Plasticvrij reizen in Sri Lanka - Praktische tips

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Sta je op het punt om naar Sri Lanka te gaan? Goede keuze! De parelwitte stranden, de eindeloze theeplantages, de machtige bergen, de spannende jungle; het kleine eiland is zo divers dat je er op slag verliefd op wordt. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de wilde olifanten, de mooiste treinreis ter wereld en de indrukwekkende tempels. Zou jij het ook vreselijk vinden als al dat moois verloren gaat door plastic vervuiling? Better Places heeft als doel dat al haar reizigers in 2020 rondreizen zonder plastic flessen te gebruiken. Hieronder geven we een aantal tips Sri Lanka die je helpen veilig water te drinken en minder plastic te gebruiken tijdens je rondreis door Sri Lanka. 

Geen plastic flessen meer

In het tropische Sri Lanka is het vrijwel het hele jaar zo rond de 30 graden. Dat betekent dat je veel water moet drinken om gehydrateerd te blijven. Als je 2 liter water per persoon drinkt gebruikt je al snel 4 plastic flesjes per dag. Tijdens een rondreis van 3 weken komt dat neer op 84 flesjes per persoon! Dat kan anders. Samen met onze lokale reisexpert doen we er alles aan om het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om geen plastic flessen meer te kopen.

Tips Sri Lanka –  Neem een hervulbare waterfles mee

Neem een hervulbare waterfles mee op reis. Samen met onze reisexpert Lea vragen wij hoteleigenaren om gefilterd kraanwater aan te bieden aan onze reizigers. Zo kun je in veel van onze hotels je eigen waterfles vullen. Is er nog geen tappunt aanwezig in het hotel? Vraag dan om gekookt kraanwater. Als je slim bent vraag je het de avond ervoor en laat je het gekookte water in de koelkast zetten, zodat het de volgende ochtend lekker koud is. Reis je met een privétaxi? Vanaf nu hebben al onze chauffeurs een waterstation in de achterbak, zodat je ook onderweg je fles kunt bijvullen. Handig!

Tips Sri Lanka – Tappunten bij tempels

Tijdens een bezoek aan heilige tempels en andere toeristische trekpleisters in Sri Lanka ben je veel in beweging. De klim naar het Sigiriya complex in de volle zon is best pittig. En een dagje fietsen in de zengende hitte door de ruïnes van Anuradhapura vraagt of extra vocht. Het is goed om te weten dat de Sri Lankaanse overheid op deze populaire plaatsen tappunten heeft geplaatst. Je vindt de kraantjes meestel bij de parkeerplaats of vlakbij de ingang van de bezienswaardigheid. In Anuradhapura staan de tappunten bij de meest bekende tempels. Het water uit deze kraantjes is gezuiverd en dus veilig te drinken.

 

Neem een Grayl waterfilter mee op reis

Natuurlijk zijn er momenten op de dag dat je dorst hebt, maar dat je nergens een veilig waterstation kunt vinden. Ook daar is een oplossing voor. Wat dacht je van Grayl? De Grayl waterfilter is volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

tips sri lanka

Of ga voor de SteriPen

Nog zo’n geweldige uitvinding: de SteriPen. Dit kleine apparaatje werkt met hetzelfde principe als grote waterzuiveringbedrijven. Met ultraviolet licht doodt de SteriPen alle bacteriën en virussen die in het water aanwezig kunnen zijn. Het is gewoon een kwestie van anderhalve minuut roeren in het kraanwater en het is veilig om te drinken. Te mooi om waar te zijn? Onze reizigers gebruikten de SteriPen met succes in Sri Lanka. De SteriPen kun je eindeloos gebruiken. Het apparaat werkt op batterijen, die je gewoon kunt vervangen als ze leeg zijn. Wie slim is gebruikt oplaadbare batterijen.

