Zo kun je plasticvrij reizen in Thailand en Laos

Handige weetjes en slimme tips
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Met deze tips kun jij ook plasticvrij reizen in Thailand en Laos

Net zoals in veel landen buiten Europa, kun je het kraanwater in Thailand en Laos niet veilig drinken. De meeste mensen kopen daarom  plastic flessen met mineraalwater tijdens hun reis. Helaas belanden veel van deze flessen in de natuur en uiteindelijk in de zee. Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer hoeven te gebruiken tijdens hun rondreis. Stephanie van Expeditie Aardbol ging op reis naar Thailand en Laos en ging met ons de uitdaging aan. Ze nam een herbruikbare waterfles en een Lifestraw waterfilter mee op reis liet zien dat plasticvrij reizen in Thailand en Laos niet moeilijk is.

Plasticrvrij reizen in Thailand

Op pad met een herbruikbare waterfles

Schoon kraanwater is een luxe die ze in de tropen nauwelijks kennen. Veilig drinkwater is in veel landen alleen verkrijgbaar in plastic flessen en dat heeft de nodige invloed op het milieu. Het plastic belandt veelal in de natuur of het wordt verbrand, en dat is allesbehalve duurzaam. Ook ik droeg als reiziger jarenlang bij aan de groeiende plastic berg. Tuurlijk gooide ik mijn fles achteraf netjes in de vuilnisbak, maar als de vuilnisbak vervolgens wordt gedumpt in de natuur is het effect op de natuur hetzelfde. Voor mijn reis naar Thailand en Laos daagde Better Places mij uit om zo min mogelijk plastic te verbruiken. Zo gezegd, zo gedaan: ik ging op pad met een herbruikbare waterfles (een Dopper) en een waterfilter.u, het scheelt je op de lange termijn ook in de kosten.

Plasticrvrij reizen in Thailand

Plastricvrij reizen in Thailand: met een hervulbare waterfles

Better Places raadt haar reizigers aan om een hervulbare waterfles mee te nemen op hun rondreis door Thailand en Laos om het gebruik van plastic terug te dringen. En dat is hard nodig want de cijfers zijn schokkend:

  • Plastic kan duizend jaar blijven bestaan; bijna al het plastic dat ooit is geproduceerd bestaat nog steeds.
  • Wereldwijd wordt slechts 1% van al het plastic gerecycled, ongeveer de helft wordt na gebruik direct weggegooid.
  • Zo heeft een plastic tasje een gemiddelde gebruiksduur van 15 minuten en worden alleen in de Verenigde Staten per dag al meer dan 60 miljoen plastic flessen weggegooid.
  • Het gevolg is dat per dag meer dan 19 miljoen kilo plastic in de oceaan verdwijnt.
  • De grootste boosdoener van deze plastic soep is zwerfafval.
  • De verwachting is dat onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis bevatten.
Plasticrvrij reizen in Thailand

Reizen met een LifeStraw Go waterfilter

Behalve een Dopper, heb ik tijdens mijn reis naar Thailand en Laos ook een fles met waterfilter bij me: de Lifestraw Go. Deze fles heeft een ingebouwd filter dat 99,9999 % van alle bacteriën en micro-organismen uit het water haalt. Buiten kraanwater, kun je zelfs water uit stromende rivieren veilig drinken. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en blokkeert de drinktuit. Er is dus geen risico dat je slecht gefilterd water drinkt. Of het veilig is? Absoluut. Ik ben tijdens deze reis geen enkele keer ziek geworden en ook het water krijgt geen rare nasmaak van het filter. Ideaal dus als je op plekken komt waar geen watertappunten zijn. Met een LifeStraw Go 2-stage filtration is naast het Lifestraw waterfilter ook een carbon capsule geïntegreerd, die eventuele bijsmaken en geurtjes doet verdwijnen. NB: Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegengehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.

Op haar eigen blog vertelt Stéphanie uitgebreid over haar ervaring met de LifeStraw Go op reis.

