Op vakantie in Myanmar

De ideale reisroute volgens onze lokale reisexpert
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

De ideale route voor je vakantie in Myanmar

25-daagse reis

  • Reis met maximale positieve impact
  • Bezoek een unieke ecolodge aan het Inlemeer
  • Ga op pad met de lokale bevolking in de Kayah State
  • Reis met de trein en bus door Myanmar
  • Stap op de fiets in Dala
  • Geniet van de tempelvallei Bagan
  • Geen binnenlandse vlucht

De 25-daagse vakantie in Myanmar haalt het beste in dit bijzondere land en bij jou naar boven. Je begint in de bruisende voormalige hoofdstad Yangon, waar je onder andere op de fiets stapt en leert over hoe de bewoners van de wijk Dala leven. Vervolgens duik je in de bijzondere cultuur van de longneck vrouwen in de Kayah State. Met de boot reis je door naar het Inlemeer, waar je een paar dagen verblijft bij de meest bijzondere ecolodge van het land. De volgende stop is Kalaw waar je een project bezoekt waar dieren en de natuur centraal staan. De tempelvalleien van wonderschoon Bagan geven je daarna een interessant beeld van de rijke historie van Birma. Na een paar mooie wandeldagen in de bergen rond Hsipaw reis je met de trein naar Mandalay, de hoofdstad van de Birmese cultuur. 

Reisexpert Nwai in Myanmar helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Myanmar. Geef Nwai je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Veiligheid Myanmar
Vakantie in Myanmar

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van de winst in goede doelen.

“We zouden 11 op 10 geven. De reis overtrof al onze verwachtingen. Perfect georganiseerd. Wij hebben genoten van iedere minuut. In de watten gelegd, veel mogen zien en ervaren. Geweldige gidsen. De ene ervaring op de andere. We gaan deze reis ons hele leven meedragen. Wat een prachtig land met prachtige mensen en een geweldige cultuur. We zijn ruim een week thuis en zijn er nog steeds vol van.”

Caroline

Stel je eigen reis op maat samen

Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze vakantie in Myanmar in overleg aanpassen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Nwai, de Myanmar specialist die er vandaan komt. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een Myanmar reis of de beste reistijd Myanmar.

Geef Nwai je wensen door en ze stuurt je een voorstel op maat. Wil je eerst inspiratie opdoen? Bekijk dan hieronder de leukste vakantie in Myanmar.

Dag 1 – Aankomst in Yangon

Je vakantie in Myanmar begint in het bruisende Yangon, de grootste stad van het land. Hier zijn diverse pagodes die je kunt bewonderen. Je kunt rustig aan doen, want morgen heb je de hele dag om de stad te ontdekken. Dwaal bijvoorbeeld door de kleurrijke straatjes en bezoek onderweg een theehuis.

Dag 2 – Yangon

Vandaag kan je de hoogtepunten van de stad te bezoeken. Er ligt onder andere een Boeddha van maar liefst 70 meter lang waar je je toekomst kunt laten voorspellen. Bezoek ook zeker de beroemde Shwedagon pagode, die meer dan 2500 jaar geleden is gebouwd en bedekt is met bladgoud en edelstenen. Het is het heiligste gebouw van Myanmar en een pelgrimsdoel voor lokale Boeddhisten.

Dag 3 – Yangon en nachtbus naar Loikaw

Ook vandaag kun je Yangon verder verkennen. Maak bijvoorbeeld een ritje met de beroemde Yangon Circular Railway. Optioneel kan Nwai in de ochtend een fietstocht in Dala voor je organiseren, een echte aanrader! Een lokale ferry brengt je naar de overkant van de Yangon River, waar je met een gids dit bijzondere stadsdeel gaat verkennen. ‘s Avonds stap je op de nachtbus naar het Inlemeer.

Dag 4: Aankomst in Loikaw, relaxen in de Lodge 

De bus komt vroeg in de ochtend aan in het kleine plaatsje Loikaw. Je wordt naar je hotel gebracht, waar je je op kan frissen en waar je kan genieten van het uitzicht over een prachtig meer en een heerlijk kopje koffie. De lodge waar je slaapt staat midden in de gemeenschap en is nauw betrokken bij de community based activiteiten die de komende dagen op de planning staan. 

