Tips voor fooi geven in Azië: wat is gebruikelijk?

Het is altijd een lastig onderwerp: fooi geven. Dat komt onder andere doordat elk land qua fooi zijn eigen gewoonten heeft. In Nederland tippen we vooral als we echt tevreden zijn over een dienst, het is geen verplichting. In Amerika hoor je áltijd hoge fooien te geven. Op reis is het ook altijd even uitzoeken hoe het precies hoort. Dit zijn de tips voor fooi geven in Azië.

Fooi geven is natuurlijk niet verplicht. Maar zeker in ontwikkelingslanden kan een fooi het verschil maken voor de lokale bevolking. In veel Aziatische landen krijgen gidsen en chauffeurs bijvoorbeeld weinig betaald en jouw fooi zorgt er dan voor dat ze beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Hetzelfde geldt voor obers en kamermeisjes. Een paar euro maken voor jou niet uit, maar voor locals betekent het veel.

Algemene tips voor fooi geven in Azië

De ‘regels’ rond fooi geven zijn in elk land anders, maar dit zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Laat je fooi achter op je kamer, zodat de kamermeisjes daar direct van profiteren.
  • Verblijf je in een lodge met restaurant en heb je contact met verschillende medewerkers, laat dan fooi achter in de algemene tipbox. Zo wordt het geld eerlijk verdeeld over alle medewerkers.
  • Zorg dat je altijd genoeg kleingeld bij je hebt, zodat je makkelijk fooi kunt geven.
  • Kijk in restaurants goed of er al een service charge op de rekening staat. In dat geval hoef je geen fooi meer te geven.

tips voor fooi

Tips voor fooi geven in Indonesië

“In Indonesië is het gebruikelijk om fooien te geven”, zegt Emile, de lokale reisexpert van reisorganisatie Better Places in Indonesië. “In grotere restaurants is het ongeveer 10% van de rekening en dat bedrag zit meestal al bij de prijs inbegrepen. Reis je met een auto en chauffeur, dan geef je aan het eind van de trip ongeveer 2 euro per persoon, per dag. Voor meerdaagse fietstochten is 2 tot 3 euro per persoon gebruikelijk. Als iemand je een eenmalige, kleine dienst verleent, geef je hem tussen de 1 en de 3 euro.”

Fooi geven in China

In China is het niet verplicht om fooien te geven. Leena, de lokale reisspecialist van Better Places in China: “Het hangt van jezelf af of je een fooi wilt geven of niet. Ben je heel tevreden en wil je graag iets extra’s geven, dan zijn er wel richtlijnen. Een gids tijdens een dagtrip kun je ongeveer 100 rmb (12 euro) geven en je chauffeur 50. Voor transfers is 20 rmb voldoende, net als voor medewerkers van restaurants. In sommige dure restaurants rekenen ze vaak 15% als ‘service fee’. Dan is fooi niet nodig.”

Fooi geven in Thailand

In Thailand wordt verwacht dat reizigers fooien geven. Een gids geef je 100 Baht (2,50 euro) per dag per persoon en voor een chauffeur is 50 Baht normaal. Seb, de lokale reisspecialist van Better Places in Thailand: “Laat je in je hotel je bagage naar je kamer dragen, dan geef je de drager 20 Baht. Het is ook normaal om elke dag 20 tot 40 Baht achter te laten voor de kamermeisjes. Voor restaurants kun je 30 tot 50 Baht in totaal rekenen. Eet je van een straatstalletje, dan hoef je geen fooi te geven.”

Fooi geven in Myanmar

Fooien geven in Myanmar is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. In restaurants geef je tussen de 5 en 10% fooi, of je rondt de rekening naar boven af. Gidsen geef je tussen de 3 en 5 dollar per persoon per dag, chauffeurs 1 tot 2 dollar.

Tips voor fooi geven in Vietnam

Ook in Vietnam worden fooien erg gewaardeerd. Gidsen geef je ongeveer 5 dollar per dag en chauffeurs 3 dollar per dag. In hotels en restaurants is 5 tot 10% van de rekening normaal en taxichauffeurs kun je ongeveer 10% van de ritprijs geven.

Fooi geven in Nepal

Ook in Nepal wordt een fooi altijd erg op prijs gesteld. Maaike, de lokale reisspecialist van Better Places in Nepal: “Zeker als je een trektocht maakt, is het in Nepal gebruikelijk om een fooi te geven aan je gids en/of drager. Een fooi van tussen de € 2 en 3 per persoon per crewlid per dag is gebruikelijk. Als je met een chauffeur op rondreis gaat, is het ook gebruikelijk hem een fooi te geven. Ook voor je chauffeur is de richtlijn tussen de € 2 en 3 per persoon per dag. Dit geldt eveneens voor een stadsgids. Wordt je koffer naar je kamer gebracht, dan is een fooi van rond de 50 roepies (rond de € 0,40) per koffer voldoende. In de betere restaurants wordt er automatisch 10% voor service charge (plus 13% voor VAT/BTW) aan je rekening toegevoegd. Dan is een fooi niet meer nodig. Wordt er geen service charge gerekend, dan is het aardig om een fooi achter te laten als je tevreden bent.”

Fooi geven in Sri Lanka

In Sri Lanka is reizen met een auto en chauffeur heel comfortabel. Je chauffeur verwacht na afloop een fooi en als richtlijn kun je 10 dollar per dag aanhouden. Heb je een chauffeur én gids, dan betaal je hen 5 dollar per persoon.

Bijzondere ontmoetingen tijdens je reis

Wil je in korte tijd veel zien van een land en ben je op zoek naar bijzondere ontmoetingen met locals? Wil je dat de lokale bevolking ook van jouw reis profiteert? Bij Better Places plan je je hele trip in overleg met een lokale reisexpert.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!