Vegetarisch eten in Vietnam

In Vietnam zijn ze dol op vis. Niet zo gek als je bedenkt dat het land over de hele lengte aan zee ligt. Het geheime ingrediënt in de Vietnamese keuken is dan ook ‘vissaus’. Ze roeren het goedje door werkelijk elke saus, wokschotel en noedelsoep. Niet zo handig als je als vegetariër naar het oosterse land gaat. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven te vinden en kun je ook zonder vlees en vis genieten van de beroemde en smakelijke Vietnamese keuken. Je moet alleen even weten hoe. In deze blog lees je meer over vegetarisch eten in Vietnam.

Je eigen rondreis Vietnam op maat

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hang, onze reisexpert in Vietnam. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Vietnam reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Vietnam of de beste reistijd Vietnam.

Vegetarisch eten in Vietnam

‘Ik ben vegetariër’

Vietnam is een boeddhistisch land en dat betekent dat de bewoners heel goed weten wat een vegetarisch of veganistisch dieet inhoudt. De monniken leren tenslotte dat je geen levende wezens mag doden. Ook niet om te eten. Toch zijn nog maar weinig Vietnamezen vegetariër. Dus is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis. Dat begint met deze zin: ‘toy an chay’. Dat betekent ‘ik ben vegetariër’. Als je deze woorden uit je hoofd leert kan het haast niet meer fout gaan. Of toch wel?

Altijd weer die vissaus

Zelfs als de garnalen of kip vervangen zijn door tofu, worden de gerechten vaak nog op smaak gebracht met vissaus en vleesbouillon. Het is dus belangrijk dat je na ‘toy an chay’ ook nog even aangeeft dat je vissaus en vleesbouillon liever niet eet. Je kan rekenen op verbaasde blikken. Want wie eet er nou geen vissaus?

Vegetarisch eten in Vietnam

Eten in Vietnam – 2x per maand veganistisch

Als vegetariër kun je twee keer per maand je hart ophalen. De 1ste en de 15de van elke maand zijn belangrijke, boeddhistische dagen. Dan eten (bijna) alle Vietnamezen veganistisch. Zelfs de restaurants die normaal gesproken vlees en vis serveren, veranderen op die dagen hun menu. Maar let op! In Vietnam gebruiken ze de maankalender. De beste manier om te achterhalen wanneer de veganistische dagen precies zijn, is door het even te vragen bij de receptie in je hotel.

Ze doen hier niet moeilijk over nepvlees

Als je geen vis en vlees eet betekent dat nog niet dat je het niet lekker vindt. De Vietnamezen doen niet moeilijk over nepvlees. Runderlapjes, garnalen, vis, kipstukjes, zelfs ei maken ze van plantaardige producten. Hier hebben ze het namaken van dierlijke producten tot een kunst verheven. En dat maakt de culinaire reis voor vegetariërs en veganisten extra bijzonder. Als je vlees wél laat staan vanwege de smaak, kun je het nepvlees maar beter overslaan. Soms zijn de smaak en structuur zo echt, dat je bijna gelooft dat de kok je voor de gek houdt.

Vegetarisch eten in Vietnam

Eten in Vietnam : Gerechten die je echt moet proberen

Als een restaurant vegetarische gerechten serveert, staan die meestal duidelijk op een aparte pagina vermeld. Om je toch een beetje op weg te helpen, zetten we een paar Vietnamese gerechten zonder vis en vlees voor je op een rijtje. Deze moet je echt eens proberen!

  • Banh mi: de beroemde chefkok Anthony Bourdain noemde het Vietnamese broodje een ‘symphony in a sandwich’. De meeste banh mi-kraampjes verkopen alleen de vleesvariant. Maar in de grote steden vind je hier en daar ook kraampjes met het toverwoord ‘chay’ in de naam. Daar moet je zijn voor het lekkerste broodje tofu met groente dat je ooit zult proeven.
  • Pho: na de banh mi is pho misschien wel het meest bekende Vietnamese gerecht. Het is een goed gevulde noedelsoep met kruiden en chilli. Met de pho is het opletten geblazen dat ze de vegetarische versie niet in een vleesbouillon serveren. Maar als je een echte vega-variant hebt gevonden, zul je meteen proeven dat het de zoektocht waard is.
  • Banh xeo: dit is een knalgele, knapperige pannenkoek gemaakt van rijstbloem, kurkuma en kokosmelk. De vegetarische variant wordt gevuld met groente en verse kruiden en opgerold tot een soort burrito. Onweerstaanbaar! Veganisten vragen voor de zekerheid of de kok ei gebruikt.
  • Verse loempia’s: natuurlijk kun je in Vietnam overal een gefrituurde loempia krijgen. Maar probeer vooral ook eens een verse loempia. Die worden gemaakt van rijstpapier en gevuld met verse, knapperige groenten, kruiden, tofu en/of ei. Vraag dan wel even om sojasaus in plaats van vissaus.

Vegetarische restaurants zoeken met Happy Cow

Met de handige Happy Cow app op je telefoon is het geen enkel probleem om vegetarische en veganistische restaurants te vinden in Vietnam. Vooral in de grote steden, zoals Ho Chi Minh, Hanoi en Hoi An barst het van de kwalitatieve restaurants voor vegetariërs. Verblijf je in een homestay? Geef van te voren aan dat je ‘chay’ eet, en de host kookt voor je zoals ze normaal gesproken tijdens boeddhistische feestdagen doet. Geen enkel probleem!

Reisexpert Sunny is specialist in het organiseren van individuele Vietnam reizen en helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Vietnam. Geef Sunny je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!