Tips voor een trektocht door Nepal

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Nepal is bekend vanwege de meest spectaculaire bergpieken ter wereld. Wie het land bezoekt maakt natuurlijk een mooie wandeling door de Himalaya. Of je nu korte tocht maakt of voor een meerdaagse trekking gaat, met deze tips van Better Places Nepal specialist Maaike wordt een trektocht Nepal een onvergetelijke ervaring.

Tips trektocht Nepal: kies het juiste seizoen

De beste periode voor een lange wandeling in de Himalaya is van maart tot juni en van september tot en met november. De temperaturen zijn dan goed, er is relatief weinig regen en door de heldere lucht heb je een prachtig uitzicht over de bergen. In oktober kan het erg druk zijn op de bekende trektochten. Van december tot februari is de lucht nog steeds strak en helder. Het is alleen een stuk kouder en boven de 4.000 meter heb je kans op sneeuw. Het is wel een goede periode voor trektochten in lager gelegen gebieden. Van juni tot en met augustus is het regenseizoen. Hevige stortbuien kunnen paden en wegen onbegaanbaar maken.

trektocht nepal

Huur een lokale gids (en porter) tijdens je trektocht Nepal

In Kathmandu en Pokhara zijn gedetailleerde wandelkaarten beschikbaar en de meeste bergroutes zijn goed onderhouden. Je kunt bijna niet verdwalen. Toch raad ik je aan een lokale gids mee te nemen tijdens je trektocht. De gids kan je niet alleen vertellen over de omgeving en lokale gebruiken, hij weet ook wat te doen als er iets vervelends gebeurt. De meeste (dodelijke) ongelukken gebeuren bij wandelaars die zonder gids de bergen in gaan. De wandeltocht wordt helemaal aangenaam als je een porter inhuurt om je tas te dragen. Je hoeft geen medelijden te hebben met de porter; het is zijn werk en hij krijgt er relatief goed voor betaald.

Neem hoogteziekte serieus tijdens je trektocht Nepal

Veel wandelaars denken dat het hen niet zal overkomen: hoogteziekte. Het is een levensgevaarlijke ziekte die niets te maken heeft met hoe fit of ervaren je bent. Iedereen kan het krijgen. Het domste wat je kunt doen is hoogteziekte niet serieus nemen en de symptomen negeren. Zodra je last krijgt van hoofdpijn, misselijkheid, braken en een gebrek aan eetlust is het tijd om hulp in te schakelen. Het is fijn als je dan een gids bij je hebt. Je kunt het risico op hoogteziekte verlagen door genoeg water te drinken en voldoende acclimatisatiedagen in te plannen. Vertoon je toch nog tekenen van hoogteziekte, dan zit er maar één ding op: zo snel mogelijk naar beneden.

trektocht nepal

Drink het water uit de bergen

Het is belangrijk dat je tijdens je trektocht Nepal voldoende water drinkt. Langs de hele route zijn plastic flessen met water te koop. Het probleem is echter dat er geen afvalverwerkingssysteem is in de bergen. Dat betekent dat jouw plastic fles waarschijnlijk in de natuur terecht komt. Om dat te voorkomen raad ik aan je eigen waterfles mee te nemen en die te vullen met het lokale water. Onderweg zijn voldoende plekken waar je je flesje kunt vullen. Dat water moet je nog wel even filteren met een filter (bijvoorbeeld de Lifestraw), een Steripen of zuiveringstabletten. Tabletten om je water te zuiveren zijn in Kathmandu en Pokhara te koop. In de theehuizen kun je om gekookt (en vaak gefilterd) water vragen.

Neem niet teveel mee tijdens je trektocht Nepal

Je wil natuurlijk optimaal genieten van de waanzinnige omgeving. Dan is het vervelend als er de hele dag een loodzware tas op je schouders drukt. Ik raad je aan alleen het hoogstnoodzakelijke mee te nemen. Het is slim om een maximum gewicht van zo’n 10 kilo aan te houden. Ook als een porter je tas draagt.

trektocht nepal

Wel meenemen tijdens je trektocht Nepal

Neem voldoende contant geld mee voor de gehele duur van je trekking. In de kleine bergdorpjes zul je niet snel een pinautomaat tegenkomen. Zakdoekjes zijn een must als je hoog de bergen in gaat. Je krijgt hoe dan ook een loopneus en de servetjes die onderweg beschikbaar zijn voelen niet prettig aan een gevoelige neus. Het is ook slim om vochtige doekjes mee te nemen, voor het geval je een paar dagen niet kunt douchen. Een meerdaagse trektocht wordt een stuk gemakkelijker als je met stokken loopt. Zie ze als een extra paar benen.

Eten tijdens je trektocht Nepal

Het eten in de theehuizen is over het algemeen heel goed. Zeker als je één van de bekendere trektochten doet. De beste maaltijd tijdens een trektocht Nepal is de lokale Dal Bhat: linzensoep met rijst, spinazie en een groentecurry. In Nepal zeggen ze niet voor niets: ‘Dal Bhat power, 24 hour’. Volgens de Nepalezen werkt knoflooksoep goed tegen hoogteziekte. Dat is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar wel lekker! Wees voorzichtig met vleesgerechten. Hoe hoger je bent, hoe groter de kans dat het vlees dagenlang, ongekoeld op de rug van een Sherpa naar boven is getild.

trektocht nepal

Laat je inspireren voor je trektocht Nepal

Laat je inspireren door het blog van Stop and Stare over verschillende trektochten die je in Nepal kunt maken.

Zelf een trektocht Nepal maken

Wil je graag een trektocht Nepal maken? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek.

Je eigen Nepal rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Nepal? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Reisexpert Maaike woont al jaren in Nepal. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Maaike je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!