Plasticrvrij reizen in Thailand

Andere opties voor plasticvrij reizen in Thailand en Laos

Steripen: Een andere veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Plasticrvrij reizen in Thailand

Grayl waterfilter: We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Wil je weten welke filteroptie het beste past bij jouw wensen? Reisbloggers Daisy en Patrick testen en vergelijken alle filters die we in dit artikel noemen.

Plasticrvrij reizen in Thailand

Schoon drinkwater in Thailand en Laos

Tijdens mijn reis door het noorden van Laos heb ik gemerkt dat in vrijwel alle hotels, guesthouses en restaurants een tappunt staat waar je je waterfles gratis kan bijvullen. In Luang Prabang, maar ook in piepkleine dorpjes zoals Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua. Zelfs in de kleinste winkeltjes stond regelmatig een watertap en daar kon je dan voor een paar cent je waterfles bijvullen. Streef je ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van tappunten, dan is dat niet alleen goed voor het milieu, het scheelt je op de lange termijn ook in de kosten.

Plasticrvrij reizen in Thailand

Besparen op plastic

Laos is qua natuur het mooiste land waar ik ooit ben geweest en het is fijn om te merken dat ook lokale ondernemers zich daar bewust van zijn. Het viel me op dat in veel hotels het gebruik van de watertap werd gestimuleerd door middel van informatiebordjes. Zelf heb ik gedurende mijn rondreis niet één keer een flesje water hoeven kopen. Samen met mijn partner hebben we in 3,5 week bijna 50 grote plastic flessen bespaard. En kostte dat extra moeite? Totaal niet.

Je kunt nog veel meer doen om de negatieve impact van jouw reis te beperken. Bijvoorbeeld met deze tips om de CO2-uitstoot van jouw vakantie te minimaliseren.

Tips voor plasticvrij reizen in Thailand en Laos

Neem je eigen boodschappen tas mee. Buiten Europa geven ze je maar al te graag plastic tasjes mee, en dat geldt ook voor Thailand en Laos. Probeer dat zoveel mogelijk te vermijden door altijd een herbruikbare boodschappentas van bijvoorbeeld linnen of katoen in je rugzak te stoppen. Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
Laat de gratis flesjes in hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service een of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Maak in plaats daarvan gebruik van het watertappunt in het hotel.

Bestel je een lekker koel drankje op een terras? Laat het rietje liggen en drink gewoon uit het glas. Een rietje lijkt iets kleins, maar het draagt wel degelijk bij aan de plastic soup die de oceanen in gevaar brengt. Alleen al in de Verenigde Staten worden elke dag 500 miljoen rietjes gebruikt!
Die mini shampoo, conditioner, zeepblokjes en wattenstaafjes op je hotelkamer zien er zo mooi uit, maar zijn ook allemaal voorzien van een plastic verpakking die na het gebruik tijdens jouw overnachting regelrecht de prullenbak ingaat. Gebruik daarom alleen wat je echt nodig hebt en laat de rest staan. Want laten we eerlijk zijn: in je koffer zit toch al een fles zeep en shampoo, dus waarom niet gewoon die gebruiken?

Met de handige Refill My Bottle app kun je precies zien waar je jouw waterflesje kunt bijvullen met schoon en veilig drinkwater.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!
Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel of je casa particular heeft wel een water container of waterfilter, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.
Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Nog meer tips voor plasticvrij reizen in Thailand en Laos

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Laos en Thailand reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl

Nog meer tips voor plasticvrij reizen in Thailand en Laos? Check de video!

Je eigen Thailand rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Thailand en Laos? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Thailand of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Seb.

Meer inspiratie voor plasticvrij reizen?

Wil je meer lezen over plasticvrij reizen? Wij delen tips, inspiratie en ervaringen van reizigers die de uitdaging aangingen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om jouw impact zo klein mogelijk te houden op reis. Onze lokale reisspecialisten hebben veel ervaring met het organiseren van op maat gemaakte verre reizen en kunnen je per land adviseren.

Reisexpert Seb is specialist in het organiseren van individuele Thailand reizen. Samen met Eric en Dave helpt hij je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Thailand. Geef Seb je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!