Veiligheid in Iran

Kun je veilig rondreizen in Iran?
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Zo zit het met de veiligheid in Iran

Het is niet zo gek dat je je afvraagt hoe het zit met de veiligheid in Iran. Berichten over nucleaire geheimen, schendingen van vrouwenrechten en spanningen tussen Iran en Amerika domineren al jaren het nieuws. Maar niemand vertelt je hoe het dagelijks leven in Iran is. Wist je dat gastvrijheid het allerbelangrijkste gebruik is in Iran? En dat geweld en criminaliteit tegen toeristen nauwelijks voorkomen? Iedereen die er is geweest is het erover eens: Iran is één van de veiligste landen om doorheen te reizen.

Veiligheid in Iran

Veiligheid in Iran – over de Iraanse gastvrijheid

Op reis door Iran word je voortdurend aangesproken door de mensen op straat. “Welcome to Iran!” is de meest gehoorde groet. De mensen die wat beter Engels spreken maken graag een praatje met je. “Waar kom je vandaan? Wat vind je van Iran?” Kijk niet gek op als je wordt uitgenodigd voor een kopje thee, het avondeten of zelfs om te blijven slapen. Die grenzeloze gastvrijheid in Iran wordt ‘taroof’ genoemd. Wie de kunst van taroof uitvoert, behandelt zijn gasten beter dan zijn eigen familie. Op reis door Iran zul je taroof elke dag opnieuw beleven. Dus zeg vooral eens ‘ja’ als je wordt uitgenodigd voor de thee. Er is niets leuker dan het leven van de locals van dichtbij ervaren. Wat dat betreft zit het wel goed met de veiligheid in Iran.

Veiligheid in Iran

De moraalpolitie bestaat echt

Het klopt dat vrouwen verplicht een hoofddoek (hijab) moeten dragen en hun lichaamsvormen moeten verbergen. Iran is nou eenmaal een Islamitische republiek. En er bestaat inderdaad zoiets als de ‘moraalpolitie’ die vrouwen aanspreekt op ongepaste kleding. De laatste jaren is er echter veel veranderd in Iran. Onder de nieuwe president Rouhani zijn de regels flink versoepeld en kom je amper nog een moraalagent tegen. Vrouwen moeten welliswaar nog steeds hun haren bedekken, maar je zal snel ontdekken dat de jongere generatie de hoofddoek steeds verder naar achteren draagt. Als vrouwelijke toerist moet je ook een hijab en bedekkende kleding dragen. Maar je zult het vaak genoeg meemaken dat Iraanse vrouwen zich spontaan komen verontschuldigen voor deze regel. In tegenstelling tot veel adviezen in reisgidsen zijn open sandalen gewoon toegestaan.

Veiligheid in Iran

Veiligheid voor LHBTI’ers op reis in Iran

In Iran staat sinds 1930 de doodstraf op homoseksuele handelingen. Dat geldt ook voor buitenlandse bezoekers. Ga je als LHBTI’er toch op reis in Iran, dan is het slim om je goed voor te bereiden. Openbaar knuffelen, zoenen en hand in hand lopen is voor hetero’s en zeker voor lHBTI’er geen goed idee. Het is verstandig om niet te praten over je seksuele geaardheid. Je weet nooit wie er meeluistert. Ga je samen met je partner op reis, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk aparte bedden aangeboden in de hotels. Het is geen goed idee om daar tegenin te gaan. Ook ongetrouwde heterostellen mogen officieel niet in één bed slapen.

Niet alleen je veiligheid, maar ook het weer is belangrijk tijdens je rondreis. Daarom vertelt reisexpert Nasim over de beste reistijd in Iran.

Veiligheid in Iran

Veiligheid in Iran en terrorisme

Iran heeft de pech dat het wordt omringd door landen in conflict. Er gebeuren vreselijke dingen in de buurlanden, maar in Iran zelf zul je daar meestal weinig van merken. Aanslagen, terrorisme en ontvoeringen van buitenlanders zijn zeer zeldzaam. De grensgebieden met Afghanistan en Irak kun je beter vermijden. Maar verder is het veilig om door Iran te reizen. Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een actueel reisadvies. In de toeristische plaatsen zoals Shiraz, Esfahan en Yazd zijn er speciale ‘tourist police’ met Engelssprekende agenten die je kunnen helpen als er iets is. In de praktijk hebben ze weinig te doen en vullen ze hun tijd met het maken van selfies met toeristen.

Veiligheid in Iran

Niet doen in Iran

Natuurlijk kan er toch iets misgaan wanneer je op reis bent in Iran. Net als overal ter wereld. Maar zoek de problemen vooral niet op. Het is bijvoorbeeld niet slim om in het openbaar of op social media kritiek te uiten op de regering of de Islam. Alcohol en drugs zijn streng verboden in Iran. Er zijn allerlei mogelijkheden om er toch aan te komen, maar daarmee riskeer je zware straffen. Niet doen dus! In het openbaar knuffelen en zoenen is een no-go. En foto’s maken van militairen en overheidsgebouwen is niet toegestaan.

Kortom; zorg dat je op de hoogte bent van de regels en gebruiken in Iran en doe geen domme dingen. Dan is een reis naar Iran er één om nooit meer te vergeten.

Maak je geen zorgen over je veiligheid in Iran met onze handige reistips. Zo ga je goed voorbereid op vakantie.

Je eigen Iran rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis na het zien van ons advies over veiligheid in Iran? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nasim, de reisexpert die uit Iran komt en je de mooiste plekken kan laten zien. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nasim.

Meer inspiratie voor je Iran rondreis

Wil je meer lezen over Iran en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de leukste excursies in Iran of onze bijzondere accommodaties in het land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en zijn ook in Iran geweest. Lees meer over hun geweldige avonturen in Iran.

Reisexpert Nasim in Iran is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Iran reis.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!