Vegetarisch eten op reis

Hoe gemakkelijk is het eigenlijk om vegetarisch te eten op reis? Wij vroegen Jessica van de reisblog Corners of the World naar haar  ervaringen met vegetarisch eten in het buitenland.

Vegetarisch eten op reis: ervaringen in verschillende landen

Jaren geleden maakte ik de keuze om vegetariër te worden. Als klein kind at ik al zo min mogelijk vlees, want het was zielig voor de dieren en bovendien vond ik vlees niet eens lekker. Mijn ouders vonden het niet oké als ik helemaal geen vlees meer zou eten, maar ik beperkte het eten van vlees al tot het avondeten. Tegen de tijd dat ik ging studeren kwamen ook de ethische redenen om de hoek kijken: waarom zou ik de huidige vleesindustrie en de overconsumptie van vlees met mijn eetgedrag steunen? Veel mensen zeiden dat mijn keuze om vegetariër te worden weinig verschil zou uitmaken. Maar je moet ergens beginnen, toch? Een betere wereld begint bij jezelf.

Inmiddels zie ik, jaren later, dat steeds meer mensen nadenken over hun eetpatroon en zich bewust worden van wat zij dagelijks eten, thuis en op reis. Eten is een belangrijk onderdeel van het beleven en het leren kennen van een nieuwe cultuur. De afgelopen jaren heb ik in verschillende werelddelen gewoond en gezien hoe de eetcultuur in diverse landen is. Maar hoe gemakkelijk is het eigenlijk om vegetarisch te eten op reis? In deze blog deel ik een aantal van mijn ervaringen met vegetarisch eten in het buitenland.

vegetarisch eten op reis

Vegetarisch eten in Colombia – er is meer keuze dan dat je vaak denkt

In Nederland en België schieten vegetarische en veganistische restaurants als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe zit dat in landen waar ze graag dagelijks een lap vlees op hun bord hebben liggen? Toen ik voor een aantal maanden naar Colombia vertrok maakte ik me toch wel zorgen over mijn vegetarische eetpatroon. In Colombia houden ze, net als veel Zuid-Amerikaanse landen, toch heel erg van vlees?

Ik kwam er echter achter dat vooral in de grote steden vegetarische restaurants steeds meer populariteit winnen. Ook in landen waar je het niet snel zou verwachten. Via websites zoals HappyCow kun je per stad zoeken naar plekken voor vegetarische en veganistische maaltijden. Meestal sla ik deze restaurants op in Google Maps, zodat ik ze ook zonder internet terug kan vinden.

Vegetarisch eten in Jordanië – dubbelcheck wat de vegetarische opties zijn

Wanneer je langere tijd geen vlees eet kan je lichaam van streek raken als je het wel weer eet. Dat merkte ik tijdens mijn reis door Jordanië. Bij het avondbuffet zag ik een kleine gehaktbal aan voor falafel. Ik nam een hap en mijn gezicht vertrok. Was dit een speciale variant? Na nog een hap vroeg ik de manager waarom de falafel zo’n speciale smaak had. “Dit is een gehaktbal”, antwoordde hij. Een ijzige stilte, gevolgd door een lachbui. Aangezien er geen naambordjes te vinden waren nam ik maar gewoon aan dat het falafel was.

Tip voor de volgende keer: wees niet bang om na te vragen wat de vegetarische maaltijden of opties zijn, al helemaal wanneer de menukaart in een andere taal is. Daarnaast is het verstandig om te leren hoe je in de lokale taal uitlegt dat je geen vlees eet.

vegetarisch eten op reis

Vegetarisch eten in Indonesië – hoe flexibel ben je zonder je principes overboord te gooien?

Ik denk dat iedere reiziger die vegetarisch eet nadenkt over zijn of haar beweegredenen. Eet je vegetarisch vanwege het welzijn van de dieren of vind je vlees simpelweg niet lekker? Of is het een combinatie van redenen? En in welke mate vind je het belangrijk om vegetariër te zijn? Hoe flexibel wil je zijn zonder je principes overboord te gooien?

Het is altijd een leuke ervaring wanneer je wordt uitgenodigd om bij lokale mensen te eten. Toen kennissen in Indonesië me vroegen om met hun hele familie te dineren kon ik dat natuurlijk niet afslaan. Door mijn enthousiasme vergat ik te vertellen dat ik geen vlees eet. Daar zat ik dan ’s avonds: naast de geïmproviseerde barbecue met kippenspiesjes. Ik voelde me schuldig om het niet op te eten. Deze mensen eten enkel vlees bij speciale gelegenheden zoals ceremonies en bruiloften. Zij kunnen niet begrijpen dat ik geen vlees eet omdat we in Nederland naar mijn mening te véél vlees eten. Bovendien was de kip van de familie en scharrelde deze zijn hele leven rondom het huis. Doordat ik wist dat de kip een prima en vrij leven in de jungle heeft gehad voelde ik me minder rot om het vlees op te eten. Ik denk niet graag zwart-wit: af en toe uitzonderingen maken is wat mij betreft oké.

Vegetarisch eten in Jamaica – door eten leer je een cultuur vaak kennen

Ik vind de smaak en de textuur van vlees niet erg lekker. Maar toen iedereen die ik tijdens mijn verblijf op Jamaica tegenkwam enthousiast was over de lokale jerk chicken was ik toch wel nieuwsgierig. Een van de laatste avonden werkte ik tot laat door, waardoor alle restaurants en supermarkten gesloten waren toen ik mijn zoektocht naar eten startte. Op straat stonden wel een paar barbecues waar de geliefde jerk chicken werd verkocht. Ik wilde mezelf liever niet uithongeren en bovendien was ik te moe om andere opties uit te zoeken, dus ik besloot dat dit een goed moment was om dit gerecht toch een keer te proeven. En toegegeven: voor iemand die niet van vlees houdt was het alsnog een zeer goede maaltijd. Ik ken meerdere vegetariërs die op reis af en toe een uitzondering maken omdat ze graag een lokale, traditionele maaltijd willen eten.

Vegetarisch eten in Cuba – allergisch voor vlees?

Wil je écht geen vlees eten, maar wil je de lokale bevolking niet beledigen door een stuk vlees af te slaan? Je kunt altijd vertellen dat je allergisch bent voor vlees en uitleggen dat je er erg ziek van wordt. Niemand wil immers een ander bewust ziek maken. Ik heb al regelmatig gebruik gemaakt van dit ‘excuus’, bijvoorbeeld op Cuba.

vegetarisch eten op reis

Op Cuba overnacht je meestal bij lokale families, in casa particulares. Iedere ochtend lag er plak vlees bij mijn ontbijt. De eerste dag probeerde ik met mijn beste Spaans uit te leggen dat ik vlees niet lekker vind, maar de dag erop lag het weer op mijn bord. Na een paar dagen zei ik dat ze het vlees niet meer bij het ontbijt hoefden te geven, omdat ik er ziek van word. Het is overigens verstandig om altijd een vervanger bij te hebben. Dit kan een stuk fruit zijn, of noten en energierepen. Aangezien broodbeleg gebrekkig is in Cuba verving ik het vlees door een pot pindakaas uit Nederland – waar deze Cubaanse familie vervolgens ook verslaafd aan raakte trouwens.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!