Kies voor een directe vlucht

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken. Lees meer

Kayah State tour
Dag 5: Loikaw – ontmoet de long-neck vrouwen

Na het ontbijt word je opgehaald door een lokale gids, die de aankomende 2 dagen bij je blijft. De gids spreekt goed Engels en vertaalt de gesprekken met de locals. In het dorpje Pan Pet ontmoet je de dorpsgids, die je alles kan vertellen over de omgeving. Tijdens een wandeling naar een prachtig uitzichtpunt (af en toe bergopwaarts), vertelt ze over de natuur en de lokale gebruiken. Na de wandeling staat er een traditionele lunch klaar, gemaakt door de vrouwen uit het dorp. Je maakt kennis met de long-neck vrouwen en leert alles over hun bijzondere traditie. De Kayan-vrouwen laten ook graag zien hoe zij garen spinnen en sieraden maken. Na afloop van de tour word je weer teruggebracht naar je hotel in Loikaw.

De onbekende Kayah State

In het oosten van Myanmar ligt de onbekende Kayah State. Hier vind je veel verschillende etnische groepen, zoals de Kayah, Kayan, Bre, Lahta en Yinbaw. De meest bekende zijn de Kayan-vrouwen met hun koperen nekringen. De Kayan in Thailand worden vaak door toeristen bezocht, waarbij de lokale bevolking amper profiteert van het toerisme, al zijn daar gelukkig ook steeds meer goede initiatieven. In Myanmar hebben de Kayan zelf een tour opgezet. Tijdens de tour leer je muziek maken op een bamboegitaar, geitenwol spinnen, sieraden maken en kun je zelf ervaren hoe de nekringen zitten. Lees meer

Kayan State Langnek
Dag 6: Loikaw – bezoek aan weefcentrum

Vandaag neemt de gids je mee naar het dorpje Hta Nee La Leh. Hier wonen de etnische Kayah. In het community centre maak je kennis met de dorpsgids. De eerste stop is een veld met enorme totempalen. De dorpsgids vertelt over de animistische tradities en rituelen die hier worden uitgevoerd. Even verderop bezoek je een altaar en leer je over de rituele jacht. In het Kayah dorp ga je op bezoek bij een lokale muzikant. Bij de laatste familie die je vandaag bezoekt, word je uitgenodigd om de traditionele klederdracht aan te trekken, inclusief tientallen beenringen die zij dragen. Na de lunch ga je terug richting Loikaw. Voor de dag voorbij is maak je nog een stop bij het Loikaw Weaving Centre. Daar krijgen jonge meiden gratis lessen in het weven van traditionele doeken. Hier zie je hoe de garen met natuurlijke ingrediënten worden gekleurd en tot prachtige sjaals worden geweven.

Vakantie in Myanmar
Dag 7: Loikaw – boottocht naar Inlemeer

Na het ontbijt pak je de bus van Loikaw naar Phe Khone. Daar stap je over op de boot naar het Inlemeer. Het is ongeveer 6 uur varen, maar in deze prachtige omgeving verveel je je geen minuut. Na de lange, maar mooie tocht, word je warm onthaald door Kyaw en zijn familie van A Little Ecolodge. De eigenaar doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen, zonder dat het ten koste gaat van je comfort. Zo is al het eten biologisch en uit eigen tuin. Het prachtige restaurant is een echte eye-catcher en helemaal van bamboe gebouwd. De rest van de middag kun je relaxen in de prachtige tuin van het hotel. Of je leent een fiets en bezoekt tijdens je vakantie in Myanmar het centrum van Nyaung Shwe.

Bus in Myanmar

Reizen met het OV tijdens je vakantie in Myanmar

Reizen met het openbaar vervoer is in Myanmar geen straf. De luxe lange-afstandsbussen zijn voorzien van mediastations en er de stoelen zijn zeer comfortabel. Vanuit verschillende treinen kijk je uit over de prachtige landschappen die het land rijk is. Nwai helpt je graag met het boeken van de bussen en de treinen. Lees in dit artikel meer over het reizen met het openbaar vervoer in Myanmar.

