‘Ik ben vegetariër’

Vietnam is een boeddhistisch land en dat betekent dat de bewoners heel goed weten wat een vegetarisch of veganistisch dieet inhoudt. De monniken leren tenslotte dat je geen levende wezens mag doden. Ook niet om te eten. Toch zijn nog maar weinig Vietnamezen vegetariër. Dus is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis. Dat begint met deze zin: ‘toy an chay’. Dat betekent ‘ik ben vegetariër’. Als je deze woorden uit je hoofd leert kan het haast niet meer fout gaan. Of toch wel?

Altijd weer die vissaus

Zelfs als de garnalen of kip vervangen zijn door tofu, worden de gerechten vaak nog op smaak gebracht met vissaus en vleesbouillon. Het is dus belangrijk dat je na ‘toy an chay’ ook nog even aangeeft dat je vissaus en vleesbouillon liever niet eet. Je kan rekenen op verbaasde blikken. Want wie eet er nou geen vissaus?

In Vietnam kun je ook hele leuke lokale excursies doen, zodat je de cultuur echt leert kennen. Ben je geïnteresseerd in het bereiden van lokale gerechten? Volg dan een authentieke kookworkshop.

2x per maand vegetarisch eten in Vietnam

Als vegetariër kun je twee keer per maand je hart ophalen. De 1ste en de 15de van elke maand zijn belangrijke, boeddhistische dagen. Dan eten (bijna) alle Vietnamezen veganistisch. Zelfs de restaurants die normaal gesproken vlees en vis serveren, veranderen op die dagen hun menu. Maar let op! In Vietnam gebruiken ze de maankalender. De beste manier om te achterhalen wanneer de veganistische dagen precies zijn, is door het even te vragen bij de receptie in je hotel.

Ze doen hier niet moeilijk over nepvlees

Als je geen vis en vlees eet betekent dat nog niet dat je het niet lekker vindt. De Vietnamezen doen niet moeilijk over nepvlees. Runderlapjes, garnalen, vis, kipstukjes, zelfs ei maken ze van plantaardige producten. Hier hebben ze het namaken van dierlijke producten tot een kunst verheven. En dat maakt de culinaire reis voor vegetariërs en veganisten extra bijzonder. Als je vlees wél laat staan vanwege de smaak, kun je het nepvlees maar beter overslaan. Soms zijn de smaak en structuur zo echt, dat je bijna gelooft dat de kok je voor de gek houdt.

Als je bij Mr. Binh en zijn gezin blijft slapen in hun homestay maak je pas echt wat mee. Zijn vrouw kan ontzettend lekker vegetarisch koken.

Eten in Vietnam : Gerechten die je echt moet proberen

Als een restaurant vegetarische gerechten serveert, staan die meestal duidelijk op een aparte pagina vermeld. Om je toch een beetje op weg te helpen, zetten we een paar Vietnamese gerechten zonder vis en vlees voor je op een rijtje. Deze moet je echt eens proberen!

  • Banh mi: de beroemde chefkok Anthony Bourdain noemde het Vietnamese broodje een ‘symphony in a sandwich’. De meeste banh mi-kraampjes verkopen alleen de vleesvariant. Maar in de grote steden vind je hier en daar ook kraampjes met het toverwoord ‘chay’ in de naam. Daar moet je zijn voor het lekkerste broodje tofu met groente dat je ooit zult proeven.
  • Pho: na de banh mi is pho misschien wel het meest bekende Vietnamese gerecht. Het is een goed gevulde noedelsoep met kruiden en chilli. Met de pho is het opletten geblazen dat ze de vegetarische versie niet in een vleesbouillon serveren. Maar als je een echte vega-variant hebt gevonden, zul je meteen proeven dat het de zoektocht waard is.
  • Banh xeo: dit is een knalgele, knapperige pannenkoek gemaakt van rijstbloem, kurkuma en kokosmelk. De vegetarische variant wordt gevuld met groente en verse kruiden en opgerold tot een soort burrito. Onweerstaanbaar! Veganisten vragen voor de zekerheid of de kok ei gebruikt.
  • Verse loempia’s: natuurlijk kun je in Vietnam overal een gefrituurde loempia krijgen. Maar probeer vooral ook eens een verse loempia. Die worden gemaakt van rijstpapier en gevuld met verse, knapperige groenten, kruiden, tofu en/of ei. Vraag dan wel even om sojasaus in plaats van vissaus.

Vegetarische restaurants zoeken met Happy Cow

Met de handige Happy Cow app op je telefoon is het geen enkel probleem om vegetarische en veganistische restaurants te vinden in Vietnam. Vooral in de grote steden, zoals Ho Chi Minh, Hanoi en Hoi An barst het van de kwalitatieve restaurants voor vegetariërs. Verblijf je in een homestay? Geef van te voren aan dat je ‘chay’ eet, en de host kookt voor je zoals ze normaal gesproken tijdens boeddhistische feestdagen doet. Geen enkel probleem!

Plan jouw reis naar Vietnam

Ben je op zoek naar een bijzondere Vietnam rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sunny, de reisexpert in Vietnam. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sunny.

Vietnam met kinderen

Wil je graag een verre reis maken met je kinderen? Dan is een familiereis Vietnam een aanrader. Vietnam biedt volop afwisseling en je kunt je reis zo actief maken als je zelf wilt. Onze lokale reisspecialist Sunny heeft volop ervaring met het organiseren van Vietnam reizen met kinderen en ze helpt je graag om jullie droomreis op maat samen te stellen. 

Beste reistijd Vietnam

Een rondreis door Vietnam kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Vietnam.

Duurzaam reizen in Vietnam

Als het om vervoer gaat, kun je in Vietnam heel makkelijk duurzaam reizen. Het treinnetwerk is uitgebreid en de treinen zijn prima, dus de trein is een uitstekend alternatief voor binnenlandse vluchten. Een stuk duurzamer dan vliegen én veel leuker. Zo zie je landschappen veranderen en maak je in de trein makkelijk contact met de locals. Ook fietsen is in Vietnam erg populair. In de groene Mekong Delta biedt Better Places meerdaagse fietstochten aan, waarbij je overnacht in homestays bij mensen thuis. In het noorden kun je prachtige wandelingen maken, met overnachtingen in de dorpen van bergstammen. Dat is nog maar een greep uit de bezienswaardigheden met de locals die je in Vietnam kunt ondernemen. Een mooie manier om kennis te maken met bijzondere culturen en het dagelijkse leven in Vietnam. Het is ook slim om zo min mogelijk plastic te gebruiken op rondreis in Vietnam.