nauwelijks kennen. Veilig drinkwater is in veel landen alleen verkrijgbaar in plastic flessen en dat heeft de nodige invloed op het milieu. Het plastic belandt veelal in de natuur of het wordt verbrand, en dat is allesbehalve duurzaam. Ook ik droeg als reiziger jarenlang bij aan de groeiende plastic berg. Tuurlijk gooide ik mijn fles achteraf netjes in de vuilnisbak, maar als de vuilnisbak vervolgens wordt gedumpt in de natuur is het effect op de natuur hetzelfde. Voor mijn reis naar Thailand en Laos daagde Better Places mij uit om zo min mogelijk plastic te verbruiken. Zo gezegd, zo gedaan: ik ging op pad met een herbruikbare waterfles (een Dopper) en een waterfilter.u, het scheelt je op de lange termijn ook in de kosten.

Je eigen rondreis Thailand op maat

Ben je op zoek naar een eigen rondreis Thailand? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, onze reisexpert in Thailand. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Thailand reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Thailand of de beste reistijd Thailand.

Thailand reistips

Laos en Thailand reistips: Met een hervulbare waterfles op reis

Better Places raadt haar reizigers aan om een hervulbare waterfles mee te nemen op hun rondreis door Thailand en Laos om het gebruik van plastic terug te dringen. En dat is hard nodig want de cijfers zijn schokkend:

  • Op jaarbasis wordt ongeveer 311 miljoen ton plastic geproduceerd.
  • Plastic kan duizend jaar blijven bestaan; bijna al het plastic dat ooit is geproduceerd bestaat nog steeds.
  • Wereldwijd wordt namelijk slechts 1% van al het plastic gerecycled, ongeveer de helft wordt na gebruik direct weggegooid.
  • Zo heeft een plastic tastje een gemiddelde gebruiksduur van 15 minuten en worden alleen in de Verenigde Staten per dag al meer dan 60 miljoen plastic flessen weggegooid.
  • Het gevolg is dat per dag meer dan 19 miljoen kilo plastic in de oceaan verdwijnt.
  • De grootste boosdoener van deze plastic soep is zwerfafval.
  •  De verwachting is dat onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis bevatten.

Bron: Plasticsoupfoundation

In veel hotels vind je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Ook zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Thailand reistips

Reizen met een LifeStraw Go waterfilter

Behalve een Dopper, heb ik tijdens mijn reis naar Thailand en Laos ook een fles met waterfilter bij me: de Lifestraw Go. Deze fles heeft een ingebouwd filter dat 99,9999 % van alle bacteriën en micro-organismen uit het water haalt. Een uiterst duurzaam product, want je kan de fles dus gewoon vullen met kraanwater. Buiten kraanwater, kun je zelfs water uit – stromende – rivieren veilig drinken.  De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken. Er is dus geen risico dat je slecht gefilterd water zou drinken. Of het veilig is? Absoluut. Ik ben tijdens deze reis geen enkele keer ziek geworden en ook het water krijgt geen rare nasmaak van het filter. Ideaal dus als je op plekken komt waar geen watertappunten zijn. En ben je toch bang voor een bijsmaakje? Met een LifeStraw Go 2-stage filtration is naast het Lifestraw waterfilter ook een carbon capsule geïntegreerd, die eventuele bijsmaken en geurtjes doet verdwijnen. NB: Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.

Meer lezen over de Lifestraw Go?

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Steripen

Een andere veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Schoon drinkwater in Thailand en Laos

Tijdens mijn reis door het noorden van Laos heb ik gemerkt dat in vrijwel alle hotels, guesthouses en restaurants een tappunt staat waar je je waterfles gratis kan bijvullen. In Luang Prabang, maar ook in piepkleine dorpjes zoals Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua. Zelfs in de kleinste winkeltjes stond regelmatig een watertap en daar kon je dan voor een paar cent je waterfles bijvullen. Streef je ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van tappunten, dan is dat niet alleen goed voor het milieu, het scheelt je op de lange termijn ook in de kosten.

Thailand reistips

Besparen op plastic

Laos is qua natuur het mooiste land waar ik ooit ben geweest en het is fijn om te merken dat ook lokale ondernemers zich daar bewust van zijn. Het viel me op dat in veel hotels het gebruik van de watertap werd gestimuleerd door middel van informatiebordjes. Zelf heb ik gedurende mijn rondreis niet één keer een flesje water hoeven kopen. Samen met mijn partner hebben we in 3,5 week bijna 50 grote plastic flessen bespaard. En kostte dat extra moeite? Totaal niet.

Laos en Thailand reistips om plastic afval te verminderen:

Neem je eigen boodschappen tas mee. Buiten Europa geven ze je maar al te graag plastic tasjes mee, en dat geldt ook voor Thailand en Laos. Probeer dat zoveel mogelijk te vermijden door altijd een herbruikbare boodschappentas van bijvoorbeeld linnen of katoen in je rugzak te stoppen. Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.

Laat de gratis flesjes in hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service een of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Maak in plaats daarvan gebruik van het watertappunt in het hotel. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard; het is dan aan de volgende hotelgast wat er daarna mee gebeurt.

Laat rietjes liggen. Bestel je een lekker koel drankje op een terras? Laat het rietje, dat vaak nog in de verpakking wordt geserveerd, liggen en drink gewoon uit het glas. Een rietje lijkt iets kleins, maar het draagt wel degelijk bij aan de plastic soup die de oceanen in gevaar brengt. Alleen al in de Verenigde Staten worden elke dag 500 miljoen rietjes gebruikt!

Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Die mini shampoo, conditioner, zeepblokjes en wattenstaafjes op je hotelkamer zien er zo mooi uit, maar zijn ook allemaal voorzien van een plastic verpakking die na het gebruik tijdens jouw overnachting regelrecht de prullenbak ingaat. Open daarom alleen wat je echt wilt gebruiken en laat de rest staan. Want laten we eerlijk zijn: in je koffer zit toch al een fles zeep en shampoo, dus waarom niet gewoon die gebruiken?

Thailand reistips

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel of je casa particular heeft wel een water container of waterfilter, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Laos en Thailand reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Laos en Thailand reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Seb is specialist in het organiseren van individuele Thailand reizen en helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Thailand. Geef Seb je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!