Vakantie in Myanmar
Dag 8: Boottocht Inlemeer

Na je ontbijt word je door een tuktuk naar de stad gebracht. Daar begin je de boottocht over het Inlemeer. Je vaart langs de iconische beenvissers, die varen door met één been op de rand van de boot te balanceren. De gids neemt je mee naar de Shwe Indein Pagoda. Het dorpje eromheen is bekend vanwege de lange markt met traditionele souvenirs die naar de tempels leidt. In de middag legt de boot aan bij Inle Heritage, waar jongeren uit de omgeving worden opgeleid in het toerisme. Ze leren duurzaam ondernemen en werken aan manieren om het afval uit de omgeving beter te beheren en het meer schoon te houden. Op het eiland is een kattendorp, waar de originele Birmese kat leeft en beschermd wordt. Bovendien kun je er heerlijk lunchen. Voor je terug gaat naar je hotel, vaar je door de drijvende tuinen waar families op het water leven en eten verbouwen.

Vakantie in Myanmar

Het Inle heritage project tijdens je vakantie in Myanmar

Een boottocht over het beroemde Inlemeer is altijd onvergetelijk. De huizen op palen, de vele vogels en de bijzondere beenroeiers zijn heel bijzonder. Maar een bezoek aan het Inle Heritage project (waar de ecolodge waar je verblijft nauw bij betrokken is) maakt het nóg interessanter. Hier worden jongeren opgeleid tot volwaardige hospitality medewerkers, wordt de biodiversiteit van het meer beschermd en als kers op de taart kun je er heerlijk lunchen. Lees hier meer over de lodge en hoe zij betrokken zijn bij lokale projecten.

A Little Ecolodge
Dag 9: Inlemeer – bijzondere kookworkshop

Vanochtend staat er een bijzondere kookles op het programma. Je moet namelijk eerst zelf de ingrediënten verzamelen. Met een lijst ingrediënten en Birmese woorden ga je allereerst bij de bewoners langs. Door met de bewoners te kletsen probeer je duidelijk te maken welke producten je nodig hebt. Na de huisbezoeken brengt een tuktuk je naar de lokale markt, waar je zelf groenten verzamelt. Terug bij de lodge zoek je de laatste ingrediënten zelf in de prachtige tuin van het hotel. Als je alle producten verzameld hebt ga je aan de slag met de chef om er heerlijke, traditionele gerechten van te maken. Als beloning mag je uiteraard na afloop alles lekker oppeuzelen. 

Vakantie in Myanmar
Dag 10: Relaxen en wandelen rondom de Ecolodge

De omgeving van de lodge is prachtig te voet te ontdekken. Wandel door de omliggende velden, geniet van een lunch in het restaurant of boek een massage. Je kan ook een fiets huren en naar het dorpje Nyaung Shwe fietsen. Verschillende mooie tempels, leuke restaurantjes en gezellige cafés zijn een bezoek waard!

Dag 11 – Inlemeer naar Kalaw

Een rit van ongeveer 1,5 uur brengt je naar Kalaw. Het hoger gelegen stadje was vroeger vanwege het koelere klimaat geliefd bij de kolonisten. Je kunt vandaag een bezoek brengen aan de bergdorpjes in de omgeving, waar de lokale bevolking je ietwat verlegen maar hartelijk zal begroeten.

Kalaw Myanmar
Dag 12 – Kalaw

Het is een aanrader om vandaag Green Hill Valley te bezoeken, een project opgezet om de natuur te beschermen. Dit project helpt bij het beschermen van de omgeving en je mag zelfs een eigen boom planten. Een leerzame middag, terwijl je geniet van vlinders en zelfs olifanten in een natuurlijke omgeving.

Dag 13 – Kalaw naar Meikhtila

Het is tijd om verder te reizen naar Meikhtila. In Meikhtila leer je over de geschiedenis die zich in deze stad heeft afgespeeld, of kan je gewoon genieten van de pagodes en het gelijknamige meer.

