Veiligheid Jordanie

Is Jordanië veilig om rond te reizen?
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Veiligheid Jordanie

Is het veilig om een rondreis door Jordanië maken? Jordanië ligt in het Midden-Oosten, een turbulent werelddeel dat regelmatig in het nieuws te zien is. Het is dus logisch dat mensen zich afvragen hoe het zit met de veiligheid in Jordanië. Jordanië is gelukkig al jaren een stabiel land en is een veelzijdige, mooie en bovenal veilige bestemming voor een rondreis in het Midden-Oosten.

Hoewel het maar zo’n vijf uur vliegen is vanaf Nederland en België beland je in Jordanië in een geheel andere wereld. Jordanië is een Arabisch sprookje met onder andere het magische Petra, de betoverende zonsondergangen en de bedoeienkampen in Wadi Rum en de vele moskeeën, kastelen en ruïnes verspreid door het land.

Veiligheid Jordanie

Hoe zit het met de veiligheid Jordanie?

Hoewel Jordanië in het Midden-Oosten ligt is de situatie in het land niet te vergelijken met die in de buurlanden. Het land heeft geen binnenlandse oorlogen en doet er alles aan om terrorisme buiten de landgrenzen te houden. Vluchtelingen vanuit bijvoorbeeld Syrië zijn er wel, maar als reiziger zul je amper met hen in aanraking komen. In de hoofdstad Amman zie je enkele bedelaars, maar bij bekende bezienswaardigheden zoals Petra, Wadi Rum en Jerash zul je weinig merken van de vluchtelingen.

Jordanië stond al lang op ons verlanglijstje, we hadden wat twijfels vanwege de onrust in het midden oosten. Na goede verhalen te hebben gehoord van vrienden, hebben we dit jaar besloten om gewoon te gaan. Achteraf bleek dat die twijfels nergens voor nodig waren, in Jordanië voelden we ons nog veiliger dan wanneer je in Nederland bijvoorbeeld Amsterdam bezoekt.

Wist je trouwens dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor bijna heel Jordanië een reisadvies met code geel geeft? Dit betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn, maar dat het in principe veilig is om hier rond te reizen. Ter vergelijking: populaire bestemmingen zoals Thailand, Laos, Brazilië, Suriname en Zuid-Afrika hebben ook een reisadvies met code geel. De kans dat je vanwege het extreem zoute water van de Dode Zee in een ziekenhuis belandt is volgens mij groter dan dat je betrokken raakt bij een terroristische aanslag in Jordanië.

Veiligheid Jordanie

Jordaniërs willen dat jij je veilig voelt

Veel mensen denken aan oorlog, ontvoeringen en terrorisme als ze aan het Midden-Oosten denken. Maar in het dagelijks leven in Jordanië merk je niets van de onrust in enkele buurlanden. Ook de Jordaniërs voelen weinig van de onrust in het Midden-Oosten. “Wij kennen al jaren vrede in Jordanië, als er al iets turbulents gebeurt in deze regio dan doet ons land er alles aan om dat buiten de grenzen te houden. Ik voel me hier hartstikke veilig en dat gevoel willen we ook aan reizigers geven.” En eerlijk is eerlijk: tijdens mijn rondreis door Jordanië heb ik er geen enkele keer over nagedacht dat er oorlogen worden uitgevochten, soms op slechts tientallen kilometers van mij vandaan.

Wij hebben Jordanië ervaren als een bijzonder mooi en gastvrij land. Overal wordt je welkom geheten en ze vinden het erg leuk dat je hun cultuur komt bezoeken.

De Jordaniërs verwelkomen reizigers met open armen; je zult bijna dagelijks worden uitgenodigd om thee te drinken. Veel mensen zijn qua werk immers afhankelijk van het toerisme en vinden het jammer dat mensen wegblijven, ondanks dat Jordanië veilig is. Ze doen er alles aan om te zorgen dat jij je als reiziger veilig voelt in Jordanië. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een bezienswaardigheid? Meerdere mensen zullen je hier helemaal naartoe begeleiden, om te zorgen dat jij daar veilig arriveert. Deels vanwege nieuwsgierigheid, want tijdens de wandeling maken ze graag een praatje met je. Maar ze doen dit voornamelijk om reizigers een beschermd gevoel in hun thuisland te garanderen.

Veiligheid Jordanie

Waar moet je op letten om veilig rond te reizen in Jordanië?

Hoewel Jordanië een islamitisch land is, zijn de regels en wetten hier lang niet zo streng als dat veel mensen denken. Vrouwelijke reizigers zijn bijvoorbeeld niet verplicht om een hoofddoek te dragen. Wel is het verstandig om je degelijk te kleden en je armen en benen te bedekken. Je zult er niet op worden aangesproken als je in een korte broek in het toeristische Petra loopt, maar je zult je waarschijnlijk wel bekeken voelen. Daarnaast is bedekkende kleding ook een teken van respect naar de Jordaniërs toe, waardoor ze je vriendelijker zullen behandelen en sneller zullen helpen.

Jordanie was prachtig, heel aardige bevolking, totaal geen onveilig gevoel en natuurlijk bijzondere en aansprekende bezienswaardigheden. Elena heeft gedurende de rondreis regelmatig contact gehouden en waar nodig even bijgesprongen. Da’s een fijn gevoel.

Zelf heb ik geen demonstraties of protesten meegemaakt in de hoofdstad Amman, maar verschillende mensen vertelden me dat het verstandig is om op vrijdagmiddag uit de buurt te blijven van de moskeeën. Dit zijn meestal de startpunten van demonstraties, na het middaggebed. Houd het lokale nieuws in de gaten en vraag in jouw accommodatie wat er aan de hand is als je het gevoel hebt dat het onrustig is op straat.

Conclusie… Is Jordanië veilig?

Jordanië is een veilige bestemming voor mensen die het Midden-Oosten willen leren kennen. Mocht je twijfels hebben over de veiligheid Jordanie in specifieke regio’s, dan kun je dit altijd navragen bij de lokale reisspecialist Elena. Zij woont zelf al jaren in Jordanië en is op de hoogte van het lokale nieuws en de veiligheid Jordanie.

Reisexpert Elena woont al jaren in Jordanië. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Jordanië. Geef Elena je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

veiligheid jordanie

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!