Vegetarisch eten in Tunesië

6 vegetarische gerechten in de Tunesische keuken
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Zes vegetarische gerechten in de Tunesische keuken

Ga je binnenkort naar Tunesië of ben je gewoon benieuwd naar het eten in Tunesië? Tunesië heeft een verrassend diverse keuken, die is beïnvloed door Noord-Afrika, Frankrijk en zelfs Italië. In de Tunesische keuken worden vleesgerechten bereid zoals shoarma, kebab en duif. Ook verse vis heeft een belangrijke rol in Tunesische maaltijden, aangezien het land honderden kilometers kustlijn heeft. Maar wist je dat er in Tunesië ook veel vegetarische gerechten worden gegeten? Wij geven je hieronder 6 vegetarische gerechten, of vegetarische varianten, die je in Tunesië kunt proeven. 

 

6 x vegetarisch eten in Tunesië

  1. Brik
  2. Shakshouka
  3. Couscous
  4. Ommok houria
  5. Labladi
  6. Dadels

1. Vegetarisch eten in Tunesië: Brik

Een van de meest typerende gerechten voor Tunesië is brik. Brik is gemaakt van deegbladeren die malsouqa worden genoemd. Deze bladeren worden dubbelgevouwen tot een driehoek en gevuld met groenten, vis of vlees. De meest bekende variant is vegetarisch en heet brik à l’oeuf: brik gevuld met een kapotgeslagen ei. Je moet wel even oppassen voor het eigeel dat eruit kan stromen als je een hap neemt. Brik is een maaltijd die vaak gegeten wordt tijdens de ramadan, maar is het hele jaar door in ieder restaurant en iedere bakkerij te krijgen.

Reistips Tunesië

2. Shakshouka

In het Arabisch betekent shakshouka ‘een mengsel’. Niemand weet precies waar shakshouka oorspronkelijk vandaan komt, maar veel landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben shakshouka op de menukaart staan. Zo ook Tunesië. Al wordt het gerecht wel op een unieke manier bereid in ieder land. Shakshouka in Tunesië bestaat uit onder meer tomatenpuree, uien en groene pepers. Vaak worden er ook eieren aan toegevoegd.

Reistips Tunesië

3. Vegetarisch eten Tunesië: Couscous

Couscous is een populair gerecht dat in meerdere Noord-Afrikaanse landen wordt gegeten. En dus ook in Tunesië. Iedere Tunesische familie heeft een eigen versie van de couscous, maar bijna altijd worden er tomaten toegevoegd. Vaak zit er lamsvlees in de couscous in Tunesië. En op het eiland Djerba en de kustplaatsen is het gebruikelijk dat er vers gevangen vis voor de couscous wordt gebruikt. Maar de vegetarische variant met pompoen, kikkererwten en andere groenten is ook hartstikke lekker.

4. Ommok houria als een van de mezze

Als je een typisch Tunesisch gerecht wilt proeven moet je voor ommok houria gaan. Oftewel de Tunesische wortelpuree. Meestal worden er gekookte eieren en olijven aan de ommok houria toegevoegd. Daarnaast is harissa vaak toegevoegd aan ommok houria. Harissa is een kruidenmix die voornamelijk bestaat uit knoflook en chilipeper. Harissa zorgt ervoor dat veel Tunesische gerechten een pittige smaak krijgen. In Tunesië houden ze overigens van mezze, oftewel allemaal kleine hapjes waar iedereen aan tafel van kan genieten. Vaak zie je dat ommok houria ook op zo’n mezze-tafel staat.

Reistips Tunesië

5. Labladi

Het is bijna altijd zonnig in Tunesië, maar in de winter kan het toch flink afkoelen in het Noord-Afrikaanse land. Wat eten de Tunesiërs dan om warm te blijven? Een warme soep genaamd labladi. Deze soep bestaat vaak uit stukjes brood, kikkererwten en een rauw ei. Om het lekker pittig te maken wordt er meestal de pittige kruidenmix harissa aan toegevoegd. Alleen al om de manier van serveren zou je labladi een keer moeten proberen in Tunesië. Wanneer je naar een lokaal restaurant gaat en labladi bestelt krijg je een lege soepkom en een stuk oud brood voorgeschoteld. Het is de bedoeling dat je het brood zelf gaat kruimelen, waarna de kok de rest van de ingrediënten toevoegt. Labladi is typisch ‘arbeiderseten’, dus als je dit wilt proeven zul je op zoek moeten gaan naar lokale restaurants. Maar de Tunesiërs zijn erg trots op dit gerecht, dus ze zullen je ongetwijfeld naar een goed restaurant kunnen sturen. Overigens hoef je het voor het geld niet te laten: labladi kost vaak maar €1 tot 2 euro en is zeer vullend.

Reistips Tunesië

6. Vegetarich eten Tunesië: dadels

Dadels uit Tunesië doen het op de internationale markt erg goed. En hoewel een groot deel van de dadels wordt geëxporteerd kun je zeker lekkere dadels eten als je in Tunesië bent. De beste plek om de dadels te proeven? Tijdens een bezoek aan Zuid-Tunesië en de oases in de Sahara. Hier staan namelijk miljoenen dadelpalmbomen. Een heerlijke zoete snack om te eten als je in Tunesië bent. Of om mee te nemen als souvenir naar huis!

Je eigen Tunesië rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tunesië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Houssem, de reisexpert in Tunesië. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Tunesië of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Houssem.

Meer inspiratie voor je Tunesië rondeis

Wil je meer mooie reistips voor je Tunesië vakantie? Lees het blog van Corners of the World over Tunesië en geniet van de prachtige foto’s.

Reisexpert Houssem is specialist in het organiseren van individuele Tunesië rondreizen. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Tunesië rondreis. Geef Houssem je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!