Vakantie in Myanmar

Natuurbehoud en herbebossing

Toerisme kan een hele goede bijdrage leveren aan de bescherming van de natuur. Van het koraal in Bali tot de jungle van Cambodja, overal zie je projecten die zich inzetten voor het behoud van de natuur en de dieren die daar leven. In Kalaw nemen we je graag mee naar het olifantenkamp Green Hill Valley, waar gepensioneerde olifanten worden opgevangen en waar met geld dat voortvloeit uit toerisme hard word gewerkt aan het herplanten van verdwenen natuur.

Bagan fietstocht
Vakantie in Myanmar
Dag 14 – Meikhtila via Popa-berg naar Bagan

Je vervolgt je vakantie in Myanmar en reist naar Bagan. Onderweg bezoek je de beroemde Popa-berg, waar volgens animistische Birmezen de 37 geesten van het goede en het kwade wonen. Bagan staat vooral bekend om haar vele stoepa’s en tempels, die op een enorm complex staan. De komende dagen heb je alle tijd om te ontdekken wat deze bijzondere plek te bieden heeft en te leren wat deze tempels betekenen. Je zult genieten van de mooiste zonsopkomst/ondergang die je ooit hebt gezien.

Dag 15 – Bagan

De tempels van Bagan liggen verspreid over een terrein van 40 vierkante kilometer. Je kan ervoor kiezen om je ontdekkingstocht per fiets te doen of met een elektrische scooter. Beide klimaatneutraal en je kan op deze manier op je eigen tempo genieten. Nwai kan een lokale gids voor je boeken die je wegwijs kan maken in het gebied en je er veel over kan vertellen. Er staan honderden tempels, pagodes en stoepa’s die tussen de 11e en 13e eeuw zijn gebouwd, dus er is meer dan genoeg te zien. De gids kan je ook meenemen naar lokale ambachtslieden, uitkijkpunten en leuke restaurants.

Dag 16 – Bagan

Vandaag kun je nog een fietstochtje tussen de stoepa’s maken, want het complex is zo groot dat het niet binnen 1 dag te bezichtigen is. Ga tegen zonsondergang naar de Shwesandaw pagode, hier is een uitzichtpunt vanwaar je een goed overzicht hebt op de tempels. Aan het einde van de dag zit je tijd in Bagan erop en is het tijd om je vakantie in Myanmar te vervolgen.

vakantie in Myanmar
Dag 17 – Bagan per boot naar Mandalay

Je stapt vandaag aan boord van een boot om van Bagan naar Mandalay te varen. Je vaart in een relaxt tempo over de Irrawaddy rivier. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de dorpjes van de rivier. Als je aan het einde van de middag aankomt, heb je prachtig zicht op de ondergaande zon.

Dag 18 – Mandalay transfer Hsipaw

Vandaag vertrek je van Mandalay naar Hsipaw. Vanuit de auto geniet je van prachtige uitzichten terwijl je door het heuvelachtige landschap rijdt. De rit duurt zo’n 5 uur. Je overnacht in een comfortabel hotel in Hsipaw

Vakantie in Myanmar
Vakantie in Myanmar
Dag 19 – Hsipaw: Kyauk Me trekking

Vandaag begin je aan een meerdaagse trektocht. Je kunt kiezen om 5 of 8 uur te lopen. De tocht begint vlak en loopt langs landbouwvelden met groenten en natuurlijke bronnen. Vervolgens begin je aan een klimtocht totdat je bij Palaung aankomt, waar je zult lunchen. Na de lunch loop je door bossen en dorpjes totdat je bij een afgelegen bergdorpje aankomt, waar je in een homestay overnacht.

Dag 20 – Kyauk Me trekking

Na het ontbijt wandel je verder door de omgeving. Er staat een tocht van zo’n 7 uur gepland, met onderweg diverse tussenstops. Je wandelt door de bossen en over hangbruggen totdat je weer bij Palaung aankomt. Hier lunch je waarna je nog zo’n 2 uur verder wandelt naar je eindpunt van vandaag. Je overnacht in een homestay.

