Shalome - Reisexpert India

Namaste! Mijn naam is Shalome en ik ben jouw India specialist. India blijft ook mij nog steeds fascineren met zijn kleuren, mensen en contradicties. Ik leerde dat, ondanks dat ik al zoveel gezien had, er altijd meer te ontdekken is. Ik ga graag puzzelen om precies de reis samen te stellen die jij willt hebben.

India specialist Shalome

Veiligheid in India: waar moet je rekening mee houden volgens Shalome?

  • Voedselveiligheid
  • Drinkwater
  • Neppriesters
  • Reizen met de trein
  • Veiligheid voor vrouwen
  • Veiligheid voor LHBTI’ers op reis in India

Veiligheid India: Voedselveiligheid

Het lokale eten in India is je grootste genot en tegelijkertijd je grootste vijand. Een rommelige maag is gebruikelijk. Je lichaam moet wennen aan al die nieuwe specerijen en oliën. Maar de beruchte Delhi Belly kan je rondreis flink verpesten. Wees daarom voorzichtig met eten op straat. Ga voor de eetstalletjes waar het druk is en kies een gerecht wat vers gemaakt wordt en ga voor heet gebakken of gefrituurd. Het is slim om vis en vlees te vermijden. Die producten liggen soms uren op stoffige markten in de volle zon, voor ze in de restaurantkeuken belanden.

Veiligheid India: Drinkwater

Het kraanwater in India is op de meeste plekken zo vervuild, dat de locals er zelf ook ziek van worden. Drink dus nooit zomaar uit de kraan. Zorg dat het water eerst gekookt is of gebruik een sterilisator om de bacteriën en parasieten te doden. Wees ook alert op ijsklontjes in je frisdrank en verse fruitsappen die verdund worden met kraanwater.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om veilig water te drinken zonder plastic flesjes te kopen. Kom erachter hoe jij plasticvrij kan reizen.

Ga je naar India, eet dan lekker vegetarisch. Supermakkelijk en de kans dat je last van je buik krijgt neemt drastisch af!

Veiligheid India: Neppriesters op heilige plekken

Heilige plekken zijn een broeinest van oplichters die zich voordoen als priesters. Een bekende truc? Neppriesters die nietsvermoedende toeristen benaderen en een bloem geven. Met de bloem in je hand word je meegenomen naar het heilige water, waar ze een gebed voor je zingen en allerlei rituelen uitvoeren. Na een paar minuten vragen ze om een gift van 100 euro of meer. Deze neppriesters hebben vaak handlangers in de buurt die zich om je heen verzamelen, intimideren en bedreigen tot je betaalt. De enige manier om deze vorm van oplichting te voorkomen is door geen bloemen aan te pakken en je niet mee te laten nemen voor zogenaamde rituelen. Onthoud: Een echte priester zou dat nooit doen.

Veilig met de trein

Reizen met de trein in India is een avontuur op zich. Het is de meest comfortabele manier om je tussen grote steden te verplaatsen. Bovendien is het ook nog eens een leuke manier om in contact te komen met de locals. Die reizen immers ook met de trein. Toch heeft het spoor in India een slechte reputatie. Zo zouden diefstal en aanranding aan de orde van de dag zijn. Onze ervaring is dat treinreizen in India veilig is. Zeker als je in de 2de of 1ste klasse AC reist. Je reist dan met de middenklasse Indiërs en veelal met gezinnen. Mocht het toch voorkomen dat iemand zich misdraagt, dan kun je het beste hardop om hulp roepen. Er is altijd wel iemand in de buurt om je te helpen. Er zitten speciale ringen aan de bedden waar je je tas of koffer aan vast kunt maken met een hangslot.

Reizen met de trein in India is een avontuur op zich!

Veiligheid voor vrouwen

Feit is dat het verschil tussen mannen en vrouwen diepgeworteld zit in de Indiase cultuur. Vrouwen worden als zwak beschouwd en hebben weinig te zeggen in deze mannenwereld. Westerse vrouwen hebben de reputatie ‘makkelijk’ te zijn. Dus bereid je erop voor dat veel mannen op straat naar je zullen staren. Op drukke plaatsen zullen sommige mannen zelfs proberen je ‘per ongeluk’ op een ongepaste plek aan te raken. Het beste wat je kunt doen is de blikken vermijden. Erop in gaan wordt gezien als flirten en maakt het alleen maar erger. Draag ook zoveel mogelijk bedekkende kleding. Denk aan enkellange broeken of rokken, bedekte schouders en een gesloten decolleté. Blote lichaamsdelen en sexy kleding bevestigen de beeldvorming over Westerse vrouwen en zijn voor sommige mannen en een teken dat ze je ongevraagd mogen aanraken. Het huwelijk is heilig in India. Draag een ring en zeg dat je getrouwd bent. Je zult merken dat de meeste mannen plotseling veel meer respect voor je hebben.

Veiligheid voor LHBTI’ers op reis in India

In september 2018 is homoseksualiteit gelegaliseerd in India. Dat is een stap in de juiste richting. Bovendien is India één van de weinige landen waar transgender als derde geslacht wordt erkend. Helaas betekent dat niet dat je als LHBTI’er veilig openbare affectie kunt vertonen. Er is nog steeds veel intolerantie tegenover LHBTI’ers en geweld tegen de LHBTI-gemeenschap komt voor. Het zal je meteen opvallen dat mannen in India graag hand in hand lopen en veel aan elkaar zitten. Dat is een uiting van vriendschap, geen homoseksualiteit. Die intimiteit tussen mannen is geen teken dat openbare affectie geaccepteerd wordt. Wees daar dus voorzichtig mee. Dat geldt ook voor heterostellen.

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in India. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Beste reistijd India

Hou voor de mooiste India ervaring rekening met de beste reistijd. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Lees meer over de beste reistijd India.

Meer inspiratie voor je India rondreis

Wil je meer lezen over India en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over incredible India of over de veelzijdige keuken van dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick zijn echte India-fans en vertellen over hun liefde voor Mumbai op hun blog.