tips sri lanka

Tips Sri Lanka – Neem een Lifestraw Go mee

De Lifestraw Go hervulbare waterfles heeft een ingebouwd filter. Je vult de fles met ongefilterd kraanwater. Dat kan zelf met stromend water uit een beekje. Wanneer je een slok neemt gaat het water door het filter naar de drinktuit en wordt het gezuiverd voor je het binnenkrijgt. Makkelijker kan bijna niet. De Lifestraw Go heeft een inhoud van 0,65 liter en kan tot 1.000 liter water per filter zuiveren. Daarna blokkeert de drinktuit. Het filter kun je gewoon vervangen. Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je eventueel chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

tips sri lanka

Nog meer tips Sri Lanka tegen onnodig plastic

Naast het vermijden van plastic waterflessen, is er nog veel meer wat je kunt doen om het gebruik van onnodig plastic tegen te gaan. Wij zetten een paar handige tips voor je op een rijtje.

  • Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Sommige hotels zetten bij wijze van service plastic flesjes water op de kamer. Als je toch je eigen flesje vult, kun je die net zo goed laten staan. Hetzelfde geldt voor shampoo- en douchegelmini’s. Ongemerkt veroorzaken al die mini’s een gigantische berg plastic afval. Het is veel beter om je eigen, grote flessen doucheproducten mee te nemen. Dat kost minder plastic en zo gebruik je ook op vakantie je favoriete merk.
  • Of je nou vers fruit gaat halen op de markt of op koopjesjacht bent naar de mooiste souvenirs; het is slim om je eigen tasje mee te nemen. In Sri Lanka is het gebruik van wegwerptasjes sinds 2017 verboden, nadat een berg plastic afval instortte en aan 32 mensen het leven kostte. Helaas betekent dat niet dat je nergens meer plastic tasjes krijgt. Maar voortaan zeg jij ‘no plastic bag please’ en haal je jouw eigen tasje tevoorschijn. Goed bezig!
  • Rietjes zien er lekker vrolijk uit, maar zijn niet te recyclen en eindigen vaak in de oceaan waar ze veel ellende veroorzaken voor het zeeleven. Dat wil niemand. Maak er daarom een sport van om drankjes zonder rietjes te bestellen. Heb je gevoelige tanden of kleine kinderen die veel knoeien? Neem dan zelf een herbruikbaar rietje van metaal of bamboe mee.
  • Niet alleen water komt in plastic flessen. Ook veel frisdranken en sappen koop je in plastic flessen. Ben je gek op een ijskoud colaatje? Probeer dan zoveel mogelijk te kiezen voor frisdranken in glazen flessen of uit blik.

Wat gebeurt er al in Sri Lanka?

Onze landenspecialist Lea doen er alles aan om de Better Places reizigers te helpen om zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens hun rondreis Indonesië. Zo stimuleren zij de hotels om mogelijkheden te verschaffen je herbruikbare fles bij te vullen. Ook proberen zij in zo veel mogelijk auto’s waar je langere tijd mee reist te voorzien van een 20 liter hervulbare waterfles met drinkwater.

tips Sri Lanka

Deel je ervaring en je eigen tips Sri Lanka

Wij vinden het heel leuk om te horen hoe jij tijdens je Sri Lanka rondreis het gebruik van plastic zoveel mogelijk hebt vermeden. Misschien heb je nog een goede tip voor ons, die wij weer kunnen delen met onze reizigers? Laat het ons vooral weten via Instagram, Facebook of door te mailen naar info@betterplaces.nl.  Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #planetorplastic #refillmybottle en #refillnotlandfill gebruiken.

Laat je wel eens een review achter op Tripadvisor of Google Reviews? Vermeld het dan ook vooral als een hotel de optie biedt om je eigen flesje bij te vullen. Zo bereiken we samen nog meer mensen in onze strijd tegen plastic afval!

Reisexpert Lea in Sri Lanka is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Sri Lanka. Geef Lea je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat. 

Je eigen Sri Lanka rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Sri Lanka? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!