Dag 21 – Kyauk Me over Gokteik viaduct naar Pyin Oo Lwin

Na het ontbijt word je naar het treinstation gebracht, voor de trein naar Pyin Oo Lwin. Je rijdt over het beroemde Gokteik viaduct, die zo’n 750 meter lang en meer dan 100 meter hoog is. De oversteek over het viaduct is een waar avontuur en lijkt een vreemde combinatie van koorddansen en een extreem langzame achtbaan. De treinreis duurt lang, maar je zult genieten van alle prachtige uitzichten onderweg. Aan het eind van de middag kom je aan in Pyin Oo Lwin, een schilderachtig dorpje, dat bekend staat als centrum van onder meer de zijde-, groente- en koffie teelt. 

Vakantie in Myanmar

Vegetarisch eten tijdens je vakantie in Myanmar

De milieu impact van je reis wordt verkleind als je kiest voor een vegetarisch dieet. Dat lijkt een open deur, maar de keuze voor vleesloos vakantie vieren wordt nog steeds niet vaak gemaakt. En dat terwijl de vegetarische keuken in Myanmar overheerlijk is! Wat dacht je van een heerlijke theeblaadjes salade? Of vegetarische Shan noedels? Lees in dit artikel alles over vegetarisch eten in Myanmar!

Vakantie in Myanmar
Dag 22 – Pyin Oo Lwin naar Mandalay

Het is het een korte rit naar Mandalay, het centrum van de Birmese cultuur. In de middag kun je de stad verkennen. Zo kun je een van de heilige pagodes bezoeken. In de Kuthodaw pagode vind je een enorme collectie marmeren platen met de leer van Boeddha. Vanaf Mandalay Hill heb je een goed uitzicht op de stad.

Dag 23 – Mandalay

Zowel in de stad als in de omgeving is veel te doen. Bezoek de hoogtepunten al lopend of op de fiets, een leuke bezigheid terwijl je ook nog eens veel ziet. 

Vakantie in Myanmar
Dag 24 – Mandalay

Je hebt nog een dag om de omgeving van Mandalay te verkennen. De U Bein Bridge is de bekendste brug van het land. De 1 kilometer lange houten brug is zeer indrukwekkend. Of ga naar het dorpje Mingun, waar een pagode staat die de grootste ter wereld had moeten worden, maar die door natuurrampen nooit is afgemaakt.

Dag 25 – Vertrek vanuit Mandalay

Je vakantie in Myanmar zit erop. Je wordt naar het vliegveld gebracht voor de reis naar huis.

Route vakantie in Myanmar

Dag 1: Aankomst in Yangon
Dag 2 en 3: Yangon
Dag 4 – 7: Loikaw
Dag 8 – 10: Inlemeer
Dag 11 en 12: Kalaw
Dag 13: Meikthila
Dag 14 – 16: Bagan
Dag 17: Mandalay
Dag 18: Hsipaw
Dag 19 en 20: Kyauk Me trekking
Dag 21: Pyin Oo Lwin
Dag 22 – 24: Mandalay
Dag 25: Vertrek vanuit Mandalay

Geef Nwai je wensen door en ze stuurt je een voorstel. Wil je eerst inspiratie opdoen? Bekijk dan meer voorbeeldreizen in Myanmar.

Waterfles vullen Myanmar

Plasticvrij op vakantie in Myanmar

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je vakantie in Myanmar. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers. Lees meer.

Daisy en Patrick van All Day Every Daisy reizen al 24 maanden zonder plastic flesjes te kopen. Laat je inspireren.

Sri Lanka vakantie

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen. Lees meer

CO2 compensatie

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van het landarrangement wat je bij ons boekt. Daarnaast compenseren wij als één van de weinige reisorganisaties in Nederland de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken, ook als je de vlucht niet bij ons boekt. Om de uitstoot in kaart te brengen, maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Wij compenseren de CO2 uitstoot van jouw reis door te investeren in een Gold Standard project met efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over CO2 compensatie.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!