Indonesië tips

Do's en don'ts voor tijdens je rondreis door Indonesië
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Indonesië tips: do’s and don’ts voor tijdens je rondreis

Indonesië is een geweldig reisland. Elk eiland is een wereld op zich, met steeds andere culturen en natuurwonderen. Ga je reizen door Indonesië en wil je het meeste uit je trip halen? Emile en Nettert, de lokale reisspecialisten van Better Places, zetten met deze do’s en don’ts een paar handige Indonesië tips voor je op een rij.

Indonesië tips: Do – Neem de tijd

Indonesië is groot en je kunt tientallen keren naar het land reizen zonder dat je alles ziet. De meeste reizigers hebben ambitieuze plannen, maar het is belangrijk om niet teveel te doen. Een paar tips zijn dus:

  • Kies een beperkt aantal eilanden en verken die op je gemak.
  • Plan niet elke dag vol, zodat er ruime is voor rust of voor een onverwachte activiteit.

Als je alleen maar bezig bent om van plek naar plek te reizen blijft er te weinig tijd over om Indonesië goed te leren kennen.

Do – Wees vriendelijk tegen de locals

Indonesiërs zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig. Je wordt regelmatig aangesproken op straat, mensen willen graag met je op de foto en kinderen zwaaien je enthousiast toe langs de weg. Als je die vriendelijkheid beantwoordt, dan kan je dat verrassende ontmoetingen opleveren. Voor je het weet ben je eregast op een bruiloft of eet je mee tijdens een lokale lunch.

Indonesië tips: Do – Doe af en toe een workshop

Wil je meer leren over de Indonesische cultuur, dan is het erg leuk om een workshop te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een kookworkshop, waarbij je leert om de lekkerste Indonesische gerechten te bereiden. In Yogyakarta kun je een creatieve workshop batiken volgen en ook op Ubud zijn er volop workshops te vinden. Heel leuk én leerzaam om te doen.

Benieuwd wat voor workshops je allemaal kunt doen tijdens je rondreis? Hier vind je een paar voorbeeld van de leukste excursies in Indonesië.

Indonesië tips: Do – Ga fietsen in de binnenlanden

Of je nu op Bali, Lombok of Java bent: fietsen is altijd een goed idee. Je kunt kiezen voor verschillende tours, variërend van dagtochten tot meerdaagse fietsvakanties. Op de fiets kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Je hebt alle tijd om het groene landschap in je op te nemen, te stoppen voor een praatje met de locals of om een verborgen tempeltje te ontdekken. Vanaf de fiets beleef je Indonesië op een heel nieuwe manier.

Do – Neem de trein op Java

Op Java kun je het beste per trein reizen. Dit is een duurzamere optie dan de auto en de bus en het is een relaxte manier van reizen. Je hoeft je niet in het chaotische verkeer van Java te storten, maar je kunt op je gemak het landschap aan je voorbij laten trekken.

Indonesië tips

Do – Zorg dat je geld bij locals terechtkomt

Indonesië is een arm land en het is voor de locals lang niet altijd makkelijk om hun levensonderhoud te voorzien. Daarom is het belangrijk dat je hen als reiziger zoveel mogelijk steunt. Doe bijvoorbeeld geen boodschappen in grote supermarkten, maar haal je spullen bij een lokaal winkeltje. Kies voor restaurants en hotels die door locals gerund worden en ga af en toe op pad met een lokale gids. Door de slapen in een homestay weet je zeker dat jouw euro’s goed besteed zijn.

Je geld op de juiste manier uitgeven is één van de dingen die je kunt doen om duurzaam te reizen. Wij geven nog veel meer tips!

Indonesië tips

Don’t – Boos worden

Geen goed idee: boos worden. Niet alles verloopt altijd even soepel in Indonesië en de cultuur is er nu eenmaal anders dan in Nederland. Dat kan soms frustrerend zijn, maar boos worden werkt alleen maar averechts. Blijf lachen, bewaar je geduld en blijf vriendelijk, want daar bereik je het meeste mee.

Don’t – Te blote kleding dragen

Indonesië is nog altijd een conservatief land en de mensen kleden zich ook zo. Van toeristen wordt hetzelfde verwacht. Op het strand in Bali kun je aantrekken wat je wilt, maar een van onze tips Indonesië is om goed na te denken over je kledingkeuzes als je ergens anders dan op het strand bent. Shirtjes die je schouders bedekken en rokken tot op de knie worden zeer op prijs gesteld.

Indonesië tips

Don’t – Plastic waterflesjes kopen

Net als veel andere ontwikkelingslanden heeft Indonesië een probleem met haar afvalverwerking. Daarom is het belangrijk dat reizigers zo min mogelijk afval veroorzaken. Tijdens een reis van twee weken drink je zo’n dertig plastic flesjes water. Zonde, want daar kun je heel gemakkelijk op besparen. Neem bijvoorbeeld een Dopper mee. Dat is een hervulbare waterfles die je op steeds meer plekken kunt bijvullen. Met de Refill My Bottle app kun je precies waar je jouw flesje kunt bijvullen met veilig drinkwater. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen filterfles mee te nemen. Wanneer er geen bijvulpunten zijn, kun je zelf het kraanwater filteren. Zo heb je nooit meer een reden om plastic flesjes te kopen op reis.

Ga je met ons de uitdaging aan om geen wegwerpplastic meer te gebruiken op reis? Wij delen onze beste tips!

Je eigen rondreis door Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis na het zien van deze handige Indonesië tips? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile, de reisexpert die al jaren in Indonesië woont en veel tips kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile.

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Indonesië erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Reisexperts Emile en Nettert verblijven al jaren voor lange periodes in Indonesië. Zij helpen je graag bij het samenstellen van je ideale Indonesië rondreis. Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!