Een bezoek aan Trench Town Jamaica

Achter geel geverfde muren met afbeeldingen van Jamaica’s nationale held Bob Marley ligt de Trench Town Culture Yard. Op een bankje in de schaduw van een mangoboom rookt een schaars geklede dame een ‘spliff’. Totaal ontspannen blaast ze een grote wolk wietlucht uit. “Ya mon, welcome in Trench Town Jamaica”. Trench Town is een ghetto in de hoofdstad Kingston. De bewoners zijn arm en het leven is hier bikkelhard. In de jaren ’40 bouwden de Britse bezetters huizen van beton voor de arme bewoners, die tot die tijd in hutten van doeken en golfplaten woonden. De kleine woningen werden in U-vormige blokken neergezet, met in het midden een gezamenlijke tuin, toiletten en badkamers.

Bob Marley

Al snel werden de Trench Town tuinen bruisende ontmoetingsplekken. Bewoners kwamen er samen om te socialisen, eten, drinken, gokken en vooral heel veel muziek te maken. Het zal je niet verbazen dat op deze plek de Jamaicaanse muziekstijlen ska, rock steady en reggae zijn ontstaan. Mister Bob Marley himself is opgegroeid tussen deze muren en leerde er zijn eerste gitaarakkoorden spelen. In het kleine museum hangen foto’s van de reggaeheld met zijn latere bandleden van vóór hun grote doorbraak. Bob Marleys leermeester Vincent ‘Tarta’ Ford zou op de trappen van zijn huis “No woman no cry” hebben geschreven.

Community project Jamaica

Vandaag de dag is de Trench Town Culture Yard een community project dat is opgericht door de bewoners zelf. Onze gids Dorren “you can call me Blacky” vertelt met onverholen trots over het project. Hij wil toeristen vertellen over de geschiedenis van Trench Town en het échte leven op Jamaica. In een korte rondleiding word je meegenomen naar de kamer waar Bob Marley met zijn Rita woonde. Zijn eerste gitaar is veilig opgeborgen in een glazen vitrine. In de tuin staat een levensgroot standbeeld van de icoon. De vergeelde foto’s en vervaagde posters herinneren aan de armoede en het gebrek aan geld in dit vergeten deel van Jamaica. Blacky is opgegroeid in Trench Town. Toen in 2006 het community project werd opgericht, meldde hij zich als eerste gids. Dat leek hem wel wat; betaald worden om toeristen te ontmoeten en te laten zien waar hij zijn dagen slijt. Het alternatief is minder rooskleurig. De werkeloosheid onder jongeren is groot, net zoals de kans dat zij in een jeugdbende terechtkomen. Door de Trench Town Culture Yard krijgt Blacky de kans los te komen van een toekomst in armoede. De winst van de TTCY gaat ook naar een goed doel. Daar worden schooluniformen, -boeken en culturele activiteiten voor de kinderen uit Trench Town van betaald.

Wandeltour Trench Town Jamaica

In een wandeling van een uur neemt Blacky je mee door de straten van zijn ghetto. Een plek waar je als toerist beter niet alleen kunt komen. De bewoners reageren nog wat onwennig op de aanwezigheid van de buitenlanders. Op een bankje verderop zitten vijf stoere jongens. Uit het huisje achter hen klinkt harde beatmuziek. “Twenty dollar for a picture!” Wordt er geroepen, gevolgd door een uitbundig gelach. Onder een ackeeboom zit een jongen de lokale vrucht te pellen voor het avondeten. Hij wil wel even vertellen wat hij gaat maken. “Kip met ackee en rijst. It’s the best you can get mannnn.” Blacky vervolgt zijn weg langs de straten die Bob Marley opsomt in de songtekst van ‘Natty Dread’. “Then I walk up the First Street…” Op de kruising met Fifth Street ligt een braakliggend stuk grond. Tieners maken er slim gebruik van en spelen een potje voetbal met geïmproviseerde doeltjes. De jongsten komen hun bezoekers nieuwsgierig van dichtbij bekijken. Lachen voor de foto, dat kunnen ze wel!

Opnamestudio Trench Town Jamaica

Aan de rand van Fifth Street neemt Blacky je mee naar Jamaica Music Institute (JaMIN) opnamestudio. Hier krijgen muzikanten uit de sloppenwijk de kans om samen muziek te maken en professioneel nummers op te nemen. Natuurlijk mag je even komen kijken. Midden in de kleine studio staat een groot paneel met honderden schuifjes en knoppen. Vader en zoon a.k.a. McA-Lion & Bingi zijn net bezig met een nieuwe track en willen wel even wat laten horen.

Dichtbij het echte leven

Dichterbij het echte leven op Jamaica kun je niet komen. Boek echter wel altijd een georganiseerde tour en ga niet op eigen houtje rondwandelen. Aan het einde van de tour kun je nog even snuffelen tussen de handgemaakte souvenirs. Als de mango’s rijp zijn mag je er eentje plukken en in de schaduw lekker opeten, terwijl je nog even napraat met bewoners die hier graag komen. 

Plan jouw reis naar Jamaica

Ben je op zoek naar een bijzondere Jamaica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ellen, de reisexpert op Jamaica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ellen.