veiligheid tijdens een reis door Guatemala

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Veiligheid Guatemala

Uitgestrekte meren, vulkanen die woeste rookpluimen blazen, inheemse dorpen vol cultuur en koloniale steden waar je dagen kunt rondstruinen door parken, pleinen en musea. Guatemala is een land met alle ingrediënten voor de ideale reisbestemming, maar kampt helaas met een twijfelachtig imago op het gebied van veiligheid. Het is iets wat reizigers soms afschrikt om deze bestemming te kiezen. Zonde, want samen met onze Nederlandse reisexpert Petra die al jaren in Guatemala woont, kun je met een gerust hart en op een veilige en volledig verzorgde manier kennismaken met dit bijzondere land boordevol cultuur en natuur. Petra geeft je tips ten aanzien van veiligheid Guatemala. 

Spookverhalen

Het is gezellig druk in het centrale park van Antigua. Vrouwen in felgekleurde kleding verkopen handgemaakte souvenirs, oude echtparen zitten hand in hand op de parkbankjes en kinderen spelen uitbundig bij de fontein. Dit is het leven zoals je het hier op elke willekeurige dag aantreft tijdens je reis: kleurrijk, levendig en vriendelijk. Helaas zijn het de spookverhalen over zeldzame incidenten die in de hoofden van de mensen achterblijven. “Dit is het moeilijkste van reizen organiseren in Guatemala”, vertelt Better Places reisexpert Petra. “We willen constant bewijzen dat Guatemala een prachtig en veilig land is, maar soms wordt ons dat wel moeilijk gemaakt.”

Veiligheid Guatemala: de keerzijde van reisadviezen

Petra verwijst daarmee met name naar de reisadviezen van het ministerie. De kaart van Guatemala is op de website van het ministerie geel gekleurd, maar ter vergelijking: dat geldt ook voor populaire reisbestemmingen als Zuid-Afrika, Thailand en Indonesië. Petra: “Het is de plicht van overheidsinstanties om hun burgers over elk potentieel risico te informeren. Om die reden wijzen zij ook op de risico’s die vrijwel nihil zijn. Het is daarom belangrijk om deze reisadviezen in perspectief te plaatsen.”

veiligheid guatemala

 

Wat verder belangrijk is om te beseffen is dat risico’s heel plaatselijk zijn en dat informatie van de ministeries niet zelden achterhaald is. Als voorbeeld noemt Petra de situatie in Semuc Champey, een prachtig natuurgebied in het hart van Guatemala dat een van de hoogtepunten vormt tijdens een rondreis. “Op de site van het ministerie wordt het momenteel afgeraden om hierheen te gaan maar dit soort informatie is achterhaald. Er zijn daar vorig jaar wat conflicten geweest met de lokale bevolking over de entreegelden waardoor het park gesloten was. Dit soort situaties duurt vaak maar een paar dagen en dan wordt het weer opgelost. Lokaal wordt dit goed aangegeven, dus mocht zo’n situatie zich nog eens voordoen, dan ben ik altijd op de hoogte en wordt het reisplan er gewoon op aangepast. Het enige wat zich realistisch gezien kan voordoen is een demonstratie met wegblokkade. Deze demonstraties zijn geen risico voor de veiligheid, alleen vervelend omdat je er niet langs kan. Maar ook deze worden doorgaans van tevoren aangekondigd, zodat we het reisplan direct aan kunnen passen.

Het voordeel van een georganiseerde reis

Juist om deze redenen is Guatemala een ideale bestemming om te bezoeken met een georganiseerde reis. Op die manier heb je zelf vooraf niet de lasten om alles uit te zoeken en kun je ook tijdens je reis volledig vertrouwen op je reisexpert. Zo worden er in het reisplan voor Guatemala alleen plaatsen opgenomen waar toeristische infrastructuur aanwezig is. Dit houdt in dat je verblijft in goede hotels, op pad gaat met ervaren gidsen en er alleen gebruik wordt gemaakt van betrouwbare vervoersmaatschappijen. Petra: “We werken al jaren met dezelfde lokale aanbieders waar we zeer goed contact mee hebben. We werken met hen om hun betrouwbaarheid en goede service, dus daarmee zit je altijd goed.”

Veiligheid Guatemala: het belang van toerisme

Voor Guatemala is toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Daarom is het iets waar ze heel zuinig op zijn. De lokale instanties zijn er bij gebaat dat toeristen zich veilig voelen en er zich geen incidenten voordoen die het land in een slecht daglicht kunnen zetten. Om de veiligheid in Guatemala te bevorderden kan je in de meest toeristische gebieden ook de zogenaamde Politur rond zien lopen. Deze ‘Policía de Turismo’ is er speciaal om de veiligheid van toeristen te waarborgen; de agenten zijn dan ook benaderbaar en zullen je altijd assisteren wanneer dat nodig is.

veiligheid guatemala

Extra tips voor Veiligheid Guatemala

Tijdens de briefing voor vertrek krijg je van je reisexpert altijd tips en adviezen mee. Petra: “We hebben al honderden klanten in Guatemala mogen ontvangen en de enkele keer dat er zich een incident voordeed tijdens de reis ging het om het maken van een ondoordachte beslissing of het niet opvolgen van tips.” Het is in Guatemala, zoals eigenlijk in heel Latijns-Amerika, bijvoorbeeld niet aan te raden om ’s avonds laat nog over straat te lopen buiten de echt toeristische centra. Bij Better Places werken we met hotels die centraal gelegen zijn in de toeristische gebieden, maar kom je bijvoorbeeld in het donker terug van een restaurant, dan adviseren wij altijd om een taxi te pakken. Deze zijn overal beschikbaar en brengen je snel, goedkoop en veilig naar je hotel. Let verder goed op je bagage in het openbaar vervoer en zorg dat je je spullen altijd dicht bij je draagt. Dit zijn overigens adviezen die gelden voor reizen naar alle bestemmingen.

veiligheid guatemala

Veiligheid Guatemala en Better Places

Wil je graag naar Guatemala op vakantie? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Tijdens je reis is er indien nodig ten allen tijde een lokaal contactpersoon beschikbaar. De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Wanneer je naar Guatemala reist met Better Places, is er dus altijd hulp dichtbij. Petra: “Wij kunnen elke reiziger assisteren met wat ze ook maar nodig hebben. Kleine problemen, grote problemen, vragen, ze kunnen altijd bij ons terecht!”

Je eigen Guatemala rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Guatemala? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Reisexpert Petra woont al jaren in Guatemala. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Petra je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!